"Monitorul Preturilor" afiseaza si preturile pentru masti, manusi si dezinfectanti, a anuntat joi Consiliul Concurentei.
"Monitorul Preturilor ofera consumatorilor posibilitatea de a compara preturile practicate de lanturile de magazine pentru unele produse de protectie sanitara. Astfel, in cadrul aplicatiei Monitorul Preturilor Produselor Alimentare a fost introdusa o noua categorie de produse, Masti, Manusi si Dezinfectanti", a anuntat autoritatea de concurenta intr-un comunicat.
Pana in prezent, patru dintre marile lanturi comerciale au finalizat deja transmiterea acestor informatii catre aplicatie, urmand ca, pana la inceputul saptamanii viitoare, sa finalizeze procesul si ceilalti comercianti.
"Impreuna cu partenerii nostri, am decis sa venim in sprijinul consumatorilor, oferindu-le posibilitatea de a identifica magazinele unde gasesc aceste produse, foarte cautate in aceasta perioada, la preturi accesibile", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Platforma este gestionata de Consiliul Concurentei, dar informatiile sunt incarcate in aplicatie, la nivel national, de catre companiile partenere.
Monitorul Preturilor Produselor Alimentare, www.monitorulpreturilor.info, afiseaza informatii despre aproximativ 30.000 de produse alimentare comercializate in peste 1.700 de magazine apartinand Carrefour, Kaufland, Penny, Selgros, Mega Image, Lidl, Cora, Auchan, Profi si Supeco.
Aplicatia poate fi accesata la nivelul intregii tari de... mai mult
Joi, 04 Iunie 2020, ora 16:18
Fabrica de drojdie Rompak Pascani, care produce drojdie de panificatie sub licenta Pakmaya, nu a majorat pretul diferitelor sortimente de drojdie fabricate si lucreaza la capacitate maxima, pentru a se asigura ca drojdia ajunge pe rafturile tuturor magazinelor din tara.
In ultima saptamana, au fost semnalate numeroase situatii cand produsele de larg consum din magazine au ajuns la rafturi cu preturi mai mari decat la inceputul declansarii epidemiei cu noul coronavirus.
Scumpirea exagerata a acestor produse, printre care se numara si drojdia de consum casnic, se face independent de producator, acesta din urma recomandand magazinelor sa pastreze pretul la raft.
"Ca urmare a unor situatii identificate personal de reprezentantii companiei, dar si de catre consumatorii nostri, care ne-au trimis sesizari pe email sau retelele de socializare, vrem sa subliniem faptul ca nu am majorat pretul la niciunul dintre produsele noastre, de la declansarea acestei crize provocate de noul coronavirus.
Perioada de instabilitate la nivel mondial se reflecta cu siguranta si asupra costurilor noastre. In aceste momente, facem tot ceea ce este necesar pentru a asigura continuitatea activitatii, fara sa tinem cont de aceste majorari.
Preturile noastre nu au suferit majorari in aceasta perioada si ne vom stradui sa mentinem aceasta situatie cat mai mult posibil.
Scumpirile care pot fi observate in anumite magazine sunt strict rezultatul actiunilor speculative ale unor... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 10:34
Adrian Oros, ministrul Agriculturii, spune ca pandemia de coronavirus are efecte asupra producatorilor agricoli, in principal din cauza schimbarii comportamentului de cumparare.
Intre altele, sunt probleme cu aprovizionarea si cu preturile la alimentele din import.
"Sunt mai multe tipuri de efecte, generate in primul rand de o modificare a comportamentului de cumparare, mai mult, decat de o problema de productie sau aprovizionare.
Daca in primele zile dupa criza toata lumea a facut stocuri, au alergat prin magazine si au cumparat cantitati foarte mari de alimente, iar preturile au crescut semnificativ, apoi, in urmatoarea saptamana, vanzarile au scazut, preturile au revenit aproximativ la normal, au ramas crescute doar cele care vin din import, pentru ca acolo exista o oarecare ingreunare a transportului marfurilor.
Sigur, acest lucru este general, se intampla in toata Europa, sunt culoare de transport pentru alimente, pentru medicamente, dar situatia nu este asemanatoare cu cea dinainte de criza, deci viteza de aprovizionare este mult mai mica si aici sunt probleme cu aprovizionarea si cu preturile la alimentele din import", a declarat Oros pentru RFI Romania.
Intrebat despre plafonarea preturilor la raft, ministrul a apreciat ca nu ar fi o idee buna.
