Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă privind compensarea creşterii preţurilor la energie, stabilind pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022 o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii casnici, IMM-uri, cabinetele medicale individuale şi alte profesii liberale, spitale, unităţi de învăţământ, de cult, ONG-uri.
S-au înregistrat 285 voturi pentru, unul contra şi un deputat nu a votat.
Camera Deputaţilor este for decizional. ...citeste mai departe despre "Proiectul de lege prin care anumite categorii de consumatori vor primi sprijin financiar pentru plata facturilor de energie electrică şi gaze naturale a fost adoptat" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Octombrie 2021, ora 13:52
Pretul energiei electrice va creste de joi, 1 iulie, cu procente cuprinse intre 3% si 13% pentru consumatorii casnici care nu au semnat inca un contract de furnizare pe piata libera.
De la 1 ianuarie 2021, piata de electricitate s-a liberalizat total, iar preturile nu mai sunt reglementate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Fiecare consumator este liber sa aleaga orice companie de pe lista cu cei peste 60 de furnizori licentiati. Pe site-ul ANRE exista un comparator de preturi unde se gasesc toate ofertele, pe judete, in ordinea crescatoare a preturilor.
Cei care nu semneaza noi contracte si pur si simplu nu fac nimic vor ramane in asa-numita piata de serviciu universal, adica vor primi in continuare energie de la vechiul lor furnizor, la un pret care este mai mare decat cel din piata libera.
Termenul de 1 iulie 2021 a aparut pentru ca, la 1 ianuarie, lumea nu era pregatita pentru liberalizare, cei mai multi nici nu auzisera de asta si nu stiau ce sa faca, asa ca autoritatile si furnizorii au venit cu ideea unui discount care s-a aplicat la factura in primele sase luni ale anului. In aceasta perioada, oamenii din serviciul universal au primit acelasi pret ca si cei din piata libera.
Peste jumatate din consumatori casnici sunt deja in piata libera, concurentiala, a anuntat vicepresedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, in urma cu doua zile. Pentru ceilalti pretul va creste cu 3% - 13%.
"La 1 ianuarie, dintre cei 8,9... mai mult
Miercuri, 30 Iunie 2021, ora 10:56
Consumul national de energie electrica este in crestere, pe fondul temperaturilor ridicate din partea de sud a tarii, depasind 8.200 de MW miercuri la pranz, Romania fiind importator de electricitate, potrivit datelor Transelectrica, analizate de AGERPRES.
Astfel, la ora 13:10, consumul se ridica la 8.240 MW, productia era de 7.960 MW, diferenta de 281 de MW fiind importata.
In topul surselor de generare a energiei se aflau cele hidro - 37%, carbune - 22%, nuclear - 15,6%, hidrocarburi - 15,04%, fotovoltaic - 8%, eolian - 0,9%, biomasa - 0,6%.
Pretul energiei pe piata spot in Romania, cu livrare miercuri, este de 60,01 euro pe MWh, la egalitate cu cel din Ungaria si cu 30% mai mare decat cele din Slovacia si Cehia - 43,11 euro pe MWh.
Energia cu livrare joi va fi si mai scumpa in Romania, respectiv 64,12 euro pe MWh, potrivit datelor publicate de bursa de profil OPCOM.
Astfel, Romania va fi, joi, cea mai scumpa piata din regiune, fiind urmata de Ungaria, cu un pret de 63,77 euro pe MW, in timp ce pretul in Cehia si Slovacia va fi de 38,20 euro pe MWh. mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 13:33
Anul 2018 a adus scumpiri considerabile pe pietele angro de energie. Astfel, gazele naturale s-au scumpit deja cu 30%, in vreme ce pretul energiei electrice tranzactionate la noi este astazi cu 40% mai mare decat era in urma cu un an. Or, astfel de scumpiri n-au cum sa nu provoace cresteri ale facturilor populatiei, in lunile care vin.
