E.ON vine cu noi oferte de furnizare a gazelor pe piata clientilor casnici cu preturi mai mici decat cele reglementate, insa introduce un abonament zilnic.
Ofertele se aplica doar pentru consumatorii care vor incheia noi contracte, nu si clientilor E.ON care aleg sa ramana cu preturile care erau reglementate de ANRE pana la 1 iulie, momentul liberalizarii pietei.
Astfel, E.ON a lansat E.ON Promo Gas, un pachet digital care poate fi contractat exclusiv online, ce pune la dispozitia clientilor casnici gaze naturale la un pret redus cu pana la 10% comparativ cu cel din oferta reglementata: 0,079 lei/kWh, cu un abonament zilnic de 0,3 lei. Fiind un produs pentru clientii care prefera mediul digital, factura lunara este electronica si se primeste prin intemediul contului E.ON Myline.
Alte pachete oferite de companie sunt E.ON Life, la pretul de 0,085 lei/kWh si achizitia unei centrale termice in rate, precum si E.ON Cool, impreuna cu un aparat de aer conditionat si servicii tehnice.
Pe langa serviciile de instalare incluse in pachet, clientii beneficiaza si de un sistem de plata in rate, direct pe factura de gaz. Clientii care aleg solutia unei centrale termice au ocazia sa opteze pentru un pret cu pana la 11% mai mic decat cel din oferta reglementata: 0,085 lei/kWh pentru E.ON Life Gas, astfel economia este una sustenabila, generata atat de un consum mai eficient, cat si de un pret promotional pentru gazele naturale. ...citeste mai departe despre "Furnizorii de... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 11:47
Autoritatile indeamna consumatorii romani de gaze sa schimbe furnizorul actual cu cel care are pretul cel mai bun din piata pentru ca exista acum si oferte care sunt cu pana la 15% mai mici.
"Pe comparatorul de preturi, veti vedea cel putin opt oferte cu pretul mai mic decat cel al furnizorului actual, mai mic cu 10% pana la 15%. Daca acum pretul este de 134 de lei pe MWh, sunt oferte si cu 108 lei pe MWh", a spus Nicolae Havrilet, secretar de stat in Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, in cadrul dezbaterii online Energy Forum - "Liberalizarea pietei de gaze si energie electric".
Marii furnizori de gaze, E.ON si Engie, au trimis consumatorilor casnici oferte cu acelasi pret ca pana acum. Aceasta in timp ce autoritatile au anuntat ca populatia va plati cu 10-15% mai putin odata cu liberalizarea, intrucat cotatia gazelor pe bursa a scazut.
Cu o saptamana inainte de liberalizarea pietei gazelor, care a avut loc la 1 iulie, ministrul Economiei, Virgil Popescu, se declara dezamagit de reactia furnizorilor, in special a furnizorilor mari care au incercat sa profite de pe urma faptului ca romanul e conservator si poate ca nu se informeaza corect.
Ministrul mai anunta ca in cazul in care marii furnizori nu vor scadea preturile, Legea concurentei permite Guvernului sa intervina in piata pentru o perioada de sase luni.
Consiliul Concurentei anunta investigatie preventiva in piata gazelor
Pentru ca marii furnizori de gaze inca mai tin la pret in... mai mult
Marti, 07 Iulie 2020, ora 14:22
Comisia Europeana (CE) a acordat inca 3 luni Romaniei pentru a-si curata legislatia de unele prevederi toxice ale OUG 114, care au creat haos in sectorul energetic national. Intrebarea este: cat timp ii va lua tarii noastre sa scape cu totul de spectrul nefastei ordonante?
In urma cu mai putin de un an, guvernarea PSD-ALDE sustinea ca adopta ordonanta 114/2018 pentru a-i ajuta pe romani sa traiasca mai bine. Respectivul act normativ prevedea, printre altele, plafonarea pretului gazelor romanesti pentru populatie si limitarea exporturilor. In plus, ordonanta prevedea impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri pentru societatile care activeaza in domeniul Energiei, indiferent daca acestea fac productie, transport, distribuitie sau furnizare.
In prima faza, prevederile OUG 114 au creat haos pe pietele de energie din Romania, fara a-i ajuta pe romani sa isi imbunatateasca nivelul de trai. In plus, planurile PSD si ale ALDE pentru sectorul energetic romanesc n-au fost deloc pe placul CE. Asa se face ca, fara sa stea prea mult pe ganduri, in 2019, Comisia a demarat mai multe proceduri pentru a forta Executivul de la Palatul Victoria sa elimine din legislatia tarii noastre prevederile nocive ale OUG 114.
