Pretul titeiului a scazut joi, dupa avansul inregistrat in ziua anterioara, deoarece cresterea numarului de infectii cu noul coronavirus pe plan mondial a sporit temerile privind cresterea economiei si redresarea cererii de petrol, transmite Reuters.
Cotatia futures a barilului de petrol "light sweet crude" a scazut joi cu 0,24 dolari, la 40,80 dolari, in timp ce cotatia futures a barilului de petrol Brent din Marea Nordului a coborat cu 0,28 dolari, pana la 43,04 dolari.
Statele europene impun noi restrictii pentru a tine sub control extinderea pandemiei de coronavirus, iar India, al treilea mare consumator de petrol, este in grafic sa depaseasca SUA la cel mai mare numar de infectii cu Covid-19 pe plan mondial.
"Traderii sunt extrem de ingrijorati de amploarea restrictiilor impuse pentru a tine sub control extinderea pandemiei", a explicat Stephen Innes, de la Axi.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol "light sweet crude" cu livrare in luna noiembrie a crescut miercuri cu 0,84 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 41,04 dolari.
La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare in luna decembrie a urcat miercuri cu 0,87 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 43,32 dolari.
Si Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a inrautatit estimarile privind cererea de titei in 2021, din cauza extinderii pandemiei, sporind astfel dificultatile cu care se confrunta grupul... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2020, ora 11:54
De parca nu ar fi fost de ajuns ca de pe 15 septembrie a crescut pretul combustibililor si urmeaza inca o scumpire din cauza impunerii supraaccizei la carburanti, si pretul petrolului e din ce in ce mai mare, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.
Cotatia barilului de petrol Brent a crescut, luni, la bursa ICE Futures din Londra cu 3%, ajungand la inchidere la valoarea de 59,02 dolari, cel mai ridicat nivel din iulie 2015, pe fondul majorarii cererii si al tensiunilor geopolitice, transmite BBC.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol light sweet crude a crescut cu 1,56 dolari, ajungand la la valoarea de 52,22 dolari.
"Reducerea productiei incepe sa functioneze si reechilibrarea este in desfasurare", a apreciat Gene McGillian, de la Tradition Energy.
Luni, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenintat ca va inchide conducta prin care Kurdistanul irakian exporta petrol in Turcia si pe pietele globale, pentru a spori astfel presiunile asupra kurzilor din Irak, care votau la un referendum cu privire la independenta. Aceste tensiuni, alaturi de majorarea cererii, in special din China, au dus luni la cresterea pretului titeiului pe plan global.
Reechilibrarea pietei petrolului inregistreaza progrese mai lente decat se estima, dar procesul va accelera in semestrul doi din 2017, a afirmat recent secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo.
Acesta a mentionat cresterea semnificativa a cererii de titei,... mai mult
Marti, 26 Septembrie 2017, ora 13:56
Yemen, al 39-lea stat producator de petrol din lume, conteaza prea putin in piata pentru a influenta pretul combustibilului. In schimb, pozitia pe care o detine in centrul rutelor comerciale ale "aurului negru" extras din Orientuil Mijlociu face din micul stat arab o piesa disputata in conflictul demarat zilele acestea in regiune.
Yemen se invecineaza cu Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume. Pe langa coasta yemenita trec toate petrolierele care traverseaza Goful Aden in rutele lor care fac legatura intre Golful Persic si Occident.
Influenta pozitiei geostrategice a statului arab s-a resimtit imediat dupa ce statele din zona au deschis bombardamentele impotriva rebelilor siiti, pretul petrolului urcand cu 5 procente in urma declansarii conflictului, arata agentia Bloomberg.
Razboi arab
Guvernul yemenit a cedat in fata rebelilor Houthi, o factiune militara a miscarii islamice siite.
Vecinii sauditi au reactionat brusc, la fel ca si alte state arabe din zona, lansand o serie de raiduri aeriene impotriva taberelor de rebeli din Yemen.
Dincolo de interesul Arabiei Saudite de a mentine controlul in zona, toate celelate guverne islamice sunite din regiune acuza gruparea Houthi ca este o unealta a Iranului, un stat condus de musulmanii siiti.
