Rusia pierde teren in fata Arabiei Saudite in privinta vanzarilor de petrol pe piata europeana. Situatia pune un mare semn de intrebare asupra rezultatului discutiilor dintre Moscova si OPEC pe tema reducerii cotelor de productie in scopul echilibrarii pietei petrolului.
Jucatori de talie mare precum Shell sau Total, dar si actori mai marunti din regiunea sud-estica a Europei par sa prefere intrarile de petrol din Arabia Saudita in rafinariile pe care le detin in detrimentul celor din Rusia, constata agentia Reuters.
Razboiul petrolului se extinde
Actuala prabusire a pietei globale a petrolului a fost declansata de intentia producatorilor americani si a sauditilor de a acapara cat mai mult din piata de desfacere, dar razboiul petrolului tinde sa se extinda acum.
In ultimii ani, Rusia a pompat masive cantitati de petrol pe piata asiatica, acolo unde sauditii se credeau lideri de necontestat. De aceasta data, roata s-a intors, iar Riadul ataca direct influenta Moscovei pe piata europeana, ba chiar si in pietele din fosta URSS.
Nu are de-a face neaparat cu sentimentele europenilor fata de criza din Ucraina, cat cu un adevarat razboi comercial pentru pietele pe care cele doua mari state exportatoare de petrol le revendica in aceasta perioada de criza.
Situatia este in masura sa complice negocierile duse intre Rusia si tarile OPEC, conduse din umbra de Arabia Saudita, pentru scaderea productiei de petrol si redresarea pietei pana la o cotatie avantajoasa a... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 17:56
5Pretul barilului de petrol ar putea atinge in curand noi minime istorice, astfel ca o saturatie masiva a aprovizionarii mondiale va persista pana la sfarsitul anului 2016.
Goldman Sachs, una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, a publicat vineri un raport in privinta pretului petrolului, subliniind ca acesta va fi "si mai scazut pentru si mai mult timp", relateaza CNN Money.
Astfel, temerile privind un baril de petrol cotat la 40 de dolari vor fi depasite de prognoza ce estimeaza o scadere a pretului pana la 20 de dolari.
Pentru anul 2016, pretul mediu al unui baril de petrol este estimat la 45 de dolari, in scadere de la o estimare de 57 de dolari, insa compania a precizat ca riscul unei prabusiri catre pragul de 20 de dolari este tot mai crescut.
Exclusiv Analiza unui colaborator Forbes: pretul benzinei in SUA si Europa. Cum sta Romania
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), formata din 12 state din Asia, Africa si America de Sud, va ...citeste mai departe despre "Pretul petrolului, in cadere libera - cine va castiga si cine va pierde" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Septembrie 2015, ora 17:55
Pretul petrolului a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii aproape sase ani, iar pretul benzinei este de asemenea la un minim nemaintalnit tot din 2009, cel putin in Statele Unite ale Americii.
Vineri, pretul petrolului a scazut pana la 45,59 de dolari barilul, la bursa din New York, potrivit Wall Street Journal, ceea ce reprezinta o coborare pana la un minim nemaintalnit din 11 martie 2009, dupa ce reusise o crestere de circa 3 procente, joi dupa-amiaza, la putine ore dupa anuntul decesului regelui Abdullah al Arabiei Saudite.
Forbes nota insa ca decesul monarhului celei de-a doua puteri mondiale in privinta productiei de petrol, dupa Rusia, va reprezenta un "non-eveniment" pentru preturile de pe piata mondiala de profil.
Cine pierde, cine castiga?
Mare castigatoare va fi insa China, care va economisi circa 100 de miliarde de dolari in doar sase luni, insemnand o factura mai ...citeste mai departe despre "Exclusiv Analiza unui colaborator Forbes: pretul benzinei in SUA si Europa. Cum sta Romania" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 07:49
Strategia Rusiei de achizitionare a rafinariilor din Europa ar putea compromite securitatea energetica a continentului, potrivit unui raport al specialistilor UE pregatit pentru liderii care vor participa saptamana viitoare la Consiliul European.
