Cotatia barilului de petrol Brent a urcat marti la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2018, dupa ce SUA au sporit presiunile economice asupra Iranului.
Luni, presedintele Donald Trump a decis sa elimine toate scutirile acordate unui grup de opt economii care puteau achizitiona petrol iranian fara sa se confrunte cu sanctiunile SUA, transmit Reuters si Sky News.
In luna noiembrie a anului trecut, SUA au reintrodus sanctiuni asupra exporturilor de petrol ale Iranului, dupa ce presedintele Trump a decis sa se retraga, in mod unilateral, din acordul convenit in 2015 de Iran si cele sase puteri mondiale.
Cu toate acestea, Washingtonul a acordat atunci scutiri de la respectarea sanctiunilor pentru primii opt cumparatori de petrol iranian (China, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Italia si Grecia), scutiri care le permiteau acestor state sa achizitioneze in continuare petrol iranian timp de sase luni.
La bursa ICE Futures, cotatia barilului de titei Brent din Marea Nordului cu livrare in luna iunie a crescut marti pana la 74,47 dolari, cel mai ridicat nivel din 2019.
Totusi, analistii de la Barclays apreciaza ca decizia SUA "va duce la o inasprire semnificativa pe piata petrolului" si va afecta estimarea bancii privind un pret mediu al cotatia barilului de titei de 70 de dolari in 2019.
Inainte de reintroducerea sanctiunilor, Iranul era al patrulea mare producator de petrol din cadrul Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu aproape... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2019, ora 12:24
Profitul operational ajustat al grupului energetic austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, a crescut in trimestrul trei din 2018 cu 31%, datorita demararii productiei in Abu Dhabi si a majorarii pretului la titei, transmite Reuters.
In perioada iulie-septembrie 2018, profitul operational inainte de dobanzi si impozitare si ajustat cu elemente speciale (Clean CCS) a urcat la 1,05 miliarde de euro, din care 363 milioane de euro a fost contributia OMV Petrom, fata de 228 milioane de euro in trimestrul trei din 2017. Analistii intervievati de Reuters se asteptau la un profit operational ajustat de 929 milioane de euro.
Profitul net atribuibil actionarilor a scazut in trimestrul trei din 2018 la 221 milioane de euro, de la 439 milioane de euro in perioada similara din 2017, in urma majorarilor de taxe.
Cota de impozitare a urcat la 46%, de la 21%, in urma taxelor mai ridicate din Norvegia si Libia.
Cotatia medie a barilului de petrol Brent ar urma sa se situeze anul acesta la 74 de dolari, fata de 70 de dolari previzionata anterior, a anuntat OMV
Vanzarile grupului energetic austriac au scazut cu 21% in trimestrul trei din 2018, la 5,6 miliarde euro, fata de 5,7 miliarde euro in perioada similara din 2017.
Productia de hidrocarburi a OMV a crescut cu 34% in perioada iulie-septembrie 2018, la 406.000 de barili echivalent petrol pe zi, de la 341.000 boe pe zi in trimestrul trei din 2017. Productia de hidrocarburi a Petrom a fost de 160.000 de barili... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 09:58
Cotatia barilului de titei Brent a coborat luni sub pragul de 49 de dolari, pentru prima data dupa luna aprilie 2009, analistii avertizand ca noi scaderi sunt posibile pe fondul excesului de oferta si a cererii modeste, transmite BBC
In jurul orei 9,00 GMT, la bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, cotatia barilului de titei Brent cu livrare in luna februarie a scazut cu peste un dolar, pana la 48,82 dolari, in timp ce in SUA cotatia barilului de titei a coborat pana la 47,24 dolari, cel mai scazut nivel inregistrat dupa luna aprilie 2009, potrivit Agerpres.
Analistii de la Goldman Sachs estimeaza ca in primul semestru din acest an cotatia barilului de titei se va situa la aproximativ 40 de dolari, pret la care investitiile in industria gazelor de sist din SUA vor fi intarziate. Productia companiilor care exploateaza zacamintele de sisturi bituminoase din America de Nord a crescut furnizarea de gaze si petrol, stimuland reducerea pretului.
De asemenea, incetinirea cererii pe plan global si aprecierea dolarului fata de alte monede au dus la scaderea pretului titeiului.
Companiile aeriene beneficiaza de pe urma declinului pretului la titei. Luni, Lufthansa a estimat ca anul acesta va plati pentru combustibil cu 13% mai putin decat prognoza anterior.
