Principalele burse din Asia inregistrau pierderi semnificative luni, victime ale propagarii epidemiei mondiale de coronavirus si ale prabusirii pietei petrolului, care a condus la o apreciere a yenului japonez in raport cu dolarul, transmite AFP.
Bursa de la Tokyo a incheiat sedinta cu o cadere de 5,07, indicele Nikkei pierzand 1.050,99 puncte pana la 19.698,76 puncte, cea mai mica valoare inregistrata de la inceputul lunii ianuarie 2019.
Bursa de la Seul a incheiat si ea sedinta de luni in cadere cu 4,19%.
Bursele din China au inregistrat si ele scaderi puternice, in special cea de la Hong Kong unde principalul indice a pierdut 3,87% la inceputul tranzactiilor. Bursa de la Shanghai a scazut cu 1,56% iar cea de la Shenzhen a pierdut 1,66% la deschidere.
Stephen Innes, analist la AxiCorp, este de parere ca sunt reunite toate ingredientele pentru o panica bursiera pentru ziua de luni in Asia. "Yenul s-a apreciat, investitorii se ingramadesc spre valorile de refugiu pe masura ce numarul cazurilor de Covid-19 a crescut exploziv in Europa iar Arabia Saudita a declansat un razboi al preturilor pe piata petrolului", a comentat Stephen Innes.
Italia, care a devenit cea mai afectata tara, dupa China, cu 366 de decese si 7.375 de cazuri pozitive de coronavirus, a decis duminica sa plaseze un sfert din populatie in carantina, o masura inedita in Europa.
Cotatia petrolului a scazut cu aproape 25% luni pe piata din Asia. In jurul orei 2:00 GMT, cotatia barilului de... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 09:41
Preturile petrolului au urcat luni la cele mai ridicate niveluri din ultimii doi ani, cresterea fiind alimentata de o serie de evenimente care au debutat cu arestarile unor fosti si actuali de rang inalt din Arabia Saudita, suspectati de coruptie.
"Arestarile au marit probabilitatea de instabilitate din regat", a declarat John Kilduff, partener la Again Capital, fond de hedging din New York.
Zeci de persoane, intre care printi, ministri si miliardari, au fost arestate in Arabia Saudita intr-o ampla investigatie de coruptie, intre acestia aflandu-se si oficiali care au legatura cu uriasul producator de petrol Aramco.
Pretul petrolului de referinta la bursa din New York a atins in iunie un minim de 42,05 dolari be baril, dar de atunci a urcat cu 15 dolari, la peste 57 de dolari pe baril.
Cresterea de luni a cotatiilor petrolului a favorizat si avansul titlurilor companiilor producatoare, iar indicele Standard & Poor's 500 Energy a urcat cu pana la 1,8%.
Petrolul a fost cotat in crestere in ultimele patru saptamani, pe fondul semnelor ca supra-oferta de pe piata mondiala este in declin, ca reactie la acordul de reducere a productiei al OPEC si al unor producatori din afara organizatiei, cum este Rusia.
Cotatia petrolului american West Texas Intermediate, cu livrare in decembrie, a urcat cu 1,45 dolari, la 57,09 dolari pe baril, la bursa din New York.
Pretul petrolului Brent, de referinta la Londra, cu livrare in ianuarie, a avansat cu 1,81 dolari, la... mai mult
Luni, 06 Noiembrie 2017, ora 22:56
De parca nu ar fi fost de ajuns ca de pe 15 septembrie a crescut pretul combustibililor si urmeaza inca o scumpire din cauza impunerii supraaccizei la carburanti, si pretul petrolului e din ce in ce mai mare, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.
Cotatia barilului de petrol Brent a crescut, luni, la bursa ICE Futures din Londra cu 3%, ajungand la inchidere la valoarea de 59,02 dolari, cel mai ridicat nivel din iulie 2015, pe fondul majorarii cererii si al tensiunilor geopolitice, transmite BBC.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol light sweet crude a crescut cu 1,56 dolari, ajungand la la valoarea de 52,22 dolari.
"Reducerea productiei incepe sa functioneze si reechilibrarea este in desfasurare", a apreciat Gene McGillian, de la Tradition Energy.
