Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) pune la dispozitia clientilor, incepand de la 1 iunie, cate un comparator de tarife pentru energia electrica si gazele naturale.
"In cadrul ansamblului de masuri privind protectia consumatorilor, inclusiv prin informarea cat mai corecta si completa a acestora, incepand cu data de 1 iunie 2017, pe pagina de internet, ANRE pune la dispozitia clientilor finali de energie electrica si gaze naturale un instrument de comparare a preturilor.
Instrumentul de comparare este destinat tuturor potentialilor clienti finali care sunt interesati sa-si aleaga sau sa-si schimbe furnizorul de energie electrica si/sau gaze naturale", se arata pe site-ul ANRE.
In continuare, se prezinta cele doua instrumente puse la dispozitia clientilor:
"In domeniul energiei electrice, instrumentul de comparare a preturilor pus la dispozitie de ANRE este o aplicatie interactiva in care furnizorii concurentiali isi incarca datele referitoare la ofertele practicate si care vine in sprijinul clientilor finali, atat casnici, cat si noncasnici, care vor putea astfel sa faca o comparatie intre preturile din ofertele furnizorilor concurentiali si tarifele aplicate de furnizorii de ultima instanta".
Comparator de pret pentru ofertele de furnizare a energiei electrice
"In domeniul gazelor naturale, pe baza datelor introduse de furnizori, instrumentul de comparare a preturilor va oferi informatii si va efectua analize comparative ale... mai mult
Miercuri, 31 Mai 2017, ora 22:39
Pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica (numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice, destinata consumului populatiei) se va mentine la 53,30 lei/MWh, in perioada ianuarie-iunie 2015, conform unui proiect de Hotarare de Guvern publicat de Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri.
"Avand in vedere ca in perioada octombrie-decembrie 2014 nu a fost respectata etapa de majorare a pretului productiei interne de la 53,3 la 54,6 lei/MWh stabilit prin Memorandumul cu tema: Calendar de eliminare a preturilor reglementate la gaze naturale, prin proiectul de act normativ se propune mentinerea pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica destinata consumului populatiei, produsa in centralele de cogenerare si in centralele termice, la un nivel de 53,30 lei/MWh pentru perioada ianuarie - iunie 2015", se mentioneaza in nota de Fundamentare a proiectului, citata de Agerpres.
Documentul mai mentioneaza ca, potrivit Programului de masuri pentru eliminarea preturilor reglementate la gazele naturale, Guvernul va elabora, la propunerea ANRE, un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 - 30 iunie 2021,... mai mult
Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 12:11
Piata gazelor pentru clientii noncasnici va fi liberalizata pana la 31 decembrie 2015, masura fiind agreata de reprezentantii Fondului Monetar International, a declarat, miercuri, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"Masura este in acord cu Legea 123 (Legea 123/2012 a energiei electrice si a gazelor naturale - n.r.), care prevede ca liberalizarea pentru noncasnici se va face pana in 2014, cu posibilitate de prelungire daca exista diferente semnificative intre pretul gazelor de import si cele de productie interna. Aceasta pentru a nu avea salturi nesustenabile de pret la finalul perioadei. S-a pus problema: daca la 1 octombrie 2014 se constata ca diferenta este prea mare? Asa ca am cazut de acord sa continuam sa mergem pe tabelele existente, dar sa precizam ca liberalizarea poate fi facuta pana la 31 decembrie 2015", a afirmat Havrilet pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, o decizie finala privind extinderea in 2015 a termenelor de liberalizare a pietei se va lua in cursul anului 2014, in functie de preturile care vor fi la acea vreme pe pietele internationale.
"In prezent, pretul de import este in jur de 390 de dolari pe mia de metri cubi, iar cel al gazelor de productie interna este de 196 de dolari pe mia de metri cubi, deci diferenta este de la simplu la dublu", a adaugat presedintele ANRE.
El a mai spus ca, pentru clientii casnici, termenele din calendarul privind liberalizarea pietei gazelor nu... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 15:38
Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei a aprobat, in sedinta de vineri, majorarea cu 8% a pretului gazelor naturale pentru consumatorii casnici si cu 3% pentru cei noncasnici, informeaza ANRE.
