Beneficiile in urma declinului pretului titeiului ar putea sa nu se materializeze pana cand cererea nu se va redresa pe plan global si bancile centrale din economiile avansate nu renunta la ratele dobanzilor extrem de scazute, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI).
In pofida scaderii pretului petrolului din iunie 2014, economistii inca asteapta efectele pozitive ale acestor evolutii, transmite Bloomberg.
In timp ce principalul motiv al declinului a fost cresterea livrarilor pe plan global, noul raport al FMI arata ca anul trecut cererea pe plan intern a fost mai slaba decat s-a estimat in statele exportatoare de titei, in timp ce importatorii de petrol, cum ar fi SUA si Europa, au inregistrat o cerere in linie cu asteptarile analistilor.
Intr-o perioada in care pretul petrolului este scazut si bancile centrale nu pot reduce si mai mult ratele dobanzilor, "declinul inflatiei in urma costurilor de productie mai scazute majoreaza rata reala a dobanzii, ...citeste mai departe despre "Raport: Motivul pentru care prabusirea pretului petrolului nu a impulsionat inca economia" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Martie 2016, ora 20:38
Pretul petrolului va atinge nivelul minim in acest an, a transmis, sambata, seful gigantului petrolier BP.
Intr-un interviu acordat postului de radio BBC, Bob Dudley a mentionat ca nu se asteapta ca titeiul sa coboare sub 30 de dolari pe baril.
Mai mult, el a sustinut ca pragul de jos va fi atins in 2016, insa pretul nu va inregistra o crestere spectaculoasa in urmatorii 2-3 ani.
In prezent, petrolul Brent, relevant pentru Europa, se tranzactioneaza in jurul valorii de 37 de dolari pe baril la bursa din Londra.
"Nivelul minim ar putea fi atins in primul trimestru al anului", a opinat seful BP, citat de This Is Money.
In 2015, petrolul Brent a pierdut 34% din valoare, iar in 2014 - 48%.
Aceasta prabusire a condus la scaderea inflatiei in multe tari din... citeste mai departe despre "Pretul petrolului, incotro? Se va prabusi si in 2016? Explicatiile sefului unui gigant energetic" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2016, ora 08:42
Ieftinirea petrolului loveste puternic in tarile a caror economie depinde de exporturile de "aur negru". Excedentele bugetare uriase se transforma in deficite, iar programele sociale generoase sunt inlocuite cu masuri de austeritate.
Pretul petrolului s-a prabusit la 37 de dolari pe baril, comparativ cu 100 de dolari pe baril la mijlocul anului 2014, pe fondul deciziei Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a nu diminua productia si al reducerii cererii din partea Chinei si a altor tari, noteaza CNN.
Sunt afectate in special urmatoarele cinci tari.
Venezuela
Venezuela detine cele mai mari rezerve de petrol din lume. Ani de zile, banii obtinuti din productia de petrol au fost folositi pentru plata pensiilor, a serviciilor de asistenta medicala, a beneficiilor sociale si chiar in scopul subventionarii locuintelor si magazinelor alimentare.
Insa in prezent economia tarii se afla in pragul colapsului. Rata inflatiei a urcat intr-un ritm galopant, guvernul este ...citeste mai departe despre "Cinci tari zdrobite de prabusirea pretului petrolului" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 02 Ianuarie 2016, ora 12:49
In prima decada a lunii noiembrie, pretul petrolului Brent (relevant pentru Europa) a scazut cu cca 3,7%, iar leul s-a depreciat in aceeasi perioada cu cca 1,9% fata de dolarul american, astfel incat cei doi factori de influenta asupra preturilor carburantilor din Romania au actionat in directii opuse, potrivit unei analize a casei de brokeraj Noble Securities.
"Rezultatele nefavorabile raportate de Zona Euro in ceea ce priveste somajul si inflatia, faptul ca Banca Centrala Europeana a redus dobanda de referinta, plus evolutia recenta peste asteptari in ceea ce priveste piata americana a muncii au fost factorii care au condus in ultima perioada la deprecierea Euro si, respectiv, la intarirea consistenta a Dolarului american. In contextul aprecierii monedei americane, asistam, in general, la scaderea cotatiilor marfurilor si deci si a petrolului", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.
