Carnea de porc in viu se vinde la poarta fermei cu 5,2 lei/ kilogram, sub pretul de cost al producatorului roman, in timp ce pretul in micile gospodarii ajunge si la 14 lei pe kilogram, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Ioan Ladosi.
"Se observa ca piata romaneasca este una paralela, avem o piata oficiala, cea a fermelor comerciale inregistrate sanitar - veterinar si avem piata porcilor din gospodariile populatiei. Dintotdeauna a existat o diferenta majora de pret intre cele doua piete. Noi efectiv ne zbatem la limita profitabilitatii, avand in vedere ca vindem porcii in viu la poarta fermei cu 5,2 lei/kg", a spus Ioan Ladosi, citat de Agerpres.
Pretul este cu 30% mai mic decat anul trecut in aceeasi perioada si cam tot cu 30% sub costul de productie. In acest moment mergem in pierdere.
Mai mult, piata fermierilor mici, a celor de subzistenta, este una extrem de activa si total necontrolata, iar porcul in viu se vinde in aceste locuri la preturi de 2-3 ori mai mari decat cele pe care le pot primi producatorii din industria carnii de porc.
"Spre deosebire de noi, piata aceasta paralela a micului gospodar este una extrem de activa si total necontrolata. In contextul actual, pretul la poarta micii gospodarii este undeva intre 12 -14 lei pe kilogram in viu, mai mult decat dublu. Aceasta chestiune este foarte usor explicabila pentru ca micul gospodar intra direct in negociere cu consumatorul final. Eu pot sa inteleg... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2020, ora 10:45
Transgaz a cumparat saptamana trecuta gaze la pretul de 127 de lei pe MWh pentru a echilibra sistemul, in conditiile unui consum extrem ridicat ca urmare a temperaturilor scazute, se arata intr-un comunicat al operatorului sistemului national de transport, remis, joi, AGERPRES.
Pretul la care Transgaz a cumparat gazele este cu 40% mai mare decat cotatia medie de 90 de lei pe MWh pentru luna februarie, asa cum arata site-ul Bursei Romane de Marfuri.
Reprezentantii companiei explica faptul ca, in perioada 22-26 februarie 2018, in contextul avertizarilor meteo de ger si in conformitate cu prevederile art. 83 din Codul Retelei aprobat prin Ordinul ANRE nr. 16/2013, Transgaz a achizitionat pe bursa o cantitate de gaze naturale de 12 milioane metri cubi pentru echilibrarea fizica si operarea in conditii de siguranta a Sistemului National de Transport.
"Precizam ca tranzactiile s-au efectuat in mod transparent si nediscriminatoriu, prin utilizarea mecanismelor de piata si cu respectarea tuturor prevederilor legale in vigoare. Cu toate acestea, in data de 26.02.2018 s-a inregistrat la nivelul intregului Sistem National de Transport (SNT) un deficit de cca. 10,6 milioane mc", se arata in comunicat.
Necesarul Transgaz pentru echilibrarea Sistemului National de Transport (SNT) a presupus initierea ordinelor de achizitie gaze naturale pentru cantitatea totala de 244.950 MWh cu livrare in perioada 22 februarie - 1 martie 2018.
In baza estimarilor facute de specialistii... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 17:24
Cat de jos poate cobori pretul petrolului? Aceasta este intrebarea care framanta de cateva luni analisti economici, investitori si sefi de guverne, care privesc siderati cum pretul barilului coboara de parca ar aluneca pe o pata de ulei.
In toamna, cand toata lumea astepta o reducere a productiei de petrol in tarile OPEC care sa regleze piata, Shawn Driscoll, managerul fondului mutual T. Rowe Price New Era, a prezis un plafon minim de 50 de dolari/baril atins in urmatorii 10 ani.
In doar doua luni si jumatate, barilul a atins pretul de 48 de dolari, iar Driscol se vede nevoit sa-si revizuiasca predictia, intr-un nou intrerviu acordat Market Watch.
Forte opuse
Shawn Driscoll recunoaste ca s-a inselat amarnic mizand pe interventia OPEC pentru stabilizarea pietei.
"Sincer, ma asteptam ca Arabia Saudita sa reduca productia. Din momentul in care nu a facut acest lucru era clar ca vor fi probleme", admite Driscoll.
In opinia sa, piata petrolului este sfasiata in clipa de fata de forte care actioneaza in mod contrar: oferta este in continua crestere, dar cererea scade pe zi ce trece.
"Cererea de baza este tot mai firava in fata cantitatilor de petrol pompat in piata. Libia si-a revenit, iar Irakul a avut o productie destul de buna in ultima perioada", apreciaza Driscoll.
