Luna de miere reprezinta un moment care poate cimenta destinul unui cuplu de proaspat insuratei, iar romanii dau semne ca incep sa aprecieze tot mai mult amintirile din sejurul destinat iubirii fara limite.
Nu stii unde sa-ti programezi vacanta de vis, in care sa evadezi alaturi de perechea ta? Nu este nicio drama, Oana Dunel, directorul companiei Terra Tourism, iti va fi ghid pe traseul celor mai cautate destinatii de catre cuplurile proaspat casatorite din Romania.
In cautarea exotismului
Statisticile Terra Tourism arata ca in topul celor mai cautate taramuri exotice sunt cele din Asia, Oceanul Indian, Caraibe si America Centrala.
Pachetele pentru Thailanda, Mexic, Singapore, Maldive, Mauritius sau Cuba, cu o suma medie pentru o astfel de vacanta de 1.500 de euro de persoana, sunt cel mai des alese pachete turistice pentru luna de miere.
Este genul de concedii preferat de cuplurile tinere, cu varste intre 30-35 de ani si cu venituri peste medie. Pentru acestia, dincolo de savoarea primelor clipe relaxante petrecute in calitate de sot si sotie, conteaza si senzatiile traite in aceasta vacanta venita dupa tot stresul organizarii unei nunti fastuoase.
Nu este de mirare, deci, ca turistii se arata interesati de plaje, posibilitatea practicarii scufundarilor si a sporturilor acvatice, de facilitatile hotelurilor, dar si excursiile optionale si gastronomia locala.
"Cele mai apreciate destinatii pentru luna de miere, pentru care am primit un feedback... mai mult
Duminica, 19 Iunie 2016, ora 00:00
Desi suntem printre cei mai mari producatori de miere din Europa, romanii au ajuns sa consume miere autohtona amestecata cu miere din afara Europei, in special din China si din America Latina.
Produsul este vandut drept miere romaneasca, ceea ce pune in pericol sanatatea consumatorilor a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.
Consumatorii romani au devenit sensibili la problemele de conformitate ale produselor alimentare, dupa ce mai multi copii din Arges au fost internati dupa ce au consumat produse lactate, potrivit News.ro.
Apicultorii spun ca mierea neconforma se vinde pe piata cu 8 lei borcanul, pret cu cel putin o treime sub cel al mierii romanesti.
"Se aduce miere din China, Argentina, Mexic cu 1 dolar pe kilogram, se amesteca cu putina miere romaneasca si se vinde pe piata ca fiind miere 100% romaneasca. Si scrie pe eticheta 'miere UE si non UE '", a afirmat Fetea, pentru News.ro.
Cu ce ne mai indulcim la iarna? ...citeste mai departe despre "Pacaleala din borcan: Mierea romaneasca e amestecata cu cea din China" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 25 Martie 2016, ora 10:51
In Franta, fermierii au blocat granitele spre Spania si Germania. In Belgia, protestele au fost insotite de incendierea cauciucurilor de tractoare si masini. In Marea Britanie, cirezi intregi au fost scoase pe plajele insulei, in semn de protest.
Retragerea cotelor de lapte pentru fiecare tara a dus la o supraproductie nemaiintalnita, accentuate si de embargoul impus de Rusia pe produsele lactate din UE, relateaza Bloomberg.
Preturi ca in 2010
Laptele abundent de pe piata europeana a dus la o scadere a pretului pana la valoarea minima a ultimilor 5 ani.
Peste toate, o supraproductie globala face ca China sa isi fi redus deja cererea de lapte, in timp ce Rusia a decis sa mentina masura de embargo pentru alimentele din Europa.
"Ne indreptam spre un dezastru total. Pretul nu acopera costurile de productie", explica David Handley, presedintele unei asociatii de fermieri din Regatul Unit. Pana acum, acestia au organizat 100 de proteste in fata supermarketurilor.
Producatorii de lactate le cer marilor magazine sa plateasca un pret mai mare, in timp ce cumparatorii sunt indemnati sa cumpere marfa locala si nu produsele mai ieftine de import.
Piata libera
Cotele stabilite pentru fiecare stat in parte au reprezentat un sistem care a asigurat o oarecare liniste in Europa timp de 30 de ani. Anul acesta au fost inlaturate pentru a trece la o piata libera in interiorul UE.
Ca efect insa, nu au dus decat la o scadere cu 2,1% a pretului la lapte, branza si oua... mai mult
Vineri, 07 August 2015, ora 16:01
3Productia de miere s-a redus la jumatate in acest an, din cauza secetei inregistrate in vestul tarii si a ploilor excesive din sud, iar pretul mierii a urcat deja cu 10-15 procente, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.
