Preturile apartamentelor au inceput sa creasca din nou in luna martie, iar cele mai mari cresteri au avut loc in Cluj-Napoca si Bucuresti. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitata de vanzatorii de apartamente - atat noi, cat si vechi - s-a majorat cu 1,5% luna trecuta, ajungand la un nivel de 1.379 de euro pe metru patrat util (fata de 1.358 de euro pe metru patrat util la finele lui februarie).
Evolutii pozitive au avut loc in patru dintre cele sase mari orase monitorizate constant de Imobiliare.ro, Cluj-Napoca si Bucurestiul conducand detasat in clasamentul cresterilor de pret. Pe de alta parte, valoarea medie de listare pentru un apartament a stagnat in alte doua centre regionale, variatiile consemnate pe cele doua segmente de piata analizate contrabalansandu-se reciproc.
Bucuresti: crestere de 1,6%
Pe tot parcursul lunii martie, apartamentele disponibile spre vanzare in cel mai mare oras al tarii au inregistrat un avans general de 1,6%, de la o medie de 1.395 de euro pe metru patrat util, pana la 1.418 euro pe metru patrat.
Asteptarile vanzatorilor s-au majorat pe ambele segmente de piata analizate, insa intr-o masura diferita: locuintele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,6% (de la 1.386 de euro pe metru patrat, la 1.395 de euro pe metru patrat), in vreme ce unitatile locative nou-construite au resimtit o crestere de 2,4%, de la 1.401 la 1.435 euro pe metru patrat util.
In Brasov, preturile apartementelor au crescut cu 1%
In orasul... mai mult
Miercuri, 07 Aprilie 2021, ora 10:33
Starea de urgenta a pus stop pe motorul cresterii preturilor la locuinte, insa din vara, acesta a inceput din nou sa fie turat, astfel ca, in aceste luni au aparut primele semne preturile se stabilieaza.
Preturile solicitate pentru proprietatile rezidentiale din Romania (apartamente, dar si case) au tins sa se stabilizeze in perioada iulie-septembrie, potrivit Imobiliare.ro
"Datele centralizate de Analize Imobiliare indica faptul ca preturile solicitate pentru proprietatile rezidentiale din Romania (apartamente si case) s-au stabilizat in perioada iulie-septembrie, consemnand o crestere usoara, de 0,3%, fata de trimestrul anterior. In mod similar, preturile de tranzactionare ale locuintelor au cunoscut un avans de doar 0,1% in al doilea trimestru, conform Institutului National de Statistica. Preturile cerute pentru proprietatile rezidentiale din Romania au fost cu 4,6% mai mari in al treilea trimestru fata de anul trecut, in scadere de la 7,6% trimestrul anterior, iar preturile tranzactiilor au crescut cu 6,6%, comparativ cu 8,1% in al doilea trimestru. Cresterea medie anuala a preturilor locuintelor in UE a fost de 4,7%", a declarat Dorel Nita, Head of Data & Research, Imobiliare.ro
In primul trimestru al anului in curs, spre sfarsitul caruia au inceput sa se resimta primele efecte ale pandemiei, preturile locuintelor nu erau afectate, acestea majorandu-se cu 2,7%. Ca urmare a dificultatilor aparute in concretizarea unei tranzactii imobiliare cata vreme au... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 12:17
Pretul locuintelor in zona euro a crescut cu 0,9%, iar in Uniunea Europeana cu 0,7% in trimestrul patru al anului trecut, comparativ cu trimestrul al treilea, un avans mai mare fiind inregistrat in Romania, unde pretul locuintelor a crescut cu 1,2%, de la un trimestru la altul, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Comparativ cu trimestrul precedent, in perioada octombrie-decembrie 2017, cele mai mari cresteri de preturi la locuinte in UE s-au inregistrat in Slovenia (3,7%), Croatia (3,2%) si Cipru (2,7%).
In ritm anual, trimestrul al patrulea 2017 comparativ cu perioada similara a lui 2016, pretul locuintelor a crescut cu 4,2% in zona euro si cu 4,5% in Uniunea Europeana.
In randul statelor membre UE, cele mai mari cresteri anuale de preturi au fost inregistrate in Irlanda (11,8%), Portugalia (10,5%) si Slovenia (10%).
