Martie a fost a treia luna consecutiva de crestere a pretului alimentelor la nivel global. Romania importa 70% din mancare, asa ca impactul crizei alimentare nu poate fi evitat.
Dupa apogeul atins de pretul alimentelor in luna februarie a anului trecut, indicele FAO, care masoara fluctuatiile de pret ale mancarii, a scazut, pentru a-si relua panta ascendenta la inceputul acestui an. Astfel, martie a fost a treia luna de crestere consecutive a indicelui Organizatiei pentru Alimente si Agricultura (FAO) din cadrul ONU, cel mai mare avans inregistrandu-se la preturile uleiurilor vegetale si cerealelor.
Conform organizatiei, cresterea preturilor alimentelor poate antrena presiunile inflationiste, intr-o perioada de relaxare extrema a conditiilor de politica monetara din economiile dezvoltate, precum SUA si zona euro.
Motivele care au stat la baza acestor cresteri au fost determinate in principal de situatia din Iran, care cumpara masiv cereale la preturi peste nivelul pietei din cauza sanctiunilor economice instituite de Vest.
Diverse voci din toata lumea au lansat avertismente sumbre in ultimul an in legatura cu iminenta crizei alimentare. Fenomenul afecteaza intr-o masura foarte mare pietele care sunt dependete de importuri, cum este si cea a Romaniei.
Procentul de alimente importate consumate de romani este cuprins undeva intre 70 si 90%. "Criza alimentara incepe sa se simta in Romania, care importa alimente intr-o proportie uriasa, ceea ce duce la o... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 12:16
Proiectul de lege a liberalizarii pietei de energie electrica, aprobat vineri de Guvern, ii va lovi greu pe producatorii de alimente. Efectul: scumpirea mancarii cu 10%.
Liberalizarea pretului energiei electrice este o parte importanta a proiectului de lege adoptat vineri de Guvern, aceasta putand duce la cresterea cu pana la 100% a facturilor platite de producatorii industriali.
Aceasta crestere va avea un impact puternic asupra celei mai importante componente a cosului zilnic al romanilor: mancarea. Pe de o parte, cheltuielile cu alimentele vor trebui sa se diminueze tocmai din cauza cresterii a celor cu electricitatea. Pe de alta parte, producatorii vor trece la scumpiri pentru a-si proteja profiturile.
"Dublarea pretului la energie electrica pentru companii va avea ca efect cresterea pretului alimentelor pe tot lantul trofic. Pretul de fabrica va creste cu 10%", a declarat Dragos Frumosu, presedintele Sindalimenta. "Efectul asupra economiei romanesti va fi nefast".
Acesta a explicat ca producatorii vor plati mai mult atat pentru materia prima folosita, cat si pentru consumul efectiv din interiorul companiei.
Potrivit calendarului de liberalizare, 10% din energia consumata de casnici la 1 iulie 2013 va proveni din piata libera, urmand ca ponderea sa creasca la 20% la 1 ianuarie 2014, 30% la 1 iulie 2014, 40% la 1 ianuarie 2015, 50% la 1 iulie 2015, 60% la 1 ianuarie 2016, 70% la 1 iulie 2016, 80% la 1 ianuarie 2017, 90% la 1 iulie 2017.
La 1... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 08:05
Cu toate ca avem cea mai mica inflatie din ultimii 20 de ani, indicatorul ramane cel mai ridicat din UE. Principala cauza este cresterea TVA-ului in 2010, care s-a reflectat in rezultatele anului trecut.
Romania a avut o rata medie a inflatiei de 5,5% in ultimele 12 luni, pana in luna ianuarie, ceea ce ne plaseaza pe primul loc in Uniunea Europeana (UE), conform Eurostat. Situatia este paradoxala, daca ne gandim ca rata anuala ajunsese la 2,8% in prima luna a anului, cea mai mica din istoria postdecembrista.
Comparativ, Suedia a avut o inflatie de 0,7% in ultimele 12 luni, Irlanda, de 1,3%, Polonia si Slovacia, 4,1%.
"Avem de-a face cu aceasta situatie paradoxala deoarece Romania a fost mult timp printre tarile aflate in trazitie, avand o inflatie foarte mare. Aceasta rata mare a inflatiei a continuat si dupa ce am intrat in UE", a declarat analistul economic Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, pentru Business24.
