Preturile alimentelor la nivel mondial au scazut in septembrie, comparativ cu luna precedenta, cresterea pretului la zahar fiind contracarata de scaderile la grau, uleiuri vegetale si lactate, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).
FAO publica lunar propriul sau indice global al preturilor la produsele alimentare (Food Price Index), care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In septembrie, acest indice a scazut la 165,4 puncte, de la 167,7 puncte in august, transmite Reuters.
In paralel, FAO a anuntat joi ca se asteapta in 2018 la o recolta mondiala de cereale de 2,591 miliarde tone, cu 63 de milioane tone, sau 2,4%, mai putin decat productia record inregistrata in 2017. Noile prognoze ale FAO pentru productia mondiala de grau in 2018 au fost mentinute aproape neschimbate, la 722,4 milioane tone, cea mai mica valoare inregistrata dupa 2013.
Cel mai semnificativ declin lunar al preturilor s-a inregistrat in septembrie la porumb, analistii asteptand o productie ridicata in SUA. Si pretul graului a scazut, reflectand perspectivele unei recolte mai mari in Rusia. mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 16:42
Decizia de reducerea TVA la carne o va fi luata numai dupa ce se vor vedea efectele produse de aceasta masura la paine si pe tot lantul, iar acest lucru se va intampla, probabil, pe parcursul anului 2014, undeva in august-septembrie, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent in fosta vatra a satului Rubla, din judetul Braila.
"Daca efectul de reducere a TVA la paine se va resimti, in sensul de a salva locurile de munca, de oferi un mediu concurential corect, de a salva societatile respective, de a avea incasari la bugetul de stat si de a se ieftini produsele, abia in momentul acela ne gandim si la extinderea masurii de reducere a TVA si la alte produse.
Urmatorul produs, din ratiuni economice si din calculele facute la minister, este carnea, dupa aceea ne gandim la legume-fructe, la lapte si in alte sectoare in care evaziunea a ajuns la cote alarmante. Credem ca prin doua actiuni care vin in acelasi timp, respectiv reducerea fiscalitatii si intarirea controlului, putem sa combatem evaziunea si putem sa avem efectele pe care le-am amintit", a spus Constantin.
Intrebat cand estimeaza ca va fi redusa TVA la carne, seful MADR a mentionat ca intr-un an de zile, cel mai probabil, august - septembrie 2014.
"Daca stiti acordul si scrisoarea cu FMI, acolo se spune pe parcursul anului 2014. Este bine ca avem un termen, nu atat de restrictiv, pentru a avea timp sa se implementeze aceasta masura. Cred ca, dupa un an de zile, undeva august -... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 17:00
Preturile de consum au scazut in august cu 0,2% fata de luna anterioara, ca urmare a ieftinirii alimentelor, cu 0,8%, astfel ca rata anuala a coborat la 3,67%, potrivit datelor anuntate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
Preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut, comparativ cu iulie, cu 0,1%, respectiv 0,3%, se arata intr-un comunicat al INS.
Cele mai mari scaderi de preturi la alimente au fost inregistrate la fructe proaspete (12,3%) si cartofi (8,1%).
In prima parte a lunii august Banca Nationala a Romaniei a redus prognoza de inflatie pentru acest an si anul viitor, la 3,1%, de la proiectia anterioara de 3,2%, respectiv 3,3%. Tinta de inflatie a bancii centrale este de 2,5% plus/minus un punct procentual.
"La sfarsitul lunii septembrie, poate chiar mai devreme, inflatia va intra in intervalul de variatie din jurul tintei", a declarat la 7 august guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
In iulie preturile de consum ale populatiei au scazut cu 0,34% fata de luna anterioara, rata anuala a inflatiei plasandu-se la 4,41%. mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 11:56
Inflatia din China a ajuns, in octombrie, la cel mai scazut nivel din 2010, la 1,7%, ceea ce ar urma sa ii ofere o marja de manevra guvernului pentru a lupta impotriva incetinirii cresterii ratei inflatiei.
Inflatia in cea de-a doua economie mondiala a fost de 1,9% in septembrie si a atins pragul de 2% in august. Cea mai recenta cifra inferioara celei din octombrie dateaza din ianuarie 2010 - 1,5%, potrivit unor analisti, citati de AFP, scrie Agerpres.
