60% dintre dezvoltatori se asteapta la cresteri de pana in 10% a pretului pe mp in urmatorul an. Pe de alta parte, circa 30% dintre acestia considera ca preturile vor stagna in acelasi interval, iar 10% sunt de parere ca vor scadea.
Cifrele sunt rezultatele unui studiu desfasurat de Imobiliarium, expozitia imobiliara cu cel mai mare numar de dezvoltatori - expozanti, ia rraspunsurile au fost oferite de toti dezvoltatorii care vor fi prezenti la targul de la Baneasa, din 11-13 octombrie.
Potrivit acestora, cele mai mari impedimente intalnite de la lansarea in Romania au fost, de-a lungul timpului, birocratia si lipsa fortei de munca, urmate indeaproape de evolutia imprevizibila a factorilor externi, precum programul Prima Casa, finantarea, accesibilitatea mijloacelor de transport.
Profilul dezvoltatorului de locuinte din Bucuresti si imprejurimi
Peste 75% dintre dezvoltatorii prezenti la Imobliarium Baneasa activeaza pe piata locala de peste 3 ani, iar restul de 25% se incadreaza in perioada 1 - 3 ani. Circa 65% construiesc blocuri, 25% au in portofoliu doar proiecte imobiliare de tip case, iar aproximativ 10% se axeaza pe ambele tipuri de locuinte. In plus, peste 60% dintre ansamblurile dezvoltate de acestia se incadreaza in segmentele premium si middle price.
"Activitatea de dezvoltator imobiliar vine la pachet cu o responsabilitate extrem de mare deoarece arhitectura orasului este intr-o continua schimbare, iar proiectele noastre sunt parte integranta din... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 10:40
Pretul locuintelor a crescut cu 4,2% in zona euro si in Uniunea Europeana cu 4,7% in trimestrul patru din 2018, comparativ cu perioada similara din 2017, un avans mai mare fiind inregistrat in Romania, unde pretul locuintelor a crescut cu 5,3% in ritm anual, potrivit datelor publicate joi de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In primul trimestru din 2019, in randul statelor membre, cele mai mari cresteri anuale ale preturilor la locuinte au fost raportate in Slovenia (18,2%), Letonia (13,7%), Slovenia (11,8%) si Cehia (9,9%), singurul declin fiind in Italia (minus 0,6%).
Comparativ cu trimestrul trei din 2018, preturile locuintelor au crescut cu 0,6% in Uniunea Europeana si cu 0,7% in zona euro, in perioada octombrie-decembrie 2018. In randul statelor membre, cele mai mari cresteri trimestriale ale preturilor la locuinte au fost raportate in Slovenia (6,5%), Letonia (4,3%) si Malta (3,8%), scaderi fiind raportate in Danemarca (minus 1,7%), Belgia (minus 0,5%), Marea Britanie (minus 0,4%), Suedia, Italia si Franta (toate cu minus 0,2%).
Romania a fost peste media UE, cu un avans trimestrial de 0,8% in trimestrul patru din 2018, dupa un declin de 0,7% in precedentele trei luni. mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 10:27
Romanii se afla printre europenii ale caror cheltuieli cu locuintele sunt cele mai scazute din UE, chiar daca anul 2018 s-a remarcat inclusiv printr-o crestere a preturilor pentru locuinte atat in Bucuresti, cat si in centrele regionale - Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, conform unui studiu de specialitate remis luni AGERPRES.
La nivel regional cele mai mari scumpiri au fost in Cluj-Napoca (sub 1%, pana la o medie de 1.500 euro/mp), Iasi (+2,9%, de la 1.016 euro/mp la 1.045 euro/mp) si Timisoara (+0,3%, de la 1.200 euro/mp la 1.204 euro/mp).
Potrivit studiului, factorii cu influenta majora asupra pietei imobiliare autohtone in 2018 au fost evolutia ROBOR si cresterea cererii si a preturilor.
In UE, singurele state unde locuitorii platesc mai putin decat in Romania pentru o locuinta sunt Bulgaria (69% sub media UE) si Polonia (63% sub media UE) . Conform studiului RE/MAX Romania, la polul opus se afla Luxemburg (63% peste media UE), Marea Britanie (59% peste media UE) si Danemarca (53% peste media UE).
Cererea de locuinte este in continua crestere, fapt confirmat si de avansul solicitarilor pentru autorizatii de construire. In primele 7 luni ale anului au fost eliberate 24.950 de autorizatii pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 7,6% fata de primele sapte luni ale anului precedent, conform datelor oficiale ale INS.
Prognoza pentru 2019, conform datelor studiului, arata o stagnare a preturilor locuintelor, o scadere cu 25% a fondurilor pentru Prima Casa si... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 15:45
Piata imobiliara din Londra prezinta acum aproape aceleasi caracteristici ca si cea din Romania in plina perioada de criza financiara.
