Preturile apartamentelor scoase la vanzare la nivel national - noi si vechi - au consemnat in februarie un salt de 4,5%, dupa un avans de 2,1% in luna ianuarie, ajungand astfel sa depaseasca pragul psihologic de 1.000 de euro pe metru patrat util sub care s-au situat incepand din mai 2012.
Astfel, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, pretul mediu cerut de vanzatori se situeaza in prezent la 1.015 euro pe metru patrat, fata de 971 de euro pe metru patrat la finele lunii trecute; valoarea actuala este cu 9,8% mai mare decat cea consemnata in perioada similara a anului trecut, respectiv 924 euro pe metru patrat.
In toate marile orase analizate au avut loc cresteri de pret, iar Bucurestiul conduce in clasamentul scumpirilor din ultima luna, se arata intr-un comunicat remis Business24.
In Bucuresti, pretentiile vanzatorilor s-au majorat cu 3,3% in ultimele 29 de zile (de la 1.054 la 1.089 de euro pe metru patrat util) si cu 5,3% in ultimele 12 luni (de la 1.034 de euro pe metru patrat).
Apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,5%, de la 1.029 la 1.044 de euro pe metru patrat. Pe de alta parte, pe segmentul locuintelor nou-construite a avut loc o crestere de 4,9%: acestea costa acum 1.123 de euro pe metru patrat, fata de 1.071 de euro pe metru patrat la finele lui ianuarie.
In Brasov, preturile au crescut cu 3,2% in februarie, de la 884 la 912 euro pe metru patrat; cea din urma valoare este cu 7,8% mai mare decat cea atinsa in perioada similara a anului trecut (846 de... mai mult
Miercuri, 02 Martie 2016, ora 13:15
Preturile apartamentelor la nivel national au scazut cu circa 52% pana la sfarsitul lui 2012, fata de momentul de varf al pietei imobiliare, si anume luna martie 2008, potrivit datelor furnizate de platforma Analize Imobiliare.
Astfel, indicele Imobiliare.ro calculat la nivel national a scazut de la o valoare maxima de 2.058 de euro pe metru patrat util, pana la 986 de euro pe metru patrat util, la finele anului trecut.
La nivel de Bucuresti, declinul a fost ceva mai mic (respectiv 49,6%) - de la un apogeu de 2.264 de euro pe metru patrat, pana la 1.142 de euro pe metru patrat in luna decembrie a anului trecut.
Potrivit Analize Imobiliare, spre deosebire de primii trei ani de criza, cand preturile locuintelor au scazut intr-un ritm deosebit de alert, ultimii doi ani au fost caracterizati de o temperare evidenta a declinului.
"Interesant este ca, pe parcursul ultimilor ani, scaderea preturilor apartamentelor a precedat-o pe cea a economiei si a fost semnificativ mai abrupta decat aceasta. Astfel, 2008, anul in care locuintele s-au depreciat cel mai mult (24,8%), nici nu a fost propriu-zis unul de criza, economic vorbind: potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), Produsul Intern Brut (PIB) a crescut atunci cu 7,3%. Aceasta discrepanta este explicata prin evolutia pozitiva a sectorului constructiilor, pentru care 2008 a fost de fapt un an de boom fiind atins apogeul livrarilor de locuinte la nivel national, respectiv 67.255 de unitati locative,... mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 11:15
Apartamentele s-au ieftinit cu pana la 52% din martie 2008 pana in prezent, potrivit indicelui imobiliare.ro.
Un metru patrat util costa, in medie, 2.058 de euro inainte de valul de scaderi provocate de recesiune. In prezent, aceeasi unitate de suprafata poate fi achizitionata cu mai putin de 1.000 de euro, respectiv cu 986 de euro.
Marja de scadere este diferita insa atat in functie de fiecare oras in parte, cat si de diferitele categorii de locuinte. Imobiliare.ro prezinta o analiza a evolutiei preturilor in marile orase ale tarii, luand ca exemplu particular unitatile locative cu doua camere, acestea fiind cele mai cautate de catre cumparatori.
Bucuresti
In Capitala, indicele Imobiliare.ro indica o scadere de 49,5% a preturilor apartamentelor noi si vechi, de la un nivel maxim de 2.264 de euro pe metru patrat in martie 2008, pana la o valoare de 1.142 de euro pe metru patrat la finele lunii noiembrie 2012.
Pe anumite categorii de locuinte, marja de scadere a fost si mai mare decat atat.
Spre exemplu, daca in momentul de apogeu al pietei un apartament vechi cu doua camere costa, in medie, 123.039 de euro, astazi o locuinta similara, cu o suprafata utila medie de 52 de metri patrati, poate fi achizitionata cu aproximativ 57.299 de euro, adica cu 53% mai putin, reiese din datele centralizate de Imobiliare.ro.