Luni, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenintat ca va inchide conducta prin care Kurdistanul irakian exporta petrol in Turcia si pe pietele globale, pentru a spori astfel presiunile asupra kurzilor din Irak, care votau la un referendum cu privire la independenta. Aceste tensiuni, alaturi de majorarea cererii, in special din China, au dus luni la cresterea pretului titeiului pe plan global.
Reechilibrarea pietei petrolului inregistreaza progrese mai lente decat se estima, dar procesul va accelera in semestrul doi din 2017, a afirmat recent secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo.
Acesta a mentionat cresterea semnificativa a cererii de titei,... mai mult
Marti, 26 Septembrie 2017, ora 13:56
Pretul petrolului va atinge nivelul minim in acest an, a transmis, sambata, seful gigantului petrolier BP.
Intr-un interviu acordat postului de radio BBC, Bob Dudley a mentionat ca nu se asteapta ca titeiul sa coboare sub 30 de dolari pe baril.
Mai mult, el a sustinut ca pragul de jos va fi atins in 2016, insa pretul nu va inregistra o crestere spectaculoasa in urmatorii 2-3 ani.
In prezent, petrolul Brent, relevant pentru Europa, se tranzactioneaza in jurul valorii de 37 de dolari pe baril la bursa din Londra.
"Nivelul minim ar putea fi atins in primul trimestru al anului", a opinat seful BP, citat de This Is Money.
In 2015, petrolul Brent a pierdut 34% din valoare, iar in 2014 - 48%.
Aceasta prabusire a condus la scaderea inflatiei in multe tari din... citeste mai departe despre "Pretul petrolului, incotro? Se va prabusi si in 2016? Explicatiile sefului unui gigant energetic" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2016, ora 08:42
Ministrul spaniol al Economiei sustine ca tara sa are de castigat de pe urma petrolului mai ieftin, dar si ca este protejata de criza din China.
Intr-un interviu acordat Bloomberg, Luis de Guindos a explicat ca preturile mai mici in domeniul energetic, atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru companii, ajuta la accelerarea economiei.
Produsul intern brut al Spaniei s-a extins cu 1% in al doilea trimestru din 2015, de trei ori mai mult decat media din zona euro.
"Importam majoritatea materiilor prime, in special gaze si petrol. Deci, pentru Spania, e vorba de o situatie castig-castig", a declarat Luis de Guindos.
Pretul petrolului, incotro? Nimeni nu stie exact
Autoritatile estimeaza o crestere economica de 3,3% pentru tot anul 2015, datorita pretului scazut in domeniul energetic, dobanzilor reduse si faptului ca euro s-a depreciat fata de dolar.
Cat castiga Spania
Scaderea pretului petrolului a adus in buzunarele Spaniei economii in valoare de 10 miliarde de... citeste mai departe despre "Pretul petrolului s-a prabusit: Tara europeana care are multe de castigat" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2015, ora 15:49
Petrolul ar putea ajunge sa se vanda cu 35 de dolari in vara aceasta, cred specialistii in energie.
Unul dintre expertii in domeniu crede ca luna iunie va aduce un pret global al barilului cuprins intre 35-40 de dolari.
Prezent la cea de XVIII-ea editie a conferintei Credit Suisse Asian Investment, presedintele FACTS Global Energy (FGE), Fereidun Fesharaki, a avertizat ca, pentru scurte perioade, pretul petrolului poate cobori si sub aceste valori, arata un reportaj CNBC.
O vara ieftina
Previziunile lui Fesharaki leaga sfarsitul primului semestru al acestui an de o noua cadere a pietei petrolului, presedintele FGE considerand ca acesta se va opri in jurul valorii de 35 de dolari/baril.
"Nu exista plafon minim pentru petrol. Plafonul minim este stabilit de costul de extractie al petrolului din zacamintele de sist, iar acesta este cuprins intre 20-25 de dolari.
Este posibil sa avem pentru o perioada si un astfel de pret pe piata, dar nu inseamna ca va sta asa pentru multa vreme", afirma Fereidun Fesharaki.
Acesta crede ca o presiune suplimentara va fi resimtita de piata in cazul incheierii unui acord intre Statele Unite si Iran pe tema programului nuclear al statului arab.