Insa principalul motiv pentru care suntem peste media europeana este cresterea taxei pe valoare adaugata (TVA) de la 19 la 24%, in 2010. Aceasta s-a reflectat in media inflatiei pe 2011.
"Am avut in 2010 un nivel ridicat al inflatiei, provocat de cresterea TVA-ului. Daca nu l-am fi crescut, rata inflatiei ar fi fost mai mica anul trecut", a explicat Daianu, adaugand ca nu poate spune care ar fi fost diferenta, deoarece taxa de 24% a influentat toti indicatorii economici.
Inflatia mica din ianuarie nu a ajutat prea mult la scaderea... mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 12:49
Nivelul TVA-ului la alimente in Romania este de cinci-sase ori mai mare decat in alte state europene. Beneficiile scaderii taxei sunt vizibile oricui, dar nu si ministerului Agriculturii. Romanii vor manca in curand doar produse importate, dupa cum avertizeaza reprezentantii din industrie.
Romania este pe locul doi in Europa la nivelul taxei pe valoare adaugata (TVA) la alimente.
Cu un TVA de 24%, suntem intrecuti doar de Danemarca. Dupa noi urmeaza Lituania cu 21% si Estonia si Bulgaria cu 20%.
La polul opus, topul statelor cu cel mai redus nivel al TVA-ului la alimente este condus de Marea Britanie si Malta, care nu aplica taxe pe mancare, Luxemburg (3%), Spania (4-8%) si Italia (4-10%). Dupa cum se vede, state cu probleme economice mai mari decat ale Romaniei, cum ar fi Spania si Italia, nu s-au aruncat la a creste TVA-ul la alimente.
"Noi suntem prostii Europei", este de parere Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (Rompan). "Chiar azi i-am scris prim-ministrului si i-am explicat situatia din Europa si efectele pe care le-ar avea in Romania scaderea TVA-ului".
Efectele unei taxe mari la mancare sunt binecunoscute oricui are cunostinte minime de economie. TVA-ul crescut duce la sporirea evaziunii fiscale, scaderea banilor care vin la buget, scaderea puterii de cumparare a consumatorilor si scoaterea de pe piata a companiilor care lucreaza cu acte in regula.
Ministerul s-a razgandit... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 08:08
Cumparaturile pentru masa de Craciun pot costa mai mult decat un salariu minim pe economie. Totusi, magazinele au multe promotii si reduceri in aceasta perioada, astfel incat pretul bucatelor puse pe masa in ziua de Craciun sa fie mai suportabil pentru toate buzunarele.
La Carrefour, kilogramul de carne de porc dezosata si degresata costa 13,89 de lei, iar ceafa de porc fara os este vanduta la 16,99 lei/kilogram, conform Ziare.com. mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 10:02
Productia agricola din 2011 a atins cote record, performanta care ar fi trebuit sa se reflecte in preturile produselor de panificatie, ale cerealelor, carnii si laptelui. In mod normal, in luna noiembrie, ar fi trebuit sa avem o scadere de 2-3% a preturilor acestor alimente. Acest lucru nu se va intampla, ci, din contra, vom asista la un nou val de scumpiri.Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat, la inceputul lunii trecute, reducerea prognozei de crestere a preturilor de la 5,1 la 4,6%.
Datele preliminare arata ca Romania are un an agricol record, productia mare urmand sa adauge 1 miliard de euro la bugetul de stat.
La majoritatea culturilor, s-au obtinut cantitati de recolta peste media ultimilor cinci ani.
Spre exemplu, la grau si secara, productia a depasit 7,127 milioane de tone, fiind cu 6% peste estimarile pentru 2011, conform Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Ce castigam de pe urma acestor recoltelor record?
"Romania este o tara atipica. In conditiile in care am avut un an agricol record, cu cea mai buna productie la grau si porumb din ultimii ani, ar fi trebuit, in mod firesc, ca pretul la alimentele de baza sa scada", a declarat pentru Bloombiz.ro Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).
La categoria produselor de baza intra painea, laptele si carnea. In cazul ultimelor doua, pretul este direct dependent de pretul porumbului, foarte multe animale fiind hranite cu furaje.
