Preturile petrolului au scazut vineri sub 40 de dolari pe baril, din cauza cresterii numarului cazurilor de coronavirus la nivel mondial si a intarzierii rezultatelor alegerilor prezidentiale din Statele Unite, care tin piata in suspans, ransmite Reuters.
Franta a raportat un numar record de cazuri de coronavirus, amplificand ingrijorarile ca restrictiile suplimentare adoptate de guverne in Europa ar putea afecta cererea.
In Statele Unite, democratul Joe Biden a trecut in fata presedintelui Donald Trump in Georgia si Pennsylvania, apropiindu-se de castigarea Casei Albe, dar cateva state continua sa numere voturi.
Pretul petrolului Brent a scazut cu 3,6%, la 39,47 dolari pe baril. Cotatia petrolului american WTI a coborat cu 4,1%, la 37,21 dolari pe baril. ...citeste mai departe despre "Preturile petrolului au scazut vineri sub 40 de dolari pe baril, din cauza pandemiei de coronavirus si a alegerilor din SUA" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2020, ora 07:30
Preturile petrolului au scazut joi, in urma datelor referitoare la declinul record al economiei Statelor Unite in trimestrul al doilea si a sugestiei presedintelui Donald Trump de amanare a alegerilor prezidentiale care trebuie sa aiba loc pe 3 noiembrie, transmite Reuters.
Investitorii au vandut active considerate riscante, in urma unui tweet al lui Donald Trump in care acesta a pus problema amanarii alegerilor.
Data alegerilor prezidentiale este inclusa in Constitutia SUA, dar remarcile lui Trump sunt vazute drept un atac la integritatea viitoarelor alegeri, ceea ce ingrijoreaza investitorii.
Contractele futures pentru petrolul american West Texas Intermediate (WTI) au inchis in declin cu 1,35 dolari, sau cu 3,3%, la 39,92 dolari pe baril, dupa ce in timpul tranzactiilor au coborat cu pana la 5%.
Contractele futures pentru petrolul Brent, care expira vineri, au coborat cu 81 de centi, sau cu 1,9%, la 42,94 dolari pe baril.
"Exista potentialul unor incertitudini politice serioase in Statele Unite, daca data alegerilor americane va fi contestata", a declarat John Kilduff, partener la firma Again Capital din New York.
PIB-ul american a scazut cu 32,9% in termeni anuali, cel mai grav declin al productiei de cand guvernul inregistreaza astfel de date, in 1947. In plus, solicitarile saptamanale pentru indemnizatii de somaj au crescut, semn ca inrautatirea epidemiei de coronavirus in mari parti ale tarii are impact asupra economiei.
Numarul deceselor... mai mult
Vineri, 31 Iulie 2020, ora 07:35
Preturile petrolului au incheiat tranzactiile de vineri in crestere, dar un razboi al preturilor dintre Arabia Saudita si Rusia si extinderea la nivel mondial a pandemiei de Covid-19 au facut ca preturile sa inregistreze pe ansamblul saptamanii cel mai accentuat declin de la criza financiara din 2008.
Piata a "reactionat corect la asteptarile ca noul coronavirus sa reduca cererea de petrol cu 2-3 milioane de barili pe zi, cel putin timp de cateva saptamani, si ca Rusia si Arabia Saudita sa creasca productia cu cel putin 2 milioane de barili pe zi", a declarat Michael Lynch, presedintele Strategic Energy & Economic Research.
"Acest lucru va crea stocuri imense, de 100-150 de milioane de barili pe luna", a spus Lynch, citat de MarketWatch.
Dar chiar aceasta scaderea accentuata a pretului "pare probabil sa ii incurajeze pe rusi sa ofere sauditilor un acord care sa conduca la scaderea de scurta durata, dar puternica a productiei", a adaugat acesta.
Pretul petrolului West Texas Intermediate cu livrare in aprilie a crescut la New York Mercantile Exchange cu 0,7%, la 31,73 dolari pe baril, in timp ce pretul petrolului Brent cu livrare in luna mai a avansat cu 1,9%, la 33,85 de dolari pe baril, la ICE Futures Europe.
Pe ansamblul saptamanii, petrolul WTI a scazut cu 23%, iar petrolul Brent cu 25%. Ambele reprezentand cele mai mari scaderi procentuale, pentru contractele pe termen de o luna, din decembrie 2008, potrivit Dow Jones Market Data.
