Piata imobiliara rezidentiala din Romania va functiona cu doua viteze in acest an, pe fondul accentuarii discrepantelor intre mediul urban si cel rural, iar cererea de locuinte in marile orase va ramane la un nivel ridicat, astfel ca dezvoltatorii vor continua investitiile in constructia de blocuri, preturile urmand tendinta de crestere temperata marcata si in 2018, arata o analiza de specialitate.
In Bucuresti si in marile orase, cererea in crestere de spatii de locuit va continua sa puna presiune pe oferta, in timp ce in zonele rurale mare parte din investitii ar putea fi inghetate, mai ales in domeniul locuintelor unifamiliale, arata analiza Frames citata de Agerpres.
Piata imobiliara rezidentiala romaneasca este caracterizata, in continuare, de decalajul major dintre cerere si oferta, asta in conditiile in care deficitul de locuinte la nivel national depaseste un milion de unitati locative. Preturile relativ mici ale locuintelor in comparatie cu alte tari din regiune si apetitul romanilor pentru proprietati imobiliare vin sa accentueze dezechilibrul dintre cerere si oferta.
Potrivit analizei realizate de firma de consultanta Frames, in 2019, cererea de locuinte in marile orase, precum Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Sibiu sau Constanta, va ramane la un nivel ridicat, astfel ca dezvoltatorii vor continua investitiile in constructia de blocuri, iar preturile vor urma aceeasi tendinta de crestere temperata marcata si in 2018.
"Romania se polarizeaza tot mai... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 11:44
Exista un sentiment de nerabdare in randul agentilor si dezvoltatorilor imobiliari din Bucuresti, in contextul in care intoarcerea la normal a sectorului imobiliar intarzie sa apara, relateaza intr-un editorial publicatia americana New York Times.
In Romania, rata somajului este de 7%, una dintre cele mai scazute din Europa, iar investitiile straine in productie si tehnologie inalta, in crestere. De ce - se intreaba atunci actorii din sectorul imobiliar - nu se confrunta si piata imobiliara cu o revenire?
In urma crizei financiare din 2008, preturile in capitala Romaniei au scazut brusc, cu 30% pana la 70%, potrivit Camerei de Comert si Industrie, iar in ultimii doi ani, singurele semne de activitate au aparut doar in partea de jos, sau de foarte sus a pietei imobiliare - in cele mai bogate cartiere, Dorobanti si Primaverii.
Preturile au crescut cu 20% intre 2004 si 2008
Bancile grecesti, printre cei mai activi furnizori financiari din Romania pana la aparitia crizei in aceasta tara, au inghetat creditele pentru dezvoltatori si pentru cumparatorii individuali. La randul lor, bancile romanesti, sfatuite de catre Banca Centrala Europeana sa isi puna in ordine bilanturile, au recurs la oferirea de imprumuturi comerciale rapide, ocolind categoria ipotecilor imobiliare pe termen lung. Astfel, activitatea imobiliara din 2012 s-a incheiat la fel modest cum a inceput.
Este o schimbare majora fata de cativa ani in urma, noteaza New York Times. Intre 2004 si 2008,... mai mult
Vineri, 22 Martie 2013, ora 09:43
Preturile in domeniul imobiliar au atins nivelul minim istoric, in timpul crizei, dar, chiar si asa, in foarte multe tari acestea sunt supraapreciate, in raport cu nivelul veniturilor locuitorilor sau a chiriilor platite.
In Europa, mai ales in statele atinse de criza datoriilor, preturile locuintelor continua sa scada sau, in cel mai bun caz, stagneaza. In schimb, in Statele Unite acestea au reinceput sa se majoreze, iar, in Asia, s-au inregistrat scumpiri spectaculoase.
Anul trecut, cea mai mare crestere de preturi in cazul locuintelor s-a inregistrat in Hong Kong, respectiv cu 21,8 la suta fata de anul precedent. Din aceasta cauza, guvernul incearca sa ia masuri pentru calmarea pietei, de frica unui "boom" imobiliar asemenator celui european sau american, ce a condus, in cele din urma, la prabusirea pietei.
Pe locul al doilea in randul scumpirilor se afla Austria, care a trecut aproape neafectata de criza mondiala, precum si de cea a datoriilor din zona euro. Astfel, aici preturile au crescut cu 10,1 procente in 2012 fata de 2011.
