Statele UE au avut negocieri de urgenţă sâmbătă, în încercarea de a ajunge la un acord privind plafonarea preţului la gaz până la reuniuna miniştrilor energiei ce va avea loc marţi, 13 decembrie. Însă statele membre rămân divizate în privinţa acestui plan.
De fapt, 12 ţări, între care şi România, fac presiuni pentru a reduce "semnificativ" plafonul planificat de Uniunea Europeană pentru preţul la gaz, în timp ce blocul european negociază contracronometru ca să ajungă la un acord privind această măsură, scrie Reuters.
Preţurile la gaz în Europa au crescut vertiginos în acest an, după ce Rusia a redus livrările în urma conflictului pe care îl are cu Occidentul din cauza invaziei sale în Ucraina. Creşterea preţului la combustibilil au alimentat inflaţia şi au pus presiune pe economiile şi populaţiile ţărilor europene, în condiţiile în care costul vieţii este mult mai ridicat, iar iarna începe să-şi facă simţită prezenţa.
Un oficial dintr-un stat membru al UE a declarat că ţările încep "să-şi reducă diferenţele" dintre poziţiile lor, dar alţii oficiali au spus că sâmbătă s-au înregistrat prea puţine progrese. Diplomaţii vor purta noi negocieri luni, 12 decembrie.
Douăsprezece dintre cele 27 de state membre ale UE au distribuit un document prin care cer ca preţ plafonat să fie "semnificativ" mai mic decât ultimul plafon negociat. "Textul nu a mers suficient de departe spre ceea ce am... mai mult
Duminica, 11 Decembrie 2022, ora 16:59
Romanii au platit in 2018 cele mai mici preturi din Uniunea Europeana pentru un cos de alimente din bauturi non-alcoolice comparabile, 66% din pretul mediu la nivelul UE, la polul opus fiind danezii care pentru acelasi cos de produse au platit 130% din pretul mediu la nivelul UE, arata datele publicate joi de Eurostat.
Analizand aceste date, pe categorii de produse, se observa ca in Romania pretul la paine si cereale este aproape la jumatate (54%) fata de media UE, in timp ce pretul la carne este la 63% din media UE. Pentru ambele categorii de produse, preturile din Romania sunt cele mai scazute din UE. Singurele produse alimentare la care preturile din Romania nu sunt cele mai mici din UE sunt ouale, branza si laptele, unde preturile din Romania sunt apropiate (93%) fata de media din UE, preturi mai mici fiind inregistrate doar in Polonia, Cehia si Marea Britanie.
De asemenea, preturile la bauturi alcoolice variaza intre 74% din media UE in Bulgaria si Romania, si 182% din media UE in Finlanda si 177% in Irlanda.
Cand vine vorba de preturile la tigari, cele mai mici preturi se inregistrau in Bulgaria (49% din media UE), Polonia (60%) si Croatia (62%), iar cele mai mari se inregistreaza in Marea Britanie (204%), Irlanda (201%) si Franta (141%) . In Romania, preturile la tigari sunt la 69% din media UE. mai mult
Joi, 20 Iunie 2019, ora 13:58
Un concediu reusit nu este garantat de pretul cel mai mic al sejurului, iar clientii trebuie sa inteleaga ca, apeland la agentii obscure, se expun unor riscuri, pe care daca le accepta "e treaba lor", afirma prim vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca.
"Am spus cu fiecare ocazie: nu pretul cel mai mic garanteaza concediul cel mai reusit.
Clientii trebuie sa inteleaga ca, apeland la agentii obscure, care de multe ori nu-si lasa nici macar datele complete de contact, se expun unor riscuri.
Daca le si accepta, e treaba lor. Nu e cazul Terra Turism, care avea totusi o pozitie si o vechime pe piata. Acolo inca nu stiu ce s-a intamplat - poate frauda, poate bad management, poate au fost trasi in jos de insolventa vreunui furnizor de-al lor.
Nu ma pot pronunta in acest caz pana cand nu voi avea mai multe informatii.
Problema, insa, ramane aceeasi: pe ce criterii imi aleg agentul de turism? Recomandari? Bonitate? Reputatie pe piata? Indiferent care va fi acela, un lucru e clar: cel mai mic pret, nu doar in turism, intotdeauna ascunde ceva.
Daca vorbim de un last minute real, e altceva. Nu poate fi, insa, sustenabil pe termen lung", este de parere Luca, intr-un comunicat de presa transmis, joi, AGERPRES.