Aceasta veste vine in timpul congresului Partidului Comunist in contextul in
care cresterea preturilor este un subiect frecvent de nemultumire populara.
Preturile produselor alimentare, in special sensibile pentru categoriile cele mai
modeste ale populatiei, au progresat in octombrie cu 1,8 procente in regim anual si au scazut cu 0,8% intr-o luna, a precizat Biroul National de Statistici (BNS).
Pe de alta parte, incetinirea inflatiei in China merge mana in mana cu incetinirea
cresterii economice, care a scazut la 7,4% in cel de-al treilea trimestru, cel mai mic nivel din primul trimestru al lui 2009, in plina criza financiara mondiala. mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 09:44
Rata inflatiei din China a crescut cu 1,9% in septembrie comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, inregistrand un ritm foarte lent de crestere. Cresterea lenta a permis Beijingului sa adopte mai multe masuri pentru a contracara incetinirea economiei.
Comparativ cu luna precedenta, indicele preturilor de consum a urcat in septembrie cu 0,3%, conform datelor NBS.
Evolutia inflatiei va da posibilitatea autoritatilor chineze sa reduca rata dobanzii sau sa majoreze cheltuielile pentru a stopa procesul de incetinire a cresterii economiei, potrivit Agerpres.
Preturile alimentelor au urcat cu 2,5% luna trecuta, comparativ cu septembrie 2011, dupa un avans de 3,4% in august.
Indicele preturilor de productie (PPI) a scazut cu 3,6% in septembrie, fiind a saptea luna consecutiva de declin.
Importurile Chinei au crescut cu 2,4% in septembrie, in timp ce exporturile au urcat cu 9,9%.
Produsul Intern Brut al Chinei a inregistrat o crestere anuala de 7,6% in al doilea trimestru din 2012, dupa o crestere de 8,1% in primul trimestru, a anuntat recent Biroul National de Statistica (NBS).
Este al saselea trimestru consecutiv de incetinire a ritmului de crestere a celei de-a doua economii mondiale si totodata cea mai slaba performanta inregistrata de economia chineza dupa avansul de 6,6% inregistrat in primul trimestru al anului 2009.
Pentru a sustine activitatea economica, Banca Centrala a Chinei a redus de doua ori dobanda de baza in ultima luna. De asemenea,... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 11:09
Evolutia inflatiei in Romania, care a ajuns la 5,33% in luna septembrie, nu constituie un motiv de panica si emotie, aceasta incadrandu-se intr-un nou ritm al cresterii economice, al economiei in plan global, a declarat miercuri, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Adrian Vasilescu a precizat ca economia nu are un parcurs unitar, evoluand "in valuri, cu fluxuri si refluxuri continue". In plus, contextul economic este unul incert, pe fondul crizei care dureaza de patru ani.
"Trebuie sa intelegem ca nu mergem spre vremuri bune, in plan global, lumea va fi mai trista, mai grea si nu stim cand vom iesi din criza. Fondul Monetar International vorbea de zece ani de criza si au trecut doar patru. Ciclul economic in care am intrat va dura pana in 2052 si nimic nu va mai fi ca inainte. Intram intr-un nou ritm al cresterii", a declarat Adrian Vasilescu.
Acesta a subliniat ca, in ceea ce priveste evolutia anuala a inflatiei, in mai 2011 aceasta ajunsese la 8,41%, iar de la acel nivel a coborat la 1,79% in luna mai a acestui an.
"In luna mai vorbim despre nivelul minim al inflatiei din ultimii 22 de ani. Intrebarea este: am ajuns la o economie atat de performanta, ca sa avem cea mai buna inflatie din Uniunea Europeana? A fost un efort sustinut, dar alimentele s-au scumpit, lucru care se intampla in toata Europa. Nu avem motive de panica si de emotie", a explicat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.
Acesta a... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 14:02
Statele membre G20 elaboreaza o solutie comuna pentru a contracara cresterea preturilor la alimente, dupa ce seceta din SUA, cea mai dura din ultima jumatate de secol, a afectat puternic recolta celui mai mare exportator agricol din lume.
SUA se confrunta cu cea mai grava seceta din ultimii 56 de ani
Oficialii G20 intentioneaza sa organizeze o conferinta telefonica in ultima saptamana a lunii pentru a discuta despre o intalnire care ar putea avea loc la sfarsitul lui septembrie sau inceputul lui octombrie, potrivit unor oficiali apropiati discutiilor, relateaza Financial Times.
