Criza economica din Rusia pare sa fi afectat companiile din sectorul minier, acestea evitand in 2015 sa opteze pentru zacamintele scoase la licitatie de catre guvernul de la Moscova.
In disperare de cauza, oficialii din Ministerul Resurselor Naturale tatoneaza acum piata de capital din Canada, punand pe tava cateva zacaminte metalifere si de pietre pretioase aflate in diverzse regiuni ale tarii, anunta agentia TASS.
Alexei Orlov, directorul departamentului de Geologie si Utilizarea Resurselor din Subsol a fost persoana insarcinata sa atraga investitori canadieni pentru licitatiile pe care Moscova vrea sa le reia in acest an.
"Rusia are una dintre cele mai bogate baze de resurse naturale, incluzand aur, diamante si nichel", a precizat acesta in fata publicului prezent la Conferinta Miniera Eurasiatica de la Toronto.
Orlov a afirmat ca este un moment propice pentru companiile straine sa investeasca in industria miniera din Rusia prin inscrierea in licitatiile organizate de guvern pentru diferita zacaminte din zona orientala a tarii.
"Nu toate licitatiile pe care le-am organizat in 2015 au fost adjudecate. Unele dintre ele se vor relua in cursul acestui an", a explicat Alexei Orlov.
Datele statistice din perioada 2014-2015 arata ca Ministerul Resurselor Naturale a atribuit doar 60% din licentele de exploatare a zacamintelor scoase la licitatie.
Pretul materiilor prime a scazut la niveluri dramatice in cursul anului trecut, ca urmare a reducerii cererii de... mai mult
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 09:27
Unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri ai Norvegiei, John Fredriksen, se arata ingrijorat de turbulentele care se raspandesc din China pe intreaga piata globala si crede ca acestea ar putea avea efecte dezastruoase pentru sectorul transporturilor maritime.
Fredriksen, a carui avere este estimata la 10,2 miliarde de dolari, are investitii in nave petroliere, instalatii de foraj marin si ferme piscicole.
"Pare ca sunt probleme mari in China. Asta este cel putin o veste proasta pentru transportatorii maritimi", spune Fredriksen intr-un interviu Bloomberg.
Pierderile inregistrate pe pietele de capital din toata lumea odata cu devalorizarea yuanului chinezesc se ridica la aproximativ 5000 de miliarde de dolari.
Declinul economiei din China a impins si pretul materiilor prime la un minim al ultimilor 16 ani, dand si semnalul pentru deprecierea valutelor de pe pietele emergente.
Petrolul Brent a coborat la inceputul acestei saptamani sub pretul de 43 de dolari per baril, atingand cea mai scazuta cotatie a ultimilor 6 ani.
"Pentru navele petroliere este bine, dar pentru platformele de foraj lucrurile nu sunt asa imbucuratoare", considera miliardarul norvegian.
In acelasi timp, piata instalatiilor de foraj este si ea in cadere libera, cererea din partea companiilor petroliere scazand odata cu pretul petrolului.
Cauza o reprezinta deschiderea unor noi puturi de foraj care au supraalimentat piata cu petrol, dupa un deceniu in care exploatarile maritime... mai mult
Marti, 25 August 2015, ora 10:41
Pentru multi investitori revenirea constanta a preturilor la petrol si minereuri a reprezentat un motiv de bucurie. Marii bancheri avertizeaza insa clientii ca fenomenul risca sa se dovedeasca doar un balon de sapun, neavand niciun element de sustinere in economia reala.
O noua prabusire a preturilor poate avea loc in vara acestui an, iar Barclays, Morgan Stanley si Deutsche Bank au emis rapoarte in care sfatuiesc investitorii sa tranzactioneze prudent pe energie si minereuri, pentru a evita sa pice prada speculatiilor de pe piata produselor derivate, arata ziarul The Telegraph.
Pret nejustificat
Fata de luna ianuarie, pretul petrolului a crescut cu aproximativ 40%, desi peisajul economic din China, Statele Unite si la nivel global este caracterizat de anemia productiei.
"Atentie, cresterea nu va tine mult! Riscul unei prabusiri a pretului in piata materiilor prime este din ce in ce mai mare", avertizeaza analistii Barclays.
Tot ei subliniaza diferentele existente intre pretul materiilor prime tranzactionate la zi si cel inregistrat in tranzactiile din piata futures, unde totul pare zugravit in culori optimiste.
Datele prelucrate de analistii Barclays arata ca rezervele de petrol constituite in Angola si Nigeria depasesc 80 milioane de barili, iar alte cantitati importante sunt stocate in Marea Nordului si Mediterana.
Practic, stocurile globale de petrol cresc cu aproximativ un million de barili pe zi.
