Fata de aceeasi perioada a anului trecut, pretul graului a crescut cu aproape 50%, in vreme ce pretul porumbului este mai mult decat dublu, potrivit unei analize realizate de analistul financiar Claudiu Cazacu.
Pentru Romania, vestea ar putea fi una buna pentru sectorul agricol, care a avut anul trecut un an foarte slab, doar 3.8% din PIB, si a avut efect net de scadere economica.
Pe de alta parte, de preturile ridicate ar beneficia fermierii care au tinut recolta, desi o buna parte au ales sa lichidizeze inainte de valul recent de majorare a preturilor.
"Ar putea fi, insa, un semn bun pentru viitor, desi, in privinta noii productii, este inca un drum foarte lung pana la asezarea pietei si a preturilor. Pe de alta parte, pentru consumatori, deja apasati de o tendinta de accentuare a inflatiei, nu este o veste prea buna", explica Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB Romania.
Romania, pe locul unu in UE la consumul de paine, are sanse mari sa beneficieze, in continuare, de cel mai mic pret din Uniune, aflat, potrivit Eurostat, cu 47% sub media europeana, doar ca asta nu va insemna ca romanii nu ar fi nevoiti sa se obisnuiasca sa aloce un buget mai mare pentru paine, patiserie sau chiar cozonac.
Pretul cerealelor la bursa din Chicago se afla in crestere accelerata
Dinamica a fost oglindita si in Europa, pe bursa MATIF. De la inceputul lunii cresterea porumbului (in SUA) depaseste 21%, iar a graului, 19%. Trendul era deja clar definit atunci... mai mult
Marti, 27 Aprilie 2021, ora 12:30
Fabrica de drojdie Rompak Pascani, care produce drojdie de panificatie sub licenta Pakmaya, nu a majorat pretul diferitelor sortimente de drojdie fabricate si lucreaza la capacitate maxima, pentru a se asigura ca drojdia ajunge pe rafturile tuturor magazinelor din tara.
In ultima saptamana, au fost semnalate numeroase situatii cand produsele de larg consum din magazine au ajuns la rafturi cu preturi mai mari decat la inceputul declansarii epidemiei cu noul coronavirus.
Scumpirea exagerata a acestor produse, printre care se numara si drojdia de consum casnic, se face independent de producator, acesta din urma recomandand magazinelor sa pastreze pretul la raft.
"Ca urmare a unor situatii identificate personal de reprezentantii companiei, dar si de catre consumatorii nostri, care ne-au trimis sesizari pe email sau retelele de socializare, vrem sa subliniem faptul ca nu am majorat pretul la niciunul dintre produsele noastre, de la declansarea acestei crize provocate de noul coronavirus.
Perioada de instabilitate la nivel mondial se reflecta cu siguranta si asupra costurilor noastre. In aceste momente, facem tot ceea ce este necesar pentru a asigura continuitatea activitatii, fara sa tinem cont de aceste majorari.
Preturile noastre nu au suferit majorari in aceasta perioada si ne vom stradui sa mentinem aceasta situatie cat mai mult posibil.
Scumpirile care pot fi observate in anumite magazine sunt strict rezultatul actiunilor speculative ale unor... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 10:34
Cresterea accizei la combustibili nu ar fi trebuit sa influenteze preturile alimentelor, in conditiile in care toate utilitatile inseamna circa 6% din costurile unui produs alimentar, sustine presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA), Dragos Frumosu.
"Cresterea accizei la combustibil nu ar fi trebuit sa influenteze cresterea pretului la alimente, pentru ca energia electrica, gazele, energia termica, combustibilul, inseamna cam 6% din costurile unui produs alimentar, deci o crestere la combustibil de 4-5% ar fi insemnat 1 - 1,5% din costurile produsului alimentar", a declarat, joi, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA), intr-o conferinta de presa.
Acesta a mentionat ca in aceasta perioada s-a majorat pretul energiei electrice si cel al gazelor naturale, iar costurile materiilor prime au fost influentate si de deprecierea cursului valutar.
