Cererea pentru petrol este in scadere, in timp ce productia creste galopant. Prin urmare, pretul a scazut semnificativ si a ajuns, luni, la cel mai mic nivel din ultimii 18 ani.
The Guardian explica pe scurt cum s-a ajuns la aceasta situatie.
Pretul petrolului Brent, relevant pentru piata europeana, a coborat sub 23 de dolari pe baril, in tranzactiile de luni dimineata, acesta fiind cel mai mic nivel din noiembrie 2002 - cand SUA si Marea Britanie se pregateau sa invadeze Irakul.
Scaderea cererii are explicatii destul de simple. Ca o consecinta a pandemiei COVID-19, avioanele au fost tinute la sol in numar mare, multi oameni lucreaza de acasa (si, prin urmare, nu mai folosesc masinile personale pentru transport), iar marile economii consumatoare de petrol si produse derivate ar putea fi lovite de recesiune, asadar, combustibilii fosili vor fi folositi mult mai putin.
Cat despre ce se intampla pe partea de productie, aici lucrurile se complica. In mod normal, daca cererea scade, atunci raspunsul normal al producatorilor ar fi sa-si limiteze capacitatea, in speranta ca pretul se va stabiliza.
Dar, de data aceasta, situatia e alta. Arabia Saudita a dat robinetele la maxim, chiar daca veniturile la bugetul de stat vor fi mai mici. Motivul? Aceasta tara face un joc de putere cu alte doua natiuni importante pe piata petrolului: SUA si Rusia.
Pe de o parte, sauditii spera ca scaderea pretului sa puna presiune pe producatorii americani ce extrag petrol din... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 00:00
Arabia Saudita a anuntat, marti, ca in aprilie va mari productia de petrol la un nivel record, parand ca respinge o propunere de discutie din partea Rusiei referitoare la livrari.
Ciocnirea dintre titanii industriei petroliere Arabia Saudita si Rusia a condus luni scaderea cotatiilor petrolului cu 25%, provocand vanzari determinate de panica si pierderi masive pe Wall Street, bursa fiind deja afectata de epidemia de coronavirus.
Presedintele american Donald Trump a vorbit luni, telefonic, cu printul mostenitor saudit Mohammed bin Salman, despre pietele energiei, a anuntat marti Casa Alba.
Directorul general al Aramco, Amin Nasser, a spus ca in luna aprilie grupul va mari livrarile de petrol la 12,3 milioane de barili pe zi pentru clientii din Arabia Saudita si din strainatate, relateaza Reuters.
Cantitatea este cu 300.000 de barili de petrol pe zi peste capacitatea maxima de productie, indicand ca Aramco ar putea efectua livrari si din rezerve.
Arabia Saudita si Kuweitul au convenit sa reia productia la exploatari petroliere comune din asa-numita Zona Neutra.
Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, i-a spus, luni, ambasadorului Rusiei la Natiunile Unite ca pietele energiei trebuie sa ramana "ordonate", pe fondul cresterii ingrijorarii ca livrarile suplimentare din Arabia Saudita si Rusia vor provoca falimente in randul producatorilor de petrol de sist din SUA, ale caror preturi de productie sunt mai ridicate.
In ultimele luni, Arabia Saudita a... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 09:26
Principalele burse europene au inregistrat, luni dimineata, scaderi importante, afectate de agravarea crizei sanitare provocata de epidemia de coronavirus, dar si de socul petrolier provocat de Arabia Saudita care a declansat un razboi al preturilor.
La scurt timp de la debutul tranzactiilor, bursa de la Londra a inregistrat o cadere de 7,14%, iar cea de la Frankfurt un declin de 6,16%. Indicele FTSE MIB al bursei de la Milano a cazut cu 10,45%, transmite Reuters.
In jurul orei 10:08 GMT, bursa de la Paris afisa o scadere de 6,86%, cel mai puternic declin inregistrat in cursul unei sedinte dupa data de 24 iunie 2016, cand a avut loc referendumul pentru Brexit.
Indicele paneuropean Stoxx pentru banci s-a depreciat cu 8,21%, cu scaderi de peste 15% pentru bancile italiene. In cazul companiilor petroliere, indicele paneuropean Stoxx a inregistrat o scadere de 14,33%.