Vezi si:
Pretul... mai mult
Sambata, 14 Martie 2020, ora 09:17
Preturile petrolului au scazut luni la cele mai reduse niveluri din ultimele 13 luni, din cauza epidemiei din China care a redus cererea si a provocat asteptari privind noi reduceri ale productiei de catre OPEC si aliatii organizatiei, intre care si Rusia.
Cotatia petrolului Brent a scazut cu 2,17 dolari, respectiv cu 3,8%, la 54,45 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din iunie 2019, transmite Reuters.
Pretul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a coborat cu 1,45 dolari, la 50,12 dolari pe baril, atingand un minim al sedintei de 49,91 dolari pe baril, de asemenea cel mai redus nivel din iunie 2019.
"Nu am mai asistat la un eveniment de distrugere a cererii de o asemenea amploare care sa evolueze atat de rapid", a declarat Phil Flynn, analist la firma Price Futures Group in Chicago.
In conditiile in care epidemia a afectat cererea in China, cel mai mare importator de titei din lume, compania de rafinare Sinopec a decis reducerea productiei din aceasta luna cu circa 600.000 de barili pe zi, respectiv cu 12%, cea mai ampla masura de acest tip luata in ultimii peste 10 ani.
Rafinariile independente din provincia Shandong, care importa cumulat circa o cincime din titeiul din China, au redus productia cu 30%-50%, intr-un interval de peste o saptamana, au declarat directori si analisti.
Epidemia poate reduce in special cererea de carburant pentru avioane din China, a scris Paul Sankey, director general la Mizuho, in New York.
Aeroportul din Wuhan... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 13:06
Preturile petrolului au crescut luni la un nou maxim al ultimelor trei luni, sustinute de optimismul privind semnarea acordului comercial dintre Statele Unite si China si de date industriale peste asteptari, in timp ce traderii urmaresc indeaproape situatia din Orientul Mijlociu, in urma atacurilor aeriene americane in Irak si Siria.
Cotatia petrolului Brent a urcat cu 55 de centi, la 68,71 dolari pe baril, in timp ce pretul petrolului american WTI a avansat cu 28 de centi, la 62 de dolari pe baril, transmite Reuters.
Pe parcursul tranzactiilor, petrolul Brent a atins 68,99 dolari pe baril, iar petrolul WTI 62,34 dolari pe baril. In ambele cazuri, cotatia a fost la cel mai ridicat nivel de dupa 17 septembrie.
In termeni anuali, pretul petrolului Brent a crescut cu aproximativ 27% in 2019, iar petrolul WTI cu circa 36%.
Consilierul pentru comert al Casei Albe Peter Navarro a declarat intr-un interviu la Fox News ca faza intai a acordului comercial dintre SUA si China va fi semnata saptamana viitoare.
Navarro a citat, dar nu a confirmat o stire potrivit careia vicepremierul chinez Liu He va face o vizita la Washington pentru semnarea acordului.
"Washingtonul o trimis o invitatie, iar Beijingul a acceptat-o", a declarat o sursa citata de publicatia South China Morning Post. ...citeste mai departe despre "Preturile petrolului au crescut la un nou maxim al ultimelor trei luni" pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Decembrie 2019, ora 09:39
Ministrii petrolului din Arabia Saudita, Irak si Kuweit, cei mai mari exportatori din cadrul OPEC, neaga posibilitatea aparitiei unui excedent de oferta anul viitor pe piata petrolului, in pofida cresterii productiei SUA si masurilor luate de Iran si Libia pentru a-si majora livrarile.
OPEC, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol, furnizeaza aproximativ 40% din necesarul global de titei.
Oficialii organizatiei anticipeaza ca nu vor reduce anul viitor productia, deoarece cresterea cererii la nivel mondial va putea absorbi volumele suplimenare intrate in piata, au anunta ministrii din cele trei tari dupa o reuniune a membrilor OPEC care a avut loc la Doha, in Qatar.
Pretul petrolului WTI, de referinta pe piata SUA, a atins vineri maximul ultimilor doua luni, dupa un raport care a aratat accelerarea cresterii economice a SUA la 4,1% in trimestrul al treilea, ceea ce anunta o posibila majorare a cererii. Cotatia WTI cu livrare in februarie se plaseaza la New York la 99,32 dolari pe baril.
"Stiti de ce s-a tranzactionat WTI aproape de 100 de dolari in ultimele cateva zile? Deoarece piata se teme de un deficit de petrol, si nu de supraoferta", a declarat la Doha ministrul saudit al petrolului, Ali al-Naimi.
Pretul petrolului Brent cu livrare in februarie a scazut luni cu 0,35%, la 111,38 dolari pe baril.