Citeste mai multe despre Harta preturilor imobiliare - Vezi unde sunt cele mai scumpe case pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 14:34
La trei ani dupa criza, pretul imobilelor din Bucuresti au scazut cu 50%. Daca esti in cautarea unui apartament, vezi ce sfaturi iti ofera specialistii si dezvoltatorii contactati de Business24.
Zonele periferice, precum Militari, Berceni si Rahova au ramas cele mai ieftine locatii pentru bucurestenii in cautare de apartamente. Pe masura ce te apropii de centrul Bucurestiului, preturile incep sa creasca.
Potrivit analistilor contactati de Business24, preturile in zonele periferice pornesc de la 1000 de euro/mp, in timp ce in zonele mai scumpe din Capitala, precum Soseaua Nordului sau Primaverii, preturile varieaza intre 1600-25000 de euro/mp.
"Facand o comparatie cu anii trecuti, preturile din 2012 sunt mai mici cu 50% fata de cele din 2008. Metrul patrat in zonele periferice ajunsese in jur de 2000-2200 de euro/mp, iar acum este de 1000 de euro/mp, iar cele din zonele cele mai ravnite au scazut la 2500 euro/mp de la 5000 de euro/mp", a declarat specialistul in imobiliare, doctor Ion Radu Zilisteanu, pentru Business24.
In opinia acestuia, exista inca un stoc destul de mare de unitati locative nevandute, insa cu toate acestea vremea promotiilor au trecut.
"Dezvoltatorii au lasat din pret pe diverse metode de marketing cat au putut de mult. Dezvoltarile imobiliare in rare cazuri s-au facut cu surse financiare proprii, cele mai multe s-au facut cu surse financiare atrase de la banci. In multe cazuri, bancile care au acordat imprumuturile respective, nu au fost... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 18:50
Daca pana in urma cu 3-4 ani, piata imobiliara trecea printr-o perioada "salbatica", asa cum o descrie presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu, caracterizata de speculatii, criza a facut ca roata sa se intoarca. Rata de crestere a sectorului constructiilor in Europa Centrala de Est s-ar putea apropia de 8% in urmatorii trei ani, dar efectul asupra pietei imobiliare romanesti va fi ca si inexistent. In consecinta, preturile la imobiliare vor ramane in urmatorii 5 ani la nivelul din 2011, cu mici fluctuatii, spune presedintele ARAI, Cristian Clenciu.Sectorul constructiilor va creste mai rapid decat PIB-ul, la nivel global, in urmatorii zece ani, cand piata de constructii va avansa la 12.000 miliarde dolari, iar cea din Romania se va majora cu 22 miliarde dolari, potrivit unui studiu.
De asemenea, in urmatorii 3 ani, Europa Centrala si de Est va fi a doua cea mai dinamica piata emergenta pentru sectorul constructiilor, avand o rata anuala de crestere de 7,9%.In opinia lui Adrian Chirca, country manager Eurobuild, toate marile proiecte de constructii care s-au derulat in Europa au avut in spate suportul UE.Presedintele ARAI, Cristian Clenciu, subliniaza faptul ca sectorul constructiilor este legat "ombilical" de piata imobiliara, de aceea impactul se va vedea odata ce oferta se diversifica si apar constructii noi.Printre zonele in care se va vedea o crestere a sectorului constructiilor, Capitala ramane "varful", alaturi de Transilvania, unde a inceput sa se dezvolte "vestita"... mai mult
Joi, 12 Mai 2011, ora 23:22
"Preturi ca in 2007-2008, la imobilele vechi, nu vom mai vedea niciodata. In schimb, la imobilele noi, pe anumite segmente ale pietei, am putea sa le intalnim in cativa ani" a declarat pentru Bloombiz.ro analistul imobiliar si doctor in economie Ion Radu Zilisteanu. Despre continuarea programului "Prima Casa", Zilisteanu afirma ca multe banci vor renunta sa mai finanteze achizitia de apartamente in cazul in care riscul pe care vor trebui sa il suporte acestea va creste, dar vor fi obligate sa mentina aceleasi niveluri de dobanda. La cat ajunge in medie chiria unui apartament de doua camere in zone precum Titan, Berceni, Piata Iancului?
La inchirieri depinde foarte mult de dotarea apartamentului, de gradul de finisare, de starea de intretinere.
