Cotatia graului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani la Bursa de la Chicago, dupa ce principalul exportator, Rusia, a anuntat ca intentioneaza sa majoreze taxa la exporturile de grau pana la 50 de euro pe tona, de la 1 martie si pana la 30 iunie, ceea ce ar putea face graul provenit din alte tari mai atractiv pentru cumparatori, transmite Bloomberg.
La bursa de la Chicago, contractul futures la grau a atins cel mai ridicat nivel din 2014, iar la Paris cotatia acestuia este in grafic pentru a inregistra cel mai semnificativ avans saptamanal din ultimii patru ani.
Masurile din Rusia, combinate cu reducerea furnizarii in alte regiuni si majorarea cererii in China, au ajutat deja la o crestere semnificativa a preturilor la grane. Aceste evolutii pun presiuni suplimentare asupra marilor importatori, cum a fi Egiptul, care achizitioneaza anual cantitati ridicate de grau rusesc, deoarece pretul tinde sa fie mai redus decat din alte surse.
Desi Australia, unul din cei mai mare exportatori mondiali de grau, a inregistrat recolte agricole bune, Rusia joaca un rol vital in furnizarea pe plan global, iar granele sale inca vor fi necesare spre sfarsitul sezonului, apreciaza Andree Defois, presedintele companiei de consultanta consultant Strategie Grains.
Anterior, analistii au speculat ca masurile protectioniste i-ar putea determina pe fermierii rusi sa amane vanzarile pana cand restrictiile sunt ridicate, la finalul sezonului, ceea ce va pune si mai multa... mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2021, ora 04:05
Cotatia graului la bursa de la Chicago a crescut miercuri, pentru a doua zi consecutiv, atingand cel mai ridicat nivel din ultima saptamana, preturile fiind sustinute de vremea secetoasa care a redus productia in Europa, in regiunea Marii Negre.
Cel mai tranzactionat contract futures la Chicago Board Of Trade a inregistrat o crestere de 1%, pana la 5,02 dolari per bushel, in apropiere de varful de 5,05 dolari per bushel atins in timpul sedintei, cea mai ridicata cotatie inregistrata dupa data de 10 iulie. Cresterea de 1% inregistrata miercuri vine dupa un avans de 1,9% in timpul sedintei de marti, transmite Reuters.
"Valul de caldura din Europa face ca preturile sa creasca. Europa nu are o recolta mare in acest an pentru a acoperi deficitul de aprovizionare rezultat in urma unei productii mai mici in Rusia. Acest lucru ar putea stimula exporturile SUA, ceea ce sustine preturile la bursa CBOT", a declarat un analist.
Franta, Germania, Polonia si Ucraina se numara printre tarile europene unde vremea secetoasa ameninta recoltele de grau. Firma de consultanta Strategie Grains a decis sa isi revizuiasca in mod semnificativ estimarile privind recolta de grau moale din acest an a Uniunii Europene, luand in calcul productii mai mici la hectar pentru primii doi producatori din blocul comunitar: Franta si Germania.
De asemenea, Rusia, cel mai mare exportator mondial de grau, este pe cale sa inregistreze o productie mai mica in acest an, dupa cea record de anul trecut. mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 11:35
Pretul graului a atins in Rusia un nou record pentru perioada postsovietica, in urma unui avans de peste 1.000 de ruble (32,25 dolari) in ultima saptamana, potrivit cotidianului Vedomosti, citat de RIA Novosti.
Graul destinat industriei de panificatie costa 11.200 de ruble (360,8 dolari) pe tona la Novosibirsk si 10.400 de ruble (335 dolari) la Novorossiisk.
Preturile sunt maxime absolute pentru istoria postsovietica a tarii, a afirmat Dmitri Rilko, director al Institutului pentru Studierea Pietei Agricole.
Preturile la cereale au crescut constant in Rusia incepand din iulie, ca urmare a impactului secetei care a afectat in aceasta vara principalele regiuni agricole ale tarii.
Ministerul Agriculturii estimeaza o recolta de circa 75 de milioane de tone de cereale, dupa ce anterior anticipa 95 de milioane de tone.
Rusia, Kazahstan si Ucraina, care impreuna formeaza regiunea Marii Negre pe piata cerealelor, asigura un sfert din exporturile la nivel global si sunt, in principal, furnizori ai tarilor din nordul Africii si Orientul Mijlociu.
Ministrul dezvoltarii economice din Rusia, Andrei Belousov, a declarat, vineri, ca este posibila o suspendare a exporturilor de cereale. Declaratia este primul indiciu din partea unui inalt oficial de la Moscova privind reintroducerea restrictiilor impuse in 2010-2011, dupa ce recolta a fost afectata de secetea puternica.
Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, exporturile de grau ale Rusiei sunt estimate la 8... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 09:24
Pretul graului a atins miercuri cea mai scazuta valoare din ultimele trei saptamani, motivele fiind cererea scazuta la export, dar si preturile reduse la porumb.
Autoritatea de stat pentru cereale (General Authority for Supply Commodities - GASC) din Egipt a anuntat saptamana trecuta ca a cumparat o cantitate totala de 365.000 de tone de grau, dintre care doua treimi din Rusia si restul din Ucraina si Romania, informeaza Wall Street Journal.
Faptul ca atat Egiptul, cel mai mare importator de grau din lume, cat si alti cumparatori s-au indreptat spre Rusia pentru achizitii de grau in ultimele saptamani a condus la scaderea cotatiilor futures la grau pe piata americana.
"Am crezut ca SUA ar putea intra pe piata, insa pana acum nu am vazut acest lucru", a declarat Shawn McCambridge, analist la firma de brokeraj Jefferies Bache din Chicago.
Pretul graului este influentat si de preturile reduse la porumb. Un pret mai scazut la porumb poate reduce cererea pentru grau ca substitut in hrana animalelor. Pretul la soia a scazut si el, dupa ce marti a atins un nivel de varf.
"Daca pretul porumbului scade atunci toate preturile la cereale vor scadea", a declarat Sid Love, analist la firma de consultanta Kropf & Love Consulting.
Preturile la grau au fost influentate si de prognozele privind precipitatiile ce sunt asteptate in aceasta saptamana in Kansas, Nebraska si Oklahoma, care ar urma sa refaca umiditatea din sol inainte ca fermierii sa inceapa sa planteze graul... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 09:27
"Prima criza in care am intrat si nu ne-am dat seama este criza alimentara. A fost suficient un an agricol prost in China pentru ca pretul graului sa creasca. (…) Evenimentele din Orient, dar si cele din Japonia determina o crestere masiva a consumului si o majorare a pretului petrolului. Daca revolutiile din Orient se extind in Arabia Saudita, cel mai mare producator si exportator de titei din lume, atunci ne asteapta al III-lea Razboi Mondial", a declarat pentru Bloombiz.ro Dan Matei Agathon, purtator de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).Potrivit Bancii Mondiale, 44 de milioane de oameni de pe glob au coborat sub pragul saraciei din cauza cresterii preturilor la alimente.
"Cresterea preturilor la mancare este in prezent cea mai mare amenintare pentru saraci. Suntem la numai un soc distanta de o criza de amploare.
In multe cazuri stocurile sunt scazute. Un singur eveniment major legat de vreme in unele din aceste regiuni ar putea impinge oamenii peste limite", a declarat Zoellick in timpul unei conferinte de presa organizata la finalul unei serii de intalniri intre reprezentanti ai BM si Fondului Monetar International.
Problemele meteorologice si dezastrele naturale au facut ravagii in productia agricola in multe zone de pe glob in ultimii doi ani, iar pretul petrolului a inceput sa creasca dramatic.
Intreaga economie globala s-a bazat pe utilizarea unor cantitati uriase de petrol pentru a produce bunuri alimentare pe care sa le... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2011, ora 14:54
Contractele la termen pentru grau au scazut luni, la bursa din Chicago, in urma marcarii profiturilor de catre investitori, si vor inregistra in februarie primul declin din ultimele trei luni, ca efect al imbunatatirii conditiilor meteorologice in China, tara afectata de seceta, transmite Mediafax.Problemele geopolitice din Orientul Mijlociu au ramas in atentia investitorilor, care au inceput sa se retraga de pe piata cerealelor de la jumatatea acestei luni, iar cotatiile de luni au fost influentate si de informatiile privind revenirea ploilor in nordul, centrul si nord-estul Chinei.
La ora 16:57 GMT, graul cu livrare in luna mai era in scadere cu 2 centi, la 8,09-1/4 dolari pe busel (27 kilograme), dar pretul porumbului a urcat cu 3 centi, la 7,25 dolari.
Cotatia pentru soia a coborat cu 8-1/2 centi, la 13,66-1/2 dolari pe busel, in urma marcarii profiturilor. mai mult
Marti, 01 Martie 2011, ora 09:34
Pretul graului a inregistrat in ultimele trei zile cel mai amplu declin dupa 2008, iar cotatiile porumbului si orezului sunt in scadere puternica din cauza speculatiilor ca tensiunile din Orientul Mijlociu si Nordul Africii vor reduce cererea la nivel mondial, transmite Mediafax.
