Investitorii straini sunt atrasi de terenurile agricole din Romania deoarece acestea costa mult mai putin decat in Germania sau in Marea Britanie.
Spre exemplu, compania agricola germana ASI Europe GmbH detine circa 4.000 de hectare in Romania, iar Cibus Farmland Club din Olanda dezvolta un proiect fermier in tara noastra, scrie Bloomberg.
De asemenea, Velcourt Group Plc din Marea Britanie a anuntat in anul 2013 ca va intra pe piata romaneasca.
In tara noastra, un hectar de teren agricol costa in medie 6.461 de dolari, comparativ cu 18.521 de dolari in Germania si 25.575 de dolari in Regatul Unit, arata firma Savills Plc.
LAPAR: Chinezii nu sunt interesati de agricultura romaneasca
Romania are cei mai multi proprietari agricoli din Uniunea Europeana - 3,86 milioane in anul 2010, adica 31 la suta din totalul UE. Astfel, o proprietate agricola are o marime medie de 3,4 hectare, comparativ cu 14,2 hectare, la nivelul UE, si cu 53,9 hectare in Franta, cel mai ...citeste mai departe despre "Bloomberg: Pretul mic al terenurilor agricole atrage investitorii in Romania" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Octombrie 2014, ora 11:50
Preturile terenurilor pentru dezvoltare de proiecte imobiliare au scazut in medie in primul semestru cu 4% fata de perioada similara a anului trecut, in Arad (-14%), Alba Iulia (-10%) si Targoviste (-10%) inregistrandu-se cele mai abrupte reduceri, in timp ce in Bucuresti au coborat cu doar 2%.
"Investitorii s-au orientat catre terenurile aflate in zone usor accesibile, pentru care vizibilitatea ridicata si accesibilitatea din punctul de vedere al transportului public si accesului auto au fost printre principalele criterii de selectie. Pentru segmentul rezidential, dezvoltatorii au cautat terenurile cu toate autorizatiile de urbanism valabile, in timp ce pentru sectorul de birouri tinta au constituit-o cele cu acces facil la mijloacele de transport in comun, dar si la zonele comerciale. Pentru sectorul industrial, cerere mai ridicata s-a inregistrat de catre companii care au deja parcuri logistice sau de productie in Romania si care doresc sa-si extinda aceste parcuri industriale", se arata intr-un studiu al companiei de evaluare Darian.
Desi in comparatie cu perioada similara a anului trecut, preturile nu au cunoscut o depreciere considerabila (aproximativ 4%), fata de inceputul crizei (jumatatea lui 2008), terenurile au scazut la nivel national cu aproximativ 63%.
"In ultima perioada se poate constata ca preturile terenurilor pentru dezvoltare se apropie de stabilizare, existand, de asemenea, si situatii in care putem asista la cresteri de pret (Sibiu),... mai mult
Joi, 07 August 2014, ora 16:45
Liberalizarea pietei funciare din 2014 si anul agricol extrem de bun le-a "amintit" investitorilor romani valoarea terenurilor din tara noastra. Cu doar cateva luni inainte sa se "deschida portile" si pentru straini, se fac ultimele jocurile pe piata: samsarii cauta terenuri ieftine sa le vand scump in 2014, autoritatile lupta pentru controlul institutiilor cheie si strainii cumpara tot ce mai gasesc.
Nu este de mirare ca o ambasada dintr-o tara mica din Orientul Mijlociu a vrut sa cumpere la noi in tara doua milioane de hectare de teren, a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, seful celei mai importante asociatii de producatori din tara.
Romania are obligatia din 2014 sa liberalizeze piata funciara, ceea ce inseamna ca cetatenii altor state pot cumpara terenuri in Romania in aceleasi conditii ca si locuitorii tarii. Teama de a "ne vinde pamantul tarii", dar si siguranta ca fac o afacere profitabila i-a indemnat pe multi investori sa se reorienteze catre agricultura.
Tonul in acest tip de investitii a fost dat de la cel mai inalt nivel, cand fiica cea mare a presedintelui tarii, Ioana Basescu, a anuntat achizitia a 290 de hectare de teren in localitatea Nana din judetul Calarasi. Practic, familia Basescu a platit 4.500 de euro pe hectar intr-una din cele mai bune zone pentru agricultura.
"Exista cerere foarte mare pe piata terenurilor agricole din Romania, foarte multi investitori au venit la mine sa ii ajut sa gaseasca terenurile comasate pe care sa... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 07:02
Preturile terenurilor au stagnat in ultimii doi ani pe fondul instabilitatii politice si economice si al evolutiei cursului de schimb, potrivit unui raport al The Advisers/Knight Frank.
