Preturile petrolului au crescut cu aproape 3% joi, Brent crescand la peste 50 de dolari pe baril pentru prima data de la inceputul lunii martie, alimentat de speranta unei recuperari mai rapide a cererii, pe masura ce tarile incep sacampaniile de vaccinare, relateaza Reuters.
Optimismul a compensat o crestere semnificativa in SUA a stocurilor, in contextul in care Marea Britanie a inceput vaccinarile in aceasta saptamana, iar Statele Unite ar putea incepe vaccinarile imediat dupa weekend. Canada a aprobat miercuri primul vaccin si a declarat ca primele vaccinari vor fi facute incepand cu saptamana viitoare.
Petrolul Brent a crescut cu 1,39 dolari, sau 2,8%, la 50,25 dolari pe baril, marcand a treia zi de crestere. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,26 dolari, sau 2,8%, la 46,78 dolari pe baril.
Ambele referinte au atins cele mai ridicate niveluri din martie, contractele inregistrand maxime pe sesiune de 51,06 dolari pe baril, respectiv 47,74 dolari pe baril.
Petrolul si-a revenit din minimele istorice atinse in aprilie, cand pandemia a scazut cererea, ajutat de un acord record de reducere a ofertei la care a ajuns OPEC.
CITESTE SI:
Boris Johnson: Exista o "mare posibilitate" ca un acord comercial cu UE sa nu aiba loc ...citeste mai departe despre "Pretul petrolului creste la peste 50 de dolari barilul. Cea mai mare valoare din luna martie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 22:47
Pretul petrolului a continuat sa scada luni, 26 octombrie, ca urmare a cresterii numarului de cazuri de coronavirus in Statele Unite si in Europa, care a ridicat ingrijorari cu privire la cererea de energie. La aceasta scadere a contribuit si cresterea accentuata a productiei din Libia.
Brent LCOc1 a scazut cu 88 de centi, sau 2,1%, la 40,89 dolari. Intermediarul West Texas din SUA (WTI) a scazut 92 de centi, sau 2,3%, la 38,93 dolari.
National Oil Corp a declarat vineri ca productia libiana va ajunge la un milion de barili pe zi in saptamanile urmatoare, o crestere mai rapida decat prezisera multi analisti.
"Intr-un mediu in care exista ingrijorari reinnoite cu privire la perspectivele cererii, ultimul lucru de care are nevoie piata acum este o oferta suplimentara", a spus pentru Reuters Warren Patterson, seful strategiei ING pentru marfuri. ...citeste mai departe despre "O noua prabusire a pretului petrolului. Cauzele: cresterea numarului de cazuri de COVID-19 si productia ridicata a Libiei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 17:35
Pretul titeiului a scazut joi, dupa avansul inregistrat in ziua anterioara, deoarece cresterea numarului de infectii cu noul coronavirus pe plan mondial a sporit temerile privind cresterea economiei si redresarea cererii de petrol, transmite Reuters.
Cotatia futures a barilului de petrol "light sweet crude" a scazut joi cu 0,24 dolari, la 40,80 dolari, in timp ce cotatia futures a barilului de petrol Brent din Marea Nordului a coborat cu 0,28 dolari, pana la 43,04 dolari.
Statele europene impun noi restrictii pentru a tine sub control extinderea pandemiei de coronavirus, iar India, al treilea mare consumator de petrol, este in grafic sa depaseasca SUA la cel mai mare numar de infectii cu Covid-19 pe plan mondial.
"Traderii sunt extrem de ingrijorati de amploarea restrictiilor impuse pentru a tine sub control extinderea pandemiei", a explicat Stephen Innes, de la Axi.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol "light sweet crude" cu livrare in luna noiembrie a crescut miercuri cu 0,84 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 41,04 dolari.
La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare in luna decembrie a urcat miercuri cu 0,87 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 43,32 dolari.
Si Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a inrautatit estimarile privind cererea de titei in 2021, din cauza extinderii pandemiei, sporind astfel dificultatile cu care se confrunta grupul... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2020, ora 11:54
Grupul energetic austriac OMV, actionarul majoritar al OMV Petrom, este increzator ca pretul petrolului isi va reveni in a doua jumatate a anului, gratie cresterii cererii pentru combustibili si a diminuarii livrarilor din partea unor producatori precum Arabia Saudita, a declarat, miercuri, directorul general al OMV, Rainer Seele, intr-un interviu acordat Reuters.