In raportul Morgan Stanley se arata ca... mai mult
Marti, 12 Mai 2015, ora 15:18
Mineritul aurifer isi trage ultima suflare. Rezervele subterane aflate in exploatare sunt tot mai mici, iar industria ar putea sa dispara complet in cateva decenii, considera expertii Goldman Sachs.
Aurul, zincul si diamantele din subteran se vor epuiza in cel mult 20 de ani, in vreme ce platina, cuprul si nichelul vor continua sa mai fie extrase pentru inca patru decenii, se arata in raportul citat de Market Watch.
"Combinatia dintre slaba concentratie de depozite metalifere din crusta pamantului si rara descoperire a unor zacaminte cu o calitate superioara a facut ca aceste resurse sa fie insuficiente", considera Eugene King, expert si analist in mineritul european din partea Goldman Sachs.Sursa: Statista
"Aurul este folosit ca moneda de schimb de mai bine de 4.000 de ani, de cand egiptenii antici au descoperit ca metalul in cauza nu este doar atragator prin stralucirea lui, ci si prin raritatea sa", arata King in raportul sau.
Preturi in crestere
Raritatea acestor resurse si convingerea factorilor din piata ca nu vor fi descoperite curand noi zacaminte va influenta cresterea pretului resurselor, mai spune analistul Goldman Sachs.
Cu toate acestea, exploatarea aurului ar putea sa atinga un record de productie pentru anul in curs.
O prognoza Goldcorp emisa anul trecuta indica faptul ca 2015 va reprezenta varful de pana acum in industria extractiva aurifera, conform datelor prezentate vineri de bloigul financiar ZeroHedge.
Conform Goldcorp,... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 10:00
1Pretul petrolului s-a prabusit cu peste 40 de procente de la jumatatea anului si pana acum. Vestea poate fi imbucuratoare pentru statele importatoare de petrol, dar creeaza un dezechilibru major pe pietele din Rusia, Nigeria, Venezuela sau Iran.
Faptul ca scufundarea cotatiei barilului de petrol pe pietele internationale a fost provocata de introducerea in piata a petrolului exploatat din zacamintele de sist americane sau de refuzul OPEC de a limita productia aproape ca nu mai conteaza, pe masura ce si alte produse se lasa atrase in vartejul declansat de prabusirea pietei petrolului.
Aurul, platina, fierul, bumbacul, zaharul si soia inregistreaza, de asemenea, un declin al preturilor.
De fapt, cam toate materiile prime cu pretul exprimat in dolari au intrat in vrie in ultimile sase luni, arata Jeffrey Frankel, unul dintre fostii consilieri ai presedintelui Clinton, intr-un articol publicat de portalul media Project Syndicate.
Pretul materiilor prime, in cadere libera
Corelata cu scaderea constanta si generala a pretului acestor materii, ecuatia elimina din start posibilitatea ca evolutia acestora pe piata globala sa fie determinata de o serie de factori specifici fiecarui sector in parte. Este mult mai probabil ca influenta macroeconica sa isi spuna cuvantul in prabusirea pietei de materii prime.
Insa ce element macroeconomic poate dicta un astfel de recul in piata? Deflatia? Gradul scazut de inflatie, chiar negativ in unele tari, nu justifica in... mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 12:03
Grupul bancar austriac Volksbanken AG a decis sa renunte la produsele de investitii care permit clientilor sa speculeze asupra evolutiei preturilor materiilor prime agricole.
Masura vina ca urmare a criticilor aparute in media dupa lansarea de catre divizia de investitii a VBAG, Volksbank Investments, a certificatului "Agrar Rohstoff Garant 2".
"Volksbank Investments nu va mai oferi noi produse in acest domeniu si va retrage toate ofertele in acest sector", a anuntat banca austriaca intr-un comunicat.
Recenta crestere a pretului produselor agricole a relansat dezbaterea cu privire la rolul jucat de speculatorii financiari pe pietele materiilor prime si daca sunt vinovati de cresterea pretului produselor alimentare.
Saptamana trecuta, grupul bancar german Commerzbank a decis sa urmeze exemplul altor doua mari banci germane, Deutsche Bank si DekaBank si sa isi restructureze ofertele de investitii in produse agricole.
In luna aprilie, statul austriac a preluat un pachet de 43% din actiunile Volksbanken, al patrulea grup bancar din Austria, iar pachetul majoritar este detinut de 62 de banci locale. Anterior, in luna februarie a acestui an, Sberbank a achizitionat Volksbanken International AG, divizia din Europa de Est a grupului bancar austriac OVAG, exceptand operatiunile din Romania, pentru 505 milioane de euro.