Cumperi o locuinta scumpa si te poti trezi cu o masina noua oferita de agentie, cu o scutire de taxa de timbru sau cu diverse gadgeturi venite la pachet cu cheile casei, relateaza The Guardian.
Lipsa cumparatorilor de apartamente scumpe in centrul metropolei britanice ii forteaza pe dezvoltatori sa puna in joc stimulente claie peste gramada pentru a atrage clienti.
Astfel, ofertele de pe segmentul muribund al proprietatilor de lux din Londra includ automobile cadou, cu o valoare de maxim 18.000 lire sterline, scutiri de la plata taxei de timbru de pana la 150.000 lire si sisteme audio performante sau alte gadgeturi atractive, dupa cum recunosc agentii de la Garrington Property Finders.
Sigur, sacrificiul financiar nu este facut de agentiile imobiliare, ci chiar de dezvoltatori, asa cum demonstreaza cazul unui nou complex rezidential dezvoltat de compania Jamm in Muswell Hill, in nordul Londrei.
Pe langa o masina electrica Renault Zoe si scutirea de taxa de timbru, in valoare de 153.000 lire sterline pentru proprietatile cu o valoare de peste 2 milioane lire, oferta destinata celor care achita integral pretul locuintelor in cauza, agentii de vanzari dau cadou si cate un iPad de ultima generatie clientilor care depun garantie 2.500 lire pentru rezervarea casei mult visate.
"Exista o ingrijorare tot mai mare in randul... mai mult
Joi, 04 Mai 2017, ora 17:18
Locuintele nou-construite din marile orase din Romania s-au ieftinit cu pana la jumatate din valoarea atinsa in perioada de apogeu a pietei imobiliare, in 2008, pe primul loc in clasamentul scaderii preturilor situandu-se Bucurestiul, iar la polul opus Timisoara, potrivit imobiliare.ro.
"Faptul ca in Capitala au avut loc cele mai mari reduceri de pret nu este deloc surprinzator, avand in vedere ca aici s-a resimtit cel mai puternic si boom-ul imobiliar. Din martie 2008 (momentul de apogeu al pietei bucurestene), apartamentele noi din oras au consemnat un declin de circa 53%, de la 2.576 de euro pe metru patrat util, pana la 1.204 de euro pe metru patrat (valoarea valabila in mai 2014)", se arata in comunicatul portalului.
Astfel, in prezent, o unitate locativa monocamerala poate fi achizitionata, in medie, cu circa 45.000 de euro, in vreme ce un apartament bicameral costa in jur de 74.000 de euro, iar unul cu trei camere ajunge la aproximativ 111.600 de euro.
Locuintele noi din Brasov s-au ieftinit cu pana la 51%
In Brasov, apartamentele noi s-au depreciat pe parcursul recesiunii cu aproape 51%, de la un prag maxim de 1.619 euro pe metru patrat (atins in luna septembrie a anului 2008), pana la nivelul actual de 799 de euro pe metru patrat. Pretul mediu cerut de vanzatori in momentul de fata se ridica la circa 31.000 de euro pentru o garsoniera nou-construita, aproximativ 48.000 de euro pentru un apartament cu doua camere si 64.000 de euro pentru o locuinta cu... mai mult
Joi, 19 Iunie 2014, ora 14:01
Pretul mediu al apartamentelor in cinci dintre cele mai importante orase din tara, inclusiv Bucuresti, a crescut in luna martie pentru a treia luna consecutiv, insa per total, nivelul se mentine sub cel din perioada similara a anului trecut.
Astfel, diferenta de pret fata de perioada similara a anului trecut se situeaza sub 5% in toate marile orase ale tarii, potrivit unui comunicat al portalului imobiliare.ro.
In luna martie cresterea preturilor a fost in medie de 2,1% (fata de un plus de 0,6% in ianuarie si 1,8% in februarie), de la 919 euro pe metru patrat util, pana la un nivel de 938 de euro pe metru patrat.
Fata de luna martie a anului trecut, preturile actuale sunt cu 2,1% mai mici (in scadere de la 958 de euro pe metru patrat).
"Dupa un trimestru intreg de scumpiri, diferenta de pret fata de perioada similara din 2013 s-a ingustat considerabil, situandu-se sub o marja de 5% in toate marile orase ale tarii - pentru apartamentele noi si vechi deopotriva. Chiar mai mult decat atat, exista categorii de apartamente unde pretentiile proprietarilor sunt mai mari acum decat anul trecut", se arata in comunicat.