Pe de alta parte, daca in 2008 un apartament nou-construit cu doua camere (cu o suprafata medie utila de 68 de metri patrati) avea un pret de... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 14:08
Preturile apartamentelor vechi cu trei camere din zonele Dorobanti-Floreasca, Berceni si Cotroceni s-au redus cel mai mult de la inceputul anului, scaderea ajungand la 21%, in timp ce la doua camere cele mai accentuate ajustari, de pana la 15%, au fost in zonele Ferdinand, Berceni si Parcul Carol.
Zonele din Bucuresti cu cele mai scumpe apartamente cu trei camere
Locuintele cu trei camere din Bucuresti, construite inainte de anul 2000, din zona Dorobanti-Floreasca raman, in ciuda scaderii preturilor de 21% din primele sapte luni, cele mai scumpe din Capitala. Pretul mediu ajunge la 130.000 de euro, respectiv 1.527 de euro/mp, potrivit datelor Analize Imobiliare, platforma de rapoarte de piata dezvoltata de portalul imobiliare.ro.
Pe locul doi dupa pretul la care sunt scoase la vanzare se pozitioneaza apartamentele cu doua camere din zona Unirii, cu o medie de 125.000 de euro, respectiv 1.507 euro/mp, egal cu cel de la inceputul anului.
Urmatoarele pozitii in topul celor mai scumpe apartamente cu trei camere din Bucuresti au fost plasate cele scoase la vanzare in zona Decebal-Calarasi (118.000 euro, 1.409 euro/mp), in scadere cu 6% in primele sapte luni ale anului, Dacia-Eminescu (110.450 euro, 1.207 euro/mp), in scadere cu 1% si Cotroceni (108.000 euro, 1.241 euro/mp), in scadere cu 11%.
Top 10 este completat de apartamentele cu trei camere din zona Victoriei-Romana-Universitate, unde pretul mediu este de 98.500 de euro (1.250 euro/mp), cu 6% mai putin decat... mai mult
Duminica, 12 August 2012, ora 15:38
Preturile apartamentelor scoase la vanzare in cele mai mari sase orase din Romania au scazut cu pana la 4,5% in primele sase luni ale acestui an. Tendinta de scadere a fost mai accentuata pe segmentul locuintelor noi, cu un maximum de 6,7% in Cluj, potrivit portalului imobiliare.ro.
Cea mai mare scadere a pretului mediu, de 4,5%, s-a inregistrat in Ploiesti, in timp
ce apartamentele din Timisoara au pierdut cel mai putin la pret, respectiv doar 0,5%, anunta Mediafax.
Preturile apartamentelor din Bucuresti au inregistrat o scadere medie de 4%
In Bucuresti, scaderea inregistrata de preturile apartamentelor in primele sase luni din acest an s-a cifrat la aproximativ 4%. Pretul mediu a ajuns la 1.134 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare. Apartamentele vechi au avut o scadere de trei procente in acest interval. Pe segmentul unitatilor noi, scaderea a fost, in medie, de 6% anul acesta.
Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna iunie la 1.295 euro/mp util, in scadere cu 6% fata de luna decembrie, respectiv cu 8% fata de iunie 2011. Tendinta de scadere a fost resimtita pe toate categoriile de apartamente noi, ritmul fiind insa diferit. Cea mai dinamica evolutie au avut-o garsonierele si apartamentele cu doua camere, care s-au ieftinit cu 8,6%, respectiv 7% in primele sase luni ale anului. Unitatile cu trei camere s-au ieftinit cu 3%.
La apartamentele vechi scoase la vanzare in Capitala pretul mediu a... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 11:46
Preturile apartamentelor vechi vor scadea in acest an cu cateva procente, iar incheierea programului Prima Casa va accentua si mai mult acest declin, a declarat analistul imobiliar, Radu Zilisteanu.
"Anul acesta estimez o corectie de cateva procente a preturilor la apartamentele vechi. Daca programul Prima Casa se va incheia, numarul de tranzactii va fi mai mic, urmand ca preturile sa scada si mai mult", a declarat Zilisteanu.
Acesta sustine ca variatiile de preturi in ceea ce priveste piata imobiliara vor fi "cu o cifra" in urmatoarea perioada, asa cum s-a intamplat in ultimii trei ani.
"Ne-am obisnuit ca panta aceasta descrescatoare sa fie lina, de cateva procente. Anul 2012 fata de anul 2011 nu s-a modificat in fundamentele economice care determina preturile pe piata imobiliara decat cu un aspect si anume: banca centrala a facut mai greoi accesul la creditele imobiliare ipotecare in valuta.
In conditiile in care piata imobiliara este valutizata (preturile sunt exprimate in euro n.r.), iar dobanzile la creditele in euro sunt inca mai mici decat cele la creditele in lei, multi ar fi fost tentati sa acceseze credite in euro, motiv pentru care cererea solvabila mai scade in 2012 fata de 2011", a explicat Zilisteanu.