OPEC a mentinut la inceputul lunii decembrie tinta de productie la 30 milioane barili pe zi, apreciind ca cererea si oferta din piata sunt intr-o situatie... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 14:34
Comisia Europeana a intensificat investigatia referitoare la fixarea pretului petrolului, solicitand informatii traderilor de energie, de la Glencore Xstrata, grupul minier evaluat la 70 de miliarde de dolari, pana la Gunvor Group, relateaza Bloomberg.
Glencore Xstrata, Gunvor si Vitol Group, care nu sunt anchetate, impreuna cu alte companii cu birouri in Elvetia, asista Comisia Europeana in investigatie, au declarat surse apropiate situatiei.
Executivul UE a anuntat saptamana trecuta ca investigheaza daca Royal Dutch Shell, BP si Statoil s-au aliat pentru influentarea preturilor titeiului, ale produselor petroliere rafinate si ale biocarburantilor.
Totodata, CE analizeaza rolul Platts, detinuta de McGraw Hill Financial, care publica preturi de referinta pentru petrol, folosite la stabilirea preturilor platite de rafinarii pentru titei si cele platite de distribuitori pentru carburanti.
Purtatorii de cuvant ai Glencore Xstrata, Vitol si Gunvor nu au fost disponibili pentru comentarii.
Total, a treia mare companie petroliera din Europa, estimeaza ca pana la 80% din tranzactiile cu petrol si produse petroliere au loc in functie de preturi de referinta precum cele publicate de Platts, in timp ce pana la 20% sunt legate de contracte futures tranzactionate la New York Mercantile Exchange si ICE Futures Europe. mai mult
Marti, 21 Mai 2013, ora 16:24
Pretul petrolului a crescut pentru prima oara in ultimele sapte zile, dupa ce China a anutat ca va stimula cresterea economica, iar Goldman Sachs sustine ca echilibrul intre cererea si oferta de titei este in scadere.
Pe 18 mai, contractele futures intermediate de West Texas Intermediate au castigat 0,8 la suta, asta dupa ce ajunsesera la cel mai scazut nivel din ultimele sapte luni. Intr-un raport Goldman Sachs se arata ca declinul cererii de petrol a fost nejustificat.
China se axeaza mai mult pe stimularea cresterii economice
Intre timp, China sustine ca se va concentra mai mult pe stimularea cresterii economice, spune premierul Wen Jiabao, citat de agentia de stiri oficiala, Xinhua News Agency. Indicele brut al puterii relative a ramas sub 30, un semn ca aceasta poate fi supravanduta.
"Cresterea Chinei continua sa fie sustinuta si robusta", a spus Christopher Bellew, senior broker la Bache Jefferies Ltd. din Londra. "Majorarea preturilor petrolului este, in cele din urma, cauzata de cererea in crestere puternica, in state precum China si India. Preturile par sa fi atins o valoare minima la chinezi", sustine brokerul.
Cotatiile petrolului brut, cu livrare in iunie, au crescut cu aproape 72 de centi, ajungand la 92,20 dolari pe baril, la tranzactionarea electronica pe New York Mercantile Exchange, in timp ce la Bursa de la Londra a fost de 91,71 dolari, la 10:51, ora Londrei.
Acesta a scazut cu 1,2 la suta pe 18 mai, la 91,48 dolari, cel mai mic pret... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 19:00
Preturile petrolului ar putea creste pana la 150-200 de dolari pe baril pe termen scurt din cauza tensiunilor sociale din Orientul Mijlociu si a cutremurului devastator din Japonia, a declarat ministrul rus al Finantelor, Alexei Kudrin, citat de Ria Novosti si preluat de Mediafax."Cresterea pana la 150-200 de dolari pe baril va avea la baza speculatii si de aceea se va mentine pentru scurt timp", a afirmat Kudrin.
El a precizat ca este putin probabil ca preturile titeiului sa creasca foarte mult pe termen mediu.
Cotatia pentrolului Brent, de referinta pentru bursa londonaza, a atins la sfarsitul lunii februarie maximul ultimilor doi ani si jumatate, de aproape 120 de dolari pe baril, din cauza temerilor investitorilor ca tensiunile din Africa de Nord si Orientul Mijlociu vor afecta livrarile de titei in aceste regiuni.
In Japonia, cererea de petrol ar putea creste pentru a se compensa energia care ar fi trebuit generata de capacitatea nucleara pierduta din cauza seismului de saptamana trecuta. mai mult
Miercuri, 16 Martie 2011, ora 12:23