Pretul energiei electrice va creste de joi, 1 iulie, cu procente cuprinse intre 3% si 13% pentru consumatorii casnici care nu au semnat inca un contract de furnizare pe piata libera.
De la 1 ianuarie 2021, piata de electricitate s-a liberalizat total, iar preturile nu mai sunt reglementate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Fiecare consumator este liber sa aleaga orice companie de pe lista cu cei peste 60 de furnizori licentiati. Pe site-ul ANRE exista un comparator de preturi unde se gasesc toate ofertele, pe judete, in ordinea crescatoare a preturilor.
Cei care nu semneaza noi contracte si pur si simplu nu fac nimic vor ramane in asa-numita piata de serviciu universal, adica vor primi in continuare energie de la vechiul lor furnizor, la un pret care este mai mare decat cel din piata libera.
Termenul de 1 iulie 2021 a aparut pentru ca, la 1 ianuarie, lumea nu era pregatita pentru liberalizare, cei mai multi nici nu auzisera de asta si nu stiau ce sa faca, asa ca autoritatile si furnizorii au venit cu ideea unui discount care s-a aplicat la factura in primele sase luni ale anului. In aceasta perioada, oamenii din serviciul universal au primit acelasi pret ca si cei din piata libera.
Peste jumatate din consumatori casnici sunt deja in piata libera, concurentiala, a anuntat vicepresedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, in urma cu doua zile. Pentru ceilalti pretul va creste cu 3% - 13%.
"La 1 ianuarie, dintre cei 8,9... mai mult
Miercuri, 30 Iunie 2021, ora 10:56
Consumul national de energie electrica este in crestere, pe fondul temperaturilor ridicate din partea de sud a tarii, depasind 8.200 de MW miercuri la pranz, Romania fiind importator de electricitate, potrivit datelor Transelectrica, analizate de AGERPRES.
Astfel, la ora 13:10, consumul se ridica la 8.240 MW, productia era de 7.960 MW, diferenta de 281 de MW fiind importata.
In topul surselor de generare a energiei se aflau cele hidro - 37%, carbune - 22%, nuclear - 15,6%, hidrocarburi - 15,04%, fotovoltaic - 8%, eolian - 0,9%, biomasa - 0,6%.
Pretul energiei pe piata spot in Romania, cu livrare miercuri, este de 60,01 euro pe MWh, la egalitate cu cel din Ungaria si cu 30% mai mare decat cele din Slovacia si Cehia - 43,11 euro pe MWh.
Energia cu livrare joi va fi si mai scumpa in Romania, respectiv 64,12 euro pe MWh, potrivit datelor publicate de bursa de profil OPCOM.
Astfel, Romania va fi, joi, cea mai scumpa piata din regiune, fiind urmata de Ungaria, cu un pret de 63,77 euro pe MW, in timp ce pretul in Cehia si Slovacia va fi de 38,20 euro pe MWh. mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 13:33
Pretul energiei pe piata spot din Romania cu livrare marti are o medie de 34,78 euro pe MWh si este cel mai mic dintre tarile cu care Romania este cuplata, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier OPCOM.
In Ungaria, pretul este de 40,04 euro pe MWh, iar in Slovacia si Cehia - 39,41 euro pe MWh.
Mai mult, in Romania, pretul in timpul orelor de noapte coboara la 10 euro pe MWh.
In lei, pretul mediu cu livrare marti este de 200 de lei pe MWh, in scadere fata de 209 lei, cat a fost luni.
Aceasta in contextul in care Administratia Nationala de Meteorologie a emis o informare privind precipitatii moderate cantitativ, sub forma de ploaie si lapovita, pentru luni si marti. Totodata, ANM estimeaza si intensificarea vantului, in special in regiunile sudice si sud-estice, unde sunt concentrate cele mai multe parcuri eoliene din Romania.
Astfel ca traderii mizeaza pentru marti pe o productie mare de energie hidro si eoliana in Romania, care sunt cele mai ieftine surse.
Cod galben de vant in localitati din Dobrogea si Transilvania, in orele urmatoare
Meteorologii au emis, luni, noi avertizari nowcasting Cod galben de vant puternic, valabile in zone din Transilvania si Dobrogea, pe durata urmatoarelor ore.
Conform Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), pana la ora 17:00, in localitati din judetele Constanta si Tulcea se vor semnala intensificari locale ale vantului, cu viteze la rafala de 55 - 65 km/h.