Chiar si cu ultimele evenimente din Orientul Mijlociu, caderea guvernului pro-american din Yemen si moartea regelui Abdullah al Arabiei Saudite, Driscoll isi atinteste privirea sub... mai mult
Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 10:00
1Uniunea Europeana (UE) si producatorii de panouri solare din China au ajuns la un acord in valoare de mai multe miliarde de dolari pentru incheierea unei dispute vizand preturile de dumping la care companiile chineze exporta in tarile europene.
Acordul pune capat unor negocieri aprige, care au durat mai multe luni, potrivit Wall Street Journal.
"Pot anunta ca sunt multumit cu oferta referitoare la preturi transmisa de exportatorii chinezi de panouri solare. (...) Este solutia amiabila pe care o doreau atat UE, cat si China", a declarat comisarul UE penrtru Comert, Karel De Gucht.
Camera de comert a Chinei responsabila de exporturile de panouri solare, care a condus negocierile din partea partii chineze, a acceptat ca panourile solare sa fie exportate in UE la pretul minim de 56 de eurocenti pe watt, a spus un diplomat european. Tarifele negociate se aplica panourilor solare, dar si componentelor folosite pentru productia acestora.
Pretul minim nu este obligatoriu pentru companiile chineze, dar cele care nu respecta intelegerea vor fi afectate de tarifele antidumping anuntate deja de Comisia Europeana. Desi in prezent acestea se situeaza la 11,8%, de pe 6 august vor urca la 47,6%.
Intelegerea dintre Comisie si camera de comert chineza se refera doar la panouri solare care produc pana la 7 GW pe an, urmand ca toate importurile de panouri ce depasesc acest plafon sa intre sub incidenta tarifelor.
Negocierile referitoare la tarifele antidumping sunt printre... mai mult
Duminica, 28 Iulie 2013, ora 16:39
Noul MINI Roadster, primul MINI decapotabil cu doua locuri, a fost lansat in Romania si reprezinta o varianta imbunatatita a clasicului MINI Cooper de care multi s-au indragostit deja.
MINI Roadster este o masina mica si plina de viata. Miniona si compacta, nervoasa si agila, masina ascunde cu discretie un motor puternic, dar silentios, care iti ofera aripi in traficul de varf. Iar titlul de "Engine of the Year", pe care l-a castigat cinci ani la rand pentru categoria sa, confirma un temperament vulcanic.
Elementele urbane si trapa decapotabila fac din noul model MINI Roadster o masina care impresioneaza fie ca o conduci spre o intalnire de afaceri, fie intr-o plimbare relaxanta din serile de vara.
MINI Roadster in Romania
MINI Roadster, cel de-al saselea model al producatorului britanic, a debutat in Romania, fiind disponibil pentru vanzari cu un pret incepand de la 19.300 euro.
Modelul este disponibil in patru variante de motorizare cu puteri intre 122 CP si 211 CP, un acoperis soft top, un portbagaj impresionat pentru un model din clasa lui (240 litri) si o serie de neegalat de echipamente optionale si accesorii de personalizare.
Masina asigura un raspuns excelent si o acceleratie remarcabila in traficul cotidian. Unul dintre cele mai avansate sisteme de suspensie din segment, sasiul deosebit de rigid si designul general tipic MINI, cu console scurte si rotile impinse cate exterior, asigura agilitatea atat de specifica marcii. mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 00:00
Compania Automobile Bavaria a lansat MINI Roadster pe piata locala, disponibil in patru variante de motorizare, din care trei pe benzina si una diesel, de la 19.300 de euro, fara TVA.
Gama de motorizari pe benzina are la baza motorul de 1,6 litri in trei variante de putere, de 122, 184 si, respectiv, 211 cai-putere. Versiunea diesel beneficiaza de un motor de 2 litri, capabil sa dezvolte 143 de cai-putere.
Vanzarile marcii MINI au crescut cu 27% in primul trimestru din acest an comparativ cu primele trei luni ale anului trecut si au ajuns la 33 de unitati. Anul trecut a adus o crestere de 47% pentru vanzarile de MINI, cu 140 de unitati comercializate in Romania de Automobile Bavaria.
MINI Roadster dispune de un soft top robust ce poate fi deschis si inchis cu usurinta in mod manual. Specificul de roadster nu a afectat cu nimic practicabilitatea acestui model, care ofera o capacitate a portbagajului de 240 de litri. In ceea ce priveste functiile de entertainment si comunicare, MINI Roadster poate fi echipat optional cu sistemul de difuzoare Harman Kardon hi-fi si interfata USB audio. Sistemul MINI Visual Boost cu radio si cel de navigatie sunt afisate pe un ecran color de inalta rezolutie si care este amplasat central.
