Nu s-a gasit nicio dovada a unui decalaj intre est si vest in ceea ce priveste compozitia produselor alimentare de marca, insa, pana la o treime dintre produsele testate aveau o compozitie clar diferita, desi erau comercializate sub marci identice sau similare, a afirmat Tibor Navracsics, comisarul pentru educatie, cultura, tineret si sport, responsabil cu Centrul Comun de Cercetare.
Potrivit unui comunicat al executivului comunitar, Centrul Comun de Cercetare (serviciul intern al Comisiei pentru stiinta si cunoastere) a publicat luni un studiu bazat pe testarea de produse alimentare din intreaga Uniune Europeana, aplicand aceeasi metodologie, pentru a intelege mai bine dublul standard de calitate al produselor.
"Unii europeni au senzatia ca produsele alimentare de marca pe care le cumpara sunt diferite, posibil inferioare, fata de cele disponibile in alte tari. Comisia si-a invitat oamenii de stiinta sa contribuie la evaluarea obiectiva a amplorii acestui fenomen pe piata unica. Rezultatele sunt mixte: pe de o parte, ma bucur ca nu s-a gasit nicio dovada a unui decalaj intre est si vest in ceea ce priveste compozitia produselor alimentare de marca, dar, pe de alta parte, ma ingrijoreaza constatarea ca pana la o treime din produsele testate aveau o compozitie clar diferita, desi erau comercializate sub marci identice sau similare", a afirmat Tibor Navracsics, comisarul pentru educatie, cultura, tineret si sport, responsabil cu Centrul Comun de Cercetare.
In cadrul... mai mult
Luni, 24 Iunie 2019, ora 15:54
Generalizarea reducerii TVA la produsele alimentare a dus, potrivit datelor INS, la 3 procente in minus pentru indicele preturilor de consum calculat pe luna iunie, iar inflatia anuala calculata pe aceeasi luna la un minus de 1,6 procente.
Ceea ce, suprapus peste inflatia de fond, nu va face decat sa anuleze cresterea de preturi care s-a produs de la inceputul acestui an, anuntata deja la valoarea de 1,78% pe primele cinci luni din 2015.
Premiera in economia romanesca de dupa 1989: Inflatia a devenit negativa
Daca se tine cont si de efectul majorarii cu 11% a pretului gazelor naturale incepand cu data de 1 iulie 2015 (care se va vedea in datele comunicate de INS in luna august pentru luna iulie si, potrivit ponderii din cosul de consum, va insemna o crestere de 0,37% pe IPC), practic, masura de diminuare a taxarii alimentelor va reseta (nu deplin!) nivelul general al preturilor la cel de la finele anului 2014.
Astfel, desi ...citeste mai departe despre "Reducerea preturilor la alimente: Ce se poate ascunde sub inflatia negativa" pe Ziare.com mai mult
Luni, 13 Iulie 2015, ora 08:07
Indicele preturilor produselor alimentare mondiale, calculat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), s-a situat la o medie de 202 puncte in 2014, in scadere cu 3,7% comparativ cu 2013, anul trecut fiind de altfel al treilea an consecutiv de scadere a preturilor mondiale la alimente, a anuntat joi FAO intr-un comunicat de presa.
FAO da lunar publicitatii propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, carne, produse lactate, uleiuri vegetale si zahar. In luna decembrie 2014, acest indice s-a situat la valoarea medie de 188,6 puncte, in scadere cu 3,2 puncte, sau 1,7%, fata de nivelul de 192,7 puncte inregistrat in luna noiembrie, informeaza Agerpres.
Pentru ansamblul anului 2014, preturile la patru din cele cinci produse din cosul analizat de FAO au scazut pana la, sau in apropiere de cele mai scazute niveluri din ultimii cinci ani. Exceptia o constituie preturile la carne, care in 2014 au atins un record de 199 de puncte, in crestere cu 8,1% comparativ cu 2013. In schimb, preturile la cereale au scazut cu 12,5% comparativ cu 2013, influentate de prognozele referitoare la productiile record si stocurile abundente. Preturile la produsele lactate au scazut cu 7,7%, la ulei cu 6,2% iar la zahar cu 3,8%. mai mult
Joi, 08 Ianuarie 2015, ora 14:01
Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a inregistrat in luna iunie 2014 cea de a treia luna consecutiva de scadere, in principal ca urmare a scaderii preturilor la cereale si uleiuri vegetale, arata datele publicate, joi, de FAO, transmite Reuters.