Intalnirea ar fi prima reuniune a Rapid Response Forum, un organism nou creat menit a "promova discutii rapide intre oficialii din pozitii de decizie in legatura cu diverse conditii de piata neobisnuite".
Forumul face parte din Sistemul de informatii privind piata agricola sustinut de G20, creat anul trecut la initiativa Frantei si vazut ca un raspuns cheie de politica la criza din 2007 - 2008.
Demersurile G20 vin dupa ce preturile la porumb au ajuns la un nivel record, depasind pragul din timpul crizei alimentare din 2007 - 2008.
Guvernul american a alimentat temerile privind o crestere a preturilor, spunand ca seceta i-a determinat pe fermierii din SUA sa-si abandoneze lanurile cu porumb de pe o suprafata mai mare decat teritoriile Belgiei si Luxemburgului luate impreuna.
Departamentul Agriculturii si-a redus previziunea privind porumbul, anticipand preturi record pe... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 12:59
Preturile de consum au urcat in noiembrie pentru a doua luna consecutiv, cu 0,42%, cresterile fiind inregistrate in principal in cazul marfurilor alimentare si serviciilor, in timp ce inflatia anuala a coborat la 3,44%, un nou minim dupa 1990.
Dupa patru luni consecutive de scadere, inflatia anuala a coborat in septembrie la 3,45%, inregistrand atunci cel mai redus nivel dupa 1990.
Preturile au crescut in octombrie cu 0,64%, iar indicele anual a urcat la 3,55%.
Preturile au crescut in noiembrie in principal la servicii (0,63%) si la marfurile alimentare (0,54%), in timp ce preturile marfurilor nealimentare au inregistrat un avans mai moderat, de 0,24%, se arata intr-un comunicat transmis luni de Institutul National de Statistica (INS).
La servicii cresterile cele mai vizibile au fost inregistrate la telefonie (0,71%) si transporturi aeriene (0,7%).
In categoria marfurilor alimentare, cele mai puternice avansuri au fost inregistrate la oua (7,2% in noiembrie fata de octombrie), respectiv legume si conserve de legume (3,91%), celelalte produse afisand scumpiri sau scaderi de preturi intr-o marja relativ restransa.
Preturile marfurilor nealimentare au urcat pana la 6,43% la energia termica, restul categoriilor inregistrand avansuri de sub 0,5%.
In primele 11 luni ale anului, preturile de consum au urcat cu 2,9%, in principal ca urmare a scumpirii marfurilor nealimentare (4,31%) si serviciilor (3,96%), in timp ce preturile marfurilor alimentare au urcat cu... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 13:25
Daca credeti ca romanii sunt saraci, va inselati. In state precum Rusia sau China, oamenii se lupta mult mai mult pentru a pune pe masa painea cea de toate zilele.Cresterea preturilor alimentelor, cauzata de schimbarile meteo din cele mai importante regiuni agricole si de costurile de productie sporite, au generat neliniste in multe state - in special in tari in dezvoltare, cum ar fi Algeria si Tunisia, care sunt mai vulnerabile la schimbarea preturilor.
In India, spre exemplu, pretul de retail al cepei s-a dublat in 12 luni.
Iata statele in care mancarea a devenit un produs premium, conform Bloomberg. Chile
Pretul alimentelor a crescut cu 5,45% (anual)
Banca Centrala Chiliana estimeaza ca 20% din venitul unei familii este destinat alimentatiei. Specialistii guvernamentali se asteapta ca populatia sa cheltuiasca cu cel putin 5% mai mult pe mancare anul acesta.
China
Pretul alimentelor a crescut cu 10,3%
Nord-Estul Chinei a suferit o seceta puternica anul trecut, ceea ce a afectat recolta de grau, cu toate ca oficialii pretind ca acest lucru nu va afecta preturile globale la aminete, conform Bloomberg. Haiti
Pretul alimentelor a crescut cu 7,8%
Haiti isi acopera 48% din necesarul de alimente prin importuri, 47% prin productia interna si 5% prin ajutoare internationale, conform Programului Mondial pentru Hrana al Natiunilor Unite.
Pretul la alimente in crestere abrupta afecteaza populatiile cu venituri mici, cum ar fi Haiti, care inca nu si-a revenit dupa cutremurul de... mai mult
Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 16:16