Potrivit regulamentului BNR, romanii care isi obtin veniturile in lei si vor sa contracteze un credit imobiliar in euro vor trebui sa contribuie cu un avans de cel putin 25% din valoarea proprietatii. Conditiile nu se aplica si in cazul... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 15:29
Preturile apartamentelor din Bucuresti au inregistrat variatii nesemnificative in primele patru luni, in cazul garsonierelor si locuintelor cu doua camere remarcandu-se o scadere de 2-3%, in timp ce cele cu trei si patru camere au avut o evolutie in usoara urcare.
"Dupa perioada de criza abrupta, cand preturile apartamentelor scadeau vertiginos pe intervale de 30 de zile, 2012 pare a fi anul stagnarii si stabilizarii in piata imobiliara. Astfel ar putea fi descrisa situatia din real estate dupa primele patru luni ale anului. Statisticile obtinute luna de luna vin sa accentueze aceasta conjunctura", se arata intr-un comunicat al portalului anunturiparticulari.ro.
Preturile medii solicitate de proprietari in luna aprilie au inregistrat variatii insesizabile atat in scadere, cum este cazul garsonierelor si apartamentelor de doua camere, cat si in crestere, situatie observata la apartamentele de 3 si 4 camere.
Astfel, pretul mediu de strigare in cazul garsonierelor se invarte in aprilie in jurul valorii de 36.000 euro, cu o variatie de -3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar fara sa suporte schimbari considerabile comparativ cu luna martie.
Apartamentele de doua camere raman si ele la pragul de 56.600 euro, cu 2% mai putin decat in aprilie 2011, dar pastrand aceleasi valori ca in martie 2012. Fata de inceputul acestui an, preturile solicitate de proprietari la apartamentele de doua camere au suferit o usoara scadere, de sub 2%.
Pentru un apartament de... mai mult
Marti, 01 Mai 2012, ora 16:22
Preturile medii solicitate de proprietari la apartamentele vechi de 3 si 4 camere au scazut in martie fata de luna precedenta, in timp ce valoarea garsonierelor si apartamentelor de doua camere a ramas aceeasi, conform raportului lunar de monitorizare imobiliara Anunturiparticulari.ro.
"Martie 2012 se caracterizeaza mai ales printr-o revenire a pietei la valorile medii normale in ceea ce priveste numarul de oferte nou aparute pe piata, dupa un start al anului 2012 in care s-a inregistrat cea mai slaba oferta imobiliara din 2007 pana in prezent", se spune in raport.
Pretul mediu solicitat de proprietari pentru o garsoniera isi pastreaza o valoare constanta, putandu-se vorbi despre o stabilizare a pietei pe acest segment in primul trimestru al anului 2012. Astfel, fata de luna februarie, in martie, unitatile de o camera se mentin in jurul pragului de 36.300 euro. Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, garsonierele au inregistrat o variatie de -4%.
O situatie similara a fost sesizata si pe segmentul apartamentelor de doua camere, unde nivelul preturilor medii se mentine. Diferentele dintre luna februarie si luna martie a anului 2012 sunt la nivelul catorva zeci de euro, stabilizand pretul mediu al unui apartament de doua camere in jurul valorii de 57.200 euro. In urma cu un an, proprietarii acestui tip de unitate solicitau un pret mediu de aproximativ 58.800 euro, cu 3% mai mult decat in prezent.
Modificari de pret de la o luna la alta s-au inregistrat pe... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 17:13
Multe familii isi doresc locuinta lor, iar numarul celor care merg frecvent la vizionari, s-a inmultit in ultimii trei ani. Majoritatea acestor persoane recunosc faptul ca nu s-au hotarat sa cumpere datorita pretului cerut de vanzator si reclama ca de cate ori s-au hotarat asupra unui imobil, s-au lovit de probleme in actele imobilului sau de finantare.
Realitatea este ca fondul locativ scos la vanzare ramane acelasi disponibil pe parcursul anului 2011, putine proiecte imobiliare noi fiind demarate in ultima perioada. Pe de alta parte, specialistii in imobiliare sunt de parere ca preturile pe segmentul rezidential stagneaza de aproximativ 12 luni. La ce sa fim atenti totusi daca vrem sa cumparam o casa in 2012?
In primul rand trebuie sa pornesti de la a-ti fixa asteptari realiste. Intr-o piata sensibila, pe care confuzia si neincrederea inca exista, in care gasesti oferte cu preturi la extreme, este foarte important sa stii ce cauti si sa te informezi corect. In plus, sprijinul specializat si de incredere este cu atat mai important in acest context.
In plus, 2012 este o perioada buna sa faci achizitii imobiliare, avand in vedere faptul ca preturile au scazut dramatic, cu peste 35% in perioada 2008 - martie 2011, iar creditele ipotecare s-au ieftinit foarte mult anul acesta, ajungand la valorile din 2007.
Pentru anul 2012, specialistii TopEstate.ro nu asteapta ca preturile apartamentelor si vilelor sa scada semnificativ, ci probabil vor avea loc variatii... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 08:55