Acesta subliniaza, totodata ca, la capitolul preferinte in materie de vacante de vara, in top se mentin Antalya si insulele grecesti pentru pachetele cu avion, respectiv Grecia de nord si Bulgaria ce includ transportul... mai mult
Joi, 28 Iunie 2018, ora 10:16
Preturile la bunurile si serviciile de consum variau semnificativ in Uniunea Europeana (UE), in anul 2017, in conditiile in care in Danemarca si Luxemburg preturile se situau la 142%, respectiv 127% fata de media din UE, la polul opus fiind Bulgaria (48%) si Romania, unde preturile se situau la 52% fata de media din UE, arata datele publicate miercuri de Eurostat.
Pe categorii de produse, in 2017 pretul unui cos comparabil de produse alimentare si bauturi non-alcoolice varia intre 62% din media UE in Romania si 65% in Polonia, pana la 150% din media UE in Danemarca si 126% in Suedia. Cu alte cuvinte, alimentele si bauturile non-alcoolice sunt de doua ori mai scumpe in Danemarca decat in Romania.
Bauturile alcoolice si tigarile sunt cele mai ieftine in Bulgaria (56% din media UE) si Romania (69%) si cele mai scumpe in Irlanda si Marea Britanie, 174% respectiv 157% din media UE.
Eurostat subliniaza ca aceste diferente mari de preturi se explica si prin regimul diferit de taxare a acestor produse in randul statelor membre.
Restaurantele si hotelurile sunt o alta categorie unde se inregistreaza mari diferente de preturi in randul statelor membre. Preturile variaza de la 45% din media UE in Bulgaria si 53% in Romania, pana la 151% din media UE in Danemarca si 146% in Suedia. Cu alte cuvinte, restaurantele si hotelurile sunt de trei ori mai scumpe in Danemarca decat in Bulgaria. mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 14:07
Facturile la gaze pentru populatie vor fi mai mici de la 1 mai, a anuntat, miercuri, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"Chiar astazi (miercuri - n.red.) avem un Comitet de Reglementare foarte important. Tarifele de distributie scad cu 6%, ceea ce va duce la scaderea pretului final la consumator de 2-3%", a sustinut Havrilet, intr-o conferinta de presa.
El a adaugat ca piata este in situatia in care pretul de import a devenit mai mic decat pretul gazelor de productie interna, situatie care trebuie sa duca la liberalizarea totala.
Potrivit sursei citate, in aceasta situatie importurile au crescut din nou, ajungand la 10%.
"Consumul national in acest moment este de 15-16 milioane de metri cubi pe zi, iar importul ajunge la 1,5 milioane de metri cubi, deci 10% din consum. Aceasta arata ca s-a schimbat filosofia pe piata gazelor, ceea ce nu este rau, pentru ca perioada care ne intereseaza cel mai mult este cea de ...citeste mai departe despre "Surpriza de Paste: Facturi mai mici la gaze de la 1 mai" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Aprilie 2016, ora 14:07
O masina care a intrat in Cartea Recordurilor drept cea mai mica din lume va fi vanduta la licitatie, saptamana viitoare, iar pretul estimat nu este deloc unul mic.
Un rar exemplar de Peel P50, din anul 1964, va fi vandut la licitatie pentru o suma ce va fi cuprinsa intre 75.000 si 100.000 de dolari, scrie The Globe and Mail.
Doar 47 de masini originale P50 au fost fabricate de compania Peel, iar astazi se stie despre existenta a doar 26. P50 a fost creat initial drept "un proiect pentru a evalua dimensiunile minime posibile necesare pentru o masina functionala".
Un astfel de proiect a fost expus la un salon auto din anul 1962, facandu-i-se atat de multa reclama incat Peel a construit o masina pe baza acelui concept.
Masina are 137 de centimetri in lungime, 104 in latime si 120 in inaltime, fiind de marimea unui mic frigider si ...citeste mai departe despre "Cea mai mica masina din lume, vanduta la licitatie pe un pret urias" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 23:07
Un carucior electric de golf, pliabil, mic si usor, trebuie sa fie pe lista ta de achizitii in 2014, daca golful este principala ta activitate de relaxare in timpul liber.
Business24 iti recomanda QOD, cel mai mic carucior electric de golf din lume, dispozitivul care a castigat deja premiul Golf Europe Product in 2013.
Caruciorul este compact, usor, si are o amprenta de 27cm x 30cm x 42cm, cam de dimensiunea unei reviste, fiind extrem de util pe terenul de golf, fara sa faca prea multa galagie.