Inca din luna iunie, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, ing. Dumitru Chisalita, anunta ca pretul gazelor naturale pentru populatie ar urma sa creasca, din toamna, cu 13%-15%. Ulterior, expertul in energie a revenit cu detalii si a apreciat ca scumpirile preconizate se apropie, iar romanii ar putea da cu pana la 5% in plus pe gazele consumate in luna octombrie.
Sigur, aceasta scumpire nu se poate face chiar de la o zi la alta. Motivul: in Romania furnizarea de gaze naturale catre populatie e inca reglementata. Asta inseamna ca furnizorul cumpara gazul de pe piata libera cu cat il gaseste, dar nu il poate vinde catre consumatorul casnic decat la un pret recunoscut si aprobat de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) . Iar intregul proces dureaza.
Cu toate astea, chiar daca scumpirea nu se va reflecta in factura de luna aceasta si poate nici in cea de luna viitoare, tot vom plati in plus, la gaz, spune expertul in energie consultat de Ziare.com.
"Legislatia iti da, de fapt, doua posibilitati. Prima: sa scumpesti imediat. Adica, ai constatat, in trimestrul al III-lea din 2018, ca s-au majorat... mai mult
Sambata, 27 Octombrie 2018, ora 16:00
In privinta transportului energiei electrice, Consiliul Concurentei considera ca actualul mecanism de tarifare, diferentiat pe zone geografice, afecteaza concurenta, fara a aduce beneficii consumatorilor sau sa fie justificat de siguranta Sistemului Energetic National.
"La nivelul Romaniei, cele doua componente ale tarifului de transport, respectiv tariful de introducere a energiei electrice in retea si tariful de extragere a energiei electrice din retea, sunt reglementate diferentiat pe zone geografice distincte. Astfel, exista 7 zone geografice pentru care tariful componentei de introducere in retea este diferit, iar pentru componenta de extragere exista un numar de 8 zone pentru care se percep tarife diferite.
Un astfel de mecanism ar putea fi justificat in conditiile in care operatorul de transport, Transelectrica, doreste sa incurajeze investitiile in una dintre zonele prestabilite, cu scopul de a mentine siguranta si eficienta retelei pe termen lung. Analiza Consiliului... citeste mai departe despre "Avertisment despre energia electrica: Consumatorii nu beneficiaza de pe urma modului in care sunt stabilite tarifele" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Martie 2015, ora 16:12
Micsorarea unor taxe si tarife din sectorul energetic, precum si gasirea unor masuri de sprijin pentru consumatorii industriali si cei casnici, sunt noile intentii ale Ministrului pentru Energie, Constantin Nita.
"Vom umbla si la taxa de cogenerare, si la tariful de transport, mai ales pentru consumatorii intreruptibili, sa vedem cum le putem scadea. La finele anului factura la energie electrica va fi mai mica cu 7-10%. Ma gandesc si la alte solutii de micsorare a facturii la energie", a afirmat Nita intr-o conferinta pe teme energetice.
Nita a adaugat ca vrea preturi cat mai mici la energie, suportabile pentru consumatori si care sa faca produsele romanesti mai competitive.
"Pe buna dreptate, multe companii sunt nemultumite de pretul energiei, il compara cu cel din UE. Trebui sa gasim masuri de sprijin pentru populatie si pentru industriali. Macar pentru perioade limitate", a continuat Nita.
Acesta a spus ca Romania a inceput "mai greu" liberalizarea preturilor, ceea ce duce la aparitia unor probleme. mai mult
Joi, 25 Iulie 2013, ora 14:42
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei /ANRE/ a publicat calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate la gaze naturale si energie electrica pana in 2018, respectiv 2017.
Astfel, Executivul si-a dat acordul de principiu asupra acestor memorandumuri de eliminare a preturilor reglementate, care trebuiau publicate, conform acordului cu Fondul Monetar International, pana la sfarsitul lunii iulie.
Gaze naturale
Potrivit celor doua memorandumuri publicate vineri pe site-ul institutiei, preturile reglementate la gazele naturale pentru consumatorii noncasnici va fi efectuata in mai multe transe succesive incepand din 1 decembrie 2012 astfel incat majorarea cumulata sa fie de 18% in 2013, iar la consumatorii casnici de 10% in acelasi an.
