Preturile apartamentelor la nivel national au scazut cu circa 52% pana la sfarsitul lui 2012, fata de momentul de varf al pietei imobiliare, si anume luna martie 2008, potrivit datelor furnizate de platforma Analize Imobiliare.
Astfel, indicele Imobiliare.ro calculat la nivel national a scazut de la o valoare maxima de 2.058 de euro pe metru patrat util, pana la 986 de euro pe metru patrat util, la finele anului trecut.
La nivel de Bucuresti, declinul a fost ceva mai mic (respectiv 49,6%) - de la un apogeu de 2.264 de euro pe metru patrat, pana la 1.142 de euro pe metru patrat in luna decembrie a anului trecut.
Potrivit Analize Imobiliare, spre deosebire de primii trei ani de criza, cand preturile locuintelor au scazut intr-un ritm deosebit de alert, ultimii doi ani au fost caracterizati de o temperare evidenta a declinului.
"Interesant este ca, pe parcursul ultimilor ani, scaderea preturilor apartamentelor a precedat-o pe cea a economiei si a fost semnificativ mai abrupta decat aceasta. Astfel, 2008, anul in care locuintele s-au depreciat cel mai mult (24,8%), nici nu a fost propriu-zis unul de criza, economic vorbind: potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), Produsul Intern Brut (PIB) a crescut atunci cu 7,3%. Aceasta discrepanta este explicata prin evolutia pozitiva a sectorului constructiilor, pentru care 2008 a fost de fapt un an de boom fiind atins apogeul livrarilor de locuinte la nivel national, respectiv 67.255 de unitati locative,... mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 11:15
Rata anuala a inflatiei in luna iulie 2012 a crescut in Romania la 3,1%, peste media Uniunii Europene de 2,5%, si a zonei euro, de 2,4%.
Atat in Uniunea Europeana, cat si in zona euro, rata anuala a inflatiei a ramas stabila, dar peste tinta stabilita de BCE, pentru cea de-a 20-a luna consecutiv. Institutia intentioneaza sa mentina cresterea preturilor la niveluri mai mici de doua procente.
Rata inflatiei a crescut, in iulie, in 14 state europene, printre care si Romania, arata datele Eurostat.
Statele din Uniunea Europeana cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Ungaria (5,7%), Malta (4,2%), Estonia (4,1%), Polonia (4,0%), Cehia (4,0%), Italia (3,6) si Romania (3,1%), in timp ce la polul opus se situeaza Suedia (0,7%) si Grecia (0,9%)
Conform datelor INS, rata anuala a inflatiei a crescut la 3% in iulie 2012, de la 2,04%, nivel inregistrat in luna anterioara. De asemeneea, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat ca inflatia a evoluat in sens pozitiv in al doilea trimestru al anului, noteaza Agerpres.
Inflatia a explodat in iulie: Fructele si energia electrica, in topul scumpirilor mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 13:25
Rata anuala a inflatiei a fost de 3% in luna iulie, in urma cresterii preturilor cu 0,59% in aceasta perioada, anunta Institutul National de Statistica (INS).
"In luna iulie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,1%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,8% fiecare", arata INS, intr-un comunicat citat de Mediafax.
La alimente, cea mai mare crestere a preturilor, de 1,5%, a fost inregistrata la fructe proaspete. Cartofii au avut cea mai mare scadere de pret (6,2%).
In ceea ce priveste marfurile nealimentare, cresteri mai mari au fost consemnate la energia electrica (5,3%) si tigari (1,2%),
Pe segmentul serviciilor, cele mai mari cresteri s-au inregistrat la tarifele de telefonie (1,9%) si transport aerian (1,9%).
In perioada august 2011 - iulie 2012, cresterea medie a preturilor pe total, determinata pe baza IPC (indicele preturilor de consum), a fost de 2,8%.
Cresterea preturilor determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a ajuns la 2,9% in aceeasi perioada, scrie Mediafax.
In luna iunie, rata lunara a inflatiei a fost negativa, preturile scazand cu 0,04%, ca urmare a ieftinirii alimentelor.
Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%, tinta fiind de 3%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual.
Isarescu: Romania are o inflatie europeana. In 2013 va fi de 3%
La inceputul... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 15:14
Luna iulie vine cu o noua serie de scumpiri. Pretul energiei electrice creste cu 5% pentru toti consumatorii. In plus, un pachet de tigari va costa cu 15-20 de bani mai mult.
Companiile trebuie sa se astepte la noi scumpiri la energie electrica din toamna, din cauza liberalizarii pretului energiei.
In final, tot consumatorii casnici sunt cei care vor "suferi" si de pe urma cresterii pretului energiei pentru companii, a precizat Constantin Rudnitchi, analist financiar.
Impactul pe care cresterea pretului la energie l-ar putea avea asupra companiilor si implicit asupra asupra consumatorilor casnici este legat de domeniul in care acestea activeaza.
"Banca Nationala chiar vorbeste despre niste asteptari inflationiste in partea a doua a anului, mai precis din toamna acestui an care ar putea sa duca la o crestere a inflatiei.
Depinde si de domeniu, in unele domenii, cele legate de industria siderurgica, industria aluminiului, acestia vor avea o problema mai mare legata de cresterea preturilor in masura in care au niste contracte bilaterale, dar in alte domenii, impactul va fi mult mai mic. Cert este ca vom avea impact in preturi", a adaugat Rudnitchi.
Potrivit analistului, cererea la tigari in Romania este inelastica, indiferent de pret, cererea nu se modifica.
In ceea ce priveste evolutia pentru perioada urmatoare, Rudnitchi este de parere ca pretul titeiului ar putea fi afectat de embargoul asupra Iranului.
"Ramane de vazut care va fi efectul pe... mai mult
Luni, 02 Iulie 2012, ora 18:31
Parlamentul European a adoptat, joi, raportul "Roaming 3", care prevede, incepand cu luna iulie, o scadere substantiala, atat la preturile convorbirilor, cat si la transferul de date in roaming.
Noua revizuire in minus a preturilor la roaming va intra in vigoare in iulie 2012, iar separarea serviciilor de roaming va avea loc in 2014, concomitent cu o noua scadere a preturilor.
Potrivit grupului ALDE, daca plafonul pentru tarifele la convorbiri in roaming este in prezent de 0,35 euro pentru apelurile efectuate, de la 1 iulie 2012 acest plafon va fi de 0,29 euro.
Conform sursei citate, elementul cheie al acestui raport este faptul ca, incepand cu 1 iulie 2014, un client are posibilitatea de a alege un furnizor de apeluri nationale si altul pentru serviciile de roaming, pastrandu-si in acelasi timp numarul de telefon, cartela SIM si aparatul, dar fara sa plateasca taxe suplimentare.
"Introducerea de masuri structurale care permit decuplarea serviciilor de roaming pe piata interna creste concurenta si scade preturile, lucru ce ofera clientilor servicii mai bune, la un pret mai mic. Insa, principalul castig al "Roaming 3" este legat de transferul de date. De unde, in prezent, nu exista niciun plafon de pret, anul acesta pretul pe megabyte va avea un plafon de 0,70 euro, iar din 2014 de 0,20 Euro", a declarat Adina Valean, raportor ALDE pentru "Roaming 3" si raportorul Parlametului European pentru "Roaming 2". mai mult
Joi, 10 Mai 2012, ora 19:17