Majorarea este prevazuta in Ordinul nr. 46 /2013 privind aprobarea preturilor pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale, aprobat vineri.
Potrivit ANRE, datorita evolutiilor favorabile ale pretului de import si a necesarului de import pentru acoperirea consumului, cresterea pretului final pentru consumatorii noncasnici este mai mica decat cea prevazuta in calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate de 5%.
"Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei in conditiile respectarii Calendarului de eliminare treptata a preturilor pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale, calendar agreat cu organismele internationale si aprobat de Guvernul Romaniei, prin masurile luate, estimeaza pentru anul 2013 o crestere a pretului final pentru consumatori mai mica decat cea prevazuta in calendar", se precizeaza in comunicatul institutiei.
Potrivit ANRE, in acest an gazele naturale s-au scumpit la 1 februarie numai pentru clientii noncasnici, cresterea de pret fiind, in medie, de 5%, conform calendarului aprobat de Guvern.
"Preturile finale reglementate aferente clientilor casnici si noncasnici au ramas nemodificate incepand cu 1 aprilie 2013, chiar daca in pretul final reglementat a fost luata in... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 13:58
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei /ANRE/ a publicat calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate la gaze naturale si energie electrica pana in 2018, respectiv 2017.
Astfel, Executivul si-a dat acordul de principiu asupra acestor memorandumuri de eliminare a preturilor reglementate, care trebuiau publicate, conform acordului cu Fondul Monetar International, pana la sfarsitul lunii iulie.
Gaze naturale
Potrivit celor doua memorandumuri publicate vineri pe site-ul institutiei, preturile reglementate la gazele naturale pentru consumatorii noncasnici va fi efectuata in mai multe transe succesive incepand din 1 decembrie 2012 astfel incat majorarea cumulata sa fie de 18% in 2013, iar la consumatorii casnici de 10% in acelasi an.
Prima majorare pentru consumatorii casnici din 2013 va fi realizata in 1 iulie 2013, cand pretul reglementat va fi majorat cu 8%, apoi acesta va creste cu doua procente la 1 octombrie 2013.
Majorarile vor continua in 2014, cand procentul de majorarea anuala va fi de 10% pentru consumatorii casnici si 18 procente pentru consumatorii noncasnici.
In 2015 si 2016, 2017 si 2018, tarifele reglementate la gaze naturale vor fi majorate anual cu cate 12 procente doar pentru consumatorii casnici.
Energie electrica
In ceea ce priveste pretul reglementat la energie electrica, calendarul propus de eliminare a tarifelor reglementate prevede o majorare succesiva incepand cu 1 septembrie 2012 la procentul de... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 21:30
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va elimina treptat preturile reglementate la electricitate si gaze naturale platite de consumatorii noncasnici, pentru ca Romania sa evite declansarea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana (CE), informeaza Mediafax."In vederea evitarii declansarii procedurii de infringement si a alinierii la directivele europene in domeniu, Romania trebuie sa stabileasca un plan de actiune realist - o foaie de parcurs - catre o piata competitiva, fara reglementarea preturilor la consumatorii noncasnici si etapizarea eliminarii acestora", a comunicat miercuri ANRE, la solicitarea Mediafax.
In categoria consumatorului noncasnic sunt incluse persoanele fizice sau juridice care folosesc gazele sau electricitatea si in alte scopuri decat necesarul de consum propriu.
Pietele gazelor si energiei electrice au fost deschise total la 1 iulie 2007.
Prin aceasta masura orice consumator are posibilitatea de a negocia preturile cu furnizorii.
Potrivit ANRE, si alte state europene mentin inca preturile reglementate la consumatorii noncasnici.
"Prin instiintarea transmisa Romaniei, Comisia Europeana constata ca se aplica in continuare preturi reglementate pentru consumatorii noncasnici, situatie incompatibila cu prevederile directivelor", potrivit ANRE.
Astfel, ANRE va plati 600.000 de euro pentru doua studii care sa identifice efectele eliminarii tarifelor reglementate la gaze si energie electrica si termica, precum si... mai mult
Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 15:34