Preturile in cele mai mari piete de gaze naturale din Europa au urcat cu 50% saptamana aceasta, inainte ca un val de aer polar sa testeze optiunile reduse de furnizare ale regiunii si sa majoreze probabil preturile, in urma scaderii stocurilor.
Iarna extrem de rece din nord-vestul Europei i-a facut pe traderi sa se bata pentru gaze pe pietele din Marea Britanie, Olanda, Belgia si Franta, pe fondul problemelor din regiune.
In Olanda, peste 200 de mari companii au fost somate de Guvern ca pana in anul 2022 sa inceteze sa se mai aprovizioneze cu gaze naturale produse la zacamantul Groningen, unde exploatarea gazelor provoaca seisme care afecteaza locuintele din regiune.
In Marea Britanie, compania Centrica a decis sa inchida cea mai mare capacitate de stocare a gazelor naturale.
Stocurile de gaze naturale din depozitele subterane din Marea Britanie, Belgia si Franta sunt la cel mai redus nivel din 2015 iar livrarile de LNG (gaze naturale lichefiate) sunt insuficiente, din cauza cererii ridicate din Asia.
Pretul gazelor naturale in Marea Britanie a urcat cu 50% saptamana aceasta in conditiile in care temperaturile scazute au majorat cererea pentru gaze, care sunt folosite la incalzirea a 80% din locuinte.
Traderii avertizeaza ca saptamana viitoare cererea ar putea atinge cel mai ridicat nivel din 2010, cand temperaturile in Marea Britanie au scazut sub 20 de grade Celsius.
Olanda, Belgia si Franta se confrunta cu dificultati similare, meteorologii... mai mult
Vineri, 23 Februarie 2018, ora 20:45
Inflatia anuala din zona euro a scazut in ianuarie la 0,7% si a revenit astfel la nivelul minim record, indepartandu-se din nou de tinta Bancii Centrale Europene.
In decembrie, preturile de consum din zona euro au crescut cu 0,8%.
Preturile la alimente, bauturi alcoolice si tigari au crescut in ianuarie cu 1,7%, incetinind de la 1,8% in decembrie, potrivit datelor anuntate vineri de Eurostat.
Cresterea preturilor a incetinit si in zona bunurilor industriale, de la 0,3% la 0,2%.
In sectorul energiei, preturile au scazut in ianuarie cu 1,2%, dupa ce au stagnat in decembrie.
Singura evolutie pozitiva a fost inregistrata in sectorul serviciilor, unde preturile au crescut cu 1,1% in ianuarie, fata de 1% in decembrie.
BCE tinteste o inflatie de putin sub 2% si a redus la finele anului trecut dobanda de politica monetara la minimul istoric de 0,25%.
Somajul din zona euro stagneaza incepand din luna aprilie a anului trecut la 12%, aproape 20 de milioane de persoane cautand un loc de munca. mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 17:31
Inflatia anuala din zona euro a crescut in iunie la 1,6%, de la 1,4% in mai, cu scumpiri la toate categoriile de bunuri si servicii, potrivit datelor prezentate luni de Eurostat.
Astfel, preturile de consum la alimente, bauturi alcoolice si produse din tutun au inregistrat cea mai abrupta crestere, de 3,2%, urmate de energie (1,6%), servicii (1,4%) si produse industriale (0,7%).
Datele reprezinta estimari preliminare, iar raportul nu cuprinde estimari individuale pe tari.
Cresterea inflatiei in pofida recesiunii ar putea descuraja Banca Centrala Europeana de la noi masuri expansioniste, precum o noua reducere a dobanzii de politica monetara sau un program de preluare de obligatiuni din piata in vederea stimularii monetare a economiei. mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 13:25
Criza din zona euro afecteaza economiile cele mai vulnerabile mai ales prin cresterea preturilor. Plata muncii este costisitoare, salariile scad si, in acelasi timp, pretul transportului, alimentelor, chiriilor si al altor bunuri si servicii cresc.
Avansul rapid al preturilor in tarile lovite de criza a afectat cresterea lor economica, ducand la cresterea somajului si a nemultumirii in randul locuitorilor, conform The Wall Street Journal.
Problemele economice ale tarilor vulnerabile nu au fost solutionate, desi acestea au intrat deja in al treilea an al crizei datoriilor.
