Agentia Nationala pentru Locuinte participa in perioada 24-27 aprilie la editia de primavara a Targului Imobiliar National tIMOn, informeaza un comunicat al institutiei.
Potrivit sursei citate, la aceasta editie a targului, ANL isi propune sa promoveze proiectele noi prin credit ipotecar din localitatile Alba Iulia, Ploiesti, Alexandria, Busteni, Mangalia, Campina, Timisoara si Brasov si sa prezinte oferta locuintelor ramase libere care pot fi contractate prin acest program.
"Proiectele derulate de ANL vizeaza atat construirea de locuinte prin programe guvernamentale, cu finantare de la bugetul de stat (locuinte pentru tineri destinate inchirierii, locuinte pentru medici rezidenti), cat si dezvoltarea de ansambluri rezidentiale prin credit ipotecar. (...) Pana in prezent, prin ANL au fost finalizate 34.324 de locuinte la nivel national, dintre care 31.124 sunt locuinte destinate tinerilor, iar 3.200 au fost construite prin credit ipotecar", informeaza ANL.
ANL mai anunta ca in cadrul programului destinat tinerilor, o componenta importanta o constituie posibilitatea de vanzare a locuintelor catre chiriasi, dupa primul an de inchiriere.
"In anul 2013, ANL a inregistrat o crestere a vanzarilor acestei categorii de unitati locative cu 52,8% fata de anul precedent, ajungandu-se la un total de 732 de locuinte vandute fostilor chiriasi. Cresterea a fost determinata de masura guvernamentala de reducere a pretului acestor locuinte (incepand cu august 2013), coroborata... mai mult
Joi, 24 Aprilie 2014, ora 13:54
Dezvoltatorii imobiliari si firmele de constructii nu sunt interesate sa finanteze programul de locuinte ANL destinate inchirierii, considerand ca partea din chirie care urmeaza sa le revina este insuficienta pentru a-si recupera banii intr-o perioada rezonabila de timp.
Finantarea constructiei locuintelor ANL destinate inchirierii va putea fi asigurata si de catre investitorii privati, dupa ce Guvernul a aprobat miercuri un program privind construirea de locuinte cu capital privat.
Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu, este rezervat in privinta acestui proiect, afirmand ca reactia investitorilor va fi influentata de dezghetarea pietei imobiliare.
Totodata, initierea unor proiecte noi este conditionata si de ritmul in care vor reusi bancile sa-si lichideze portofoliul de active imobiliare preluate dupa venirea crizei.
"Nu stim care ar fi argumentul economic pentru un investitor privat care sa genereze implicarea in acest tip de proiecte", a spus seful ARACO, punctand ca apetitul acestora pentru proiecte de parteneriat public-privat dupa ultimele modificari legislative este oricum unul redus.
Cuantumul chiriei pentru o locuinta nu poate fi mai mare de o treime din salariul mediu net pe economie, dar nu mai mic decat valoarea stabilita de amortizarea locuintei pe perioada normata de viata. Jumatate din incasarile din chirii vor merge la bugetul de stat, 30% revine investitorului privat si 20% ANL.
Cum... mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 15:30
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, da vina pe primariile locale pentru faptul ca s-au vandut foarte putine apartamente ANL pana in prezent, deoarece primariile prefera sa incaseze chirie decat sa le vanda, caz in care banii ar fi mers direct in bugetul ANL, potrivit Newsin."Din pacate, primarii sunt cei care le vand, nu noi. Noi, dupa ce construim locuintele ANL pe terenuri ale primariilor, noi le dam primariilor sa le administreze. Tot primariile sunt cele care le vand.
De un an de zile facem presiuni asupra primariilor sa vanda aceste locuinte, pentru ca avem aproximativ 5.000 de cereri la nivel national", a declarat duminica Elena Udrea, intr-o emisiune la Pro TV.
Potrivit acesteia, primarii, "ca-s ai PDL, ca-s de la alte partide", prefera sa incaseze chiriile de pe aceste locuinte, care sunt bani ce vin direct la bugetul primariei respective, decat sa le vanda, sumele incasate urmand sa vina la Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) pentru a construi alte locuinte care, "desigur, nu mai sunt neaparat la ei in localitate".