De asemenea, pana la ora 18:00,... mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 16:34
Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a decis sa plafoneze la nivelul de acum preturile la energia electrica livrata populatiei de furnizorii de ultima instanta, in regim reglementat, incepand cu 1 martie 2019.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, prin OUG 114, Cabinetul Dancila a decis sa plafoneze preturile la energia electrica livrata populatiei pentru urmatorii 3 ani. Usor de zis, greu de facut, in conditiile in care in tara noastra sunt mai multe tipuri de consumatori casnici si statul nu poate plafona pretul electricitatii pentru toti.
Iata despre ce este vorba.
Pe de o parte, sunt circa 7 milioane de consumatori care beneficiaza de serviciul universal. Acestia sunt cei care nu si-au schimbat niciodata furnizorul de energie si sunt alimentati de Electrica, Enel Cez si E.on.
Apoi, exista cei circa 1,5 milioane de romani care, din diverse motive, au renuntat la serviciul universal si au ales sa isi cumpere energia pentru consum casnic de pe piata libera. Ei platesc pretul pe care l-au negociat cu furnizorul.
Nu in ultimul rand, exista clientii care - dupa ce au cumparat, o vreme, energie de pe piata libera - au ajuns sa fie, din nou, alimentati de un FUI, fara insa a mai beneficia de serviciul universal. Pe acesti clienti, energia electrica ii costa cu pana la 7,5% mai mult decat pe cei care n-au parasit niciodata piata reglementata.
Odata cu adoptarea OUG114 s-a nascut intrebarea fireasca: pentru care dintre acesti... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 16:03
Varfurile de preturi pe pietele engros de electricitate nu inseamna neaparat ca piata nu functioneaza corect, sustine Francesco Starace, CEO si general manager Enel.
Acesta sustine ca nu vede motive majore de ingrijorare, piata din Romania avand un cadru de functionare destul de bun, insa ar vrea sa stie de ce au urcat preturile la energie in Romania.
"Varfurile de preturi pe pietele engros de electricitate nu inseamna neaparat ca piata nu functioneaza corect. Mai degraba este o chestiune de cerere si oferta, care sunt in dezechilibru si cred ca cel mai probabil aceasta a fost situatia si in Romania.
Intrebarea nu este daca piata functioneaza sau nu, ci care este echilibrul intre cerere si oferta si cum este administrat.
Nu vad motive majore de ingrijorare. Cred ca piata din Romania are un cadru de functionare destul de bun, dar se pune intrebarea in ce mod actorii inteleg modul in care pozitiile lor, long sau short, influenteaza piata si cum putem sa evitam aceste varfuri de preturi in viitor", a spus, marti, Starace, intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca, in sine, aceste cresteri abrupte, volatilitatea sunt o problema de dezechilibru intre cerere si oferta, o combinatie de factori pe un termen scurt.
"Deci, nu avem vreo ingrijorare legata de cadrul de functionare a pietei in acest moment. Dar, cu siguranta, vrem sa stim de ce aceasta situatie s-a intamplat, pentru a putea preveni sa se repete pe viitor", a mai afirmat oficialul Enel.
In ceea... mai mult
Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 17:28
Pretul energiei nu va mai creste pana la finele acestui an, ci dimpotriva, ANRE ar putea face o ajustare negativa, intrucat ultima scumpire nu a fost fundamentata solid, a declarat, joi, ministrul de resort, Toma Petcu, dupa audierile din Comisia parlamentara de ancheta privind activitatea ANRE.
El a fost intrebat de jurnalisti daca in acest an vor mai fi majorari la pretul energiei.
"Din punctul meu de vedere, nu sunt motive ca ANRE sa faca o noua majorare de pret. Dimpotriva, se asteapta de la ANRE o ajustare negativa, pentru ca ultima ajustare de pret nu a fost fundamentata suficient de solid", a spus ministrul.
Anterior, in cadrul comisiei, Petcu a precizat ca, pe parcursul acestui an, au fost doua etape de dereglementare, iar de la 1 ianuarie 2018 nu vor mai exista tarife reglementate aprobate de ANRE.
Citeste si: Ministrul Energiei da vina pe vreme pentru scumpirile la curent si spune ca pretul gazelor nu are de ce sa creasca.
Ultima modificare de pret operata de ANRE a fost la 1 octombrie 2017. La acea data a existat o majorare pentru consumatorii casnici de 0,03 lei/kWh, ceea ce a insemnat o scumpire cu 3,45 lei pe luna pentru un consum mediu de 100 kWh.
"In sedinta din data de 26 septembrie 2017, Comitetul de reglementare al ANRE a avizat tarifele de tip Componenta de piata concurentiala (CPC) aplicabile in trimestrul IV 2017 clientilor finali casnici si noncasnici beneficiari ai serviciului universal. (...)