"Pe cand sutele de mii de barili extrasi din Yemen nu au nicio insemnatate, milioanele de barili pompate zilnic din Arabia Saudita conteaza foarte mult, iar Ryadul se teme de raspandirea revoltei in... mai mult
Joi, 26 Martie 2015, ora 11:50
Scaderea pretului petrolului pare o "capcana" a sauditilor, care, prin intermediul OPEC, platesc niste vechi "polite" americanilor.
Desi americanii au acum benzina ieftina la pompa, pe termen lung sunt subminate eforturile lor de a obtine energie din alte surse: combustibilul ieftin transforma orice investitie in energia alternativa intr-o adevarata moara de tocat bani.
In plus, acelasi pret scazut poate duce foarte usor la falimentul multor companii petroliere, observa reporterii revistei Market Watch.
O strategie calculata cu efecte economice globale
Pretul actual al petrolului a ajuns la nivelul cotatiilor din 1979 si, dupa 36 de ani de la finalul primei crize a petrolului, SUA se trezesc in aceeasi postura de mare invins in batalia cu versatul adversar OPEC.
Acum, in prabusirea pietei petrolului, slaba performanta economica din Europa, Japonia si China si lipsa cererii masive pot justifica in proportie de 30-40% scaderea dramatica a cotatiei barilului pe ultimele opt luni.
Diferenta poate fi pusa in sarcina infuziei de cantitati suplimentare de petrol in piata, o masura adoptata impotriva oricarei logici firesti de catre tarile OPEC.
Cota de piata, mai importanta ca profitul
Arabii si sud-americanii nu sunt singurii insa care au pompat cantitati suplimentare in piata. In ultimii trei ani, Statele Unite au adaugat o cantitate suplimentara de circa 3 milioane de barili/zi, echivalentul productiei kuweitiene de petrol.
Acum, americanii se... mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 13:30
3Pretul petrolului a crescut pentru prima oara in ultimele sapte zile, dupa ce China a anutat ca va stimula cresterea economica, iar Goldman Sachs sustine ca echilibrul intre cererea si oferta de titei este in scadere.
Pe 18 mai, contractele futures intermediate de West Texas Intermediate au castigat 0,8 la suta, asta dupa ce ajunsesera la cel mai scazut nivel din ultimele sapte luni. Intr-un raport Goldman Sachs se arata ca declinul cererii de petrol a fost nejustificat.
China se axeaza mai mult pe stimularea cresterii economice
Intre timp, China sustine ca se va concentra mai mult pe stimularea cresterii economice, spune premierul Wen Jiabao, citat de agentia de stiri oficiala, Xinhua News Agency. Indicele brut al puterii relative a ramas sub 30, un semn ca aceasta poate fi supravanduta.
"Cresterea Chinei continua sa fie sustinuta si robusta", a spus Christopher Bellew, senior broker la Bache Jefferies Ltd. din Londra. "Majorarea preturilor petrolului este, in cele din urma, cauzata de cererea in crestere puternica, in state precum China si India. Preturile par sa fi atins o valoare minima la chinezi", sustine brokerul.
Cotatiile petrolului brut, cu livrare in iunie, au crescut cu aproape 72 de centi, ajungand la 92,20 dolari pe baril, la tranzactionarea electronica pe New York Mercantile Exchange, in timp ce la Bursa de la Londra a fost de 91,71 dolari, la 10:51, ora Londrei.
Acesta a scazut cu 1,2 la suta pe 18 mai, la 91,48 dolari, cel mai mic pret... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 19:00
Barilul de petrol s-a ieftinit dupa ce ambasadorul Iranului la Moscova a anuntat ca tara sa ia in considerare oprirea programului nuclear pe care il dezvolta, la propunerea Rusiei, pentru a impiedica eventuale noi sanctiuni din partea SUA si UE.
Contractele futures s-au ieftinit cu 1 dolar dupa ce ambasadorul Mahmoud-Reza Sajjadi a declarat ca "vor analiza propunerea", in cadrul unui interviu acordat la ambasada Iranului in Moscova, scrie Bloomberg.
Pretul barilului de petrol a atins, la inceputul saptamanii, cel mai inalt nivel pe masura ce SUA au anuntat o scadere a stocurilor de petrol. Comenzile pentru bunurile de folosinta indelungata in America au inregistrat in martie cea mai mare scadere a ultimilor trei ani.