FAO da lunar publicitatii propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, oleaginoase, lactate, carne si zahar.
In luna iunie 2014, acest indice a atins o valoare medie de 206 puncte, in scadere cu 3,8 puncte (sau 1,8%) fata de valoarea inregistrata in luna mai. FAO a precizat ca indicele preturilor la cereale a atins in luna iunie o medie de 196,2 puncte, cu 10,9 puncte (sau 5,2%) mai putin decat valoarea revizuita de 207 puncte inregistrata in luna mai, in principal din cauza unei scaderi de aproape 7% la grau si porumb. In cazul preturilor la uleiuri vegetale, FAO sustine ca acestea au scazut cu 2,4% in luna iunie pe fondul scaderii preturilor la ulei de palmier dar si a asteptarilor privind o recolta record de soia boabe.
Separat, FAO si-a imbunatatit estimarile privind productia mondiala de cereale inregistrata in 2014, pana la nivelul de 2,478 miliarde tone, cu 21,5 milioane tone mai mult decat estimarile anterioare. Revizuirea a fost determinata de o prognoza de productie mai favorabila pentru porumb, cu un procent mai mare decat se... mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 16:24
Indicele preturilor produselor alimentare mondiale, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a scazut cu 1,8% in luna iunie, comparativ cu luna mai si a atins cel mai scazut nivel de dupa luna septembrie 2010, arata datele publicate joi de FAO.
FAO da lunar publicitatii propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne si zahar.
In luna iunie 2012, acest indice a atins o valoare medie de 201 puncte, in scadere cu patru puncte comparativ cu valoarea inregistrata in luna mai. De asemenea, luna trecuta a fost a treia luna consecutiva de scadere a Food Price Index. Potrivit FAO, in prezent acest indice este cu 15,4% sub nivelul de varf atins in luna februarie 2011, cand preturile produselor alimentare au atins cel mai ridicat nivel de la debutul publicarii datelor statistice.
Perspectivele economice in continuare incerte si prognozele suficiente privind recoltele au permis scaderea preturilor internationale la majoritatea produselor alimentare se arata in comunicatul FAO.
Separat, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si-a revizuit joi, in jos, cu 23 milioane tone estimarile privind recolta mondiala de cereale din acest an. In pofida acestei revizuiri, FAO estimeaza ca recolta mondiala de cereale din 2012 se va situa la nivelul record de 2.396 milioane tone. mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 17:15
Preturile la majoritatea produselor alimentare ar putea suferi "reasezari" de 5-7% incepand din luna martie, potrivit reprezentantilor Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).
"Scumpirile la energie electrica, energie termica si gaze naturale ar putea determina reasezari ale preturilor la majoritatea produselor alimentare. Vorbim de reasezari, nu scumpiri, de 5-7%", a declarat pentru Gandul, Dragos Frumosu, presedintele FSIA.
El spune ca de la inceputul acestui an produsele lactate s-au scumpit nesemnificativ, cu 3-4%.
"La carne, vanzarile in ianuarie si februarie sunt reduse de obicei. Nici la ulei nu putem vorbi de scumpiri, cantitatile consumate sunt relativ constante", a explicat Frumosu.
Pretul oualor s-a dublat in ultima saptamana
Pretul oualor s-a majorat in ultimele zile, ajungand in pietele din Capitala sa se vanda cu 0,8-0,9 lei bucata, de la 0,5 lei bucata in urma cu o saptamana. Motivul are legatura cu acoperirea investitiilor pentru schimbarea custilor in care sunt crescute gainile, o prevedere europeana obligand toti producatorii din Uniunea Europeana sa reduca densitatea pasarilor in custi, dupa cum sustin crescatorii de oua.
"La poarta fabricii ouale s-au scumpit recent, ajungand sa se vanda cu 0,5-0,55 lei bucata. Motivul il constituie schimbarea custilor pentru gaini. In noile custi densitatea pasarilor scade cu 25%".
"De la 1 ianuarie 2012, toti producatorii europeni sunt obligati sa schimbe custile pentru gaini.... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 16:26
Legendarul investitor, Jeremy Grantham, a publicat un tratat cu privire la cauzele exploziei preturilor la materiile prime si a oferit si o perspectiva surprinzator de deprimanta pentru viitorul omenirii.Grantham crede ca numarul de oameni de pe planeta a intrecut capacitatea planetei de suportabilitate.