Prima majorare pentru consumatorii casnici din 2013 va fi realizata in 1 iulie 2013, cand pretul reglementat va fi majorat cu 8%, apoi acesta va creste cu doua procente la 1 octombrie 2013.
Majorarile vor continua in 2014, cand procentul de majorarea anuala va fi de 10% pentru consumatorii casnici si 18 procente pentru consumatorii noncasnici.
In 2015 si 2016, 2017 si 2018, tarifele reglementate la gaze naturale vor fi majorate anual cu cate 12 procente doar pentru consumatorii casnici.
Energie electrica
In ceea ce priveste pretul reglementat la energie electrica, calendarul propus de eliminare a tarifelor reglementate prevede o majorare succesiva incepand cu 1 septembrie 2012 la procentul de... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 21:30
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu intentioneaza sa majoreze preturile la electricitate si gaze in perioada urmatoare, dar nici nu se poate spune in prezent daca aceste preturi se vor dubla la finalul procesului de liberalizare, sustine seful ANRE, Dan Plaveti.
Guvernul a aprobat, miercuri, cu o intarziere mai mare de un an, proiectul de lege care reglementeaza sectorul energetic si liberalizarea preturilor reglementate, documentul fiind transmis Parlamentului spre aprobare in procedura de urgenta.
Aprobarea actului normativ este necesara pentru ca Romania sa evite sanctiuni din partea Comisiei Europene prin declansarea procedurii de infringement.
Proiectul de lege prevede eliminarea tarifelor reglementate pana la sfarsitul anului 2013 pt clientii non-casnici si pana la sfarsitul anului 2017 pentru clientii casnici, calendarul propriu-zis de eliminare a acestor tarife urmand sa fie prezentat dupa avizul Parlamentului.
"In momentul de fata, referitor la preturi in general, ANRE intotdeauna monitorizeaza piata, dar in momentul de fata nu putem spune nimic despre o majorare. Nu intentionam sa miscam preturile in niciun fel in urmatoarea perioada", a spus Plaveti.
Se dubleaza pretul energiei electice?
Intrebat de jurnalisti daca este posibil ca, la finalul acestui proces de liberalizare a preturilor, sa rezulte dublare a pretului energiei electrice, seful ANRE a aratat ca nu se poate raspunde la aceste moment.
"Sincer, nu... mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 17:16
Preturile la care companiile de stat vand electricitate si gaze prin contracte bilaterale vor fi ajustate pana la nivelul pietei cat mai curand posibil permite legislatia, iar noile acorduri bilaterale vor fi incheiate transparent si nediscriminatoriu prin intermediul OPCOM, precizeaza Mediafax."Se vor lua masuri ca noile contracte bilaterale semnate de companii de stat din sectorul electricitatii si al gazelor naturale sa fie facute transparent si nediscriminatori prin OPCOM, iar preturile contractelor existente vor fi ajustate pana la nivelul pietei atat de repede cat este posibil din punct de vedere legal", se spune in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International la finalul evaluarii din ianuarie-februarie, document obtinut de MEDIAFAX.
Tema contractelor bilaterale este intens dezbatuta la nivel politic si al societatii civile inca din 2006.
Principala companie care are incheiate acorduri bilaterale pentru comercializarea electricitatii este Hidroelectrica, detinuta de stat prin Ministerul Economiei.
Hidroelectrica a fost acuzata ca vinde energie catre mai multi furnizori prin contracte confidentiale, la preturi mai mici decat cele din piata si care sunt renegociate anual.
Ministerul Economiei a anuntat in 2006 ca intentioneaza sa faca publice prevederile acordurilor bilaterale incheiate de Hidroelectrica, insa firmele care cumparau energia s-au opus si contractele au ramas confidentiale.
Trei ani mai tarziu, presedintele Traian Basescu a... mai mult
Vineri, 11 Februarie 2011, ora 10:33