Astfel, a rezultat o crestere... mai mult
Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 16:11
Scaderea spectaculoasa, cu 24%, a pretului energiei electrice compenseaza surplusul de certificate verzi din acest an, a declarat Ionel David, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA).
Precizarea vine dupa ce, in urma cu doua zile, marii consumatori industriali de energie s-au plans ca au costuri foarte mare cu factura energetica din cauza certificatelor verzi.
"Este adevarat ca aparitia mai multor producatori de energie regenerabila a crescut numarul de certificate verzi in 2013 fata de 2012, lucru care a condus la costuri suplimentare pentru marii consumatori de electricitate. Marii consumatori de electricitate trec cu vederea faptul ca pretul platit de un consumator industrial pe kWh, luand in calcul electricitatea, toate taxele si certificatele (verzi, de carbon) este mai mic in acest an fata de 2012", a precizat Ionel David.
El a amintit ca, in primele 10 luni ale anului 2013, pretul electricitatii pe piata a fost cu 24% mai mic decat in perioada corespunzatoare a anului trecut.
"Aceasta scadere spectaculoasa a pretului electricitatii compenseaza surplusul de certificate verzi din 2013 si are la baza, in buna masura, aportul de energie ieftina adusa pe piata de catre industria energiilor regenerabile, mai ales energia produsa din surse eoliene care are un cost marginal foarte scazut. Faptul ca energia s-a ieftinit nu este mentionat, pentru ca de fapt aceasta ieftinire le-a compensat cheltuielile cu certificatele verzi. Drept... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 19:40
Ungaria a redus de la 1 ianuarie preturile gazelor naturale, electricitatii si energiei termice livrate populatiei cu 10%, iar o masura similara urmeaza sa fie aplicata cel tarziu in aprilie, a declarat joi o sursa guvernamentala citata de publicatia Magyar Hirlap, transmite Portfolio.
Obiectivul masurii, aprobata de Parlament in decembrie 2012, este ca fiecare gospodarie sa plateasca mult mai putin pentru energie, a aratat oficialul.
Initial, costul masurii ar fi trebuit suportat de furnizorii straini de energie, dar potrivit modificarilor aduse legislatiei costurile sunt impartite de un grup mai mare de operatori din industrie.
Potrivit unei analize a Portfolio, informatia publicata de Magyar Hirlap este surprinzatoare avand in vedere ca nici reducerea actuala de 10% a pretului energiei nu este justificata economic, intrucat nu a avut loc o scadere a costului materiilor prime.
In aceste conditii, o a doua decizie de acest fel ridica intrebarea daca nu va fi pusa in pericol aprovizionarea cu energie, in conditiile in care tendintele de pe piata mondiala nu indica o scadere a preturilor.
Premierul Viktor Orban si mai multi membri ai Parlamentului au declarat inainte de reducerea pretului energiei din ianuarie ca masura este "doar un prim pas". Orban a afirmat, cu prilejul mai multor reuniuni, ca Guvernul estimeaza ca este posibila o reducere a pretului energiei pentru populatie de 20%-40%.
Analistii avertizeaza insa ca aceste reduceri ar putea avea loc,... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 08:32
Preturile la care companiile de stat vand electricitate si gaze prin contracte bilaterale vor fi ajustate pana la nivelul pietei cat mai curand posibil permite legislatia, iar noile acorduri bilaterale vor fi incheiate transparent si nediscriminatoriu prin intermediul OPCOM, precizeaza Mediafax."Se vor lua masuri ca noile contracte bilaterale semnate de companii de stat din sectorul electricitatii si al gazelor naturale sa fie facute transparent si nediscriminatori prin OPCOM, iar preturile contractelor existente vor fi ajustate pana la nivelul pietei atat de repede cat este posibil din punct de vedere legal", se spune in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International la finalul evaluarii din ianuarie-februarie, document obtinut de MEDIAFAX.
Tema contractelor bilaterale este intens dezbatuta la nivel politic si al societatii civile inca din 2006.
Principala companie care are incheiate acorduri bilaterale pentru comercializarea electricitatii este Hidroelectrica, detinuta de stat prin Ministerul Economiei.
Hidroelectrica a fost acuzata ca vinde energie catre mai multi furnizori prin contracte confidentiale, la preturi mai mici decat cele din piata si care sunt renegociate anual.
Ministerul Economiei a anuntat in 2006 ca intentioneaza sa faca publice prevederile acordurilor bilaterale incheiate de Hidroelectrica, insa firmele care cumparau energia s-au opus si contractele au ramas confidentiale.
Trei ani mai tarziu, presedintele Traian Basescu a... mai mult
Vineri, 11 Februarie 2011, ora 10:33