Comisia Europeana a propus miercuri un nou regulament privind roamingul, pentru a se asigura ca cetatenii continua sa beneficieze de roaming fara costuri suplimentare atunci cand calatoresc in UE. Noul regulament va prelungi normele actuale, care urmeaza sa expire in 2022, pentru inca 10 ani.
Acesta va asigura, de asemenea, servicii de roaming imbunatatite pentru persoanele care calatoresc.
De exemplu, consumatorii vor avea dreptul ca atunci cand se afla in strainatate sa beneficieze de aceeasi calitate si viteza a conexiunii la reteaua mobila ca si in tara lor, daca sunt disponibile retele echivalente. Noile norme vor asigura, de asemenea, un acces eficient la serviciile de urgenta, inclusiv prin sporirea gradului de informare in legatura cu modalitatile alternative de acces pentru persoanele cu handicap, si vor imbunatati cunostintele consumatorilor cu privire la posibilele costuri generate de utilizarea in roaming a serviciilor cu valoare adaugata, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, jumatate dintre europenii care detin un telefon mobil au calatorit in alta tara din UE in ultimii doi ani. Datorita actualului Regulament privind roamingul, tarifele de roaming ale UE au fost eliminate la 15 iunie 2017 si, de atunci, aproape 170 de milioane de cetateni beneficiaza de roaming gratuit si pot ramane conectati cand calatoresc in cadrul pietei unice.
Utilizarea serviciilor de date in roaming a crescut de 17 ori in... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2021, ora 19:13
Comisia Europeana a lansat, vineri, o consultare publica privind revizuirea si prelungirea Regulamentului privind serviciile de roaming, informeaza un comunicat al Executivului comunitar.
Incepand din iunie 2017, acest Regulament a eliminat tarifele de roaming pentru calatorii din UE si din Islanda, Liechtenstein si Norvegia. De atunci, de serviciile de roaming la preturile de pe piata nationala ("Roam like at home"), una dintre cele mai emblematice realizari ale pietei unice a UE, au beneficiat milioane de calatori din UE.
"Folosirea serviciilor de roaming, fara teama de facturi costisitoare neprevazute la intoarcerea din vacanta sau dintr-o calatorie de afaceri in strainatate, este acum ceva normal pentru europeni. Consumul este in crestere, iar cererea de servicii mobile arata ca 'roamingul la tarife nationale' s-a transformat intr-un obicei", a declarat vicepresedinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
"In vara anului 2019, europenii au utilizat de saptesprezece ori mai multe date in roaming decat inainte de eliminarea suprataxelor pentru serviciile de roaming. Roamingul fara suprataxe le permite milioanelor de cetateni ai UE sa ramana conectati atunci cand calatoresc in strainatate. Calatoriile de afaceri si munca la distanta sunt mai accesibile, ceea ce aduce beneficii in special IMM-urilor. Comisia depune eforturi pentru a se asigura ca europenii pot continua sa se bazeze pe avantajele serviciilor de roaming fara taxe suplimentare in UE", a declarat la... mai mult
Vineri, 19 Iunie 2020, ora 18:23
Uniunea Europeana a inceput din iunie 2017 reducerea tarifelor pentru roaming. De la 1 ianuarie 2018 urmeaza alte scaderi, ba chiar si o crestere a volumului de date.
Din 15 iunie 2017, datele mobile consumate in roaming in UE si SEE se tarifeaza, in principiu, la fel ca in Romania. Totusi, in cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate in roaming fara costuri suplimentare. Aici vor fi aplicate niste scaderi importante de la 1 ianuarie 2018.
Din prima zi a anului viitor, volumul de consum rezonabil va creste cu aproximativ 22% fata de cel aplicat in perioada 15 iunie - 31 decembrie 2017. Apoi, depasirea acestui volum poate duce, daca furnizorii practica asta, la o suprataxare, chiar si in cazul in care traficul inclus nu a fost complet epuizat. In prezent, suprataxa este de maximum 7,7 euro pe GB sau 0,77 eurocenti pe MB.
Afla cat de mult vor scadea tarifele de la 1 ianuarie, dar si din mai 2018. ...citeste mai departe despre "Scaderile de tarife in roaming de care trebuie sa stii de la 1 ianuarie 2018" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 21:14
Orange, la fel ca toti ceilalti operatori, a sustinut reducerea tarifelor in roaming. Acum, schimba putin oferta, scriu cei de la Playtech.ro.