"Nu uitati ca industria de morarit si panificatie lucreaza, in proportie de peste 90%, cu utilaje cu energie electrica. In procesarea carnii si a laptelui, o parte din ele functioneaza pe energie electrica. A crescut pretul gazelor, lucru pe care institutiile statului il promisesera dupa 31 martie, dar l-au facut acum, in miezul iernii. S-a depreciat cursul leu/euro si importam 70% din carnea de porc (...), importam 20% din lapte si desigur importam si oua din Polonia. De asemenea, importam produse de panificatie congelate, un procent nu neaparat... mai mult
Joi, 25 Ianuarie 2018, ora 16:09
Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a inregistrat in luna iunie 2014 cea de a treia luna consecutiva de scadere, in principal ca urmare a scaderii preturilor la cereale si uleiuri vegetale, arata datele publicate, joi, de FAO, transmite Reuters.
FAO da lunar publicitatii propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, oleaginoase, lactate, carne si zahar.
In luna iunie 2014, acest indice a atins o valoare medie de 206 puncte, in scadere cu 3,8 puncte (sau 1,8%) fata de valoarea inregistrata in luna mai. FAO a precizat ca indicele preturilor la cereale a atins in luna iunie o medie de 196,2 puncte, cu 10,9 puncte (sau 5,2%) mai putin decat valoarea revizuita de 207 puncte inregistrata in luna mai, in principal din cauza unei scaderi de aproape 7% la grau si porumb. In cazul preturilor la uleiuri vegetale, FAO sustine ca acestea au scazut cu 2,4% in luna iunie pe fondul scaderii preturilor la ulei de palmier dar si a asteptarilor privind o recolta record de soia boabe.
Separat, FAO si-a imbunatatit estimarile privind productia mondiala de cereale inregistrata in 2014, pana la nivelul de 2,478 miliarde tone, cu 21,5 milioane tone mai mult decat estimarile anterioare. Revizuirea a fost determinata de o prognoza de productie mai favorabila pentru porumb, cu un procent mai mare decat se... mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 16:24
Preturile de consum au scazut cu 0,6% in septembrie fata de lua anterioara, influentate in mare masura de ieftinirea painii, dupa reducerea TVA, astfel ca rata anuala a ajuns la 1,88%, potrivit datelor anuntate joi de Institutul National de Statistica (INS).
Preturile alimentelor au scazut cu 1,8%, cele ale marfurilor nealimentare au ramas relativ stabile, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%.
In cazul painii, preturile au scazut fata de august cu 11,5%, iar pentru categoria "produse de morarit si panificatie" reducerea a fost de 8,8%. Ouale s-au scumpit insa cu 3,3%, iar legumele cu 2%, conform unui comunicat al INS.
TVA la paine a scazut, la 1 septembrie, de la 24% la 9%. Autoritatile au anuntat ca o astfel de decizie s-ar putea aplica, anul viitor, si la carne si alte alimente.
In august, preturile de consum au scazut cu 0,2% fata de luna anterioara, tot ca urmare a ieftinirii alimentelor, rata anuala coborand la 3,67%.
In prima parte a lunii august Banca Nationala a redus prognoza de inflatie pentru acest an si anul viitor, la 3,1%, de la proiectia anterioara de 3,2%, respectiv 3,3%. Tinta de inflatie a bancii centrale este de 2,5% plus/minus un punct procentual. mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 12:05
Reprezentantii patronatelor din panificatie ameninta cu greva fiscala daca TVA nu va fi redusa de la 24% la 9% si daca statul nu-i va controla si sanctiona pe producatorii care lucreaza la negru.
Piata totala a painii din Romania este estimata la 1,5 miliarde de euro, din care 70% reprezinta piata neagra, nefiscalizata, a declarat joi, inaintea unei conferinte a morarilor si brutarilor, Aurel Popescu, presedintele Patronatului Rompan din industria panificatiei.
El spune ca statul pierde din nefiscalizarea a peste doua treimi din piata aproape 300 milioane de euro pe an.
Potrivit lui Popescu, din cauza pietei negre, in primele doua luni ale acestui an vanzarile de paine ale producatorilor fiscalizati au inregistrat cea mai mare pierdere din ultimii ani, respectiv 25%.
"Marii producatori de paine au pierdut in momentul de fata segmente de piata extrem de importante. Au ajuns sa acopere sub 30% din piata", a adaugat el.
Patronatele din industria painii au mai multe revendicari catre Guvern, primele doua dintre ele vizand reducerea TVA de la 24% la 9% pe tot lantul de productie a painii si intensificarea controalelor si a sanctiunilor catre producatorii care lucreaza la negru.
In cazul in care cele doua solicitari nu se vor rezolva, producatorii de paine ameninta cu greva fiscala.