Sectorul rafinariilor din Europa a fost grav afectat de o combinatie intre pretul ridicat al petrolului, cererea scazuta si profiturile mici, ceea ce a determinat numeroase companii sa isi vanda unitatile, pe care Rusia le tot cumpara de la o vreme incoace, scrie Euractiv.com.
Rusia isi intoarce spatele la Occident: Unde va exporta petrolul si cat va suferi Europa
De exemplu, Lukoil Rusia detine rafinarii in Italia, Olanda, Bulgaria si Romania. De asemenea, expertii UE suspecteaza ca si Gazprom Neft, compania din domeniul petrolului controlata de gigantul Gazprom, mai are cateva rafinarii.
Astfel, Comisia Europeana (CE) va face public un raport, saptamana viitoare, referitor la planurile de imbunatatire a securitatii energetice din ...citeste mai departe despre "Gazul rusesc, subiect fierbinte pentru UE, dar cum ramane cu petrolul? - strategia periculoasa a Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 Mai 2014, ora 12:30
Ministrul Iranian al Economiei, Shamseddin Hosseini, a declarat ca pretul petrolului va creste din cauza sanctiunilor menite sa convinga tarile din Golful Persic sa renunte la programul nuclear.
Pretul petrolului ar putea ajunge si la 160 de dolari barilul daca Uniunea Europeana nu renunta la embargoul impus pe 1 iulie, a declarat Hosseini intr-un interviu CNN.
In cadrul Sumitului G8 de la Maryland reprezentatii celor mai puternice tari din lume au discutat despre ambitiile nucleare ale Iranului, scrie Bloomberg.
"Noi trebuie sa acordam foarte mare atentie atunci cand vorbim despre veniturile obtinute din vanzarile de petrol. Care sunt marii castigatori sau pierdanti ai acestor sanctiuni?".
"Intr-adevar este dificil. Dar nu doar pentru Iran. Putem fi toti siguri ca va exista o crestere considerabila a preturilor pe piata internationala de petrol. Este aceasta cea mai buna aborare?" , a spus Hosseini.
Ministrul Iranian a spus ca tara lui a indurat timp de 33 de ani sanctiuni "dar acest lucru nu a facut decat sa arate ca economia Iranului este atat de puternica incat nu poate fi afectata nici macar de aceste masuri. In plus, nu este singura economie ca are de suferit".
Liderii prezenti la summitul G8 au spus ca sunt pregatiti sa apeleze la Agentia Internationala pentru Energie sa ia masurile necesare pentru a garanta aprovizionarea cu petrol a tarilor in cazul in care apar intreruperi.
In G8 sunt prezente tari ca SUA, Canada, Anglia, Germania,... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 15:04
Pretul benzinei atinge niveluri record din Europa pana in California, cu impact asupra companiilor si consumatorilor, din cauza cresterii cotatiei petrolului provocata de conflictul din Libia, transmite Bloomberg potrivit Mediafax. Britanicii reduc numarul calatoriilor, al vizitelor la cinematograf si al drumurilor la cumparaturi, in conditiile in care pretul benzinei a depasit joi 130,68 pence pe litru, potrivit Automobile Association (AA), cea mai mare organizatie de profil din Marea Britanie.
Preturile au atins niveluri record si in Olanda si Italia. In Statele Unite, pretul mediu al benzinei este de 3,81 dolari pe galon (1 galon-3,78 litri), aproape de un maxim al ultimilor doi ani, potrivit site-ului American Automobile Association (AAA).
Cresterea cotatiei petrolului pana la 119 dolari pe baril a dus la cresterea preturilor carburantilor si a pus in pericol redresarea economica. Impactul asupra preturilor de consum ar putea determina Banca Centrala Europeana (BCE) sa majoreze in aprilie dobanda de politica monetara.
"Majorarea preturilor carburantilor are un efect negativ deoarece accelereaza inflatia si incetineste cresterea economica", a delcarat Philip Shaw, economist sef la compania Investec Securities in Londra.
Pretul mare al carburantilor creste costurile retailelor precum Tesco in Marea Britanie si Wal-Mart in SUA si amplifica temerile privind scaderea cheltuielilor de consum. Cotatia petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a urcat cu 23% in... mai mult
Vineri, 04 Martie 2011, ora 22:53