Cererea pentru petrol este in scadere, in timp ce productia creste galopant. Prin urmare, pretul a scazut semnificativ si a ajuns, luni, la cel mai mic nivel din ultimii 18 ani.
The Guardian explica pe scurt cum s-a ajuns la aceasta situatie.
Pretul petrolului Brent, relevant pentru piata europeana, a coborat sub 23 de dolari pe baril, in tranzactiile de luni dimineata, acesta fiind cel mai mic nivel din noiembrie 2002 - cand SUA si Marea Britanie se pregateau sa invadeze Irakul.
Scaderea cererii are explicatii destul de simple. Ca o consecinta a pandemiei COVID-19, avioanele au fost tinute la sol in numar mare, multi oameni lucreaza de acasa (si, prin urmare, nu mai folosesc masinile personale pentru transport), iar marile economii consumatoare de petrol si produse derivate ar putea fi lovite de recesiune, asadar, combustibilii fosili vor fi folositi mult mai putin.
Cat despre ce se intampla pe partea de productie, aici lucrurile se complica. In mod normal, daca cererea scade, atunci raspunsul normal al producatorilor ar fi sa-si limiteze capacitatea, in speranta ca pretul se va stabiliza.
Dar, de data aceasta, situatia e alta. Arabia Saudita a dat robinetele la maxim, chiar daca veniturile la bugetul de stat vor fi mai mici. Motivul? Aceasta tara face un joc de putere cu alte doua natiuni importante pe piata petrolului: SUA si Rusia.
Pe de o parte, sauditii spera ca scaderea pretului sa puna presiune pe producatorii americani ce extrag petrol din... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 00:00
Premierul rus Dmitri Medvedev a anuntat vineri ca toate ministerele si structurile statale vor fi nevoite sa taie din cheltuieli si sa-si reduca personalul pentru a face fata crizei prin care trece Rusia.
El a cerut tuturor institutiilor publice sa prezinte propuneri pentru diminuarea bugetului fiecareia si a numarului de angajati, transmite agentia EFE. Medvedev a mai precizat ca implementarea unor proiecte va fi amanata sau anulata. De asemenea, pentru a aduce noi venituri la buget, urmeaza sa fie scoase la privatizare unele societati de stat.
Premierul rus a vorbit si despre importanta unor masuri menite sa reduca dependenta Rusiei fata de evolutia pretului petrolului, produs care impreuna cu gazele naturale (al caror pret este corelat cu cel al petrolului) asigura cea mai mare parte a exporturilor Rusiei si jumatate din incasarile la buget.
Prognoza sumbra pentru 2016: Vindeti tot! ...citeste mai departe despre "Masuri de austeritate in Rusia, dupa scaderea pretului petrolului" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 22:20
Cei care au lucrat in domeniul afacerilor externe timp de decenii au opinii contrare in legatura cu aproape orice, insa, la inceputul lui 2016, toti sunt de acord cu un lucru: nu au mai vazut niciodata lumea atat de scufundata in probleme complexe, periculoase si interconectate.
Pentru a gasi ceva comparabil in istoria moderna, trebuie sa ne uitam inapoi la anii 1940 si la haosul care a urmat celui de-Al Doilea Razboi Mondial, scrie John McLaughlin - fost director al CIA, care in prezent este profesor la Johns Hopkins School of Advanced International Studies - intr-un material publicat pe site-ul OZY.
McLaughlin a vorbit in articolul sau despre cele mai mari cinci provocari cu care se va confrunta lumea anul acesta - Siria, programul nuclear al Iranului, China, disputa dintre Rusia si UE si pretul petrolului - subiecte care vor fi pe agenda si in 2016.
1. Siria
Aceasta tara, care intra in al cincilea an de razboi civil sangeros, este pe primul loc in clasament, in opinia ...citeste mai departe despre "Lumea, zdruncinata si in 2016: Cinci probleme cruciale cu care ne vom confrunta" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 07:26
Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau venezuelean, Nicolas Maduro, urmeaza sa discute "posibile masuri reciproce" in vederea stabilizarii pretului mondial al petrolului, in cursul unei vizite in China, saptamana aceasta, a anuntat Kremlinul luni.
Putin si Maduro urmeaza sa asiste la o parada militara la Beijing, care va marca 70 de ani de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial in Asia, relateaza Reuters in pagina electronica.
Un consilier de la Kremlin, Iuri Usakov, a anuntat ca aceste masuri urmeaza sa fie discutate in cadrul cooperarii Moscovei cu OPEC. El nu a oferit alte detalii.
Pretul petrolului, cea mai importanta marfa de export rusa, a scazut la jumatate fata de ...citeste mai departe despre "Putin si omologul sau din Venezuela, discutii despre stabilizarea pretului mondial al petrolului" pe Ziare.com mai mult
Luni, 31 August 2015, ora 21:55
Ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak, sustine ca o reducere a cotelor de productie a petrolului pe piata globala nu isi are rostul.
Aceasta, in ciuda faptului ca supraproductia a dus la prabusirea pietei energiei in urma cu un an, destabilizand puternic economia rusa.
"Nu vad rostul scaderii productiei de petrol. Daca aceasta va fi pastrata la acest nivel si la acelasi pret va reprezenta un bun instrument de echilibrare a pietei", a spus Novak, citat de reporterii agentiei Tass.
Fara presiune
"Nu ar avea nicio logica, mai ales ca statele care nu sunt membre OPEC nu detin instrumente cu care sa opereze in piata", a explicat Novak la sfarsitul saptamanii trecute.
Ministrul rus al Energiei urmeaza sa se intalneasca pe 3 si 4 iunie cu delegatia statelor membre OPEC la Viena pentru a analiza situatia pietei petrolului la nivel mondial.