Bancile franceze, la fel ca si bancile europene, se numara printre cele mai afectate, fiind penalizate de scaderea randamentelor la obligatiunile guvernamentale. Actiunile Societe Generale au pierdut 13,18%, BNP Paribas a scazut cu 9,39% iar Credit Agricole a pierdut 9,93%.
In randul companiilor petroliere, scaderile au fost provocate de decizia Arabiei Saudite de a reduce pretul oficial de vanzare al petrolului si de a-si majora productia de titei luna viitoare, declansand practic un razboi al preturilor exact intr-un moment in care epidemia de coronavirus afecteaza cererea mondiala de petrol.... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 13:36
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), formata din 12 state, in frunte cu Arabia Saudita, controleaza cam 40 la suta din productia globala de "aur negru". In consecinta, are o influenta semnificativa in acest domeniu, iar adesea a fost acuzata ca se comporta ca un cartel.
Insa Rusia a anuntat de curand sfarsitul influentei OPEC, transmite Reuters.
Influenta acestei organizatii a fost amenintata in ultimii ani de avansul producatorilor americani, care au profitat de pe urma resurselor neconventionale. Din acest motiv, OPEC nu a dorit sa reduca productia in momentul in care pretul petrolului a inceput sa scada, la mijlocul anului 2014, pentru a impulsiona o revenire a cotatiei titeiului.
Intr-adevar, cota de piata a fost aparata, insa statele OPEC su sacrificat altceva, mult mai important: bunastarea cetatenilor.
Arabia Saudita e in chinuri: Indiciul care arata proportia prabusirii
Un exemplu graitor este Arabia Saudita, care isi consuma rapid rezervele ...citeste mai departe despre "Disparitia celui mai mare cartel din industria petroliera e o veste foarte proasta pentru Rusia" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Mai 2016, ora 08:29
In ciuda faptului ca pretul titeiului a scazut foarte mult, afectand tarile producatoare de petrol, locuitorii din capitala Arabiei Saudite par sa nu resimta efectele negative ale situatiei.
Bloomberg noteaza care sunt elementele care le permit celor care stau in Riyadh sa isi continue viata la fel ca inainte.
Ideea ca populatia sa beneficieze din plin de veniturile obtinute din petrol le-a permis celor din familia Al Saud sa ramana la putere in vreme ce tensiunile din regiune au escaladat.
Astfel, chiar si atunci cand castigurile se micsoreaza, conducatorii Arabiei Saudite prefera sa scoata bani din visteria statului si sa inregistreze deficite bugetare uriase decat sa puna in pericol aceasta cutuma.
Rusia flirteaza cu Arabia Saudita: Miza - petrolul lumii
Insa economistii avertizeaza ca situatia nu poate dura la nesfarsit. Fondul Monetar International (FMI) arata ca economiile statului se vor termina in 5 ani daca pretul petrolului ramane la nivelul actual.
Statul a ...citeste mai departe despre "Desi pretul petrolului s-a prabusit, aceasta tara isi tine in continuare locuitorii ca-n puf" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2015, ora 14:43
Cel mai mare producator de petrol din lume, Arabia Saudita, a fost nevoit sa se imprumute pe piata interna cu 4 miliarde de dolari, in urma socului suferit anul trecut in momentul prabusirii pietei petrolului.
Guvernul de la Riad a emis pentru prima data in ultimii opt ani obligatiuni de stat pentru a sustine nivelul cheltuielilor din regat.
Pentru moment, Fahad al-Mubarak, guvernatorul Agentiei Monetare a Arabiei Saudite (SAMA), intentioneaza sa foloseasca obligatiuni si rezervele valutare ale statului pentru a acoperi un deficit ce se anunta mai mare decat cel prevazut de economistii sai, arata postul CNBC.
Datorie noua
"Ne asteptam ca nivelul imprumuturilor facute de stat sa creasca", s-a confesat al-Mubarak intr-un interviu acordat cotidianului local Al-Eqtisadiah. Analistii au estimat un nivel al deficitului de 130 de miliarde de dolari pentru acest an.
Guvernul saudit care, gratie pretului ridicat al petrolului, nu a mai lansat obligatiuni din 2007 a apelat constant la rezervele valutare constituite. Acestea atinsesera nivelul de 737 miliarde de dolari in august 2014.