Mai mult, MINI Connected permite posesorilor de terminale Apple iPhone sa acceseze serviciile bazate pe internet din interiorul masinii. MINI Connected App ofera posibilitatea utilizarii unor functii web radio, Facebook si Twitter. mai mult
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 19:01
Anuntul pretului minim din oferta de la Petrom nu a influentat piata, care a crescut cu 0,2%, urmand linia burselor vest-europene, intr-o piata cu lichiditate redusa si unde investitorii nu au reactionat vizibil la anuntarea pretului minim decis de Guvern pentru vanzarea a 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), anunta Mediafax.Majoritatea actiunilor au fost tranzactioante inca de la deschidere la preturi usor peste ultimele cotatii de luni, piata urmand in continuare evolutia burselor vest-europene. Totusi, cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca in piata au fost realizate tranzactii cu volume reduse de titluri.Actiunile OMV Petrom (SNP) au fost suspendate de la tranzactionare inaintea deschiderii sedintei bursiere de marti, in asteptarea anuntului privind pretul minim din oferta prin care statul vrea sa vanda 9,84% din titluri. Tranzactiile au fost reluate la ora 12:58.Revenirea actiunilor OMV Petrom la tranzactionare a influentat indicii bursieri in care sunt analizate, insa pentru scurt timp.
Tranzactiile cu titlurile companiei petroliere au fost reluate la ora 12:58, iar in doar un minute pretul acestora a urcat cu 2,23%, amplificand si ascensiunea indicilor bursieri.Astfel, la ora 12:59, indicele general al pietei, BET-C, a atins punctul maxim de crestere, plasandu-se cu 1% peste nivelul de la inchiderea de luni.Ulterior, la fel de repede actiunile OMV Petrom au trecut pe scadere usoara, pentru cateva minute, iar pana la finalul... mai mult
Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 09:52
Ministrul Economiei se asteapta ca statul sa incaseze pe actiunile Petrom mai mult decat valoarea minima de 0,37 lei pe actiune, conform NewsIn.Legat de valoarea stabilita pe actiune, Ion Ariton a spus ca "nici o actiune OMV Petrom din pachetul de peste 5 miliarde de actiuni nu va putea fi vanduta sub acest pret", si a amintit ca 15 % din actiuni sunt pentru persoanele fizice care vor sa cumpere, restul de 85% sunt pentru investitorii institutionali".
"Acest pret reprezinta valoare medie de tranzactionare a actiunilor Petrom din ultimele 52 de saptamani, consideram ca este un pret real si fezabil de pornire si asteptam ca la finalul tranzactionarii sa incasam mai mult decat aceasta valoare pe actiune. Semnalele din piata sunt bune si Romania devine o tara atractiva pentru investitori, lucru confirmat de crestrea ratingului de tara", a declarat Ion Ariton, ministrul Economiei, dupa sedinta de Guvern.
In sprijinul afirmatiilor sale, Ariton a amintit ca "recent pentru societatea OMV Petrom a fost prelungita perioada de explorare cu inca 5 ani in perimetrul Neptun din Bazinul Marii Negre, concesiune in care compania este asociata si cu Exxon, perioada de concesiune a acestui perimetru fiind de 30 de ani". Ministrul a mai amintit si "descoperirea de zacaminte naturale in judetul Gorj, in comuna Totea" , apreciind ca argumentele sale il indreptatesc sa creada ca "vanzarea pe bursa a actiunilor va fi un succes".
Pretul minim pentru o actiune Petrom din pachetul ce... mai mult
Marti, 19 Iulie 2011, ora 13:15
Pretul minim de vanzare a pachetului de 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) va fi stabilit pana miercuri de catre Guvern, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, directorul general al Renaissance Capital din Londra, Angelo Morganti."Saptamana viitoare Guvernul va stabili pretul minim al ofertei. Oferta merge bine, ne-am intalnit cu 100 de investitori, este un interes mare din partea acestora. Saptamana trecuta, doar in Londra, am discutat cu 30 investitori", a afirmat Morganti.
El a adaugat ca au fost primite oferte, dar nu a oferit detalii. "Oferta se deruleaza pe o perioada de doua saptamani (pana la 22 iulie -n.r.) si se adreseaza investitorilor institutionali", a precizat el.
Totodata, Morganti a mentionat ca, in general, astfel de oferte au un discount, dar nu a putut spune daca se va aplica si in cazul ofertei Petrom. Reprezentantul Renaissance Capital a precizat ca pana in prezent au avut loc discutii cu potentiali cumparatori ai actiunilor Petrom din trei orase.
"Am fost in trei orase, Londra, Viena si Frankfurt. Urmatorul oras va fi Geneva. Apoi ne uitam si la alte orase europene. In Moscova nu vom merge. Discutam cu investitorii prin video-conferinte, nu mergem acolo, pentru ca drumul dureaza mult", a aratat Morganti.
Operatiunea prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom are un pret maxim de 0,46 lei/titlu. Operatiunea este intermediata de catre consortiul format din banca rusa de investitii Renaissance Capital, BT Securities,... mai mult
Duminica, 17 Iulie 2011, ora 15:32