O prima discutie privind criza petrolului a fost purtata intre reprezentantii Rusiei, Arabiei Saudite, Venezuelei si Mexicului inca din toamna anului trecut, urmand ca partile sa monitorizeze si discute evolutia pietei petrolului in mod regulat.
In acest moment insa, stabilizarea pretului petrolului la un nivel cuprins intre 57-62 de dolari nu este considerata ca reprezentand un pericol de catre tarile implicate in discutii. mai mult
Luni, 25 Mai 2015, ora 14:46
Prabusirea pretului petrolului va impulsiona economia globala, dar pentru statele producatoare de energie, precum Rusia, reprezinta un risc major, sustine sefa FMI, Christine Lagarde.
"Pe baza unui calcul net-net, scaderea (pretului petrolului - n.red.) este, cel mai probabil, buna pentru economia globala", a spus Lagarde, la o reuniune de la Washington, in primul sau comentariu despre declinul pretului petrolului din ultima luna, potrivit Bloomberg.
Dar pentru economia Rusiei, scaderea este o "amenintare semnificativa", care "se adauga la fragilitatea si vulnerabilitatea sa, iar liderii de la Kremlin stiu asta. Ramane de vazut ce reactie va fi".
Rusia recunoaste: E lovita drastic de sanctiuni si de prabusirea pretului ...citeste mai departe despre "Sefa FMI, despre pretul petrolului: Rusii au doar de pierdut - cine castiga" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 21:38
Scaderea pretului petrolului, care s-a reflectat in ieftinirea carburantilor, a reprezentat o gura de oxigen pentru consumatorii occidentali. Insa este posibil ca aceasta situatie sa fie, de fapt, un plan al Statelor Unite de a "ataca" din punct de vedere economic Rusia si Iranul?
Thomas L Friedman, care scrie editoariale pentru publicatia americana New York Times, sustine ca raspunsul la intrebare este "da", potrivit BBC.
El aminteste ca in ciuda situatiei tensionate din multe tari producatoare de petrol - Libia, Irak, Nigeria si Siria - pretul resursei a scazut foarte mult in ultima perioada.
Analistii sustin ca acest lucru este generat de mai multi factori. Americanii produc acum 8,7 milioane de barili pe zi, o cantitate record in ultimele decenii. Cererea la nivel mondial este incetinita de reintoarcerea recesiunii in Europa si de cresterea economica lenta a Chinei. La acesti factori se adauga si o productie constanta a statelor membre Organizatiei Tarilor Exportatoare de ...citeste mai departe despre "Americanii prabusesc pretul petrolului pentru a lovi in Rusia?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 18 Octombrie 2014, ora 14:26
Productia petrolului rusesc a ajuns aproape de cel mai inalt nivel inregistrat in era post-sovietica, semn ca cea mai mare sursa de venit a tarii conduse de Vladimir Putin nu a fost inca erodata de sanctiunile Occidentului.
Luna trecuta, cresterea a fost de 0,7%, pana la 10,61 milioane de barili pe zi, potrivit autoritatilor de la Moscova, informeaza Bloomberg.
Volumul este cu 0,3% sub recordul inregistrat in ianuarie.
Uniunea Europeana si Statele Unite au tintit industria petroliera ruseasca prin interzicerea exporturilor de echipamente si tehnologie, dand vina pe guvern ca a sprijinit militantii prorusi din Ucraina.
Rusia a negat aceste acuzatii, iar industria petroliera nu a fost lovita cu sanctiuni mai dure, astfel ca productia nu a fost afectata pe moment.
Insa analistul Ildar Davletshin sustine ca acest sector va resimti efectul sanctiunilor abia anul viitor.
Rusia: Forajul in Marea Kara va continua
Forajul in Marea Kara va continua anul viitor, chiar daca ...citeste mai departe despre "Sanctiuni fara ecou in Rusia? Productia de petrol, aproape de maximul erei post-sovietice" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 04 Octombrie 2014, ora 09:59
Pana in 2030, Rusia ar putea fi urmatoarea victima dupa Grecia, daca nu isi va reduce cheltuielile, potrivit reprezentantilor Bancii Mondiale.Economistul sef al biroului de la Moscova al Bancii Mondiale, Sergei Ulatov, este de parere ca valoarea datoriilor Rusiei va ajunge pana in 2030 la un nivel similar cu cel al Greciei.
Acesta sustine ca in prezent sunt avantajati de pretul petrolului si nu de o politica macroeconomica prudenta.
Ministrul de Finante al Rusiei a cerut stoparea cresterii anuale a cheltuielilor la 4% pentru a stabiliza finantele publice.
Potrivit acestuia, deficitul bugetar poate scadea sub 0,5% din PIB daca pretul petrolului va fi in medie de 115 de dolari/baril.
Pe de alta parte, Sergei Ulatov este de parere ca Rusia nu va reusi sa acopere deficitul din fondul de pensii chiar daca pretul petrolului ar ramane la 115 dolari/baril. Astfel, pana in 2012 Rusia va prezenta excedente monetare si de cont curent datorita preturilor ridicate ale petrolului.
Marile proiecte de infrastructura cum ar fi Olimpiada de Iarna din 2014 si Cupa Mondiala din 2018 vor fi poveri grele pentru bugetul Rusiei.
Cu o datoriei publica scazuta si cu rezerve in valuta de 520 de miliarde de dolari, Rusia nu se confrunta cu probleme de sustenabilitate fiscala. Cu toate acestea "deficitul fiscal non-petrol, de mare importanta pentru sanatatea fiscala a Rusiei pe termen lung, ramane inca mare", spune Ulatov, potrivit Gandul. mai mult
Duminica, 26 Iunie 2011, ora 10:31