Astfel, in luna... mai mult
Joi, 08 Septembrie 2011, ora 14:15
Preturile produselor din carne vor creste cu cel mult 2-3% in aceasta toamna, aceast lucru depinzand de pretul materiilor prime, dupa cum a declarat Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara Romalimenta."In ultima perioada, a existat o crestere a pretului materiilor prime, crestere care se manifesta si in prezent, si care nu s-a reflectat inca total in pretul produselor din galantar.
Fata de anul trecut, vanzarile inregistrate la nivelul unitatilor de retail au scazut, deoarece din ce in ce mai multi comercianti aleg sa se indrepte spre piata neagra, nefiscalizata.
La ora actuala, nimeni nu stie exact care este dimensiunea pietei negre, cate magazine vand fiscalizat si cate nu. Piata merge din inertie - adica daca supravietuiesc unitatile de productie a carnii, supravietuiesc si consumatorii", a declarat Minea pentru Agerpres.
Presedintele Romalimenta sustine ca in Romania nu exista o piata reala.
"Nu avem insa nicio idee despre ce s-ar putea intampla in cazul unei crize, deoarece in Romania nu exista o piata reala, unde se cunoaste ca piata neagra este, de exemplu, de numai 10 la suta.
In absenta unor date clare, este greu de facut o prognoza in ceea ce priveste o posibila crestere sau scadere a preturilor la carne, insa o eventuala majorare a preturilor ar putea avea loc in perioada Sarbatorilor de Iarna, asa cum se intampla de obicei in Romania - spre deosebire de celelalte state europene", a declarat presedintele Romalimenta.... mai mult
Miercuri, 31 August 2011, ora 08:19
Desi se parea ca nu vom mai avea parte de vesti bune, iata ca una a reusit sa apara. Este vorba despre tendinta preturilor la alimente care, in aceasta vara, dupa doi ani, in sfarsit merg in jos. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS) inflatia anuala, in iunie, a ajuns la 7,93%, in conditiile in care cu o luna in urma aceasta era la un nivel de 8,41%. In ultimii doi ani am fost obisnuiti sa auzim ca preturile la toate produsele cresc, in unele cazuri acestea neavand vreun factor intemeiat pentru a se indrepta spre o cota mai inalta.
Analistii economici, dar si cei financiari cred ca, in aceasta vara, preturile la alimente vor continua sa scada, in principal datorita recoltelor bune pe care le vom inregistra.
Potrivit analistului financiar Aurelian Dochia, exista un istoric al preturilor la alimente care arata ca in fiecare vara acestea scad.
"Preturile la alimente au fost factorul principal care a dus la scaderea inflatiei anuale. Cred ca recolta din acest an va fi una buna, iar preturile produselor alimentare vor continua sa scada pana spre sfarsitul anului", ne-a declarat Dochia.
Citeste mai mult pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Iulie 2011, ora 15:37
Pretul alimentelor de baza va creste cu mai mult de 100% in urmatorii 20 de ani, daca liderii lumii nu vor lua masuri pentru a reforma sistemul alimentar global, a avertizat organizatia caritabila Oxfam. Pana in 2030, costul mediu al culturilor cheie va creste cu 120%, pana la 180%, potrivit raportului "Cresterea unui viitor mai bun", citat de BBC News. Jumatate din scumpire va fi provocata de schimbarile climatice.
Raportul le cere liderilor lumii sa imbunatateasca reglementarile de pe piata alimentara si sa investeasca intr-un fond climatic global.
"Sistemul alimentar trebuie reformat pentru a depasi provocarile din ce in ce mai presante ale schimbarii climatice, escaladarea preturilor alimentelor si lipsa terenului, apei si energiei", a afirmat directorul general al Oxfam, Barbara Stockong.
In raportul sau, Oxfam prezinta patru "puncte fierbinti" in ceea ce priveste lipsa de siguranta alimentara, zone care intampina deja dificultati in asigurarea hranei populatiei.In Guatemala, 865.000 de persoane sunt in pericol in ceea ce priveste hrana, din cauza lipsei de investitii de stat in fermele mici.
In aceste conditii, zona este dependenta de importul de alimente.In India, oamenii cheltuiesc o proportie de doua ori mai mare din venit pe mancare decat cei din Marea Britanie. Ei platesc echivalentul a 10 lire sterline pe un litru de lapte si sase lire pe un kilogram de orez.
In Azerbaidjan, productia de grau a scazut anul trecut cu 33%, din cauza conditiilor... mai mult
Marti, 31 Mai 2011, ora 09:36