Indicele global al preturilor la produsele alimentare a crescut in martie 2018, comparativ cu luna precedenta, impulsionat de majorarea preturilor la cereale si lactate, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar, informeaza Reuters.
In luna martie 2018, acest indice a urcat cu 1,1%, comparativ cu luna precedenta, o crestere similara cu cea inregistrata in februarie 2018, pana la un nivel de 172,8 puncte. Comparativ cu situatia din luna martie 2017, pretul international al alimentelor a crescut cu 0,7%.
"Scaderile inregistrate la zahar si majoritatea uleiurilor vegetale au fost mai mult decat contracarate de cresterile de preturi la porumb, carne si majoritatea produselor lactate", a informat FAO, intr-un comunicat.
In paralel, FAO a anuntat ca in 2017 recolta mondiala de cereale a atins un nivel record de 2,646 miliarde tone, cu 33 de milioane de tone mai mult decat in 2016.
Cu toate acestea, FAO se asteapta la scaderea productiei de porumb si grau in 2018 pe baza primelor estimari.
Organizatia mizeaza in acest an pe o scadere a productiei mondiale de grau pana la 750 milioane tone, cu aproape un procent mai putin decat recolta cvasi-record din 2017, in conditiile in care prognozele sugereaza o scadere a productiei in China, India... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2018, ora 14:34
Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a inregistrat in luna iunie 2014 cea de a treia luna consecutiva de scadere, in principal ca urmare a scaderii preturilor la cereale si uleiuri vegetale, arata datele publicate, joi, de FAO, transmite Reuters.
FAO da lunar publicitatii propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, oleaginoase, lactate, carne si zahar.
In luna iunie 2014, acest indice a atins o valoare medie de 206 puncte, in scadere cu 3,8 puncte (sau 1,8%) fata de valoarea inregistrata in luna mai. FAO a precizat ca indicele preturilor la cereale a atins in luna iunie o medie de 196,2 puncte, cu 10,9 puncte (sau 5,2%) mai putin decat valoarea revizuita de 207 puncte inregistrata in luna mai, in principal din cauza unei scaderi de aproape 7% la grau si porumb. In cazul preturilor la uleiuri vegetale, FAO sustine ca acestea au scazut cu 2,4% in luna iunie pe fondul scaderii preturilor la ulei de palmier dar si a asteptarilor privind o recolta record de soia boabe.
Separat, FAO si-a imbunatatit estimarile privind productia mondiala de cereale inregistrata in 2014, pana la nivelul de 2,478 miliarde tone, cu 21,5 milioane tone mai mult decat estimarile anterioare. Revizuirea a fost determinata de o prognoza de productie mai favorabila pentru porumb, cu un procent mai mare decat se... mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 16:24
Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a atins in luna martie 2014 cel mai ridicat nivel din ultimul an, din cauza conditiilor meteo nefavorabile dar si a tensiunilor geopolitice din regiunea Marii Negre, arata datele publicate, joi, de FAO, transmite Reuters.
FAO da lunar publicitatii propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne si zahar.
In luna martie 2014, acest indice a atins o valoare medie de 212,8 puncte, in crestere cu 4,8 puncte (sau 2,3%) fata de valoarea inregistrata in luna februarie si totodata cea mai ridicata valoare inregistrata dupa luna mai 2013.
"Asa cum ne asteptam, indexul a fost influentat de conditiile nefavorabile din SUA si Brazilia precum si de tensiunile geopolitice din regiunea Marii Negre", a declarat economistul sef Abdolreza Abbassian.
FAO a precizat ca au fost inregistrate cresteri de preturi la toate grupele de produse alimentare, cu exceptia produselor lactate care au scazut pentru prima data in ultimele patru luni (minus 2,5%). Cele mai mari cresteri au fost inregistrate la zahar (7,9%) si la cereale (5,2%).
De asemenea, FAO estimeaza ca in 2014 productia mondiala de grau va fi de 702 milioane tone, cu doua milioane de tone mai putin decat o prima estimare publicata luna trecuta. Conform noilor estimari, recolta de... mai mult
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 13:55
Cele mai mari reduceri de preturi din luna iulie au fost inregistrate la categoriile "legume si conserve de legume" - 13,3% si "fructe si conserve din fructe" - 4,49%, anunta Institutul National de Statistica (INS).
Fata de luna iunie, preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,5%, respectiv cu 0,3%.
Cel mai mult s-au scumpit tigarile si energia electrica, preturile urcand cu 8,04%, respectiv 5,57%, iar in ceea ce priveste serviciile principala crestere, de aproape 9%, este cea cu apa, canalizarea si salubritatea.
In iunie preturile de consum ale populatiei au stagnat fata de luna anterioara, rata anuala a inflatiei plasandu-se la 5,37%.
Preturile de consum au scazut in iulie cu 0,34% fata de luna anterioara, dupa ce alimentele s-au ieftinit cu 1,6%, astfel ca rata anuala a inflatiei a ajuns la 4,41%, potrivit datelor anuntate luni de Institutul National de Statistica (INS). mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 10:10
Indicele preturilor produselor alimentare mondiale, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a scazut cu 1,8% in luna iunie, comparativ cu luna mai si a atins cel mai scazut nivel de dupa luna septembrie 2010, arata datele publicate joi de FAO.
FAO da lunar publicitatii propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne si zahar.
