Ziua de ieri a reprezentat un soc pentru industria petrolului, pentru prima data in istorie barilul fiind tranzactionat la valori negative in Statele Unite ale Americii.
Tipul de titei West Texas Intermediate (WTI) a fost tranzactionat si la -40.32 USD/baril, in comparatie cu o valoare de 18.27 USD/baril inregistrata vineri.
Constransi de scaderea cererii de produse petroliere cauzate de criza medicala, dar si de indisponibilitatea sau tendintele speculative legate de spatiile de stocare, producatorii si traderii au preferat sa vanda in pierdere deoarece oprirea productiei de titei dureaza si, uneori, nu se poate realiza fara asumarea riscului de scadere ulterioara de productivitate. O sonda oprita prezinta riscul ca la repornire sa nu mai produca la fel.
Pentru a ajuta industria de profil care intretine un numar de important de locuri de munca, dar si simtind o oportunitate de afaceri, presedintele SUA Donald Trump a anuntat ca americanii isi vor completa rezervele strategice de titei. Paradoxal, toata aceasta situatie vine pe fondul acordului intre OPEC si Rusia, mediat de SUA, cu privire la reducerea cotelor de productie, acord care, deocamdata, nu produce rezultatele asteptate.
Ca in orice criza, in timp ce companiile de upstream (productie) si downstream (vanzare) se confrunta cu probleme grave, cele de midstream (stocare si transport) infloresc, fiind, alaturi de Amazon, de Netflix si de companiile medicale, printre preferatele investitorilor la burse.... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 14:50
Preturile petrolului au incheiat tranzactiile de vineri in crestere, dar un razboi al preturilor dintre Arabia Saudita si Rusia si extinderea la nivel mondial a pandemiei de Covid-19 au facut ca preturile sa inregistreze pe ansamblul saptamanii cel mai accentuat declin de la criza financiara din 2008.
Piata a "reactionat corect la asteptarile ca noul coronavirus sa reduca cererea de petrol cu 2-3 milioane de barili pe zi, cel putin timp de cateva saptamani, si ca Rusia si Arabia Saudita sa creasca productia cu cel putin 2 milioane de barili pe zi", a declarat Michael Lynch, presedintele Strategic Energy & Economic Research.
"Acest lucru va crea stocuri imense, de 100-150 de milioane de barili pe luna", a spus Lynch, citat de MarketWatch.
Dar chiar aceasta scaderea accentuata a pretului "pare probabil sa ii incurajeze pe rusi sa ofere sauditilor un acord care sa conduca la scaderea de scurta durata, dar puternica a productiei", a adaugat acesta.
Pretul petrolului West Texas Intermediate cu livrare in aprilie a crescut la New York Mercantile Exchange cu 0,7%, la 31,73 dolari pe baril, in timp ce pretul petrolului Brent cu livrare in luna mai a avansat cu 1,9%, la 33,85 de dolari pe baril, la ICE Futures Europe.
Pe ansamblul saptamanii, petrolul WTI a scazut cu 23%, iar petrolul Brent cu 25%. Ambele reprezentand cele mai mari scaderi procentuale, pentru contractele pe termen de o luna, din decembrie 2008, potrivit Dow Jones Market Data.
Vezi si:
Pretul... mai mult
Sambata, 14 Martie 2020, ora 09:17
Preturile petrolului au scazut cu pana la 49% in 2014, cel mai amplu declin anual dupa criza financiara din 2008, pe fondul cererii scazute la nivel mondial si al concurentei dintre producatorii americani si cei din OPEC pentru cota de piata, relateaza Bloomberg.
Contractele pentru petrolul WTI cu livrare in februarie au scazut miercuri, in timpul tranzactiilor de miercuri de la New York, cu pana la 2,2%, la 52,93 dolari pe baril, aducand declinul anual la 46%.
Autoritatile din SUA au decis sa permita vanzarea in strainatate de petrol ultrausor, fara a fi necesar acordul guvernului, ceea ce va contribui la cresterea capacitatii de export a SUA si la ...citeste mai departe despre "Pretul petrolului a scazut cu pana la 49%, cel mai mare declin dupa 2008" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 31 Decembrie 2014, ora 22:10
Pretul petrolului a scazut joi sub 124 de dolari barilul, dupa ce rezultatele slabe ale activitatii industriale din China au starnit ingrijorare ca cererea de energie venita din partea celui mai mare consumator ar putea scadea.
Activitatile industriale din China s-au redus in martie, intregistrand pentru a cincea luna consecutiv o scadere a ritmului de crestere, scrie Reuters.
Pretul mediu pentru titeiul Brent a scazut cu 50 de centi la 123.70 de dolari barilul, de la 124.20 de dolari.
"Este o veste ingrijoratoare, care ar putea afecta puternic perespectivele de imbunatatire economica si conditiile externe de stabilizare", sunt de parere analistii citati de Reuters.
Tinand cont de traiectoria pe care economia Chinei da semne sa o urmeze ar putea diminua sansele pentru o revenire a activitatii industriale.
"Ritmul de crestere ar putea incetini in continuare din cauza exporturilor si a cererii interne in scadere. Astfel de rezultate ar trebui sa determine autoritatile de la Beijing sa sprijine activitatea industriala", au adaugat economistii citati de Reuters.
Incetinirea activitatii industriale ar putea insemna o relaxare a politicii monetare pentru a ajuta cea de-a doua mare economie a lumii, dar riscurile inflationiste ascunse subliniaza dilema factorilor de decizie ai Chinei determinati sa mentina un nivel scazut al preturilor.