"Anul acesta am obtinut la nivel national doar 50-60% din productia anuala de miere, iar pretul a crescut deja cu 10-15 procente pe fondul majorarii cu 35-40% a preturilor de achizitie de la apicultori la unele produse. Vestul si centrul tarii au fost afectate de seceta, iar in alte zone nerealizarea productiei a aparut din cauza ploilor excesive.
In sudul tarii a plouat in perioada de inflorire a salcamului, iar in aceste conditii la nivel national am obtinut doar 30% fata de media anuala, adica in jur de 1.000-1.500 de tone, dintr-o productie anuala de 4.000-5.000 tone de miere de salcam. Mierea de tei s-a facut doar intre 30 si 35%, pentru ca in aproape toata tara s-au suprapus ploile, iar mierea de ...citeste mai departe despre "Cu ce ne mai indulcim la iarna? Productia de miere s-a redus la jumatate" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 10:40
Apicultorii din judetul Harghita spun ca in acest an au obtinut cea mai slaba productie de miere din ultimii 50 de ani, din cauza temperaturilor scazute si a variatiilor intre minimele si maximele zilnice si ca au fost obligati sa ridice preturile cu peste 30% pentru a acoperi pierderile.
"Din pacate, suntem foarte jos, un an cu productie asa de mica nu am mai intalnit in ultimii 50 de ani. Fata de anii precedenti, cand au iesit la stationar cel putin 20 de kilograme de miere, am avut ani cand am scos si 40 de kilograme, acum intre unul si 3 - 4 kilograme au iesit in tot sezonul apicol, deci este foarte prost", a declarat corespondentului Mediafax presedintele Asociatiei Apicultorilor din Harghita, Lazar Tibor.
Stuparitul pastoral a fost la fel de modest in acest an, apicultorii afirmand ca au reusit sa obtina, in cel mai bun caz, un sfert din cantitatile recoltate in anii precedenti. De asemenea, culesul la salcam a fost un esec, intrucat primele luni de primavara au fost ploioase, foarte reci, iar la inceputul lunii aprilie a nins mai mult decat iarna in Harghita.
"De cand facem noi stuparit, anul acesta a fost cel mai prost. Miere nu s-a facut destula la pastoral, la salcam nu am scos nimic, la tei jumatate, iar in stationar am scos doua-trei kilograme, pentru familie", a spus Lajos Ferenc, un apicultor din Pauleni-Ciuc.
Lazar Tibor sustine ca sunt numai cateva flori la care apicultorii plecati in pastorala au reusit sa obtina productii de miere "destul de... mai mult
Miercuri, 27 August 2014, ora 14:16
Cea mai profitabila companie de stat din Romania, Romgaz, ajunge marti pe Bursa. Guvernul a facut demersurile necesare pentru listarea a 15% din actiunile companiei la un pret cuprins intre 24 si 32 lei/titlu. Listarea va aduce Bursa de Valori Bucuresti "pe verde", la fel cum s-a intamplat si in cazul Ofertei Publice Initiale la Nuclearelectrica, dar ce se intampla dupa ce investitorii isi incaseaza dividendele?
Guvernul a decis, intr-o sedinta extraodinara care a avut loc vineri, conditiile listarii pe bursa a unui pachet de 15% din actiunile Romgaz. La pretul stabilit de autoritati, intre 24 si 32 lei/titlu, suma maxima pe care statul o poate obtine din aceasta vanzare este de 1,85 miliarde de lei adica putin peste 415 milioane de euro. Oferta va avea loc intre 23 si 31 octombrie, insa ordinele vor putea fi preluate de astazi, urmand a se opera in sistem incepand de miercuri.
"Un pret de 24 de lei /actiune ar insemna o capitalizare de aproximativ 2 miliarde euro pentru Romgaz. Tinand cont de capitalizare Petrom, pare interesant", a declarat pentru Business24 brokerul Adrian Manaila, proprietarul firmei de brokeraj SSIF Elda Invest Galati.
Investitorii institutionali au la dispozitie 85% din oferta, in vreme ce micii investitori au repartizat un procent de 15%. Pentru investitorii mici care doresc pana la 10.000 actiuni vor fi acordate discounturi de 5% in prima saptamana si de 3% pentru cele introduse in a doua saptamana.
Nuclearelectrica, primul IPO din... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 13:32
Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR), Ioan Fetea, spune ca producatia locala de miere a scazut cu mai mult de 50% si ca primul efect al acestei diminuari va fi cresterea pretului cu minim 10%.