Controlul asupra Volksbank Romania a fost transferat catre vehiculul VBI Beteiligungs GmbH, in contextul vanzarii diviziei Volksbank... mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 15:04
Fondul Monetar International a avertizat marti tarilor exportatoare de materii prime sa se pregateasca pentru o scadere a preturilor avand in vedere perspectivele slabe ale economiei mondiale, transmite Reuters.
Cu prilejul publicarii primelor doua capitole din urmatoarea editie a raportului World Economic Outlook, care cuprinde si noile prognoze privind cresterea economiei mondiale, Fondul a avertizat ca pe termen mediu este mai probabil ca preturile materiilor prime sa scada decat sa se mentina la nivelul actual.
'Perspectiva economica globala slaba sugereaza ca este putin probabil ca pretul materiilor prime sa creasca in ritmul inregistrat in ultimul deceniu. De fapt, pe baza prognozelor World Economic Outlook, pretul materiilor prime ar urma sa scada usor in 2012-2013. Riscurile semnificative la adresa cresterii economice globale pun si ele noi presiuni pentru o ajustare in jos a preturilor materiilor prime', se arata in raportul FMI.
Potrivit Fondului, preturile la petrol sunt un factor considerabil care determina directia viitoare a preturilor la materiile prime. In situatia in care pretul petrolului ar inregistra o crestere exploziva, ca urmare a unor deficiente in aprovizionare, acest lucru ar putea afecta cererea mondiala si ulterior ar scadea si pretul altor materii prime.
O alta sectiune a World Economic Outlook se concentreaza pe rolul jucat de datoriile gospodariilor in colapsul financiar din 2007 si in relansarea ulterioara. FMI sustine ca in... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 20:13
Titeiul si cerealele vor fi materiile prime cu cele mai mari cresteri de preturi in acest an, in conditiile in care investitorii anticipeaza probleme de aprovizionare, potrivit unui sondaj realizat de Barclays Capital, transmite Mediafax.
Astfel, 28% din cei peste 100 de investitori intervievati in luna martie considera ca pretul petrolului va inregistra in acest an cea mai mare crestere, urmat de cel al porumbului si al graului.
Aurul, al carui pret a avansat anul trecut cu 30%, ar putea "sa isi piarda stralucirea" si sa aiba cea mai slaba evolutie, dupa gazele naturale.
"Exista motive serioase pentru retragerea plasamentelor in aur. Riscurile reale sunt conditiile meteorologice nefavorabile si pretul mare al alimentelor. Iata de ce petrolul si cerealele sunt in fruntea listei", a declarat Kevin Norrish, director la Barclays.
Standard&Poor's GSCI Spot Index pentru 24 de materii prime a urcat anul trecut cu 20%, sustinut de bumbac, argint si cafeaua arabica.
In acest an, indicele a avansat cu 14%, cele mai mari cresteri fiind inregistrate de bumbac, petrol si argint.
Preturile alimentelor au crescut la un nivel record luna trecuta, potrivit Natiunilor Unite.
Investitorii intentioneaza, in proportie de 83%, sa creasca sau sa mentina investitiile in materii prime la nivelul din 2010, in urmatorii trei ani.
Peste jumatate dintre acestia au declarat ca si-au marit, anul trecut, detinerile in materii prime, iar 31% le-au mentinut constante.
O... mai mult
Miercuri, 23 Martie 2011, ora 23:18
Pretul uleiului ar putea creste cu circa 30% in aprilie sau martie, pe fondul lipsei de materie prima la nivel national, care ii va determina pe producatori sa importe cu costuri mari, a declarat agentiei MEDIAFAX Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara."Este posibil ca in lunile martie-aprilie pretul uleiului sa se majoreze cu circa 30%, de la 5-5,5 lei pe litru, cat este acum, la 7 lei pe litru", a spus Frumosu.
El explica majorarile de pret prin lipsa de materie prima de pe piata interna.
"Materie prima, respectiv floarea soarelui si soia, nu mai exista in acest moment in Romania. Procesatorii au epuizat toate stocurile. Tinand cont de pretul mare cu care s-a vindut materia prima, fermierii romani au vandut stocurile anul trecut", a explicat Frumosu.
El a adaugat ca nici in tarile invecinate, precum Republica Moldova, nu se mai gaseste materie prima pentru ulei.
Preturile la semintele de floarea soarelui si soia au crescut in toamna anului 2009 cu circa 50-60%, pentru ca in prezent sa fie mai mult decat duble comparativ cu anul 2008.
"Ultima crestere de pret la ulei a fost de 20-25% si a avut loc in luna octombrie a anului trecut, pe fondul scumpirii materiei prime. Acum, ca urmare a lipsei de stocuri, o parte din producatori vor fi nevoiti sa importe, iar preturile au crescut intre timp. Din acest motiv ne asteptam la o noua majorare de pret la ulei", a mai spus Dragos Frumosu. mai mult
Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 15:50