Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a inregistrat in luna iunie 2014 cea de a treia luna consecutiva de scadere, in principal ca urmare a scaderii preturilor la cereale si uleiuri vegetale, arata datele publicate, joi, de FAO, transmite Reuters.
FAO da lunar publicitatii propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, oleaginoase, lactate, carne si zahar.
In luna iunie 2014, acest indice a atins o valoare medie de 206 puncte, in scadere cu 3,8 puncte (sau 1,8%) fata de valoarea inregistrata in luna mai. FAO a precizat ca indicele preturilor la cereale a atins in luna iunie o medie de 196,2 puncte, cu 10,9 puncte (sau 5,2%) mai putin decat valoarea revizuita de 207 puncte inregistrata in luna mai, in principal din cauza unei scaderi de aproape 7% la grau si porumb. In cazul preturilor la uleiuri vegetale, FAO sustine ca acestea au scazut cu 2,4% in luna iunie pe fondul scaderii preturilor la ulei de palmier dar si a asteptarilor privind o recolta record de soia boabe.
Separat, FAO si-a imbunatatit estimarile privind productia mondiala de cereale inregistrata in 2014, pana la nivelul de 2,478 miliarde tone, cu 21,5 milioane tone mai mult decat estimarile anterioare. Revizuirea a fost determinata de o prognoza de productie mai favorabila pentru porumb, cu un procent mai mare decat se... mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 16:24
Autoritatile negociaza cu delegatia Fondului Monetar International reducerea TVA la paine la 9%, iar o decizie finala ar putea fi luata luni sau marti, a declarat duminica, la Antena 3, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Acesta a precizat ca negocierile vizeaza ca scaderea TVA la 9% sa se aplice de la 1 septembrie.
"Este o masura extrem de importanta pentru care ne-am angajat de foarte mult timp. In momentul de fata este o chestiune de cateva zile pana se va lua o decizie daca se va aplica sau nu au aceasta masura. Delegatia FMI, a Comisiei Europene si Bancii Mondiale este inca in Romania si colegii mei, Liviu Voinea (ministrul delegat pentru buget n.r) si Daniel Chitoiu (ministrul Finantelor n.r), pentru ca ei fac aceste negocieri, sunt, probabil si acum, la discutii cu FMI.
Scaderea TVA la 9% face parte dintr-un pachet fiscal mai larg care se negociaza cu Fondul si probabil maine, daca nu cel tarziu poimaine, marti, se va lua o decizie intr-un sens sau altul. Deocamdata nu pot sa confirm ca este o decizie care se va lua 100%. In momentul de fata nu avem o solutie pe scaderea TVA. Este o chestiune de cateva ore. Am asteptat foarte multi ani, cred ca mai putem sa asteptam o zi, maxim doua, pana cand Fondul va spune daca e bine sau nu, daca poate fi acceptata in pachetul mai larg aceasta masura sau nu poate fi acceptata", a explicat Constantin.
El a precizat ca, daca masura va fi acceptata de FMI, probabil la mijlocul saptamanii viitoare va organiza o... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 08:43
Industria de morarit si panificatie este in pragul falimentului, iar pentru redresarea sa este cruciala reducerea evaziunii fiscale in domeniu, precum si scaderea TVA la produsele de panificatie, apreciaza Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase ROMPAN.
"Nu este un deziderat al nostru reducerea pretului. Este o consecinta a acestei masuri (de diminuare a TVA n.r). Dezideratul este reducerea evaziunii fiscale si cresterea incasarilor bugetare. Se va intampla si acest lucru, probabil, in unele cazuri in care si pretul va scadea, sigur, cat ii permite piata", a spus Popescu, potrivit Agerpres.
Acesta considera ca trebuie realizata astfel scaderea TVA la produsele de panificatie.
"Sigur ca ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a promis. Cu Ministerul de Finante purtam acum discutii sa vedem cum punem in practica acest lucru. Este absolut necesar sa realizam acest deziderat pentru ca, altfel, industria de morarit si panificatie este aproape de faliment.
Fondul Monetar International probabil ca o sa zica da, pentru ca nu exista alta solutie. In toate celelalte state europene avem taxa pe valoarea adaugata redusa la alimente, cu exceptia Romaniei si Danemarcei. Seful delegatiei FMI (Erik de Vrijer) a spus ca a aplicat aceasta reducere de TVA la restaurante in Franta si nu a mers. Noi nu suntem restaurante, noi vom demonstra foarte bine in sase luni ca vor creste incasarile bugetare si, din date... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 11:35
Preturile la majoritatea produselor alimentare ar putea suferi "reasezari" de 5-7% incepand din luna martie, potrivit reprezentantilor Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).
"Scumpirile la energie electrica, energie termica si gaze naturale ar putea determina reasezari ale preturilor la majoritatea produselor alimentare. Vorbim de reasezari, nu scumpiri, de 5-7%", a declarat pentru Gandul, Dragos Frumosu, presedintele FSIA.
El spune ca de la inceputul acestui an produsele lactate s-au scumpit nesemnificativ, cu 3-4%.
"La carne, vanzarile in ianuarie si februarie sunt reduse de obicei. Nici la ulei nu putem vorbi de scumpiri, cantitatile consumate sunt relativ constante", a explicat Frumosu.
Pretul oualor s-a dublat in ultima saptamana
Pretul oualor s-a majorat in ultimele zile, ajungand in pietele din Capitala sa se vanda cu 0,8-0,9 lei bucata, de la 0,5 lei bucata in urma cu o saptamana. Motivul are legatura cu acoperirea investitiilor pentru schimbarea custilor in care sunt crescute gainile, o prevedere europeana obligand toti producatorii din Uniunea Europeana sa reduca densitatea pasarilor in custi, dupa cum sustin crescatorii de oua.
"La poarta fabricii ouale s-au scumpit recent, ajungand sa se vanda cu 0,5-0,55 lei bucata. Motivul il constituie schimbarea custilor pentru gaini. In noile custi densitatea pasarilor scade cu 25%".
"De la 1 ianuarie 2012, toti producatorii europeni sunt obligati sa schimbe custile pentru gaini.... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 16:26