Rusia a reusit din nou sa genereze tensiuni intre doua state europene, dupa ce polonezii au aflat cu surprindere ca vecinii germani platesc 310 dolari la mia de metri cubi de gaze naturale, fata de 370 de dolari platiti de Varsovia.
In aceste conditii, discutiile pe tema cresterii gradului de transparenta in contractele cu furnizorii de energie de pe piata europeana ameninta sa se transforme intr-un mar al discordiei pentru tarile europene.
Intalnirea liderilor Uniunii Europene programata joi la Bruxelles gaseste Germania si Polonia pe pozitii adverse in problema transparentei contractelor de furnizare de gaze din Rusia, mentioneaza surse oficiale pentru agentia Reuters.
Gazprom inca divide Europa
Summitul de la Bruxelles are ca scop demararea actiunilor de realizare a unei uniuni energetice pe continent, in care gazul si energia electrica sa fie distribuite liber intre tari pentru a reduce dependenta Uniunii Europene de gazul rusesc si a contracara politica Gazprom de practicare a unor preturi preferentiale pentru diverse tari.
Momentul culminant il reprezinta discutia pe care oficialii de la Varsovia vor sa o deschida dupa ce au aflat ca Germania beneficiaza de un pret mai avantajos la gazele naturale din Rusia decat Polonia.
Ungaria ar putea sa comenteze, de asemenea, pe aceasta tema, dupa ce Comisia Europeana a dat aviz negativ initierii proiectului de dezvoltare a capacitatii centralei nucleare de la Paks in colaborare cu Rusia.
Un proiect al... mai mult
Joi, 19 Martie 2015, ora 09:44
Actiunea inspectorilor Comisiei Europene impotriva subsidiarelor Gazprom din toata Europa a avut ceva din tensiunea unui atac antiterorist, in 2011: filaj, recunoastere in teren, operatiune declansata simultan in 10 state.
Pe 27 septembrie 2011, raidul antimonopol declansat de Europa impotriva politicii Gazprom a reprezentat un moment de cotitura in schimbarea regimului de dominatie ruseasca, vechi de 4 decenii, pe piata energetica europeana.
Principala suspiciune, desi niciodata expusa ca invinuire legala, era legata de preturile diferentiate practicate in functie de preferintele politice ale Kremlinului si poate transforma cazul Gazprom intr-un dosar anti-monopol al deceniului.
Iar dosarul face pasi destul de rapizi catre instantele internationale de arbitraj comercial, observa reporterii Financial Times.
Putin: "Sper ca nu s-a lasat cu arestari!"
Socul din 2011 a fost resimtit din plin si la Moscova, Vladimir Putin, pe atunci premier al Rusiei, spunand din prima: "Sper ca nu a fost nimeni retinut sau arestat". "Deocamdata nu", i-a raspuns Alexei Miller, seful Gazprom.
Dar Putin nu avea de ce sa se teama; legislatia UE nu permite inspectorilor de Concurenta sa emita mandate de retinere, asa cum si actiunile lor din "zori" nu au avut un caracter matinal sau nocturn, fiind demarate abia la ora 9:00 dimineata.
Dosarul, indeajuns de consistent la finalul anului 2013, a facut obiectul unei negocieri ratate de intelegere pe cale amiabila in cursul anului... mai mult
Luni, 16 Martie 2015, ora 15:02
Presedintele Traian Basescu a promulgat, luni, Legea energiei electrice si a gazelor naturale, care a fost adoptata de Camera Deputatilor pe 14 iunie si reglementeaza liberalizarea pietei energetice, dar si cresterea etapizata a preturilor pentru gaze la nivelul statelor UE.
"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat luni, 9 iulie a.c., Decretul pentru promulgarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale", a informat Administratia Prezidentiala, printr-un comunicat de presa.
Legea energiei electrice si gazelor naturale a fost adoptata, pe 14 iunie, de Camera Deputatilor, for decizional, cu 186 de voturi "pentru", 3 "impotriva" si 7 abtineri, actul normativ reglementand liberalizarea pietei energiei, dar si cresterea etapizata a preturilor pentru gaze la nivelul statelor UE.
Presedintele Comisiei pentru industrii, deputatul Iulian Iancu, a subliniat in plen, la momentul dezbaterilor, ca noua lege a energiei "elimina fenomenul ?baietilor destepti?" si ca se renunta la tarifele preferentiale pentru consumatorii finali, dar instituie odata cu liberalizarea pietei si o serie de masuri pentru protejarea consumatorilor casnici.
"Pot sa va asigur ca pana la sfarsitul acestui an va exista o piata concurentiala in Romania, pot sa va garantez acest lucru (...) Despre anularea contractelor existente, nu pot sa va promit astazi, rezultatul il veti vedea in perioada urmatoare", a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.
Impact imediat asupra... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 08:46