Piata inundata
O intelegere intre Statele Unite si Iran pe tema programului nuclear dezvoltat de Teheran inseamna si ridicarea sanctiunilor impuse statului arab la exportul de petrol.
Fost consultant pe probleme de energie pentru guvernul de la Teheran, Fesharaki crede ca sunt... mai mult
Luni, 23 Martie 2015, ora 16:34
Companiile de petrol si gaze din intreaga lume cauta modalitati de generare a veniturilor si de imbunatatire a nivelurilor de costuri in actualul context al scaderii pretului petrolului.
Este posibil ca pretul petrolului sa scada si mai mult in absenta unor schimbari pe termen scurt in balanta petroliera la nivel global, dar asteptarile sunt ca piata sa se consolideze si activitatea de tranzactionare sa se intensifice pana in a doua jumatate a lui 2015, sustin specialistii EY intr-un comunicat de presa remis Business24.
Cresterea preturilor nu va fi suficienta pentru un succes durabil, insa.
Gestionarea eficienta a transformarilor structurale din prezent in sectorul de petrolul si gaze necesita un grad mare de flexibilitate financiara, operationala si de portofoliu.
Perspective locale
Clarificarea cadrului de reglementare si armonizarea cadrului fiscal cu noul cadru privind redeventele in sectorul hidrocarburilor vor facilita noi tranzactii in acest sector din Romania, spun specialistii.
"Investitorii in upstream asteapta lansarea unei noi runde de concesiuni in domeniu si clarificarile anuntate de autoritatile romane pentru 2015", sustine Valeriu Binig, Partener EY Romania.
Anul 2014, anul in care pretul petrolului a zguduit interaga lume
Dupa mai bine de trei ani de preturi mari si relativ stabile ale petrolului, slabirea fundamentelor pietei din a doua parte a lui 2014 a depasit, in cele din urma, ca importanta, incertitudinea geopolitica.... mai mult
Joi, 26 Februarie 2015, ora 12:30
Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al OMV Petrom (SNP), a anuntat joi ca din cauza scaderii pretului petrolului isi va reduce programul de investitii pentru perioada 2015-2017, astfel ca va rata tinta de productie stabilita pentru 2016.
Investitiile vor fi reduse la 2,5-3 miliarde de euro, iar 80% din suma va viza activitatea de upstream.
Grupul austriac arata, intr-un raport transmis joi, ca nu va reusi sa isi atinga obiectivul ca in 2016 sa ajunga la o productie de 400.000 berili echivalent petrol pe zi, din cauza reducerii pretului petrolului si a programului de investitii.
Totodata, OMV va reconsidera oportunitatile de renuntare la unele active.
In noiembrie, OMV Petrom a anuntat ca va modifica planurile de investitii pentru 2015, din cauza conditiilor mai putin favorabile din piata si cu volatilitate ridicata, precum scaderea pretului titeiului la minimul ultimilor ani.
Pentru 2014, compania a alocat un buget de investitii de peste 1,3 miliarde de euro, din care aproximativ 85% dedicat proiectelor de explotare si productie a hidrocarburilor. mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 11:10
Pretul petrolului va continua sa scada, sustine un expert american in energie, care considera ca nici macar reducerea productiei nu va opri "aurul negru" sa se ieftineasca masiv.
Gary Ross, directorul executiv al Pira Energy Group, a spus ca exista un dezechilibru major intre cerere si oferta, informeaza Financial Times.
Acest lucru va trage in jos preturile in urmatorul an, chiar daca statele producatoare de petrol vor reduce productia.
"OPEC nu poate si nu va lua masurile dureroase pentru a rezolva problema", sustine expertul Pira, firma ce a colaborat cu cele mai companii private si de stat din lume, dar si cu agentii guvernamentale din peste 60 de tari.
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va discuta aceasta situatie pe 27 noiembrie, la un summit organizat la Viena.
Si alti experti impartasesc viziunea lui Gary Ross. Recent, economistul Philip Verleger a sustinut ca se asteapta ca patrolul Brent, relevant pentru Europa, sa scada sub pragul de 70 de ...citeste mai departe despre "Avertisment legat de pretul petrolului: Cat de mult va scadea in 2015?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 12:35