Mai multe tranzactii au fost amanate si din cauza limitarilor legate de Planul Urbanistic Zonal (PUZ), conform Mediafax.
"O cerinta comuna, care ameninta finalizarea de tranzactii este existenta autorizatiilor de constructie si a PUZ-ului, in conditiile in care multe companii cumpara terenuri pentru a incepe constructia imediat, nu sa astepte imbunatatirea pietei", se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara.
Retailerii au fost cei mai activi cumparatori de terenuri si in acest an, alaturi de dezvoltatorii de birouri si de companiile din sectorul serviciilor de sanatate.
Cererea retailerilor a vizat in special terenurile cu acces bun la principalele drumuri, cu suprafete care pornesc de la 5.000 de metri patrati si pot ajunge la 40.000 de metri patrati, in orase precum Galati, Timisoara, Cluj Napoca, Constanta, Ploiesti si Iasi.
In acelasi timp, cererea din partea investitorilor speculativi a continuat sa scada, ceea ce arata ca piata s-a maturizat.
Una dintre cele mai importante tranzactii din Bucuresti a fost preluarea fabricii Vulcan, de 7,7 hectare, de catre Benevo Capital pentru un pret estimat la 23 milioane de euro.
De asemenea, in acest an Auchan a cumparat platforma Tractorul din Brasov pentru 25-30 milioane de euro.
"Cererea... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 15:43
Terenurile agricole romanesti sunt apetisante pentru investitorii straini, iar incepand cu 2014, ele vor putea fi achizitionate fara prea mari complicatii birocratice.
Daca romanii, atunci cand se gandesc la agricultura, vad doar lipsa de infrastructura si de organizare, strainii vad 8,3 milioane de hectare de teren arabil roditor, o clima buna si mai ales, preturi imbatabile. Terenurile agricole din Romania sunt cele mai ieftine din Europa, un hectar fiind evaluat la un pret de 6.150 euro, potrivit unui raport Black Sea Agriculture.
"Sunt cele mai ieftine pentru ca avem o suprafata foarte mare, fata de alte state, iar procesul de retrocedare a inceput tarziu, in 1994-1995. Foarte multi au primit teren atunci, dar nu l-au lucrat niciodata, vor sa scape de el. In aceste conditii, e oferta mare si cerere mica", a declarat pentru Business24, Adrian Radulescu, presedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor.
In plus, cu cat este mai faramitat terenul, cu atat valoreaza mai putin, iar in tara noastra lipsa comasarii reprezinta o problema majora.
Potrivit raportului, si pamantul bulgaresc este mai scump, un hectar fiind evaluat la 6.400 euro, ca apoi pretul sa sara in top direct la 12.900 euro in Slovacia si sa ajunga pana la 35.500 euro in Olanda. Nici nu e de mirare ca Romania mai detine un record european: aproximativ 8,5% din terenul arabil este detinut de straini, in ciuda restrictiilor... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 13:30
Preturile exagerate ale terenurilor agricole din strainatate imping investitorii pe plaiurile mioritice. Fermierii din Occident vin in Romania si cumpara hectare intregi din terenurile pe care noi nu le lucram.
Birocratia care impovareaza intreaga Europa impiedica fermierii sa isi extinda proprietatile. Un astfel de exemplu era dat, in urma cu cateva zile, de cotidianul francez Le Monde, unde un tanar si-a facut bagajele si a plecat spre Romania pentru a-si incerca norocul in agricultura. Familia sa nu putuse sa isi extinda ferma, care acoperea deja 300 de hectare, din cauza birocratiei.
Nici in Romania situatia nu sta mai roz in ceea ce priveste drumul infinit al actelor mutate la nesfarsit intre institutiile statului. Cand vine vorba de contracte de vanzare-cumparare insa, singura limita e adancimea buzunarului celui interesat.
Din fericire pentru doritori, pretul terenurilor agricole listate pe site-urile de imobiliare pot fi considerate "modice" de cei care au destui bani incat sa faca un business din lucrarea pamanturilor romanesti. Iata cateva dintre ofertele disponibile pe imobiliare.ro.
In judetul Calarasi, din ofertele listate, pretul mediu pentru un hectar de pamant este de 1.000 de euro, cu mult sub media europeana. Cea mai buna oferta este pentru un teren extravilan din comuna Aprozi, unde un hectar de pamant costa 100 de euro.
Cel mai scump teren din Calarasi se vinde pentru 3.000 de euro/hectar, si masoara 40 de hectare, suma totala ceruta... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 08:01
Preturile terenurilor agricole din Romania sunt de 3 pana la 7 ori mai reduse decat in majoritatea statelor europene, desi s-au dublat in perioada 2007-2011, ajungand la o medie de 1.972 euro pe hectar, potrivit unui studiu al companiei DTZ Echinox, care estimeaza mentinerea trendului ascendent.
