Preţurile la energie ating niveluri record, ca urmare a majorării cotaţiilor la gazele naturale şi a preţurilor certificatelor verzi, ceea ce a determinat autorităţile din mai multe state europene să anunţe măsuri de sprijin pentru a face facturile suportabile pentru consumatorii finali.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat marţi că preţurile record la electricitate înregistrate în prezent în ţările membre ale Uniunii Europene arată că blocul comunitar trebuie să renunţe la combustibilii fosili şi să accelereze tranziţia la energia verde, potrivit Reuters.
"Dacă am fi avut Green Deal cu cinci ani mai devreme nu am fi fost în această poziţie, pentru că am fi avut mai puţină dependenţă de combustibili fosili sau gaze naturale", a spus Frans Timmermans în Parlamentul European, reunit la Strasbourg.
Chiar dacă preţurile la combustibilii fosili au crescut foarte mult, a subliniat Timmermans, costurile pentru producţia de energie regenerabilă au rămas scăzute şi stabile. Acest lucru ar trebui să încurajeze UE să îşi accelereze tranziţia energetică, pentru a se asigura că mai mulţi cetăţeni au acces la energie regenerabilă ieftină.
Preţurile la certificatele de poluare, care au şi ele un impact asupra costului electricităţii, au atins valori record în acest an, însă Timmermans a apreciat că nu ele sunt principalul vinovat pentru explozia preţurilor la energie. "Doar... mai mult
Miercuri, 15 Septembrie 2021, ora 18:58
Pretul energiei electrice pe piata spot a bursei OPCOM (Piata pentru Ziua Urmatoare - PZU) a avut o medie de 289 lei pe MWh in luna mai 2021, cu 140,6% mai mult fata de pretul inregistrat in aceeasi luna a anului trecut, respectiv 120 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier.
Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 696,9 milioane de lei, in crestere cu 188% fata de mai 2020 (241,8 milioane de lei).
De asemenea, volumul tranzactiilor a crescut cu 19,4%, pana la 2.366.562 de MWh.
Cota de piata a PZU a fost de 54,8%, in crestere cu 9%. Cu alte cuvinte, peste jumatate din consumul net de energie al tarii a fost tranzactionat pe PZU in luna mai.
Citeste si: Virgil Popescu ii catalogheaza speculanti pe furnizorii de energie care au crescut preturile
Pe piata spot a OPCOM au fost inregistrati 366 de participanti, dintre care activi au fost 275.
Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) este o componenta a pietei angro de energie electrica pe care se realizeaza tranzactii orare ferme cu energie electrica cu livrare in ziua urmatoare zilei de tranzactionare.
Din 2014, Piata pentru Ziua Urmatoare din Romania functioneaza in regim cuplat cu pietele similare din Republica Ceha, Slovacia si Ungaria. ...citeste mai departe despre "Pretul energiei pe bursa a crescut cu peste 140% in mai 2021 fata de anul trecut" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Iunie 2021, ora 16:43
Pretul energiei electrice pe piata spot a bursei OPCOM (Piata pentru Ziua Urmatoare - PZU) a avut o medie de 309 lei pe MWh in luna aprilie 2021, cu 150,6% mai mult fata de pretul inregistrat in aceeasi luna a anului trecut, respectiv 123 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier.
Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 765,7 milioane de lei, in crestere cu 218% fata de aprilie 2020 (240,2 milioane de lei).
De asemenea, volumul tranzactiilor a crescut cu 26%, pana la 2.438.233 de MWh.
Cota de piata a PZU a fost de 51,9%, in crestere cu 4,2%. Cu alte cuvinte, peste jumatate din consumul net de energie al tarii a fost tranzactionat pe PZU in luna aprilie.
Pe piata spot a OPCOM au fost inregistrati 367 de participanti, dintre care activi au fost 293.
Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) este o componenta a pietei angro de energie electrica pe care se realizeaza tranzactii orare ferme cu energie electrica cu livrare in ziua urmatoare zilei de tranzactionare.
Din 2014, Piata pentru Ziua Urmatoare din Romania functioneaza in regim cuplat cu pietele similare din Republica Ceha, Slovacia si Ungaria. ...citeste mai departe despre "Pretul energiei pe bursa a crescut cu peste 150%, in aprilie 2021 fata de anul trecut" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 16 Mai 2021, ora 13:50
Polonia ar putea pune deoparte aproximativ trei miliarde zloti (792 milioane dolari) in bugetul pe 2021, bani ce vor fi folositi pentru acordarea de despagubiri gospodariilor afectate de cresterea preturilor la energie electrica in 2020, a declarat, marti, ministrul polonez al Activelor Statului, Jacek Sasin, transmite Reuters.