Orange, Vodafone, Digi Mobil si Telekom au implementat directiva UE de-a reduce tarifele in roaming, doar ca, pas cu pas, au profitat de portitele pe care le aveau la dispozitie ca sa isi regleze, totusi, veniturile. Mai nou, Orange anunta ce optiune iti trebuie pentru prepay, ca sa poti folosi optiuni in roaming.
Reducerea tarifelor la roaming, interpretata gresit drept disparitia totala a costurilor, a intrat in vigoare pe 15 iunie 2017, dupa discutii de circa 10 ani. Inca de atunci era evident ca operatorii pot discuta la nivel national cu organismele de reglementare, ANCOM in Romania, privind tarife speciale.
Vezi cum incearca sa te forteze sa dai mai multi bani! ...citeste mai departe despre "Operatorii din Romania incearca sa-ti ia bani pe roaming. Cat trebuie sa platesti" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Octombrie 2017, ora 15:30
Dupa ce Digi a cerut posibilitatea de suprataxare si Vodafone a renuntat la beneficiile de roaming, este si randul celor de la Orange sa scoata aceste optiuni.
Anul acesta a fost unul destul de important pentru operatorii telecom si pentru utilizatorii acestora, deoarece la nivelul Uniunii Europene s-a luat decizia de a se renunta la tarifele de roaming.
Cei de la Digi au facut o solicitare catre ANCOM pentru a putea aplica suprataxarea in roaming, avand in vedere ca tarifele pe care le practica acestia nu ar fi sustenabile fara suprataxare.
A urmat Vodafone, in cazul carora poti gasi informatii despre schimbare aici. Acolo apar detalii despre optiunile de care ai parte, iar la capitolul roaming, mesajul care te intampina este urmatorul: Ofertele includ beneficii disponibile doar national.
Este randul Orange acum, care te anunta pe pagina de roaming de la cartelele prepay... citeste mai departe despre "Inca un operator telecom te lasa fara beneficii in roaming. Cand intra in vigoare noile tarife" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 18:45
De circa o luna, romanii care calatoresc in tarile UE, dar si in Norvegia, Islanda si Liechtenstein (SEE) platesc consumul de minute si SMS in roaming la tarifele de acasa. Totusi, furnizorii pot stabili anumite limite si depasirea lor duce la plata unor suprataxe.
Aplicarea suprataxelor se poate face pentru "consum abuziv sau anormal, conform normelor europene", informeaza ANCOM intr-un comunicat remis Ziare.com in care exemplifica astfel de situatii.
Operatorii mobili sunt obligati sa descrie, in mod detaliat, in contractele incheiate cu utilizatorii, Politica de Utilizare Rezonabila (PUR) a serviciului de roaming in UE/SEE pe care o aplica, informeaza ANCOM.
Citeste mai multe despre: Ar trebui sa vorbim fara griji in roaming. Iata de ce nu e chiar asa
Cand poate fi suprataxat consumul in "roam like at home"
Conform normelor europene, furnizorii le pot aplica utilizatorilor romani suprataxe pentru consum abuziv sau anormal daca acestia:
nu au resedinta sau legaturi stabile cu Romania si folosesc o cartela SIM (abonament sau cartela preplatita) din Romania pentru a comunica in roaming in UE/SEE;folosesc permanent abonamentele sau cartelele preplatite pentru a comunica in "roam like at home", mai exact daca intr-o perioada de monitorizare de cel putin 4 luni utilizatorii comunica mai mult in roaming decat national (atat consumul de resurse, cat si prezenta in retea sunt mai mari in roaming in UE/SEE fata de national) ;inregistreaza o lunga perioada de... mai mult
Marti, 18 Iulie 2017, ora 16:34
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a anuntat, vineri, ca autorizeaza RCS&RDS sa aplice suprataxe de roaming de la prima unitate de consum.
Compania de telecomunicatii este astfel prima care aplica suprataxe, dupa eliminarea tarifelor de roaming, pe 15 iunie.
Masura a fost luata "pentru a-i permite (RDS&RCS - n.red.) recuperarea costurilor de furnizare a serviciilor de roaming si mentinerea tarifelor pentru serviciile oferite in Romania, in conformitate cu reglementarile europene privind roaming-ul", se arata intr-un comunicat remis vineri Ziare.com.