Pandemia de coronavirus a dus la prabusirea cererii mondiale de petrol, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra cotatiei titeiului si profiturilor companiilor petroliere.
Insa, disponibilitatea unor producatori precum Arabia Saudita si Norvegia de a reduce drastic productia arata ca exista sanse ca pretul petrolului sa revina la un nivel rezonabil, sustine Rainer Seele.
"De aceea, ne asteptam ca pretul petrolului sa revina treptat in al doilea semestru pana la o medie de 40 de dolari pentru acest an", a spus Rainer Seele.
Potrivit acestuia, consumul de benzina si motorina in Austria s-a redus la jumatate in aprilie, dar a revenit la 60%, dupa ce magazinele s-au redeschis la inceputul lunii mai, iar in ultimele zile a ajuns la 65%.
OMV a decis sa isi reduca productia de petrol in Emiratele Arabe Unite si Norvegia pentru a-si indeplini cotele convenite, dar nu se asteapta la o oprire completa a productiei, a spus Seele.
"De asemenea, nu ma astept la intreruperi majore ale productiei in operatiunile noastre de rafinare", a adaugat Seele.
Grupul austriac OMV a profitat de faptul ca si-a... mai mult
Miercuri, 13 Mai 2020, ora 15:39
Pretul petrolului Brent cu furnizare in iunie a scazut marti dimineata cu 7,4% si s-a situat la 23,68 dolari, din cauza colapsului cererii determinat de criza COVID-19 si dupa o prabusire istorica a pretului petrolului Texas, scrie agentia EFE.
Pretul petrolului din Marea Nordului, de referinta in Europa, si-a continuat marti tendinta de scadere dupa inchiderea de luni, cand a terminat sesiunea de la International Exchange Futures la 25,58 dolari barilul.
Luni a fost o zi nefasta pentru "aurul negru" dupa ce pretul petrolului Texas (WTI), de referinta in SUA - a trecut in teren negativ, barilul ajungand la -37,63 dolari.
Contractele futures ale WTI cu furnizare in mai au inchis cu o scadere istorica de 305%.
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si partenerii sai (OPEP+) au decis reducerea productiei comune cu aproape 10 milioane barili pe zi.
Prabusirea cererii poate depasi 20 milioane barili pe zi, ceea ce ameninta cu inundarea pietei cu un exces de oferta ce va fi dificil de inmagazinat, subliniaza EFE. mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 15:49
Faptul ca pretul petrolului scade nu e neaparat un lucru bun, iar faptul ca scade pretul la pompa te ajuta pe moment dar nu este un semnal vis-a-vis de revenirea economiei globale si nationale, afirma Virgil Popescu, ministrul Economiei, care precizeaza ca in Romania se lucreaza la capacitatea normala a sondelor.
Popescu mai declara ca va scadea pretul titeiului de import, avand in vedere situatia petrolului american.
"Am vazut si eu ce s-a intamplat astazi in a doua jumatate a zilei, practic, pe piata americana indicele WTI a ajuns chiar la un -35 de dolari, ceea ce e fabulos. Parerea mea este ca petrolistii americani decat sa inchida sonde prefera sa piarda foarte mult la vanzarea petrolului pentru ca o inchidere de sonde si o redeschidere probabil ar avea costuri mult mai mari. Pe piata europeana, pretul este relativ stabil la 25 de dolari", a declarat ministrul luni la Digi24.
El a mai spus ca, in momentul de fata, in Romania se consuma din productia interna foarte mult petrol.
"Putem sa spunem ca avem, ca sa zicem asa, un oarecare noroc in momentul de fata ca rafinaria de la Petromidia este intr-o revizie tehnica de o luna si jumatate si se consuma din productia interna foarte mult petrol. Deci nu am oprit sondele ca sa avem aceasta problema cum au americanii.
De asemenea, acum se poate vedea si de ce acea ordonanta pe care am adoptat-o acum o saptamana cu privire la posibilitatea vanzarii pe piata a carburantilor fara adaosul acela de biocarburant ne... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 08:27
Pretul petrolului WTI, de referinta pe piata americana, cu livrare in luna mai, a scazut luni cu peste 50%, la sub 8 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins in peste trei decenii, traderii continuand sa fie ingrijorati de impactul pandemiei de coronavirus asupra cererii, transmite CNBC.