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei din Polonia (URE) a aprobat solicitarile formulate de companiile energetice pentru a majora pretul energiei electrice livrate consumatorilor casnici cu aproximativ 10,5-13% pe luna in 2020, insa Partidul Lege si Justitie (PiS), aflat la putere, a promis ca va proteja gospodariile de pe urma cresterii facturilor la electricitate.
"Am facut unele calcule care sunt de ordinul miliardelor, credem ca in total va fi vorba de o suma de aproximativ trei miliarde zloti", a declarat Jacek Sasin, intr-un interviu acordat postului de televiziune TVN24.
Sasin a precizat ca gospodariile vor putea depune cereri pentru acordarea de despagubiri de la guvern pentru majorarea facturilor la energie incepand cu finalul acestui an.
"In cele din urma, polonezii nu vor plati mai mult pentru energie electrica, asa ca vom face ceea ce am promis", a spus Jacek Sasin.
In anul 2019, pretul energiei electrice in Polonia a fost plafonat gratie unei reduceri a nivelului taxei platite de consumatori pentru electricitate si a tarifului de tranzitie, care se regaseste in factura la electricitate. mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 13:51
Energia electrica va fi mai scumpa cu 40% anul viitor fata de 2018, ceea ce se va reflecta si in preturile produselor, a declarat, marti, Petre Stroe, CEO al furnizorului de energie si gaze MET Energy Romania, intr-o conferinta de presa.
"Este foarte greu sa le explicam consumatorilor nostri ca au crescut preturile atat de mult. Unii efectiv nu inteleg de ce si nici eu nu inteleg total de ce. Este vorba despre o diferenta de 25 de euro intre pretul din 2018 si cel din 2019, adica 40%. Explicatiile sunt interne si externe, dar nu prea conteaza in bugetul consumatorilor. Efectele le vom vedea in pretul produselor anul viitor", a spus Stroe.
Potrivit acestuia, intre 1% si 5% din pretul final reprezinta comisionul pe care il primesc agentii care incheie contractele.
"Acestia sunt noii baieti destepti din energie. De regula, ei castiga 1% din pretul final, dar se ajunge si la 5%", a adaugat reprezentantul MET.
El a aratat ca reglementarile din acest sector nu sunt foarte bine puse la punct, astfel ca unii traderi pot denunta unilaterial contractele, preferand sa plateasca penalitati.
"Tocmai am patit acest lucru. Un furnizor de la care achizitionam energie, respectiv EFT, a reziliat in luna noiembrie contractul cu noi pentru 2019, pentru o cantitate de 5 MW, astfel ca am fost nevoiti sa achizitionam energie la pret mai mare acum, din piata. S-au platit penalitati, insa plata acestora a fost mai convenabila decat livrarea energiei. Ei au respectat reglementarea,... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2018, ora 14:48
Producatorii vand ieftin curentul electric, dar pe drumul catre consumatori apar taxele catre stat, comisioanele si tarifele intermediarilor, care maresc factura cu peste 100%.
Curentul electric, la fel ca majoritatea marfurilor, se scumpeste gradual de la poarta "fabricii" la consumator. In Romania insa, pretul energiei creste exponential, de la simplu la dublu si, in unele cazuri, chiar la triplu. Iar majorarile de preturi i-au adus la disperare pe industriasi, care se uita la preturile afisate de producatori, apoi pe facturile lor, si se intreaba de unde apare diferenta enorma dintre tarife.
Distribuitorii iau partea leului
Cum bine stim cu totii, Hidroelectrica livreaza cel mai ieftin curent din tara, pentru ca turbinele sale sunt actionate de caderea naturala a apei. Zilele acestea, Hidroelectrica afiseaza preturi incepand de la 125 de lei/MWh.
Un alt producator relativ ieftin este si Nuclearelectrica, ale carei turbine sunt actionate prin tehnologie nucleara. Pe poarta acestei "fabrici", energia iese la pretul de 142 de lei/MWh. In topul preturilor mici la producator urmeaza centralele de cogenerare de inalta performanta, care livreaza energia cu 169 de lei/MWh si noua centrala detinuta de Petrom, cu 189 de lei/MWh.
Centralele termoelectrice sunt semnificativ mai scumpe, livrand energia cu preturi cuprinse intre 190 si 270 de lei/MWh. La fel de scumpe sunt si centralele eoliene, cu 250-290 de lei/MWh, insa acestea au, deocamdata, o pondere relativ... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 11:25
Romania isi poate reduce cu pana la 11,7 milioane tone echivalent petrol (tep) consumul energetic pana in 2025, daca va introduce masuri vizand eficienta energetica, a declarat joi, in cadrul conferintei de lansare a Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE), Gilles Humbert, presedintele noii entitati din domeniul energetic, citand un studiu realizat recent de asociatie.