In Bucuresti luna martie a adus cresteri ale pretului mediu (apartamente noi si vechi) cu 1,9%, de la un nivel de 1.058 de euro pe metru patrat la 1.078 de euro pe metru patrat. Fata de perioada corespunzatoare din 2013, pretul se situeaza cu 2,7% mai jos. Unitatile locative din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,7% in ultima luna (de la 991 la 998 de... mai mult
Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 14:56
Indicele pretului locuintelor a scazut in trimestrul patru din 2013 cu 0,7% in zona euro si cu 0,3% in Uniunea Europeana, comparativ cu precedentele trei luni, potrivit datelor publicate joi de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In randul statelor membre ale UE, cele mai importante cresteri ale indicelui pretului locuintelor a fost inregistrat in Letonia (2,7%), Estonia si Lituania (ambele cu 2,6%) si Irlanda (2,5%), iar cel mai semnificativ declin in Ungaria (minus 1,8%), Spania (minus 1,3%), Danemarca si Italia (ambele cu minus 1,2%).
In randul statelor membre ale UE, cele mai importante cresteri ale indicelui pretului locuintelor a fost inregistrat in Estonia (15,6%), Letonia (7,9%) si Suedia (7%), iar cel mai semnificativ declin in Croatia (minus 14,4%), Cipru (minus 9,4%) si Spania (minus 6,3%).
In Romania, indicele pretului locuintelor a scazut in trimestrul patru din 2013 cu 0,7%, dupa un declin de 2,4% in precedentele trei luni.
In ritm anual, indicele pretului locuintelor a scazut in trimestrul doi din 2013 cu 1,4% in zona euro si cu 0,1% in Uniunea Europeana.
In randul statelor membre ale UE, cele mai importante cresteri ale indicelui pretului locuintelor a fost inregistrat in Estonia (15,6%), Letonia (7,9%) si Suedia (7%), iar cel mai semnificativ declin in Croatia (minus 14,4%), Cipru (minus 9,4%) si Spania (minus 6,3%).
In Romania, in ritm anual, indicele pretului locuintelor a crescut in trimestrul patru din 2013 cu 0,2%, dupa un... mai mult
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 17:20
Preturile imobilelor de lux din principalele orase din tara au coborat in acest an cu pana la 66%, topul celor mai abrupte scaderi fiind condus de o vila din zona Sisesti din Bucuresti, pentru care proprietarul cere acum un milion de euro, fata de 3 milioane euro la inceputul anului.
Portalul imobiliare.ro a realizat un clasament al celor mai spectaculoase reduceri de pret care au avut loc in cazul celor mai scumpe proprietati cu destinatie rezidentiala - vilele situate in "zonele bune" ale marilor orase.
Bucuresti
Astfel, in zona Capitalei, cea mai mare scadere de pret, in valoare de doua milioane de euro, a avut loc in cazul unei vile cu 20 de camere din Sisesti. Aceasta poate fi achizitionata in prezent cu un milion de euro, fata de trei milioane de euro la inceputul anului. Proprietatea are o suprafata utila de 2.200 de metri patrati, este amplasata pe un teren de 1.800 de metri patrati si dispune de un garaj pentru 11 masini.
Constructia a fost ridicata in anul 2010, iar in momentul de fata este complet finisata la exterior, insa necesita finisare la interior - aceste lucrari pot fi realizate de catre proprietar, in functie de cerintele clientului. Proprietatea poate fi folosita atat ca resedinta, cat si ca sediu de firma.
Pe locul al doilea in top se situeaza o vila cu sapte camere din zona Floreasca, al carei proprietar cere 2,2 milioane de euro. Diferenta fata de valoarea de listare de la inceputul acestui an - de 3,75 milioane de euro - se ridica la... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 13:13
Pretul locuintelor a continuat sa se corecteze (-12,1% in anul 2010 fata de anul 2009, respectiv -11,9% in T1 2011 fata de T1 2010), similar evolutiilor din regiune, se arata in Raportul asupra Stabilitatii Financiare, publicat luni de BNR, informeaza NewsIn.Conform opiniei bancilor, o corectie suplimentara s-a inregistrat si in T2 2011, iar tendinta se asteapta sa continue si in T3. Intentia de achizitie a unei locuinte a inregistrat valori in crestere incepand cu anul 2011. Gradul ridicat de indatorare a populatiei si ponderea mare a populatiei care detine o proprietate imobiliara sustin ideea unei reveniri timide a cererii de credite imobiliare.
"Numarul tranzactiilor imobiliare a ramas practic neschimbat in 2010 fata de 2009 (si in scadere cu circa 30% fata de 2008). Semestrul I 2011 indica o revenire modesta a numarului tranzactiilor (in crestere cu 6,3% fata de semestrul I 2010). Conform unor analize ale sectorului privat, investitiile comerciale ar putea reveni pe un trend crescator in 2011, randamentele oferite pe piata locala fiind atractive", se mai spune in raport.Potrivit BNR, numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale emise in anul 2010 s-a diminuat cu 13% fata de anul 2009, insa ponderea investitiilor realizate in acest sector in totalul investitiilor din economie a crescut pana la 11% (cu 2 puncte procentuale peste nivelul din anul 2009). In primele cinci luni din anul 2011, numarul autorizatiilor de constructie a continuat sa scada cu... mai mult
Luni, 12 Septembrie 2011, ora 18:52