In Romania, pretul locuintelor a inregistrat o crestere de 5,6% in trimestrul al patrulea 2017 comparativ cu perioada similara a lui 2016.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), numarul locuintelor finalizate in Romania, in 2017, s-a majorat cu 1.095 comparativ cu anul anterior, ajungand la 53.301 de unitati. Pe de alta parte, la nivelul trimestrului IV din 2017, au fost date in folosinta 13.929 locuinte, in scadere cu 1.320 locuinte, fata de aceeasi perioada din anul anterior. mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 12:54
Preturile apartamentelor au crescut la nivel national, in luna noiembrie, cu 0,7%, potrivit unei analize de piata.
Pretul mediu al metrului patrat util, la nivel national, a urcat la 1.171 de euro. Majorarea este efectul direct al cresterii preturilor locuintelor din orasele mici, pentru ca in orasele mari au existat si ieftiniri.
In contextul evolutiei generale, Craiova si Brasovul au ajuns pe lista oraselor din Romania in care pretul mediu al metrului patrat util atinge 1.000 de euro. Celelalte orase in care acest prag fusese atins si ulterior depasit sunt: Bucuresti, Cluj, Timisoara, Constanta.
Cu toate ca tendinta este una de crestere a preturilor, parte dintre apartamente s-au ieftinit, in noiembrie. De fapt, in fiecare mare oras, dinamica preturilor a fost diferita, potrivit analizei realizate de Imobiliare.ro si remise miercuri Ziare.com.
Mai exact, in Bucuresti, apartamentele vechi s-au scumpit cu 1%, iar cele noi s-au ieftinit cu 0,6%. Per total, pretul mediul al metrului patrat util a scazut cu 0,2%, ajungand la 1.271 de euro.
La Cluj, s-au ieftinit cu 0,3% apartamentele vechi si s-au scumpit cu 0,4% cele noi. Per total, pretul mediu al metrului patrat util a crescut cu doar 0,1%, fiind la inceputul acestei luni de 1.447 de euro.
Pretul mediu al apartamentelor din Timisoara a scazut cu 0,6%, in cursul lunii trecute. Apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,9%, iar cele noi, cu 0,1%. In consecinta, pretul mediu al metrului patrat util scazuse, la... mai mult
Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 14:11
1Pretul apartamentelor a scazut, in august, in unele orase din tara, printre care se numara si Capitala.
La nivelul intregii tari, suma medie solicitata de vanzatori a scazut cu 0,7% fata de luna precedenta, de la 1.035 la 1.028 de euro pe metru patrat util, potrivit unui comunicat Imobiliare.ro remis marti Ziare.com.
Totusi, valoarea actuala este cu 8,2% mai mare decat cea consemnata in perioada similara a anului precedent, respectiv 950 de euro pe metru patrat util.
Insa daca luam fiecare oras in parte, observam ca nu toate au avut parte de ieftiniri pe piata imobiliara.
Vezi harta interactiva cu cele mai ieftine apartamente din Romania
Bucuresti
In Capitala, pretul apartamentelor a scazut cu 0,7% in august fata de iulie, de la 1.131 la 1.123 de euro pe metru patrat util.
Totusi, fata de aceeasi perioada a anului trecut, locuintele s-au scumpit cu 3,4%.
Interesant este ca, in ultimele 31 de zile, suma medie solicitata pentru apartamentele vechi a ramas ...citeste mai departe despre "Apartamentele s-au ieftinit in august, insa doar in unele orase" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Septembrie 2016, ora 12:25
Bucurestiul si Clujul raman cele mai scumpe orase din tara si in luna martie, cu preturi pe metrul patrat ce pot depasi chiar si 2.000 de euro.
Intr-o analiza realizata de Imobiliare.ro, 65 de cartiere din Bucuresti, Brasov, Constanta, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara figureaza in randul celor mai bine cotate zone rezidentiale.
Bucurestiul, lider incontestabil
In clasamentul intocmit pe baza ofertelor imobiliare din luna curenta, pretul mediu al unui metru patrat util construit in Bucuresti atingea valoarea de 1.089 euro.
Cartierele exclusiviste din centrul si nordul Capitalei inregistreaza insa si preturi care depasesc 2.000 de euro/mp.
Zona Kiseleff-Aviatorilor se distinge prin oferte ce pot ajunge la 2.739 de euro pe metru patrat util, in vreme ce in Herastrau-Nordului valoarea scade la 2.462 euro.
Urmeaza zona Dorobanti-Floreasca, unde pretentiile proprietarilor coboara la 2.003 euro pe metru patrat util, restul cartierelor centrale din Bucuresti avand apartamente puse in vanzare cu preturi sub 2.000 de euro/mp util.