Claudiu Dumbraveanu, director in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), a explicat - in cadrul unei dezbateri organizate de publicatia Financial Intelligence - cum vor autoritatile sa scape de sanctiunile Uniunii Europene.... mai mult
Sambata, 28 Septembrie 2019, ora 07:09
Facturile de gaz vor creste, la iarna, cu pana la 13%, se arata intr-un studiu al Asociatiei Energia Inteligenta. Astfel de majorari de pret s-ar putea dovedi impovaratoare, in conditiile in care gazele s-au mai scumpit deja de doua ori, numai in 2018, pentru multi dintre romani. Veste si mai proasta - spune presedintele asociatiei, inginerul Dumitru Chisalita - este ca tara noastra intra nepregatita intr-o era a gazelor scumpe. Iar asta n-are cum sa nu ne coste pe toti, mai devreme sau mai tarziu.
"Tendintele de pret al gazelor naturale, atat pentru gazele din productia interna, cat si pentru gazele din import care vor fi necesare in sezonul rece, dar si folosirea gazelor din depozite, vor duce la cresterea pretului gazelor naturale la populatie in sezonul rece cu cca. 10%, pe baza datelor de la Bursa Romana de Marfuri (BRM) . In baza acelorasi tranzactii, derulate pe BRM, se desprinde faptul ca aceasta crestere a preturilor gazelor pentru populatie va fi mult mai mare in partea de nord a tarii, aici pretul putand sa creasca cu cca. 13%", se arata in analiza realizata de Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.
Din pacate, aceste scumpiri la gaze nu sunt singurele din acest an. In luna ianuarie, facturile au mai crescut cu 8%. In plus, aproape jumatate dintre romani - adica cei care sunt clienti ai Engie Romania - au mai suportat o crestere a facturilor cu 10%, incepand din luna mai, in urma unei decizii a Autoritatii Nationale de... mai mult
Luni, 02 Iulie 2018, ora 00:00
Preturile in cele mai mari piete de gaze naturale din Europa au urcat cu 50% saptamana aceasta, inainte ca un val de aer polar sa testeze optiunile reduse de furnizare ale regiunii si sa majoreze probabil preturile, in urma scaderii stocurilor.
Iarna extrem de rece din nord-vestul Europei i-a facut pe traderi sa se bata pentru gaze pe pietele din Marea Britanie, Olanda, Belgia si Franta, pe fondul problemelor din regiune.
In Olanda, peste 200 de mari companii au fost somate de Guvern ca pana in anul 2022 sa inceteze sa se mai aprovizioneze cu gaze naturale produse la zacamantul Groningen, unde exploatarea gazelor provoaca seisme care afecteaza locuintele din regiune.
In Marea Britanie, compania Centrica a decis sa inchida cea mai mare capacitate de stocare a gazelor naturale.
Stocurile de gaze naturale din depozitele subterane din Marea Britanie, Belgia si Franta sunt la cel mai redus nivel din 2015 iar livrarile de LNG (gaze naturale lichefiate) sunt insuficiente, din cauza cererii ridicate din Asia.
Pretul gazelor naturale in Marea Britanie a urcat cu 50% saptamana aceasta in conditiile in care temperaturile scazute au majorat cererea pentru gaze, care sunt folosite la incalzirea a 80% din locuinte.
Traderii avertizeaza ca saptamana viitoare cererea ar putea atinge cel mai ridicat nivel din 2010, cand temperaturile in Marea Britanie au scazut sub 20 de grade Celsius.
Olanda, Belgia si Franta se confrunta cu dificultati similare, meteorologii... mai mult
Vineri, 23 Februarie 2018, ora 20:45
Decizia Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale de a calcula pretul de referinta al gazelor romanesti in functie de cotatiile de la bursa vieneza arata o lipsa de suveranitate si o totala indiferenta cu privire la modul de functionare a pietei de gaze din Romania, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), remis, luni, AGERPRES.
Vineri, ANRM a aprobat ordinul prin care pretul de referinta pentru gazele naturale extrase in Romania se va calcula in functie de preturile de tranzactionare de pe hub-ul de la CEGH Viena, pe baza unei formule de calcul realizata impreuna cu Universitatea de Petrol Gaze Ploiesti.