"Eficienta energetica in toate sectoarele economiei Romaniei este departe de standardele europene. Consumam de 2,5 ori mai multa energie pe unitatea de Produs Intern Brut (PIB) decat media Uniunii Europene. Chiar daca, in ultimii ani, consumul energetic s-a redus, acest lucru nu s-a datorat imbunatatirii eficientei energetice, ci efectelor crizei economice, care a afectat producatorii industriali", a afirmat Gilles Humbert.
Potrivit studiului citat, Romania poate sustine o crestere a PIB de 4-6%, respectiv intre 5 si 7 miliarde de euro, fara consum suplimentar de energie, prin valorificarea potentialului de imbunatatire a eficientei energetice in intervalul 2010-2020. Acest rezultat ar permite intarirea securitatii energetice a tarii si ar reduce impactul social al costurilor energetice pentru consumatori, imbunatatind totodata competitivitatea companiilor romanesti.
Prezent la conferinta, Bogdan Belciu, partener, Servicii de Consultanta pentru Management, PwC Romania, a subliniat faptul ca Romania are in prezent preturi energetice sub media Uniunii Europene, insa se... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 13:31
Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat miercuri ca nu exista un pericol ca situatia hidrologica actuala sa influenteze cresterea pretului la energie, iar in urmatoarea perioada va fi prezentata in sedinta de Guvern o analiza privind probleme din acest sector. "Deocamdata nu este un pericol de a influenta cresterea pretului, au mai fost asemenea situatii, deci nu este ceva iesit din comun.
Sunt perioade cand este seceta, cand sunt ploi mai multe si atunci recupereaza.(...) Acest subiect nu s-a discutat inca in Guvern, pentru ca nu este grav, vom face o analiza si va fi o nota in Guvern privind aceasta situatie", a explicat Borbely, citat de NewsIn.
Acesta a mai spus ca in ultimele doua zile a crescut debitul Dunarii, astfel ca nu vor fi probleme deosebite, ci doar in cazul in care timp de doua-trei saptamani nu vor fi ploi.
"In ultimele doua zile a crescut (debitul Dunarii, n.r.), deci acuma este la aproape 3.000 (mc/s, n.r.) fata de 2.200 cat era, deci din acest punct de vedere, pe Dunare, conform informatiilor furnizate de colegii de la meteorologie, nu vor fi probleme deosebite.
Vom avea o problema cu seceta in cazul in care timp de doua-trei saptamani nu vom avea ploi. Noi am avut si la nivelul ministerului un comitet pentru situatii de urgenta, ieri (marti, n.r.) a avut loc un alt comitet national, care a analizat aceasta problema, dar deocamdata stam in asteptare.
Pana in 1 octombrie nu vor fi ploi consistente, dar se pare ca dupa 8... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 14:26
Aprovizionarea Uniunii Europene (UE) cu energie se va tensiona pe vreme ce trece. Liberalizarea pietei energiei in UE nu este un raspuns adecvat. O reglementare mai stricta, inclusiv in domeniul preturilor, ar fi un raspuns mai nimerit. Marile companii energetice din UE au surprins insa avantajele imense pe care o liberalizare - sau, mai bine spus, o liberalizare de ele dirijata - le va aduce in buzunarele lor, asa ca de-acum nu mai este de facut decat de a identifica repercusiunile pentru a sti la ce sa ne asteptam.In primul rand, toate sistemele energetice nationale vor fi controlate de aceste companii, daca n-au intrat deja sub controlul lor.
Tarile estice trec sub papucul energetic al acestora. Sunt singurele tari in care presiunile UE de dezmembrare a companiilor nationale de energie au fost urmate si, ca atare, sunt prada usoara pentru gigantii respectivi, daca nu, precum in cazul Romaniei, partea rentabila din sistemele energetice nationale (anume distributia) a si trecut in posesia lor.
In al doilea rand, aceste companii vor impune o crestere masiva a pretului energiei, indiferent de forma acesteia, in UE. O parte din cresterea de preturi este obiectiva, ca urmare a intrarii in sistem a energiei regenerabile, dezirabila si mai putin poluanta, dar mult mai scumpa.
O alta parte din crestere isi are insa sorgintea in noua pozitie dominanta a acestor companii. Extinsa pe o piata mai mare, aceasta pozitie va putea fi folosita pentru impunerea preturilor ridicate pe... mai mult
Joi, 21 Aprilie 2011, ora 00:24