Cotatiile futures la porumb au scazut miercuri dupa ce Departamentul american al Agriculturii (USDA) si-a imbunatatit estimarile privind stocurile mondiale, iar oferta abundenta de cereale conduce la scaderea preturilor produselor alimentare, transmite Bloomberg.
In raportul sau pe luna decembrie publicat miercuri, Departamentul american al Agriculturii (USDA) estimeaza ca in 2015 stocurile mondiale de porumb vor fi de 192,2 milioane tone, in crestere fata de 191,5 milioane tone cat estima luna trecuta, potrivit Agerpres.
In jurul orei 11,11 a.m., la Bursa de la Chicago, pretul contractului futures la porumb cu livrare in luna martie era in scadere cu 1,3%, pana la 3,9025 dolari per bushel (un bushel de porumb are 25,40 de kilograme).
De asemenea, USDA estimeaza ca stocurile mondiale de soia boabe in sezonul 2013-2014 se vor ridica la 66,6 milioane tone, dar in anul urmator vor ajunge la 89,9 milioane tone, in timp ce stocurile mondiale de grau vor creste de la 185,3 milioane tone in 2013-2014 pana la 194,9 milioane tone in 2015.
Saptamana trecuta, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a anuntat ca preturile produselor alimentare la nivel mondial au atins luna trecuta cel mai scazut nivel de dupa luna august 2010. Diminuarea preturilor produselor alimentare face parte dintr-o scadere generala a materiilor prime, in conditiile in care pretul petrolului a atins cel mai redus nivel din ultimii cinci ani. AGERPRES/(AS-autor: Constantin... mai mult
Joi, 11 Decembrie 2014, ora 09:43
Preturile graului si porumbului raman ridicate pe termen mediu, pe fondul conditiilor meteo nefavorabile, insa vor prezenta o volatilitate crescuta pe bursele internationale.
Pretul graului a crescut cu 14,4% pe bursele internationale in trimestrul doi al anului 2012, iar in cel de-al treilea cu inca aproape 20%, dupa ce SUA, cel mai mare exportator de cereale din lume, a fost afectata de cea mai grava seceta din ultimii 50 de ani, iar productia din UE, Australia, Canada si Rusia a fost de asemenea in scadere.
Si pretul porumbului a crescut cu aproape 19% in trimestrul al treilea pe bursele internationale, arata o analiza Noble Securities privind pretul cerealelor.
Insa "piata materiilor prime alimentare are, ca orice piata, inclusiv o componenta speculativa; spre deosebire de alte sectoare insa, principiul 'pur' al cererii si ofertei are mult mai des rolul principal si se reflecta mai limpede in pret", a declarat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania.
In consecinta, luna octombrie a adus corectii in cotatiile graului si porumbului, pretul lor scazand cu 5,7%, respectiv 2,5%. Fenomenul s-a datoreste pe de-o parte faptului ca preturile ridicate au descurajat cererea si consumul, dar si optimismului legat de viitoarea productie de cereale din America de Sud.
Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale si al Bancii japoneze Nomura, Romania se afla pe locul 12, la nivel mondial, la importul de produse agroalimentare. In luna... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 14:15
Pretul graului a atins miercuri cea mai scazuta valoare din ultimele trei saptamani, motivele fiind cererea scazuta la export, dar si preturile reduse la porumb.
Autoritatea de stat pentru cereale (General Authority for Supply Commodities - GASC) din Egipt a anuntat saptamana trecuta ca a cumparat o cantitate totala de 365.000 de tone de grau, dintre care doua treimi din Rusia si restul din Ucraina si Romania, informeaza Wall Street Journal.
Faptul ca atat Egiptul, cel mai mare importator de grau din lume, cat si alti cumparatori s-au indreptat spre Rusia pentru achizitii de grau in ultimele saptamani a condus la scaderea cotatiilor futures la grau pe piata americana.
"Am crezut ca SUA ar putea intra pe piata, insa pana acum nu am vazut acest lucru", a declarat Shawn McCambridge, analist la firma de brokeraj Jefferies Bache din Chicago.
Pretul graului este influentat si de preturile reduse la porumb. Un pret mai scazut la porumb poate reduce cererea pentru grau ca substitut in hrana animalelor. Pretul la soia a scazut si el, dupa ce marti a atins un nivel de varf.
"Daca pretul porumbului scade atunci toate preturile la cereale vor scadea", a declarat Sid Love, analist la firma de consultanta Kropf & Love Consulting.
Preturile la grau au fost influentate si de prognozele privind precipitatiile ce sunt asteptate in aceasta saptamana in Kansas, Nebraska si Oklahoma, care ar urma sa refaca umiditatea din sol inainte ca fermierii sa inceapa sa planteze graul... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 09:27
Directorul general al Agricover, Robert Arsene, a declarat joi ca se asteapta la o scadere de 2- 4% a preturilor la cereale in prima jumatate a anului viitor, in special la grau si la porumb, in conditiile in care stocurile de pe piata interna vor fi mari decat cererea.
"Estimez o scadere a preturilor la cereale pe piata interna in prima jumatate a anului viitor, in special la griu si la porumb, in conditiile in care stocurile interne vor fi mai mari si nu vor putea fi competitive la export.
Ne asteptam la niste stocuri mai mari si o oferta mai mare decat cererea pe piata interna", a mentionat Arsene.
Seful Agricover considera ca aceasta scadere ar putea sa nu se observe daca pretul transportului intern va creste, pe fondul majorarii pretului la combustibil.
Romania are nevoie de o capacitate de depozitare a cerealelor de 22-25 milioane de tone, cu 40-55% mai mare fata de cea din prezent, de 16 milioane de tone, a declarat, la inceputul lunii octombrie, ministrul de resort Valeriu Tabara.
"Avem in constructie, prin PNDR, depozite care totalizeaza o capacitate de stocare a cerealelor de 2,7 milioane de tone. Capacitatea de stocare existenta este de 16 milioabe de tone", a spus Tabara.
El a adaugat ca Romania are nevoie de o capacitate de stocare mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 17:36