Pana acum, insa, 65 de miliarde au fost consumate pentru plata salariilor aparatului administrativ din Arabia Saudita, finantarea unor proiecte speciali si sustinerea razboiului impotriva rebelilor houthi din Yemen.
Suma ar fi fost probabil mai redusa, daca regele Salman bin Abdulaziz Al Saud nu ar fi exploatat si el rezervele de valuta ale tarii, acordand bonusuri generoase pentru... mai mult
Luni, 13 Iulie 2015, ora 17:43
1Pretul petrolului nu va mai depasi pragul de 100 de dolari pe baril, nici macar pe fondul cresterii cererii la nivel mondial, intrucat producatorii de petrol de sist vor reveni pe piata, a declarat Mohammed al-Madi, guvernatorul Arabiei Saudite la OPEC.
"Cred ca va fi dificil ca pretul petrolului sa mai atinga iar 100 de dolari sau 120 de dolari vreodata. Asta va permite companiilor care au costuri de productie mari sa se intoarca pe piata", a afirmat al-Madi, relateaza Bloomberg.
Oficialul saudit a aratat ca Arabia Saudita va continua sa investeasca pentru a-si mentine capacitatea de productie la nivelul actual.
Pretul petrolului Brent, indicatorul global din industria petroliera, a scazut cu aproape 50% anul trecut, pana la aproximativ 55 de dolari pe baril in prezent, dupa ce OPEC a decis sa nu coboare productia de petrol, in pofida surplusului de pe piata.
Organizatia, care asigura 40% din necesarul de petrol la nivel mondial, incearca astfel sa-si protejeze cota de ...citeste mai departe despre "Sentinta pentru pretul petrolului: Va mai ajunge vreodata la 100 de dolari pe baril?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 22 Martie 2015, ora 18:06
Americanii sunt tot mai convinsi ca prabusirea pietei petrolului este opera sauditilor, care au incercat astfel sa loveasca in companiile care exploateaza gaze de sist, dar si sa le plateasca o polita mai veche iranienilor.
"Arabia Saudita este in mare masura responsabila pentru scaderea dramatica a pretului petrolului si gazelor din ultimele luni", sustine un oficial al Rezervei Federale americane.
Intr-un discurs sustinut miercuri la Economic Club din New York, Richard Fisher, seful Rezervei Federale din Dallas, sustine ca "sauditii au orchestrat" criza de pe piata petrolului, potrivit CNN.
Pana acum, Fisher este cel mai important oficial american care blameaza jocul Arabiei Saudite pe piata petrolului.
Soc directionat
"Noi suntem un important furnizor de energie in piata. Sauditilor le-a luat ceva vreme pana sa realizeze ce se intampla", a afirmat Fisher, facand referire la dezvoltarea segmentului extractiv de gaze si de petrol de sist din Statele Unite si Canada.
Dezechilibrul din piata se traduce printr-o scadere vertiginoasa a pretului barilului de la 100 de dolari in iulie 2014, la sub 50 de dolari in ultima luna.
Oficialii de la Riad au acuzat in repetate randuri lipsa cererii din piata pentru dezechilibrul creat in ultimele luni, dar au admis ca aceasta situatie pune presiune pe industria petroliera din Statele Unite.
"Cu toate ca nu OPEC sau Arabia Saudita se afla in spatele prabusirii pietei petrolului exista si un avantaj in acest... mai mult
Joi, 12 Februarie 2015, ora 14:20
Cererea de petrol la nivel global este tot mai mica, ceea ce pune la grea incercare marile economii, dar si statele care se bazeaza pe astfel de exporturi. Din cauza scaderii pretului petrolului, deflatia ramane o amenintare reala in lume.
Conform Forbes, pretul petrolului a scazut cu 20% in ultimele luni, iar multi privesc acum spre Arabia Saudita, asteptand de aici o scadere a productiei - fara succes.
Nici productia de petrol a SUA nu da semne ca ar incetini, ridicandu-se in prezent la peste noua milioane de barili pe zi.
Salvarea ar putea sa vina insa din China, cel mai mare importator, care are mai multa libertate de negociere pe piata de profil, dupa ce SUA au cedat pozitia de lider al cererii de petrol de pe pietele externe.
Aramco, compania nationala de profil a ...citeste mai departe despre "Se va prabusi si mai mult pretul petrolului?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 26 Octombrie 2014, ora 09:11