Apartamentele listate din Cotroceni, Aviatiei, Dacia, Unirii, Decebal si Calea Calarasilor au valori medii care se inscriu in intervalul 1.400-1.600 de euro pe metrul patrat.
Tineretului, Mihai Bravu si Vitan sunt urmatoarele zone cu traditie, in care valoarea unui metru patrat util dintr-un apartament oscileaza intre 1200 si 1500 de euro.
Rahova, Berceni, Drumul Taberei, Militari si Colentina raman cele mai accesibile zone pentru... mai mult
Miercuri, 16 Martie 2016, ora 16:50
1Brasovul este singurul mare oras din Romania unde se mai inregistreaza o traiectorie descendenta a preturilor apartamentelor, in schimb pe pietele din celelalte mari asezari urbane mai apar scaderi doar pe segmentul locuintelor noi.
Potrivit datelor Imobiliare.ro, pretul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vanzare la nivel national (vechi si noi) se situeaza acum la o valoare de 928 de euro pe metru patrat, cu 0,2% mai putin decat in luna precedenta (930 de euro pe metru patrat) si cu 0,8% mai mult decat in perioada similara a anului trecut (921 de euro pe metru patrat).
Cu toate acestea, trei dintre marile orase analizate - inclusiv Bucurestiul - au consemnat, per ansamblu, o tendinta de majorare a pretentiilor vanzatorilor, arata un comunicat al portalului de specialitate Imobiliare.ro remis miercuri Ziare.com.
Bucuresti
In Capitala, valoarea medie de listare pentru apartamentele disponibile spre vanzare este de 1.056 de euro pe metru patrat, cu 0,2% mai mult ...citeste mai departe despre "Singurul mare oras din Romania in care preturile apartamentelor continua sa scada" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 11:41
Bucurestiul este singurul mare oras din Romania unde se mai inregistreaza o traiectorie descendenta a preturilor apartamentelor, in schimb pe pietele din celelalte mari asezari urbane mai apar scaderi doar pe segmentul locuintelor noi.
Potrivit datelor Imobiliare.ro, in luna februarie s-a inregistrat o crestere medie de 1,5 la suta a preturilor la nivel national, de la 910 la 924 de euro pe metru patrat.
Bucuresti
Potrivit unui comunicat remis luni Ziare.com, in Capitala, pretul mediu cerut in prezent de vanzatori, respectiv 1.034 de euro pe metru patrat util, este cu 2,3% mai mic decat cel consemnat la finele lui februarie 2014.
Locuintele din blocurile vechi s-au scumpit usor, atat de la inceputul lui 2014 incoace (cu 1,3%, de la 991 la 1.004 euro pe metru patrat), cat si in ultima luna (cu 0,2%, de la 1.002 euro pe metru patrat).
Apartamentele din ansamblurile rezidentiale bucurestene s-au ieftinit insa considerabil pe parcursul ultimului an: acestea costa, in medie, ...citeste mai departe despre "Singurul mare oras din Romania in care preturile apartamentelor continua sa scada" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Martie 2015, ora 11:34
Pretul mediu al locuintelor scoase la vanzare in Bucuresti si in alte cinci orase mari din Romania s-a redus cu 1,2% in lunia iulie fata de iunie, cea mai mare scadere inregistrata in acest an, iar fata de aceeasi perioada a anului trecut media este cu 5% mai mica, potrivit imobiliare.ro.
Astfel, a fost atins un nou prag minim de la inceputul crizei imobiliare pana in prezent, atat la nivel national, cat si in Capitala. Panta descendenta este resimtita la nivelul marilor orase analizate, cu exceptia Brasovului, unde a fost inregistrata o evolutie atipica. Exceptii sporadice mai sunt intalnite doar la anumite subcategorii de apartamente, se arata intr-un comunicat al portalului imobiliar.
Reprezentantii imobiliare.ro spun ca tensiunile majore din ultima perioada combinate de cresterea cursului valutar au dus la scaderea interesului populatiei pentru investitiile din sectorul imobiliar.
Preturile apartamentelor din Bucuresti in luna iulie
In Bucuresti, pretul mediu pentru luna iulie a atins o valoare medie de 1.125 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi, in scadere cu 0,6% fata de luna precedenta.
In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele din Bucuresti sunt in prezent cu 3,2% mai ieftine. Valoarea actuala este cea mai mica valoare atinsa in Bucuresti, din 2008 incoace. Chiar daca, tendinta de scadere din ultimele treizeci de zile a fost mai accentuata pe segmentul vechi, aceasta a fost resimtita si pe cel nou.
La... mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 13:58