Preturile de la "periferia" zonei euro - din Europa de Sud, Irlanda si tarile baltice, state care isi raporteaza moneda la euro - sunt inca prea ridicate. Acest lucru reprezinta o mare problema pentru autoritatile care elaboreaza politicile fiscale si care spera ca in urmatorii doi ani regiunea "periferica" sa inregistreze crestere economica.
Preturile ridicate constituie o mare problema pentru ca inflatia de la nivelul statelor afectate de criza a crescut foarte mult de la infiintarea zonei euro comparativ cu Germania, transformand aceasta tara intr-un centru al productie cu costuri scazute. Pentru a-si recastiga competitivitatea dupa criza, preturile din zona euro trebuie sa scada in raport cu Germania si alte state puternice din zona euro, precum Olanda sau Austria.
Pentru tari ca Grecia acest lucru ar insemna o deflatie puternica, in timp ce pentru alte state, precum Spania, ar putea... mai mult
Sambata, 25 August 2012, ora 12:10
Banca Centrala a Poloniei, singura din UE care a majorat costurile de imprumut anul acesta, a mentinut miercuri rata dobanzii de referinta la 4,75%, deoarece criza datoriilor din zona euro afecteaza cresterea celei mai mari economii din Europa de Est, transmite Bloomberg.
In mai, spre surprinderea pietelor, Banca Centrala a Poloniei a majorat neasteptat rata dobanzii de referinta, de la 4,5% la 4,75%, pe fondul cresterii inflatiei.
Preturile de consum in Polonia au inregistrat al treilea cel mai rapid ritm de crestere din cele 27 de state membre ale UE, chiar daca estimarile Comisiei Europene indica o incetinire a cresterii economiei poloneze la 2,7% in 2012, de la 4,3% in 2011.
"Comentariile de dupa reuniunea de politica monetara vor fi foarte importante pentru perspectiva ratei dobanzii, de cand a devenit evident dezacordul semnificativ privind evolutia politicii monetare, fiind luate in considerare si reducerea si majorarea ratei dobanzii", a explicat Michal Dybula, analist pentru pietele emergente la BNP Paribas, in Varsovia.
Ritmul de crestere al economiei poloneze a incetinit in primul trimestru din 2012, conform cu estimarile analistilor, deoarece turbulentele din zona euro au afectat exporturile si investitiile.
In perioada ianuarie - martie 2012, Produsul Intern Brut al Poloniei a inregistrat o crestere de 3,5% comparativ cu perioada similara din 2011, fiind una din cele mai solide cresteri din UE, dupa ce in trimestrul patru din 2011 avansul a fost... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 17:31
Consumatorii de pe cele mai mari piete din Europa de Vest vor face in luna ianuarie cumparaturi de 118,7 miliarde euro, in urcare cu 2,1% fata de aceeasi perioada a acestui an, datorita interesului pentru reducerile de preturi de dupa sarbatorile de iarna, potrivit unui raport citat de Reuters si preluat de Mediafax.Studiul, efectuat de Centre for Retail Research pentru site-ul Kelkoo, estimeaza ca vanzarile retail de pe cele mai mari piete din Europa cresc cu numai 0,8% in perioada anterioara Craciunului.
Estimarile sunt calculate pe baza datelor de la institute nationale de statistica, organizatii independente de cercetare si prin sondaje la 50 de retaileri importanti din Marea Britanie, Franta, Germania, Spania, Italia, Olanda, Danemarca, Norvegia si Suedia.
"Desi circumstantele economice au rezultat intr-un trend de austeritate, economii mai mari si o folosire mai redusa a creditului, anticipam un start pozitiv in 2011 pentru retaileri", a declarat directorul de marketing al Kelkoo Chris Simpson.
Astfel, se estmeaza ca europenii vor cheltui in medie, in ianuarie, 344,35 euro fiecare pe cumparaturi.
Cea mai importanta crestere, de 3,6%, va fi inregistrata in Germania, urmata de Spania (2,5%) si Danemarca (2%).
Olandezii si norvegienii vor creste in ianuarie cheltuielile pe cumparaturi cu 1%, respectiv 1,1% fata de nivelul din aceeasi perioada a anului 2010.
In Marea Britanie, consumatorii vor cheltui cu 1,6% mai mult, insa daca se exclud efectele cresterii inflatiei si... mai mult
Luni, 20 Decembrie 2010, ora 16:38