QOD este suficient de mic incat sa incapa in aproape orice dulap, dar si in portbagaj, indiferent de dimensiunile masinii.
Fiind atat de usor, el poate fi folosit cu usurinta si de o femeie sau de un copil pasionat de golf.
Odata achizitionat acest carucior electric, nu te vei putea abtine sa-ti cumperi macar un accesoriu din cele oferite de firma producatoare: de la suport pentru umbrela, suport pentru GPS sau iPhone, suport penturu sticla de apa, geanta speciala cu roti, pana la prelata care sa-l protejeze de umezeala.
Daca te-am convins, trebuie sa stii ca poti comanda online caruciorul QOD, iar producatorii sustin ca il vor livra oriunde in lume. Pretul porneste de la 1.089 de dolari, la care se pot adauga si alte taxe, precum cele de transport.
mai mult
Sambata, 25 Ianuarie 2014, ora 00:00
Sunt mici, sunt cochete, le poti parca oriunde, te poti strecura cu ele printre masinile blocate in trafic, sunt usor de condus, sunt eco, sunt electrice. Pe scurt, sunt cele mai mici masini din lume.
Buddy Cab
ElBil este o masina electrica produsa in Norvegia. In imagine este cel de-al 16-lea model, numit Kewet. ElBil produs pentru prima oara o masina in 1991. Producatorul a reusit sa vanda peste 1.000 de vehicule produse in perioada primelor cinci modele, care au fost vandute in peste 18 tari.
In 2007, Buddy, si predecesorul sau, Kewet, acopereau 20% din piata de masini electrice din Norvegia.
Lumeneo Smera
Lumeneo Smera este, de asemenea, o masina electrica. In prezent, este disponibila doar in Franta, dar in cursul acestui an va fi comercializata si pe alte piete din Europa.
Aceasta masina este un hibrid intre o masina electrica si un scuter. A debutat in 2008, la salonul Paris Motor Show.
In prezent, este vanduta la un pret de aproximativ 24.500 de euro
Tango
Tango are doua motoarre electrice care ii permit sa atinga o viteza de 100 de km pe ora in mai putin de patru secunde. O adevarata masina de viteza, ce mai!
Pretul acestei masini este cam piperat: 108.000 dolari. Producatorul Tango, Commuter Cars, scoate pe banda 100 de unitati pe an. Prima masina a fost vanduta de actorul George Clooney, care a aparut in cadrul unei conferinte de presa in aceasta masina.
Reva G-Wiz
G-Wiz este o masina de oras produsa de catre... mai mult
Sambata, 11 Februarie 2012, ora 00:00
Chiriile pentru garsonierele din cartierele bucurestene pornesc de la 150 de euro/luna, in timp ce in Cluj-Napoca si Timisoara, cu aceeasi suma pot fi inchiriate garsoniere chiar si in zone semi-centrale, potrivit unui raport facut de imobiliare.ro. In Brasov, preturile practicate sunt chiar mai mici, chiriile pentru garsoniere pornind de la 120 de euro/luna. In Constanta si Iasi, chiriile practicate la garsoniere incep de la 140 de euro/luna.
"Pe fondul prelungirii crizei imobiliare, tot mai multi proprietari au preferat sa isi inchirieze apartamentele ceea ce a determinat o crestere a numarului de oferte si implicit scaderea preturilor.
Nici volumul cererii nu exceleaza in aceasta perioada.
In comparatie cu inceputul toamnei trecute, chiriile sunt cu pana la 12% mai mici. Cele mai mari diferente exista la garsonierele din Constanta (-11,9%) si Timisoara (-8,9%), dar si la apartamentele cu doua (-7,2%) si trei camere (-8,3%) din Cluj-Napoca", explica Adrian Erimescu, director general www.imobiliare.ro.
Bucuresti
In prezent, chiria unei garsoniere in zone precum Rahova, Militari sau Berceni porneste de la 150 de euro/luna.
Pe de alta parte, pot fi gasite apartamente cu doua camere la preturi incepand de la 200-220 de euro/luna in zone precum 13 Septembrie, Stefan cel Mare, Mihai Bravu, Crangasi sau Drumul Taberei.
Chiriile in cazul apartamentelor cu trei camere pornesc de la 250 de euro/luna in Berceni, Colentina sau Camil Ressu.
Brasov
In Brasov, cu 120 euro/luna... mai mult
Joi, 17 Martie 2011, ora 11:23