Astfel, in deschiderea lunii curente, pretul petrolului Brent oscila in jurul a 108,8-109 usd/baril, iar perechea usd/leu avea valori in jur de 3,2540. La sfarsitul saptamanii trecute, cotatia petrolului Brent scazuse usor sub 105 usd/baril, iar Leul se depreciase pana la valoarea de cca 3,3160 lei pentru un dolar.
"Preturile carburantilor se construiesc, desigur, intr-un mod mai complex decat "aritmetica" simpla "pret petrol- cotatie usd/ron". In mod... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 16:23
Pretul piperat al petrolului a afectat inflatia din zona euro, care s-a mentinut in martie la acelasi nivel din februarie, de 2,7%, indicand probabilitatea din ce in ce mai mare ca economia zonei sa se adanceasca in recesiune.
Preturile la consumator in cele 17 natiuni ale zonei euro au crescut cu 2,7 procente in luna martie, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, arata datele oferite de Eurostat, aceeasi valoare ca si in urma cu o luna, dar peste estimarile initiale de 2,6%.
Pretul petrolului Brent se apropie de 120 de dolari pe baril, influentand negativ evolutia economica din zona, pe masura ce rata somajului creste si din ce in ce mai multe masuri de austeritate sunt implementate de guverne. In plus, increderea si puterea de cumparare a consumatorilor a scazut considerabil in ultima perioada.
Ingrijorarile cu privire la relatia precara dintre Uniunea Europeana, Statele Unite si Iran au dus la cresterea pretului la titei cu 13% doar de la inceputul anului si pana acum. Statul iranian, al doilea cel mai mare producator de petrol din lume, urmeaza sa fie sanctionat de cele doua puteri din cauza programului nuclear derulat de guvern.
Cresterea necontrolata a pretului petrolului ar putea reprezenta cea mai mare amenintare la adresa redresarii economice. Pretul la energie a reprezentat aproximativ 0,6 puncte procentuale din totalul inflatiei din martie, ceea ce inseamna ca fara costul crescut al petrolului si produselor derivate, preturile la... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 09:43
Pretul petrolului va atinge un nivel record de 123 dolari/baril in 2012, din cauza lichiditatii crescute de pe pietele financiare, a dobanzilor reduse, dar si a politicilor monetare pentru majorarea ofertei monetare adoptate de principalele banci centrale ale lumii, spun analistii Erste Bank.
Pretul mediu pentru titeiul Brent a crescut la un nou nivel record, de 111 USD pe baril in 2011.
Chiar si ajustat in functie de inflatie, acest pret a depasit nivelul din 2008 si a fost mai mare decat cel din timpul celui de-al doilea soc petrolier din 1979/1980. Factorii care au sustinut majorarea pretului petrolului au fost oferta si tensiunile care s-au raspandit anul trecut din Maroc pana in Iran, se arata intr-un comunicat remis Business24.
Intreaga regiune produce aproape 30 milioane de barili pe zi(mb/zi) si exporta peste 21 mb/zi. De asemenea, politica monetara tot mai expansionista implementata de Sistemul Federal de Rezerve al SUA (FED), Banca Centrala Europeana, Banca Angliei si Banca Chinei a avut un efect stimulativ.
Faptul ca FED este pregatit acum sa continue politica de dobanda zero pana la sfarsitul anului 2014 ar trebui sa influenteze pozitiv intregul sector al materiilor prime, in special petrolul si aurul.
Astfel, s-au stabilit bazele pentru atingerea de noi recorduri.
"Preconizam un pret mediu de 123 USD pe barilul de titei Brent in 2012", a declarat Ronald Stoeferle, analist materii prime in cadrul Erste Group. In Europa, pretul mai ridicat... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 13:10
Emirarul arab Qatar a inregistrat o crestere de 41,8% a Produsului Intern Brut (PIB) nominal, excluzand inflatia, in al doilea trimestru.Avansul vine in urma majorarii livrarilor de gaze si produse asociate, dar si cresterii preturilor la energie pe piata globala, transmite Reuters, preluat de Gandul.