Aurel Popescu spune ca nivelul ridicat al evaziunii este cauzat de cota de TVA foarte mare.
Intrebat ce sanse de reducere a TVA sunt, din moment ce reprezentantii FMI s-au... mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 14:05
Preturile la produsele alimentare vor creste din cauza lipsa deciziilor de la ministerul Agriculturi, a declarat duminica deputatul PDL Valeriu Tabara.
Intrebat daca vor fi cresteri spectaculoase de preturi, in procente, la produsele alimentare, Tabara a indicat "doua cifre".
"Vor fi de doua cifre, nu de o cifra. De acum sunt cresteri de 4,5 - 5,6. la suta. Acum pretul graului de panificatie a depasit 0.8%, s-a dus la 1,1 - 1,2 si tendinta este de a se duce in sus spre sfarsitul anului. Nu mai vorbesc de carne, pentru ca va dati seama de costul carnii de porc cand cererealele sunt foarte scumpe, plus ca importam parte din proteina vegetala, in special soia", a precizat Tabara.
Potrivit lui Valeriu Tabara, la nivelul anului 2012, suprafata necultivata a fost de aproximativ 500-600 de mii de hectare, de la circa trei milioane care erau cultivate in perioada 2007-2009.
In plus, preturile materiaie prime si ale productiei agricole nu au ajuns niciodata la nivelul de acum, spune Tabara.
Lipsa de decizii de la minister pana la premier si speculatiile facute de unii analisti ai USL nu fac decat sa ne aduca la revenirea la acel statut de tara importatoare, dependenta si care orice investitie pe care o facem risca sa fie pierduta. Sunt in mare pericol zootehnia, exportul si este si problema cresterilor preturilor", a declarat Tabara, fost ministru al Agriculturii. mai mult
Duminica, 12 August 2012, ora 15:33
Preturile la majoritatea produselor alimentare ar putea suferi "reasezari" de 5-7% incepand din luna martie, potrivit reprezentantilor Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).
"Scumpirile la energie electrica, energie termica si gaze naturale ar putea determina reasezari ale preturilor la majoritatea produselor alimentare. Vorbim de reasezari, nu scumpiri, de 5-7%", a declarat pentru Gandul, Dragos Frumosu, presedintele FSIA.
El spune ca de la inceputul acestui an produsele lactate s-au scumpit nesemnificativ, cu 3-4%.
"La carne, vanzarile in ianuarie si februarie sunt reduse de obicei. Nici la ulei nu putem vorbi de scumpiri, cantitatile consumate sunt relativ constante", a explicat Frumosu.
Pretul oualor s-a dublat in ultima saptamana
Pretul oualor s-a majorat in ultimele zile, ajungand in pietele din Capitala sa se vanda cu 0,8-0,9 lei bucata, de la 0,5 lei bucata in urma cu o saptamana. Motivul are legatura cu acoperirea investitiilor pentru schimbarea custilor in care sunt crescute gainile, o prevedere europeana obligand toti producatorii din Uniunea Europeana sa reduca densitatea pasarilor in custi, dupa cum sustin crescatorii de oua.
"La poarta fabricii ouale s-au scumpit recent, ajungand sa se vanda cu 0,5-0,55 lei bucata. Motivul il constituie schimbarea custilor pentru gaini. In noile custi densitatea pasarilor scade cu 25%".
"De la 1 ianuarie 2012, toti producatorii europeni sunt obligati sa schimbe custile pentru gaini.... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 16:26
Preturile alimentelor nu vor creste foarte mult in perioada urmatoare, sustine ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, desi anumite materii prime, cum este graul, s-au scumpit, precizeaza Mediafax."Mi-e greu sa spun care va fi evolutia preturilor, dar eu nu ma astept la o crestere foarte mare a preturilor la alimente din cauza situatiei economice generale. Pana la urma alimentele trebuie sa fie accesibile", a declarat, vineri, la seminarul Mediafax talks about Romanian Agriculture de la Timisoara, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.
El a afirmat ca, desi in ultima perioada a existat o crestere semnificativa la pretul fainei, painea si produsele de panificatie nu s-au scumpit foarte mult.
Tabara a precizat ca, din informatiile pe care le are, Romania are o rezerva de circa doua milioane de tone de grau, 40% din aceasta fiind de "calitate foarte buna", iar 20% de "calitate buna". mai mult
Vineri, 24 Septembrie 2010, ora 15:23