Astfel, ANCOM "a aprobat cererea RCS&RDS de a aplica propriilor clienti anumite suprataxe, in plus fata de tarifele nationale, pentru serviciile de roaming in Uniunea Europeana, dar si in Norvegia, Islanda, respectiv Liechtenstein (SEE) ".
"Potrivit reglementarilor europene privind roaming-ul, operatorii mobili care nu sunt in masura sa sustina comercial Roam like at home, de exemplu ca urmare a tarifelor mici pe care le practica pe piata nationala, pot solicita si pot fi autorizati de autoritatea de reglementare, in urma unei analize, sa perceapa utilizatorilor anumite suprataxe de sustenabilitate, in plus fata de tarifele nationale.
Pana in prezent, ANCOM a primit o singura astfel de cerere, din partea RDS&RCS. Suprataxele autorizate de Autoritate sunt menite sa asigure posibilitatea RCS&RDS sa isi recupereze costurile pe care le suporta pentru a furniza propriilor... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 15:05
Parlamentul European a adoptat, joi, raportul "Roaming 3", care prevede, incepand cu luna iulie, o scadere substantiala, atat la preturile convorbirilor, cat si la transferul de date in roaming.
Noua revizuire in minus a preturilor la roaming va intra in vigoare in iulie 2012, iar separarea serviciilor de roaming va avea loc in 2014, concomitent cu o noua scadere a preturilor.
Potrivit grupului ALDE, daca plafonul pentru tarifele la convorbiri in roaming este in prezent de 0,35 euro pentru apelurile efectuate, de la 1 iulie 2012 acest plafon va fi de 0,29 euro.
Conform sursei citate, elementul cheie al acestui raport este faptul ca, incepand cu 1 iulie 2014, un client are posibilitatea de a alege un furnizor de apeluri nationale si altul pentru serviciile de roaming, pastrandu-si in acelasi timp numarul de telefon, cartela SIM si aparatul, dar fara sa plateasca taxe suplimentare.
"Introducerea de masuri structurale care permit decuplarea serviciilor de roaming pe piata interna creste concurenta si scade preturile, lucru ce ofera clientilor servicii mai bune, la un pret mai mic. Insa, principalul castig al "Roaming 3" este legat de transferul de date. De unde, in prezent, nu exista niciun plafon de pret, anul acesta pretul pe megabyte va avea un plafon de 0,70 euro, iar din 2014 de 0,20 Euro", a declarat Adina Valean, raportor ALDE pentru "Roaming 3" si raportorul Parlametului European pentru "Roaming 2". mai mult
Joi, 10 Mai 2012, ora 19:17
In ultimul an, romanii au efectuat tot mai putine convorbiri in roaming. Scaderea tarifelor la apelurile telefonice in afara granitelor ar trebui sa opreasca acest declin.
Conform ultimelor date publicate de ANCOM (Autoritatea de Reglementare in Comunicatii), serviciile de voce efectuate in roaming au scazut cu 12,3%, in prima jumatate a lui 2011, comparativ cu a doua parte a anului anterior. Astfel, numarul de minute vorbite in roaming, atat ca apeluri primite, cat si efectuate, a fost de 140 de milioane. Nici in ceea ce priveste SMS-urile situatia nu este mai buna, romanii trimitand cu 10,5% mai putine mesaje, adica 46 de milioane.
Discutiile in roaming sunt rare si scurte, un apel efectuat durand doar un minut si 57 de secunde, iar unul primit doua minute si 42 de secunde.
Acest declin urmeaza sa fie stopat in urma deciziei luate saptamana aceasta de Comisia Europeana (CE), parlamentarii europeni si guvernele tarilor UE. Acestia au ajuns la un acord de reducere a tarifelor de roaming pentru serviciile de voce, text, dar si internet mobil, efectuate in interiorul UE.
Acordul urmeaza sa fie aprobat definitiv de Parlamentul European in luna mai si sa intre in vigoare in iulie.
Tarifele scad de la 1 iulie
Conform deciziei, costul unui apel de un minut, care in acest moment este de 35 de centi, nu va trebui sa depaseasca 29 de centi de la 1 iulie. Scaderea nu se va opri aici, tariful urmand sa fie de maxim 19 centi, incepand cu luna iulie a anului 2014.... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 08:57