Pretul titeiului, care a scazut cu peste 50% fata de iunie 2014, a afectat multe companii energetice. Daca pretul barilului de titei ramane la aproximativ 55 de dolari, companiile energetice vor fi... mai mult
Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 14:10
Pretul barilului de titei Brent a coborat vineri sub pragul de 63 de dolari, cea mai scazuta valoare din iulie 2009, dupa ce Agentia Internationala pentru Energie (IEA) a anuntat pentru anul viitor o scadere a cererii de petrol, transmite Reuters.
Potrivit estimarilor IEA publicate vineri cererea mondiala de petrol va creste cu 900.000 de barili pe zi in 2015, pana la 93,3 milioane barili pe zi, cu 230.000 de barili pe zi mai putin decat estima IEA in luna noiembrie, si un avans modest fata de cresterea de 700.000 de barili pe zi inregistrata in acest an, informeaza Agerpres.
'Astfel se explica principalele scenarii de pe piata iar stocurile vor fi substantial mai ridicate in primul semestru din 2015', a afirmat analistul Bjarne Schieldrop,de la compania SEB in Oslo.
In jurul orei 12,58 GMT, la Bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, barilul de titei Brent cu livrare in luna ianuarie era cotat la 62,90 dolari, cu 78 de centi mai putin comparativ cu valoarea inregistrata joi seara. In cursul diminetii cotatia a coborat pana la nivelul record scazut de 62,75 dolari.
De asemenea, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol light sweet crude cu livrare in luna ianuarie a scazut vineri cu 0,79 dolari, ajungand la 59,16 de dolari. In cursul diminetii cotatia a coborat pana la 58,80 dolari, cea mai scazuta valoare din iulie 2009.
De la un maxim de 115,71 dolari atins la mijlocul lunii iunie, cotatia titeiului Brent a... mai mult
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 16:36
Referinta pretului pentru petrol, titeiul Brent, a atins maximul ultimelor noua luni, de 118,41 dolari pe baril, pe fondul estimarilor de crestere a economiei chineze, care este cel de-al doilea consumator de petrol din lume.
Astfel, la bursa din Londra pretul titeiul Brent a crescuta crescut atat pretul petrolului Brent, cu 1,17 dolari, iar volumul tranzactiilor a crescut cu 29% peste media ultimelor 100 de zile, potrivit Bloomberg.
Cotatia petrolului destinat pietei americane este in urcare cu 9%, la 95,92 dolari pe baril, pe piata electronica. Volumul tranzactiilor este cu 64% peste media ultimelor 100 de zile.
Prognozele pozitive privind China se bazeaza pe exporturile crescute cu 25% in ianuarie, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce importurile de petrol au atins cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni.
"Datele din China sunt bune. Economia chineza pare sa fie mult mai solida decat ne-am asteptat, generand un risc clar de crestere a pretului petrolului", a declarat Nic Brown, director la Natixis in Londra, care anticipeaza un pret mediu al petrolului Brent de 107,4 dolari pe baril in acest an. mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 17:37
Pretul petrolului a ajuns aproape de 79 de dolari pe baril in Asia, in urcare usoara, dupa semnele de incetinire a cresterii economice. Evolutia economica a declansat scaderi ale pretului petrolului in ultima saptamana.
Valoarea de referinta pentru livrarile de petrol din august a urcat cu 51 de centi pana la 78,71 de dolari pe baril, in cadrul tranzactiilor economice pe Bursa Marfurilor din New York. Pretul a scazut cu 3,25 de dolari, stabilindu-se la 78,20 de dolari, cea mai scazuta valoare inregistrata din octombrie 2011 pe bursa din New York, potrivit ABC News.
In Londra, pretul titeiului Brent pentru livrarile din august a crescut cu 69 de centi, ajungand la 89,92 de dolari pe baril pe bursa ICE Futures Europe.
Pretul titeiului brut a scazut de la 84 de dolari la inceputul acestei saptamani, inregistrand o diminuare de 26% in mai putin de doua luni, pe fondul incetinirii economiei globale, tendinta pornita din Europa, care va reduce cererea pentru titei.
Rapoartele de marti au aratat ca productia industriala a scazut in Statele Unite ale Americii si China, evidentiind faptul ca aceste economii, cele mai mari din lume, si consumatorii de petrol au ajuns la o pozitie mai slaba pe piata chiar in momentul in care rezervele de titei se afla in crestere.
Este putin probabil ca problemele economice si criza datoriilor din Europa sa se rezolve curand. Formarea unui nou guvern in Grecia saptamana aceasta a amplificat usor optimismul investitorilor, dar temerile... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 12:34
Pretul petrolului Brent a inregistrat in luna mai cel mai mare declin din ultimii doi ani, sub 102 dolari pe baril. Valoarea inregistrata este pusa pe seama situatiei economice din Spania si a rezultatelor financiare din SUA.