Tarile din regiunile mentionate cumpara 32% din oferta mondiala de cereale.
Graul, porumbul, orezul si soia au inregistrat marti cea mai mare scadere permisa la bursa din Chicago, iar cerealele au continuat miercuri evolutia negativa, din cauza escaladarii violentelor in Libia.
Liderii din Tunia si Egipt, cel mai mare importator de grau din lume, au fost deja inlaturati.
Speculatorii, intre care fondurile de hedging, si-au redus saptamana trecuta cu 20% pariurile pe cresterea pretului graului.
Preturile cerealelor au crescut luna trecuta, sustinute de achizitiile mari ale tarilor din Nordul Africii si Orientul Mijlociu in vederea majorarii stocurilor si temperarii protestelor declansate partial de costul mare al alimentelor.
Statele Unite, cel mai mare exportator de cereale din lume, anticipeaza cresterea cu 49% a livrarilor intr-o perioada de 12 luni care se va incheia in iunie, cel mai mare avans din ultimii 18 ani.
"Piata anticipeaza ca Orientul Mijlociu nu va mai importa pana la calmarea situatiei. Piata isi poate continua declinul din cauza evenimentelor", a declarat Jonathan Bouchet, analist la firma de brokeraj OTCex Group din Geneva.
Pretul graului cu livrare in luna mai a scazut cu... mai mult
Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 23:10
Pretul graului a continuat sa creasca la bursele din Europa si Statele Unite, ca urmare a scaderii recoltei in zona Marii Negre si a estimarilor sub asteptari ale autoritatilor americane privind productia la nivel mondial, transmite Reuters, conform Mediafax.Departamentul american pentru Agricultura (USDA) a redus previziunile privind productia mondiala de grau cu 2,3%, la 645,73 milioane de tone, in conformitate cu alte estimari recente, dar mai drastic decat au anticipat analistii.
La ora 11:06 GMT, graul pentru panificatie cu livrare in noiembrie era cotat la bursa Euronext in crestere cu 1,53%, la 216,25 euro pe tona.
La bursa din Chicago, cotatia graului cu livrare in septembrie a urcat cu 1,44%, la 7,23-1/4 pe busel (unitate britanica de masurare a volumului, echivalenta cu 36 litri), dupa un avans de 2% inregistrat joi.
"Operatorii din piata asteapta noi informatii referitoare la productia Rusiei si analizeaza estimarile USDA", a declarat un trader.
Un alt factor care a influentat tendinta ascendenta a pietei este cresterea exporturilor saptamanale de grau ale SUA, la 1,3 milioane tone, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si de peste doua ori mai mare decat media ultimelor patru saptamani.
"Deficitul creat de interzicerea exporturilor de catre autoritatile din Rusia trebuie compensat de alte tari", se arata intr-o nota a Commerzbank.
Rusia, afectata de o seceta grava, a anuntat vineri scaderea productiei de grau cu 8,3%, la 20,8 milioane tone, potrivit datelor... mai mult
Vineri, 13 August 2010, ora 18:01
Pretul graului a atins, vineri, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, piata reactionand la decizia Rusiei de a interzice de pe 15 august exporturile de cereale, ca urmare a daunelor provocate de seceta, relateaza Mediafax.Premierul Vladimir Putin a anuntat joi masura de a opri exporturile de cereale si faina, pentru a tine sub control inflatia, din cauza celei mai grave secete din ultimii 130 de ani.
Operatorul feroviar national din Rusia va opri transporturile de grau destinat exportului incepand de sambata.
Contractele futures pentru grau au atins la bursa din Chicago nivelul de 8,41 dolari pe busel (unitate de masura britanica de masurare a volumului, echivalenta cu 36 de litri), cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.
Pretul este aproape dublu comparativ cu inceputul lunii iunie.
Cresterea cotatiei graului aminteste de situatia de la inceputul anului 2008, cand preturile au depasit 13 dolari pe busel, iar inflatia in cazul alimentelor a provocat proteste violente in multe tari din intreaga lume.
Actiunile unor producatori europeni importanti de bere s-au depreciat, in conditiile in care pretul orzului a crescut in tandem cu cel al graului, astfel incat Carlsberg a scazut cu 4%, Heineken (Olanda) cu 3,6%, Anheuser-Busch InBev (Belgia) cu 2,9%, iar SABMiller (listata la Londra) cu 1,8%. Titlurile Nestle, Danone, Unilever si ale producatorului de paine Associated British Foods au coborat cu 0,9%-1,6%. mai mult
Vineri, 06 August 2010, ora 18:11