PIB nominal national estimat a ajuns la 153,7 miliarde de riali (42,2 miliarde de dolari), de la 108,4 miliarde de riali in trimestrul al doilea al anului trecut, a anuntat Autoritatea pentru Statistica din Qatar. In primul trimestru, PIB a urcat cu 8,8%, la 141,3 miliarde de riali.
"Volumul ridicat al produselor industriei gazelor naturale si preturile mari la energie sunt principalele motoare ale avansului PIB in trimestrul al doilea", a explicat autoritatea pentru statistica.
Valoarea adaugata bruta a sectorului minier, care include petrolul si gazele, a urcat cu 67,6% fata de trimestrul al doilea al anului trecut, dupa un avans de 10,3% in primele trei luni.
Qatarul, cel mai mare exportator de gaz natural lichefiat, ramane lider in regiunea Golfului si dupa cresterea PIB real, ajustat la inflatie, estimata la 18,9% pentru acest an de economisti consultati de Reuters. mai mult
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 08:08
Fondul Monetar International (FMI) avertizeaza ca economia globala intra intr-o perioada in care petrolul va fi tot mai greu de gasit, care ar putea fi marcata de o crestere puternica a preturilor, transmite Reuters.FMI noteaza ca tensiunile din piata sunt tot mai puternice, pe fondul cererii in crestere abrupta de pe pietele emergente aflate in expansiune puternica, precum China, care contrasteaza cu problemele de productie, in special in contextul exploatarilor ajunse la maturitate.
"Exista un risc ca tensiunile dintre cerere si oferta sa se intensifice din nou, iar preturile sa creasca rapid", a declarat Thomas Helbling, consilier al Departamentului de Cercetare al FMI si autor al unui raport prezentat joi de institutia de la Washington.
Pretul petrolului a depasit in aceasta saptamana 120 de dolari pe baril pentru prima data in ultimii doi ani si jumatate. Pretul petrolului Brent, una dintre cotatiile de referinta la nivel mondial, a urcat cu aproape opt dolari pe baril in ultimele cinci zile, atingand miercuri un maxim de 122,3 dolari pe baril.
Rezultatele unui sondaj efectuat de Reuters in randul traderilor de petrol indica majorarea pretului la peste 130 de dolari pe baril pana la sfarsitul acestui an.
Evolutia pietei petrolului aprinde semnale de alarma cu privire la inflatie si la revenirea economiei globale, care ar putea fi afectata puternic de scumpirea energiei.
FMI noteaza ca, daca tensiunile dintre cerere si oferta se vor intensifica, preturile petrolului ar... mai mult
Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 11:08
Marea Britanie si o serie de state vulnerabile din zona euro, precum Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania, sunt cele mai expuse la riscurile presupuse de revenirea pretului petrolului la 100 de dolari pe baril, care ameninta cresterea economica, potrivit Mediafax.Costurile mai ridicate ale tuturor marfurilor petroliere, de la benzina la pacura, kerosen si multele produse care cuprind o componenta a petrolului reprezinta practic o taxa suplimentara, intr-o perioada cand perspectivele economice ale unor tari sunt foarte fragile.
Majoritatea analistilor nu cred ca petrolul va reveni la maximul istoric din 2008, de 147 de dolari pe baril, deoarece producatorii dispun de capacitate in exces. Economia globala si, in mai mare masura, cea europeana, sunt vulnerabile insa si la niveluri mai reduse fata de acest maxim.
"De fiecare data cand ponderea sectorului energetic in economia globala a ajuns la 9%, am intrat intr-o criza majora. S-a intamplat in anii '80, ca si in 2008. Acum suntem la circa 7,8% si, daca depasesti 100 de dolari pe baril, sa zicem pana la 120 de dolari pe baril, ajungi la acel 9%", comenteaza Sabine Schels, commodity analyst la Merrill Lynch.
Cresterea preturilor petrolului a facut presiuni asupra Bancii Angliei sa creasca dobanda de politica monetara pentru a atenua inflatia deja ridicata, spun unii economisti.
Deprecierea euro din cauza crizei datoriilor de stat simultan cu aprecierea cotatiilor barilului creeaza totodata o povara greu de suportat... mai mult
Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 23:20