In momentul de fata, chiriile au ajuns la 200-250 de euro pe luna, pentru un apartament de doua camera.
Cu cat mai scad preturile pe piata chiriilor, pana la sfarsitul anului?
In general, exista o corelatie foarte bine determinata intre piata chiriilor si piata vanzarilor.
Pentru ambele estimez scaderi de cateva procente.
Piata chiriilor a fost puternic influentata de piata vanzarilor, in sensul ca foarte multi proprietari care nu au putut sa-si vanda proprietatile la pretul pe care si-l doreau au decis sa le scoata pe piata chiriilor.
Din aceasta cauza, s-a produs un plus de oferta pe piata inchirierilor.
Cred ca sindromul cel mai interesant de pe piata chiriilor din ultimii cativa ani a fost faptul ca ridicarea pretului pe... mai mult
Vineri, 25 Martie 2011, ora 15:11
Apartamentele construite inainte de '89 se vor ieftini cu mai mult de o treime din pretul actual in urmatoarele 12 luni. Si cele noi vor continua sa se ieftineasca, insa intr-un ritm mai putin alert.Arhitectul sef al Sectorului 3, Stefan Dumitrascu, considera ca ce depaseste suma de 600 de euro pe metru patrat construit inseamna profitul dezvoltatorului, in cazul apartamentelor noi.Potrivit acestuia, in Europa, randamentul unei investitii imobiliare nu depaseste 18%. In acest context, pretul unui apartament nou in Bucuresti nu ar trebui sa treaca de 720 de euro/mp.Cat despre apartamentele din blocurile construite inainte de 1989, asa-zise "comuniste", acestea se vor ieftini cu nu mai putin de 30% pana in primavara lui 2012. "Acum inca se solicita 1.000 de euro pe metru patrat, intr-un apartament construit, sa zicem, in 1983.(...) Daca se va obtine 700 de euro/mp, va fi mare lucru", considera arhitectul sef."Utilitatile comune, apa, gaze, canal sunt invechite iar cumparatorii se uita acum foarte atent la orice detaliu", a spus Dumitrascu, pentru Mediafax.Mai mult decat atat, ne vom intalni curand cu primele cazuri de blocuri abandonate din cauza degradarii. Ca preturile de acum sunt inca prohibitive este de parere si omul de afaceri Niels Schnecker. "Noi am avut o scadere de 15-20% fata de preturile din 2007, ca atare ma astept la inca 40% pe termen mediu", a spus acesta pentru Bloombiz.Silviu Prigoana este sigur ca prabusirea adevarata a pietei imobiliare inca nu a venit.... mai mult
Marti, 22 Martie 2011, ora 13:32
Preturile apartamentelor din blocurile construite inainte de 1989 in Bucuresti vor scadea cu peste 30% pana in primavara anului viitor, mai mult decat in cazul apartamentelor noi, unde reducerile vor fi de mai mica amploare, a declarat pentru MEDIAFAX Stefan Dumitrascu, arhitect sef al Sectorului 3. "Pretul de executie, in Bucuresti, pentru un metru patrat standard de apartament se situeaza undeva intre 450 si 500 de euro.
In cazul in care se ia in considerare si valoarea terenului pe care se construiesc aceste apartamente, un pret fara profit pe metrul patrat de apartament ar fi undeva la 600 de euro. Ce este peste aceasta suma poate fi considerat profit al dezvoltatorului", a spus Dumitrascu.
El spune ca in statele din Europa profitul mediu pe segmentul de real estate este cuprins intre 11% si 18%, ceea ce ar insemna ca pretul unui apartament in Bucuresti nu ar trebui sa treaca de 720 de euro pe metru patrat construit.
"Majoritatea apartamentelor noi au fost construite avand in minte doar profitul si specula.
Proprietarii care au investit 600 de euro si vand mult mai scump vor cobori in continuare preturile, pentru ca nu gasesc cumparator la cat cer acum pe ele, iar bancile le bat zilnic la usa si ii preseaza.
Si atunci vor fi nevoiti sa vanda si la 700 si la 800 de euro metrul patrat, iar acest lucru va pune o mare presiune pe apartamentele vechi", a spus arhitectul.
Acesta a afirmat ca, in general, se cauta apartamente noi, iar cererile pentru locuintele vechi... mai mult
Luni, 21 Martie 2011, ora 23:17