"Stirile din Iran si nivelul comenzilor pentru bunuri de folosinta indelungata au cauzat o scadere a preturilor la petrol", a declarat Tom Bentz, director al BNP Paribas Prime Brokerage din New York. "
Pretul petrolului Crude cu livrare in iunie a coborat pana la 103,87 dolari/baril pe piata de la New York, dupa ce a atinsese anterior cotatia de 104,49 dolari/baril, cel mai mare nivel de pe 18 aprilie si pana acum. In total, pretul a crescut cu 5,1% doar de la inceputul anului.
Pretul petrolului Brent cu livrare in iunie a scazut cu 6 procente, pana la 118,10 dolari pe baril, pe piata londoneza.
Se atenueaza conflictul, scad preturile
Luand in considerare faptul ca principalul propulsor al preturilor la petrol in ultima perioada a... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 08:16
Pretul barilului de petrol a avansat usor, inainte de anuntul guvernului american. Departamentul Muncii trebuie sa faca oficiala scaderea ratei somajului, eveniment care a alimentat optimismul investitorilor.
Contractele futures pe petrol si-au revenit, dupa ce au inregistrat o pierdere saptamanala, scrie Bloomberg Bloomberg. Rata somajului in SUA a scazut, dupa ce 140.000 de someri s-au angajat, luna trecuta. In decembrie, alti 200.000 de americani isi gasisera un loc de munca.
Pretul petrolului crude, cu livare in martie a fost de 96.85 de lei pentru un baril, cu 49 de centi mai mult. Contractele futures au pierdut 1,3%, pana la 96.36 de dolari, cel mai mic nivel din 19 decembrie. Preturile au scazut cu 2,7%, in total, saptamana aceasta.
Costul barilului de titei brent, cu livrare in luna martie, a crescut pana la 112.64 de dolari. Joi pretul l petrolului crude cu livrare in luna martie a ajuns la 97.67 de dolari pentru un baril, cu sase centi mai mult decat costul inregistrat miercuri. mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 13:09
Pretul petrolului a inregistrat prima crestere din ultimele patru zile, dupa ce un indice al activitatii economice din China a urcat, in mod neasteptat.
Pretul barilului de titei a avansat, in contextul in care investitorii speculeaza ca statul chinez, cel mai mare consumator brut de petrol, rezista la criza datoriilor din Europa, scrie Bloomberg.
Contractele de tip futures au castigat 0,4%. Pretul petrolului crude cu livrare in luna martie a crescut cu 86 de centi, pana la 99,34 dolari pentru un baril, pe pietele de tranzactionare electronica din New York.
Tarifele pentru petrolul brent au avansat cu 1,1 dolari, pana la 112,08 dolari pentru un baril, pe pietele din Londra. Pretul petrolului crescuse, marti cu aproape doi dolari, din cauza temerilor legate de oferta. mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 14:51
Pretul petrolului a inregistrat cea de-a doua zi de scadere consecutiv, titeiul tranzactionandu-se sub 100 de dolari pentru un baril, pe pietele de tranzactionare din New York.
Pretul petrolului a coborat, pe pietele din New York, pana la valoare de 98.1 dolari pentru un baril, potrivit datelor Bloomberg. Contractele futures au scazut cu 1,2%, miercuri, dupa ce in ziua precedenta coborasera cu 0,6%.
Cererea de benzina din SUA a crescut, in ultimele doua saptamani, in timp ce importurile si-au revenit, prezinta un raport al Departamentului de Energie, citat de publicatia aminita.
Embargoul introdus de Uniunea Europeana asupra importurilor de petrol din Iran va alimenta, cel mai probabil, temerile analistilor. Acestia sustine ca pretul petrolului ar putea creste foarte mult.
Pretul petrolului crude, cu livrare in luna martie, a scazut cu 1.15 dolari, pana la 98.1 dolari pentru un baril. Marti, pretul petrolului era de 98.95, cel mai mic nivel din 20 ianuarie. Pretul petrolului brent, cu livrare in luna martie, a urcat pana la 109.53 de dolari pe baril, cu 50 de centi mmai putin fata de costul de marti. mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 17:24