Grijile privind criza financiara din zona euro se transfera la pretul petrolului
Pretul petrolului se afla sub presiunea... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 09:16
Pretul petrolului ajunge la minimul lunii februarie si scade sub 100 de dolari pe baril, in conditiile in care criza din Europa ingrijoreaza investitorii.
Contractele futures nu au inregistrat o modificare majora, dupa ce luni pierdusera 1%, scrie Bloomberg. Premierul grec, Lucas Papademos trebuie sa se intalneasca din nou cu creditorii externi ai Greciei.
Pretul petrolului cu livrare in luna martie a ajuns la 96,82 de dolari pentru un baril, cu 9 centi mai putin fata costul de luni. Costul titeiului brent, cu livrare in martie a ajuns la 115,72 de dolari pe baril, in scadere cu 21 de centi.
Pretul barilului de petrol a avansat usor, vineri, inainte de anuntul guvernului american. Rata somajului in SUA a scazut, dupa ce 140.000 de someri s-au angajat, luna trecuta. In decembrie, alti 200.000 de americani isi gasisera un loc de munca. mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 10:12
Pretul petrolului a scazut, joi, dupa ce miercuri a inregistrat cel mai inalt nivel din ultimele luni. Cresterea la peste 102 dolari/baril inregistrata cu o zi inainte a fost exagerata, spun unii specialisti, in contextul nesigurantei din zona euro si posibilitatii unei acutizari a crizei datoriilor care va incetini si cresterea economica a SUA, cel mai mare consumator de petrol din lume.
Bursele asiatice au reactionat si ele negativ la ingrijorarile privind situatia zonei euro, accentuate de neintelegerea dintre Franta si Germania cu privire la rolul BCE in achizitia de obligatiuni, informeaza Reuters.
Bursele europene au scazut si ele, indeplinid asteptarile analistilor in acest context.
Contractele futures pentru petrol au scazut cu 1 procent, dupa ce au inchis sedinta cu peste 102 dolari/baril, ieri. Indicele Fortei Relative a crescut cu pana la 72.8 puncte, indicand faptul ca preturile din urma cu o zi ar fi avansat prea rapid.
Mai mult, actiunile petroliere au scazut, dupa ce Fitch Rating a publicat un raport in care anunta ca bancile americane se confrunta cu un "risc major" in ceea ce priveste creditarea, care poate deteriora din cauza amplificarii crizei datoriilor din zona euro.
Nivelul petrolului Brent, tranzactionat la Londra, a scazut pentru a opta zi la rand, informeaza Bloomberg.
"Ingrijorarea fata de o expansiune contagioasa a crizei din Europa apasa grav pietele. Pretul ar trebui sa oscileze in jurul a 100 de dolari/baril, pentru ceva... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 12:26
Investitiile in explorari petroliere si de gaze naturale ar putea scadea anul acesta cu 21%, sau aproximativ 100 miliarde dolari, din cauza crizei economice, a anuntat duminica Agentia Internationala pentru Energie (AIE), potrivit Reuters, relateaza NewsIn.De asemenea, agentia a mai anuntat ca se asteapta la o scadere cu pana la 3,5% a consumului mondial de energie electrica anul acesta, ceea ce ar reprezenta prima contractie dupa Al Doilea Razboi Mondial."Estimam ca bugetele mondiale pentru investitii in proiecte de explorare de petrol si gaze naturale se va reduce cu aproximativ 21%, fata de 2008", se spune in raportul AIE.Reducerea investitiilor va afecta capacitatea numai prin intarzierea unor proiecte, astfel ca pe termen scurt cererea scazuta va duce, cel mai probabil, la o crestere a capacitatii de productie neutilizate sau de rezerva.Insa daca tendinta actuala se va mentine, exista pericolul aparitiei unei lipse de capacitati si atingerii unui alt varf la preturile produselor energetice, o data cu redresarea economica."Cu cat mai rapid isi revine economia, cu atat este mai probabila realizarea unui astfel de scenariu", considera AIE. mai mult
Duminica, 24 Mai 2009, ora 17:51
Cererea mondiala de titei va scadea mai drastic fata de estimari anul acesta, din cauza crizei economice, au declarat astazi reprezentanti ai Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), ceea ce constituie un semnal ca ar putea reduce si mai mult oferta de petrol, scrie Reuters. OPEC a anuntat ca piata globala va inregistra o micsorare a cererii cu 580.000 de barili/zi in 2009, pentru a se ajunge la o medie de 85,13 milioane barili/zi. Potrivit previziunilor anterioare, OPEC estima ca marja de reducere a cererii va fi de 180.000 barili/zi. Folosirea petrolului va fi tot mai redusa anul acesta, dupa ce s-a temperat in 2008, in cadrul primului declin din ultimii 20 de ani, din cauza ca recesiunea determinata de criza bancara s-a raspandit pe toate continentele lumii. Din cauza scaderii cererii de petrol, pretul acestuia a coborat sub 40 dolari/baril, de la nivelul record de 140 dolari/baril de anul trecut. "Cererea mondiala de petrol isi continua declinul abrupt de anul trecut si ar putea urma acelasi scenariu cel putin trei din patru trimestre in 2009", potrivit raportului lunar al OPEC pentru piata petroliera. Cu toate acestea, estimarile OPEC cu privire la reducerea cererii sunt mai putin ample decat cele ale Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), consilier al statelor consumatoare, care estima miercuri o reducere a consumului cu 980.000 barili/zi in 2009. Scaderea cererii duce la o crestere a stocurilor, despre care OPEC afirma ca impune presiuni... mai mult
Vineri, 13 Februarie 2009, ora 16:25