In Romania, preturile terenurilor agricole difera foarte puternic intre regiuni. In zonele de Nord-Est si Sud-Est pretul mediu de vanzare a terenurilor agricole este de circa 1.500-1.600 de euro pe hectar, in timp ce in zonele de langa Bucuresti ajunge la 2.200-2.700 euro pe hectar, se arata in cel mai recent studiu al companiei. DTZ estimeaza un avans al preturilor in urmatorii trei ani pana la aproape 3.000 de euro pe hectar.
Astfel, pretul mediu la nivel national era in 2011 de 1.972 de euro pe hectar, fata de 927 de euro in 2007 si 1.700 de euro in 2010.
Romania are 14,7 milioane de hectare de teren agricol, din care 10 milioane de hectare sunt folosite ca teren arabil. Cele mai recente studii arata ca 6,8 milioane de hectare sunt neutilizate.
"Suprafata de teren disponibila spre vanzare in prezent in Romania este estimata la 500.000 de hectare. In general, este aproape imposibil sa gasesti parcele mari de teren de vanzare. Sunt disponibile foarte multe terenuri de 0,1-10 hectare rezultate din mai multe divizari, generatii dupa generatii.
Suprafetele mari sunt foarte rare. In aceste conditii, este posibila achizitia unor suprafete mari de teren printr-un proces... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 18:00
Suprafata agricola detinuta de straini in Romania a crescut in acest an cu peste 10%, la 709.000 de hectare, fata de 635.000 de hectare anul trecut, iar 10% din aceasta suprafata este in proprietatea arabilor, a declarat luni, intr-o conferinta, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.
Potrivit datelor ministrului, strainii detin in Romania 709.000 de hectare de teren agricol, reprezentand 8,5% din suprafata arabila a tarii.
Pentru a putea detine teren in Romania, o persoana fizica trebuie sa aiba domiciliul stabil in tara, iar persoana juridica trebuie sa aiba sediul in Romania.
Pe primul loc in topul cumparatorilor de teren din Romania se situeaza Italia, cu 24,29% din total, urmata de Germania, cu 15,48%, si tarile arabe, cu 9,98%.
Spania detine o cota de 6,22% din cele 700.900 hectare de teren agricol cumparate de straini in Romania, Austria 6,13%, Ungaria 8,17% si Danemarca 4,52%.
"Cei mai activi cumparatori de terenuri in Romania sunt din tari precum Irak, Liban, Siria, Arabia Saudita si Iran. Daca anul trecut un hectar de teren agricol in zonele favorabile din Romania se vindea cu 1.500-2.500 de euro, in acest an preturile au crescut la 4.000-5.000 de euro pe hectar", a spus Tabara.
Cu toate acestea, el crede ca Romania are terenuri foarte ieftine fata de media UE de 10.000-15.000 de euro pe hectar.
"E periculos modul in care se valorifica acest teren, pentru ca este posibil sa se dirijeze spre export intreaga productie", a afirmat ministrul.... mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 13:37
"In prezent, terenurile agricole sunt de 3 ori mai ieftine decat in urma cu 4-5 ani cand a fost explozia imobiliara. La ora actuala am auzit de cifre pe care le gaseam in anii 2002-2003. Vom putea discuta abia peste 3-4 ani de valorile de terenuri pe care le-am avut in 2008", a declarat fostul secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Valeriu Steriu, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.Ziarele de afara scriu ca tari precum China sau statele arabe s-au lansat in cumparari masive de terenuri agricole in afara, anticipand cumva o criza a alimentelor. Care este parerea dumneavoastra?
In urma cu 3 ani s-a prefigurat pentru prima oara o destabilizare a pietei de produse alimentare.
La acel moment, tara cea mai afectata a fost China, lucru care a facut-o mult mai interesata de agricultura.
China a facut investitii destul de mari in sectorul zootehnic, punandu-si la punct o industrie a laptelui, ajungand pe locul 5 in lume. Cu toate acestea, se afla in imposibilitatea de a asigura cantitati de lactate tot mai mari.
Acest lucru a dus in 2008-2009 la o destabilizare pe plan mondial a pietei, facand Europa sa regandeasca masuri precum eliminarea rapida a cotelor, sau masuri indreptate spre productia de produse lactate.
China a devenit un cumparator din ce in ce mai mare de produse de origine animala. Isi cauta nu numai terenuri, dar si know-how pentru a face productie animala.
E foarte posibil sa o gasim din ce in ce mai prezenta, nu neaparat in Europa, ci in alte zone din lume... mai mult
Joi, 17 Februarie 2011, ora 15:33