Concret, investitorul spune ca oamenii nu pot folosi la nesfarsit resursele naturale, iar preturile metalelor, petrolului si ale produselor alimentare incep sa reflecte acest lucru.
Grantham considera ca tendinta din ultimii 100 de ani, in care preturile tuturor marfurilor au scazut constant, s-a oprit.
De aici incolo, competitivitatea va creste in continuu iar oamenii vor plati din ce in ce mai mult pentru resursele pe terminate.
Din punctul de vedere al investitiilor, aceasta schimbare nu trebuie sa insemne neaparat un dezastru spune investitorul.
Din punct de vedere social, lucrurile nu sunt roz.
Grantham considera ca planeta poate suporta aproximativ 1,5 miliarde de oameni, fata de 7 miliarde cat populeaza Pamantul in acest moment.
In toata istoria, mai putin in ultimii 200 de ani, populatia a fost controlata prin limitarile de aprovizionare cu alimente, ceea ce nu este exclus sa se intample si in secolul XXI.
Speranta optimistilor este ca stiinta va gasi o solutie la aceasta problema.
Insa, in cazul in care lumea nu constientizeaza gravitatea problemei si nu face din asta o prioritate la nivel mondial, Grantham nu crede ca problema poate fi rezolvata.
Iata cateva... mai mult
Marti, 14 Iunie 2011, ora 14:31
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat luni, la Realitatea TV, ca din analizele facute la minister reiese faptul ca, in momentul de fata, o crestere a preturilor la produsele agroalimentare nu ar fi justificata si ca. la preturile de acum, sunt multe adaosuri comerciale puse in magazine, relateaza NewsIn.Mai mult, oficialul a precizat ca preturile alimentelor cresc din cauza marilor lanturi de magazine, care pun diferite adaosuri comerciale pe produse, si nu din cauza producatorilor.
"Dupa analizele noastre, cred ca acum nu se justifica cresterea preturilor la produsele agroalimentare.
O spun cu toata taria. Mai mult, la preturile de pana acum ar trebui sa se faca o reajustare, pentru ca sunt multe adaosuri comerciale.
S-a spus ca din cauza producatorilor agricoli se scumpesc produsele.
Vreau sa lamuresc ca nu din cauza lor cresc preturile la alimente.
Problemele sunt in marile lanturi de magazine, unde exista adaosurile comerciale, care se reflecta in preturi", a spus Valeriu Tabara.
Acesta a mai precizat ca, in opinia sa, preturile nu ar trebui sa creasca.
"Peste cateva zile vom stii cu exactitate care va fi dinamica preturilor.
Dupa opinia mea, preturile nu trebuie sa cresca", a afirmat ministrul agriculturii. mai mult
Luni, 11 Octombrie 2010, ora 15:27
Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu, a declarat joi, in statiunea Jupiter, ca preturile produselor alimentare sunt umflate artificial si ca trebuie luate masuri pentru a le reduce, transmite corespondentul NewsIn. "Preturile scad la producator, iar cand ajung la consumator cresc. Si Uniunea Europeana are problema pe care am avut-o noi cu hypermarketurile.
La sedinta de la Parlamentul European am cazut de acord ca exista o problema pe filiera, pe fiecare produs in parte. In acest conditii trebuie sa aflam ce se intimpla. Sunt preturi artificial umflate", a precizat Sarbu.
Ministrul a mai spus ca luni se va da votul final la codul de bune practici in Parlament. "Daca se respecta aceasta lege a codului de bune practici, preturile ar trebui sa scada, iar productia romaneasca ar trebui sa fie promovata. In acest fel, poate samsarii care iau marfa producatorilor la preturi de nimic vor disparea", a mai spus Sarbu.
Una dintre metodele pe care le va lua ministerul pentru a elimina samsarii este si deschiderea de piete volante. "Adresam rugamintea tuturor primarilor din tara sa practice aceasta modalitate de comercializare", a spus Sarbu.
Ministrul a precizat ca in domeniul importurilor de legume si fructe este "o adevarata mafie". In opinia sa, exista trei-cinci tari care detin monopolul si de unde se importa TIR-uri intregi, fara sa se faca analize.
"O alta problema pe care o avem este inducerea in eroare a consumatorilor prin afisarea unor... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2009, ora 09:03