"Anul trecut mierea a fost printre singurele produse care s-au ieftinit la raft, dar anul acesta pretul va creste cu 10-15% din cauza diminuarii productiei cu peste 50%, iar o scumpire mai mare nu este posibila pentru ca romanii nu sunt consumatori de miere la fel de activi ca europenii", a spus Fetea.
Romania produce, in medie, 20.000 de tone de miere
"Romania face in medie, anual, 20.000 - 22.000 de tone de miere, clasandu-se pe locul patru in Europa, dar in 2012, din cauza conditiilor climaterice s-a realizat intre 50-60% din aceasta productie, in functie de zone, conform datelor pe care le avem din teritoriu. Am obtinut o productie multumitoare la tei, dar am avut probleme la salcam si la floarea soarelui. Aici a debutat foarte bine, dar dupa primul extras a urmat o seceta crunta si a dus la uscarea florilor si lipsa secretiei de nectar", a adaugat Fetea.
Seful ACAR a subliniat presiunea imensa la care sunt supusi apicultorii romani si productia autohtona de miere din cauza importurilor fara taxe din China si Argentina.
"In Romania se importa anual in jur de 800 - 1.000 de tone, adica 10% din consumul mediu anual, ceea ce aduce o presiune asupra pretului produselor romanesti. Nu ne deranjeaza ceea ce vine din spatiul comunitar ci... mai mult
Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 09:19
Productia de miere din acest an se va reduce la jumatate fata de anul trecut din cauza secetei, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR), Ioan Fetea.
"La ora actuala productia de miere este sub 40%-45% din cantitatea obtinuta anul trecut, seceta afectand puternic culturile de rapita floarea soarelui si salcam. Pentru acest an estimam o productie de 10.000 de tone de miere, cel mult 12.000, in conditiile in care anul trecut ne-am apropiat de 20.000 de tone. Desi am avut mari sperante in primavara conditiile climaterice din vara au uscat culturile', a spus Fetea.
Acesta a precizat ca mierea de rapita obtinuta anul acesta este la doar 10% din productia anului trecut, cea de salcam la 20-35%, iar mierea de floarea soarelui, intre 50 si 60%. Productia de miere din tei a fost ceva mai buna, intre 60 si 70% din cantitatea anului trecut.
Diminuarea productiei de miere, dar si lipsa resurselor financiare pentru pregatirea stupilor in iarna va aduce si o crestere a pretului mierii pe piata interna, desi mai mult de jumatate din productie merge anual la export.
Nemultumirea apicultorilor: Ministerul nu a aprobat plata in avans a sumelor din PNA
Presedintele ACAR a declarat ca apicultorii sunt nemultumiti de faptul ca Ministerul Agriculturii nu a aprobat plata in avans a sumelor prevazute prin Programul National Apicol (PNA), in conditiile in care acestia nu mai au resurse financiare pentru a pregati rezerva de iarna a albinelor.... mai mult
Luni, 27 August 2012, ora 14:31
Producatorii de miere se plang de importul de miere surogat din tari care nu apar pe etichetele produselor si de faptul ca, prin aceasta concurenta neloiala, se pune presiune asupra pretului de achizitie al mierii.
"In Romania se importa o serie de surogate de miere din tari care nu apar pe etichetele borcanelor. Din acest punct de vedere avem de suferit, deoarece este o presiune mare asupra preturilor de achizitie, asupra mierii romanesti", a spus presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine Romania, Ioan Fetea, cu ocazia vizitei ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, la Targul National al Mierii.
Potrivit acestuia, apicultorii din Romania sunt afectati de utilizarea unor erbicide care au efect nociv asupra albinelor.
"Avem probleme cu pastrarea biodiversitatii, avem probleme privind introducerea in culturi si in tratamente a unor erbicide care sunt cea mai mare pacoste", a mai spus Ioan Fetea.
Presedintele Asociatiei a declarat ca Romania ocupa locul sapte in Europa dupa efectivele de albine si detine peste 1,27 milioane de familii de albine, fata de nivelul inregistrat inainte de 1989 cand erau peste 1,4 milioane de familii de albine.
"Speram ca in urmatorii patru-cinci ani sa ajungem la aceasta cifra din nou. Romania realizeaza intre 20.000 - 23.000 de tone de miere anual, din care 50% merge la export, iar 50% la consumul intern", a precizat Ioan Fetea.
"Targul National al Mierii" este organizat de Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania in... mai mult
Sambata, 21 Aprilie 2012, ora 13:10