Piata a ajuns sub presiune dupa informatiile privind revizuirea cresterii PIB-ului SUA din primul trimestru de la estimarea initiala de 2,2% la 1,9% si a evolutiei sub asteptari a pietei americane a muncii, saptamana trecuta.
Increderea din piata continua sa fie afectata si de temerile legate de criza datoriilor din zona euro.
Randamentele obligatiunilor si costurile asigurarii datoriilor Spaniei si Italiei au crescut luni din cauza temerilor investitorilor legate de o posibila iesire a Greciei din zona euro, in timp ce randamentele obligatiunilor germane au atins minime record.
Cresterea stocurilor americane de petrol la cel mai ridicat nivel din iulie 1990, potrivit datelor Administratiei pentru Informatii in Energie din SUA a accentuat declinul cotatiilor.
Petrolul destinat pietei americane este tranzactionat in scadere cu 1,3 dolari, la 86,52 dolari pe baril.
Pretul petrolului Brent cu livrare in iulie a scazut cu 1,8 dolari, la un minim al sedintei de 101,67 dolari pe baril, iar la ora 15:15 GMT era de 101,9 dolari pe baril. mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 10:03
Pretul petrolului Brent a atins miercuri cel mai ridicat nivel din ultimele noua luni, din cauza tensiunilor legate de Iran, desi datele economice sub asteptari din Europa si China au pus sub semnul intrebarii perspectivele economiei mondiale, transmite Reuters.
La ora 14:44 GMT, petrolul Brent cu livrare in aprilie era tranzactionat in crestere cu 36 de centi, la 122,02 dolari pe baril, dupa un varf de 122,19 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel dupa mai 2011.
Cotatia petrolului destinat pietei americane, pentru luna aprilie, este in scadere cu 26 de centi, la 105,99 dolari pe baril.
O delegatie a agentiei Natiunilor Unite pentru supraveghere in domeniul nuclear a plecat din Iran dupa esuarea discutiilor legate de programul autoritatilor de la Teheran pentru energie atomica, care este suspectat de Occident ca ar masca activitati militare.
"Iranul este principala problema care sustine preturile la un nivel ridicat", a declarat Andy Sommer, analist la compania EGL din Elvetia.
Rusia a avertizat miercuri Israelul sa nu atace Iranul din cauza programului nuclear, intrucat o actiune militara ar avea consecinte catastrofale.
Cumparatorii din Europa si Asia isi reduc achizitiile de titei iranian. Uniunea Europeana va opri complet importurile de petrol din Iran,din iulie, in timp ce China, India si Japonia intentioneaza sa reduca achizitiile de titei iranian cu cel putin 10%.
Pe de alta parte, activitatile din sectorul serviciilor al zonei euro au scazut... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 21:33
Pretul petrolului Brent a scazut luni cu aproape trei dolari, la minimul ultimelor doua saptamani, de 111,16 dolari pe baril, in conditiile in care tensiunile din Orientul Mijlociu s-au redus, transmite Reuters, precizeaza Mediafax.Cotatia petrolului Brent, cu livrare in aprilie, s-a redus in cursul sedintei de luni cu 2,4%, la 111,16 dolari pe baril, cea mai scazuta valoare de dupa 25 februarie. Pana la ora 7:50 GMT, pretul a ajuns la 112,2 dolari pe baril, in scadere cu 1,64 de dolari.
Titeiul Brent a atins pe 24 februarie maximul ultimilor doi ani si jumatate, de aproape 120 de dolari pe baril, in conditiile in care investitorii se temeau ca tensiunile sociale din Africa de Nord si Orientul Mijlociu vor afecta livrarile de petrol in aceste regiuni.
Scaderea cotatiei de luni reflecta si ingrijorarile pietelor ca seismul din Japonia, cel mai puternic inregistrat in acest stat, si valurile tsunami care au urmat vor avea efecte negative asupra economiei.
Cutremurul a avut ca urmare inchiderea unor rafinarii si uzine, iar distrugerile provocate infrastructurii ar putea limita cererea pe termen scurt. Japonia este al treilea mare consumator de petrol al lumii.
Analistii anticipeaza ca majorarea cererii pentru gaze naturale lichefiate din partea Japoniei pentru a acoperi scaderea capacitatii de a genera energie nucleara in urma cutremurului va duce la cresterea cotatiilor petrolului Brent. mai mult
Luni, 14 Martie 2011, ora 12:26