In luna iunie 2012, acest indice a atins o valoare medie de 201 puncte, in scadere cu patru puncte comparativ cu valoarea inregistrata in luna mai. De asemenea, luna trecuta a fost a treia luna consecutiva de scadere a Food Price Index. Potrivit FAO, in prezent acest indice este cu 15,4% sub nivelul de varf atins in luna februarie 2011, cand preturile produselor alimentare au atins cel mai ridicat nivel de la debutul publicarii datelor statistice.
Perspectivele economice in continuare incerte si prognozele suficiente privind recoltele au permis scaderea preturilor internationale la majoritatea produselor alimentare se arata in comunicatul FAO.
Separat, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si-a revizuit joi, in jos, cu 23 milioane tone estimarile privind recolta mondiala de cereale din acest an. In pofida acestei revizuiri, FAO estimeaza ca recolta mondiala de cereale din 2012 se va situa la nivelul record de 2.396 milioane tone. mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 17:15
Preturile la majoritatea produselor alimentare ar putea suferi "reasezari" de 5-7% incepand din luna martie, potrivit reprezentantilor Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).
"Scumpirile la energie electrica, energie termica si gaze naturale ar putea determina reasezari ale preturilor la majoritatea produselor alimentare. Vorbim de reasezari, nu scumpiri, de 5-7%", a declarat pentru Gandul, Dragos Frumosu, presedintele FSIA.
El spune ca de la inceputul acestui an produsele lactate s-au scumpit nesemnificativ, cu 3-4%.
"La carne, vanzarile in ianuarie si februarie sunt reduse de obicei. Nici la ulei nu putem vorbi de scumpiri, cantitatile consumate sunt relativ constante", a explicat Frumosu.
Pretul oualor s-a dublat in ultima saptamana
Pretul oualor s-a majorat in ultimele zile, ajungand in pietele din Capitala sa se vanda cu 0,8-0,9 lei bucata, de la 0,5 lei bucata in urma cu o saptamana. Motivul are legatura cu acoperirea investitiilor pentru schimbarea custilor in care sunt crescute gainile, o prevedere europeana obligand toti producatorii din Uniunea Europeana sa reduca densitatea pasarilor in custi, dupa cum sustin crescatorii de oua.
"La poarta fabricii ouale s-au scumpit recent, ajungand sa se vanda cu 0,5-0,55 lei bucata. Motivul il constituie schimbarea custilor pentru gaini. In noile custi densitatea pasarilor scade cu 25%".
"De la 1 ianuarie 2012, toti producatorii europeni sunt obligati sa schimbe custile pentru gaini.... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 16:26
Reducerea sub 10% a Taxei pe Valoarea Adaugata la produse alimentare si scaderea nivelului accizelor reprezinta doua probleme care trebuie discutate in perioada urmatoare, a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.
"Trebuie discutat foarte serios in perioada urmatoare despre reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata la alimente si produse agroalimentare, nu neaparat pe produse finite, ci pe intreg lantul. Avem un studiu facut la nivelul tarilor UE pe nivelul TVA la productia agroalimentara, care este foarte diferita de la o tara la alta.
Daca reusim sa rezolvam aceasta chestiune lovim dur evaziunea fiscala. Ceea ce am facut la cereale, pe o anumita o perioada, respectiv taxarea inversa, nu va rezolva problema de fond pentru ca discutam aici de miliarde de euro. E o chestiune de abordat cu FMI. Daca acoperim cu un TVA foarte mare o evaziune fiscala de miliarde de euro sa gasim caile prin care acesti bani raman in circulatie si revin bugetului statului", a precizat Valeriu Tabara.
Seful MADR a aratat ca reducerea TVA pe lantul alimentar a fost o idee proprie lansata in urma cu cativa ani
"A ne opri la produsul finit cu TVA scazuta inseamna specula, politicianism si populism. Daca vrei sa ai o asezare corecta a pretului si o repartitie corecta a profitului trebuie sa mergem pe intregul lant, de cand ai pus plugul in brazda si pana pui painea in galantar. Deocamdata este doar o propunere a MADR, pentru ca sunt cateva angajamente... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 17:07
Presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri, Decretul pentru promulgarea Legii privind comercializarea produselor alimentare. Legea comercializarii produselor alimentare a fost aprobata de Camera Deputatilor in 16 septembrie si reglementeaza relatiile dintre furnizorii si comerciantii de produse alimentare, pentru a preveni practicile anticoncurentiale ale retelelor de magazine.
Potrivit actului normativ, este interzis comerciantilor sa impuna furnizorilor plata unor servicii care nu au legatura directa cu operatiunea de vanzare si nu sunt cuprinse in pretul de achizitie. De asemenea, comerciantii nu au dreptul sa impuna furnizorilor sa-si vanda produsele la un pret egal sau mai mare altor comercianti, iar delistarea unui produs de la raft poate fi facuta doar cu o notificare prealabila cu doua luni a furnizorului.
Legea intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
Reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) au apreciat ca aceasta lege este anticoncurentiala, va duce la falimente in industrie si va determina retailerii straini sa opreasca investitiile directe realizate in Romania.
La randul sau, fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu, aprecia ca intrarea in vigoare a legii privind comercializarea produselor alimentare ar putea determina scaderi ale preturilor pentru consumatorii finali cu pana la 30%, in cateva luni, iar producatorii romani nu vor mai nevoiti "sa stea mereu in genunchi la poarta... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2009, ora 08:57