"Am discutat cu toti actorii din piata, comerciantii, producatorii si procesatorii, pentru ca noi, atunci cand s-a declansat criza, a doua zi am facut un grup de lucru, cu toate segmentele acestui lant de... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 11:31
O eventuala plafonare a preturilor pe durata starii de urgenta ar putea avea efecte negative atat asupra consumatorilor, cat si asupra producatorilor, spune ministrul Agriculturii, Adrian Oros. El adauga ca a fost inregistrata o crestere a preturilor atunci cand si cererea a fost mare, cand cumparatorii intrati in panica isi faceau stocuri de alimente, dar ca pentru produsele autohtone, cel putin, preturile si-au revenit la normal.
"Plafonarea preturilor la raft - daca noi, statul, impunem doar o plafonare, cream doua efecte negative: incurajam piata neagra si dispar de pe piata cei mai slabi producatori. Noi, ca si stat, nu avem dreptul sa-i vulnerabilizam pe acestia", a declarat Oros la Digi24.
El a precizat ca, inca dinaintea starii de urgenta, a fost discutata cu alte tari care au impus restrictii de circulatie formarea unor culoare verzi pentru transportul marfurilor, in primul rand pentru alimente, furaje, medicamente si dispozitive medicale.
Adrian Oros a adaugat ca a cerut primarilor sa nu inchida pietele agro-alimentare pentru ca acestea sunt mai sigure decat magazinele mici. In plus, acestea sunt locurile in care isi vand produsele si producatorii locali.
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a declarat la Digi24 ca nu sunt cresteri mari si uniforme in ceea ce priveste alimentele si ca cele mai mari scumpiri s-au inregistrat pe zona de produse medicale si sanitare - echipamente de protectie, masti, dezinfectanti.
El adaugat ca au... mai mult
Duminica, 29 Martie 2020, ora 09:58
Carrefour anunta ca a decis sa plafoneze pretul pentru pana la 500 de produse esentiale, in perioada 25 martie - 19 aprilie, pentru a reduce nivelul de neprevazut, in aceasta perioada de incertitudine si restrictii
Plafonarea preturilor acopera categorii variate, extrem de solicitate in aceasta perioada, precum: produse de baza (faina, paste, ulei, zahar etc), alimente congelate, conserve, apa si sucuri, lactate si branzeturi, mezeluri si specialitati, cafea si dulciuri, ingrijire personala si produse pentru bebelusi.
Lista completa poate fi consultata pe site-ul Carrefour, in sectiunea https://carrefour.ro/preturi-blocate/
"Toate aceste elemente au devenit extrem de volatile, si credem ca responsabilitate inseamna sa respectam eforturile de livrare ale furnizorilor, oferindu-le un pret corect, dar in acelasi timp sa protejam clientii de aceasta volatilitate, intr-o perioada grea pentru toti", Julien Oet, Merchendise and Supply Chain Director, Carrefour Romania.
Decizia este in intregime a Carrefour, luata independent, cu responsabilitate. Aceasta inseamna ca in continuare furnizorii companiei lucreaza pe o piata libera, si ca pretul produselor furnizate se formeaza in functie de cerere si oferta, de stocuri, materii prime, dificultati logistice sau operationale, se arata in comunicatul companiei.
Mai mult, in cadrul aceluiasi demers de cumparaturi responsabile, clientii care si-au instalat Carrefour App pot vizualiza produsele din fiecare categorie, isi pot... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 19:38
Masurile de izolare la domiciliu si achizitiile de alimente determinate de panica pe fondul pandemiei de coronavirus ar putea stimula preturile mondiale la alimente, chiar daca exista o oferta suficienta de cereale si oleaginoase in principalele state exportatoare, a declarat sambata un economist sef de la Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), informeaza Reuters.
Cele mai bogate state ale lumii au injectat ajutoare fara precedent in economia mondiala pe masura ce numarul persoanelor infectate cu coronavirus a crescut in Europa si SUA, iar numarul deceselor in Italia l-a depasit pe cel din China, tara de unde a pornit epidemia. Cu peste 270.000 de persoane infectate si peste 11.000 de decese, pandemia de coronavirus a ajuns sa fie comparata cu cel de al doilea razboi mondial sau gripa spaniola.
"Este nevoie doar de achizitii de panica din partea unor mari importatori pentru a da nastere unei crize", a apreciat economistul sef al FAO, Abdolreza Abbassian. "Nu este o problema legata de oferta ci o problema legata de modificarea comportamentului cu privire la securitatea alimentara. Ce se intampla in situatia in care angrosisti cred ca nu vor mai putea cumpara grau sau orez in lunile mai sau iunie? Aceasta ar putea duce la o criza globala de aprovizionare cu alimente", a subliniat Abbassian.