"Producatorii romani de gaze naturale au platit pana in prezent redeventa pentru gazul produs la nivelul veniturilor realizate, un principiu de baza pentru orice taxa aplicata veniturilor. Trebuie inteles faptul ca atat de mult discutatul 'pret de referinta' nu reprezinta altceva decat o valoare minima a bazei de calcul pentru redeventa, sub care nu se poate cobori", spun reprezentantii ROPEPCA.
Potrivit acestora, alte institutii publice, cum ar fi ANAF, iau in considerare venitul realizat din vanzarea de gaze pentru calcularea diverselor alte taxe.
"De ce ANRM nu ia in calcul aceeasi baza pentru calcularea redeventei? Propunerea de a raporta redeventa pentru gazele produse in Romania la o cifra virtuala din strainatate, cifra mult mai ridicata decat preturile autohtone, arata lipsa de... mai mult
Luni, 12 Februarie 2018, ora 16:34
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) pune la dispozitia clientilor, incepand de la 1 iunie, cate un comparator de tarife pentru energia electrica si gazele naturale.
"In cadrul ansamblului de masuri privind protectia consumatorilor, inclusiv prin informarea cat mai corecta si completa a acestora, incepand cu data de 1 iunie 2017, pe pagina de internet, ANRE pune la dispozitia clientilor finali de energie electrica si gaze naturale un instrument de comparare a preturilor.
Instrumentul de comparare este destinat tuturor potentialilor clienti finali care sunt interesati sa-si aleaga sau sa-si schimbe furnizorul de energie electrica si/sau gaze naturale", se arata pe site-ul ANRE.
In continuare, se prezinta cele doua instrumente puse la dispozitia clientilor:
"In domeniul energiei electrice, instrumentul de comparare a preturilor pus la dispozitie de ANRE este o aplicatie interactiva in care furnizorii concurentiali isi incarca datele referitoare la ofertele practicate si care vine in sprijinul clientilor finali, atat casnici, cat si noncasnici, care vor putea astfel sa faca o comparatie intre preturile din ofertele furnizorilor concurentiali si tarifele aplicate de furnizorii de ultima instanta".
Comparator de pret pentru ofertele de furnizare a energiei electrice
"In domeniul gazelor naturale, pe baza datelor introduse de furnizori, instrumentul de comparare a preturilor va oferi informatii si va efectua analize comparative ale... mai mult
Miercuri, 31 Mai 2017, ora 22:39
Piata gazelor pentru clientii noncasnici va fi liberalizata pana la 31 decembrie 2015, masura fiind agreata de reprezentantii Fondului Monetar International, a declarat, miercuri, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"Masura este in acord cu Legea 123 (Legea 123/2012 a energiei electrice si a gazelor naturale - n.r.), care prevede ca liberalizarea pentru noncasnici se va face pana in 2014, cu posibilitate de prelungire daca exista diferente semnificative intre pretul gazelor de import si cele de productie interna. Aceasta pentru a nu avea salturi nesustenabile de pret la finalul perioadei. S-a pus problema: daca la 1 octombrie 2014 se constata ca diferenta este prea mare? Asa ca am cazut de acord sa continuam sa mergem pe tabelele existente, dar sa precizam ca liberalizarea poate fi facuta pana la 31 decembrie 2015", a afirmat Havrilet pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, o decizie finala privind extinderea in 2015 a termenelor de liberalizare a pietei se va lua in cursul anului 2014, in functie de preturile care vor fi la acea vreme pe pietele internationale.
"In prezent, pretul de import este in jur de 390 de dolari pe mia de metri cubi, iar cel al gazelor de productie interna este de 196 de dolari pe mia de metri cubi, deci diferenta este de la simplu la dublu", a adaugat presedintele ANRE.
El a mai spus ca, pentru clientii casnici, termenele din calendarul privind liberalizarea pietei gazelor nu... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 15:38
Preturile gazelor naturale vor fi dereglementate in perioada 2013-2018, a declarat luni ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chitoiu, dupa ce a primit avizul comisiilor parlamentare de specialitate din Senat si Camera Deputatilor.
Renuntarea la preturile reglementate la electricitate si gaze este ceruta de FMI si Comisia Europeana.
In ceea ce priveste preturile la electricitate, procesul va incepe in 2012 si se va incheia la sfarsitul anului 2017.
Tarifele platite de populatie sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, din considerente de protectie sociala, dar Comisia Europeana si FMI au cerut Guvernului sa liberalizeze piata pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar. mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 12:16