Astfel, cotatia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare in mai, ale carui contracte futures expira marti, a coborat cu 57%, respectiv cu 10,52 de dolari, la 7,98 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins dupa anul 1986.
Pretul petrolului Brent, de referinta la Londra, pentru care au intrat in vigoare contractele futures pentru luna iunie, a coborat cu 5,2%, la 26,62 dolari pe baril.
Contractele futures pentru petrolul WTI cu livrare in iunie, care expira pe 19 mai, au scazut cu circa 9%, la 22,75 dolari pe baril. Contractele petrolului WTI aferente lunii iulie au scazut cu aproximativ 5%, la 28 de dolari pe baril.
Spread-ul dintre contractele futures ale petrolului WTI pentru luna mai si luna iunie este cel mai mare din istorie, a spus Jeff Kilburg, analist la firma KKM Financial.
"Acesta este un fenomen produs din cauza expirarii contractelor pentru luna mai, cuplata cu scaderea record a cotatiei titeiului", a spus analistul.
Pandemia de coronavirus a dat o lovitura puternica activitatilor economice la nivel mondial si a subminat cererea de titei.
In timp ce OPEC si alte state producatoare de petrol au incheiat un acord istoric, care prevede reducerea... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2020, ora 20:58
Preturile petrolului au scazut miercuri, in prima zi de tranzactionare a lunii aprilie, iar Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a avertizat ca socul provocat de pandemia de coronavirus se va resimti, prin intermediul lanturilor de aprovizionare cu petrol, in alte zone ale sectorului energiei.
In primul trimestru din 2020, preturile petrolului au inregistrat cea mai mare pierdere din istorie, iar in martie au scazut cu circa 55%.
Preturile petrolului au scazut din cauza pandemiei care a redus consumul de carburanti la nivel mondial, iar presiuni suplimentare au fost generate de incapacitatea OPEC si a Rusiei de a extinde acordul de limitare a productiei de titei, aminteste Reuters.
Miercuri, cotatiile petrolului au scazut pe fondul cele mai mari cresteri saptamanale a stocurilor din Statele Unite din 2016, in timp ce cererea de benzina a consemnat cel mai mare declin saptamanal dun istorie, din cauza pandemiei.
Pretul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a scazut cu 17 centi, la 20,31 dolari pe baril, dupa un minim de 19,9 dolari pe baril.
Cotatia petrolului Brent a scazut cu 1,61%, la 24,74 dolari pe baril. Indicele a scazut luni la 21,65 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din anul 2002.
Potrivit AIE, aproximativ 5 milioane de barili de petrol extrase zilnic la nivel global nu atrag un pret suficient de mare pentru a compensa costul de extragere.
Producatorii au reactionat la scaderea preturilor, prin reducerea semnificativa a... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 07:48
Cererea pentru petrol este in scadere, in timp ce productia creste galopant. Prin urmare, pretul a scazut semnificativ si a ajuns, luni, la cel mai mic nivel din ultimii 18 ani.
The Guardian explica pe scurt cum s-a ajuns la aceasta situatie.
Pretul petrolului Brent, relevant pentru piata europeana, a coborat sub 23 de dolari pe baril, in tranzactiile de luni dimineata, acesta fiind cel mai mic nivel din noiembrie 2002 - cand SUA si Marea Britanie se pregateau sa invadeze Irakul.
Scaderea cererii are explicatii destul de simple. Ca o consecinta a pandemiei COVID-19, avioanele au fost tinute la sol in numar mare, multi oameni lucreaza de acasa (si, prin urmare, nu mai folosesc masinile personale pentru transport), iar marile economii consumatoare de petrol si produse derivate ar putea fi lovite de recesiune, asadar, combustibilii fosili vor fi folositi mult mai putin.
Cat despre ce se intampla pe partea de productie, aici lucrurile se complica. In mod normal, daca cererea scade, atunci raspunsul normal al producatorilor ar fi sa-si limiteze capacitatea, in speranta ca pretul se va stabiliza.
Dar, de data aceasta, situatia e alta. Arabia Saudita a dat robinetele la maxim, chiar daca veniturile la bugetul de stat vor fi mai mici. Motivul? Aceasta tara face un joc de putere cu alte doua natiuni importante pe piata petrolului: SUA si Rusia.
Pe de o parte, sauditii spera ca scaderea pretului sa puna presiune pe producatorii americani ce extrag petrol din... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 00:00