In ultimele saptamani, consumatorii din intreaga lume, din Singapore si pana in SUA, au inceput sa faca coada la supermarketuri pentru a-si face... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 05:46
Plafonarea preturilor, stoparea exporturilor si evaluarea tuturor stocurilor de produse agroalimentare sunt principalele masuri care ar trebui luate in aceasta perioada de criza generata de pandemia de coronavirus, afirma Valeriu Tabara, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS) "Gheorghe Ionescu-Sisesti".
"Ma aliniez celor care pun problema plafonarii preturilor la produsele agroalimentare, sustin fara rezerve aceasta masura, pentru a evita o crestere a preturilor in aceasta perioada de criza. Problema produselor agroalimentare trebuie sa fie egala sau cel putin pe locul doi dupa problemele din sanatate. Daca avem numai doua zile de criza de un anumit produs, de paine sau de orice altceva, niciuna din celelalte masuri nu va mai fi valabila. Alimentatia trebuie sa fie un element strategic la acest moment, foarte bine monitorizat si foarte bine dirijat", a declarat, pentru AGERPRES, presedintele ASAS.
De asemenea, Tabara sustine ca la aceasta data ar trebui evaluate toate stocurile de alimente din punct de vedere cantitativ si calitativ, inclusiv ceea ce exista la Rezervele Statului.
"Consider ca trebuie evaluate toate stocurile de alimente cantitative si calitative la aceasta data. La carne, de exemplu, trebuie sa avem inclusiv evaluarea stocurilor de carne in viu, iar la lapte si potentialul de produse lactate. Din pacate, cand o tara devine dependenta de importuri, intotdeauna are o mare nesiguranta. Noi am gresit enorm de-a lungul anilor, cu... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 11:00
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) propune, pe o perioada determinata, plafonarea preturilor produselor de stricta necesitate care fac parte din cosul minim de consum lunar, in contextul pandemiei.
ANPC subliniaza ca exista o crestere substantiala a cererii pentru anumite produse comercializate pe piata, in conditiile in care oferta este in limite normale sau chiar mai redusa decat in mod uzual.
"Avand in vedere aceasta stare de fapt si pentru a preveni anumite comportamente comerciale incorecte sau chiar ilegale, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) propune, pe o perioada determinata, plafonarea preturilor produselor de stricta necesitate care fac parte din cosul minim de consum lunar - asa cum este el definit de lege -, in scopul protejarii cetatenilor in fata unor posibile cresteri bruste si substantiale de preturi", se arata intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com.
ANPC adauga ca, in egala masura, in magazinele de retail se impune aplicarea unor limite rezonabile privind cantitatile din acelasi produs vandute unei singure persoane, pentru a permite accesul tuturor consumatorilor la respectivul produs si pentru a preveni eventuale sincope in aprovizionare.
Totodata, ANPC ii incurajeaza pe consumatori sa sesizeze, mai ales in aceasta perioada, toate situatiile neconforme sau practicile comerciale incorecte pe care le constata in magazine, inclusiv eventuale neconcordante intre pretul unui produs la raft si... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 10:23
Indicele global al preturilor la produsele alimentare a scazut in februarie, dupa patru luni de crestere succesiva, in urma declinului pretului uleiurilor vegetale, al carnii si al cerealelor, a anuntat joi Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.
Cererea pentru unele produse a fost afectata de extinderea epidemiei de coronavirus (Covid-19), a avertizat FAO.
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In februarie, acest indice a scazut cu 1%, comparativ cu ianuarie, pana la un nivel de 180,5 puncte.
Pretul uleiurilor vegetale, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, ca urmare a majorarii preturilor la uleiul de palmier, soia, floarea soarelui si rapita, a scazut cu 10,3% in februarie.
La cereale, cresterea pretului s-a atenuat la 0,9%, in conditiile in care preturile internationale pentru toate cerealele importante, cu exceptia orezului, au scazut. FAO a apreciat ca extinderea epidemiei a contribuit la declinul preturilor, pe fondul temerilor privind efectele asupra economiei globale.
De asemenea, pretul carnii a inregistrat o scadere de 2% in februarie, in contextul reducerii achizitiilor in China epicentrul epidemiei.
In schimb, a crescut cu 4,6% pretul produselor lactate, si cu 4,5% pretul zaharului.
FAO se asteapta in acest al la o productie de... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 13:22