Directorul general adjunct al Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), Romeo Dragan, spunea recent ca de la inceputul anului si pana in prezent au fost receptionate 482 de locuinte, dintr-un total de 4.820 de unitati locative aflate in diferite stadii de executie.
"La ora actuala, pretul pe metru patrat este de 448 de euro, cu TVA. In prezent sunt vandute 57 de locuinte, din cele aproximativ 27.500 puse la dispozitie", a... mai mult
Duminica, 29 Mai 2011, ora 12:23
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a vandut pana in prezent numai 53 de locuinte construite prin Programul Locuinte pentru tineri, dupa ce anul trecut oficialii ministerului spuneau ca vor sa vanda 20.000 locuinte ANL.Potrivit datelor transmise de minister, la solicitarea Agentiei NewsIn, locuintele ANL vandute se afla in urmatoarele localitati: Sebes, Curtea de Arges, Nehoiu, Titu, Brad, Slobozia, Iasi, Piatra Neamt, Busteni, Vaslui si Ramnicu Valcea.
"Din vanzarea locuintelor pentru tineri s-au incasat 5.422.117 lei.
Sumele obtinute din vanzarea locuintelor pentru tineri au fost incasate de primarii si virate in contul ANL, urmand a fi folosite pentru construirea de noi locuinte", se mai arata in datele transmise de minister.
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, declara anul trecut ca spera sa vanda 20.000 de locuinte ANL, pe care sa obtina aproximativ 500 milioane euro.
Preturile de vanzare standard anuntate anul trecut pentru locuintele ANL erau de sub 19.140 euro pentru o garsoniera, sub 26.950 euro pentru doua camere, iar apartamentele de trei camere erau cotate la cel mult 36.014 euro. mai mult
Duminica, 08 Mai 2011, ora 12:46
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a scris vineri pe pagina personala de Facebook ca cele 10.000 de locuinte care vor fi construite de catre ANL in Ghencea ar trebui sa duca la scaderea pretului locuintelor in Bucuresti, potrivit Mediafax. "Cele peste 10.000 de locuinte care vor fi construite in urmatorii ani in eco-cartierul din Ghencea - cel mai mare proiect imobiliar din Romania - ar trebui sa genereze scaderea preturilor apartamentelor din Bucuresti", a apreciat Udrea.
Ea a lansat vineri proiectul din Ghencea, locuintele urmand sa fie destinate angajatilor ministerelor Apararii, Administratiei si Internelor, SRI, SIE, SPP, STS, Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Ministerului Justitiei si Parchetului General. mai mult
Vineri, 18 Martie 2011, ora 13:58
ANL a explicat aceste diferente prin faptul ca vanzarea locuintelor ANL se face "la cost de inlocuire" si fara terenul de sub ele, care ramane in proprietatea primariilor.Dezvoltatorii includ in pretul final si valoarea terenului achizitionat de cele mai multe ori in perioada de boom a pietei imobiliare, la preturi ridicate. Amortizarea unei locuinte ANL se face intr-o perioada de 50 de ani. In Bucuresti sunt aproximativ 2.000 de locuinte ANL, cele mai multe in cartierul Brancusi din Drumul Taberei. Un apartament cu doua camere costa aici intre 20.000 si 25.000 de euro, in timp ce in aceeasi zona apartamentele cu o vechime de 30 de ani sau chiar mai mult si cu aceeasi suprafata preturile sunt de aproximativ 45.000 de euro. Chiriasii interesati de achizitia locuintelor ANL pot apela si la programul "Prima Casa", potrivit unei hotarari de guvern de la inceputul acestui an, astfel ca rata pentru achizitia unui apartament cu doua camere din cartierele ANL s-ar putea ridica la 110-120 de euro lunar, la jumatate fata de chiria pentru un apartament similar pe piata libera. mai mult
Vineri, 04 Iunie 2010, ora 11:02
Ministerul Dezvoltarii si Turismului a primit deja 6.000 de solicitari de vanzare a locuintelor ANL de la chiriasii acestora, a anuntat luni, la Cluj, Elena Udrea, transmite NewsIn. Udrea s-a aflat luni pe Valea Garbaului, la marginea municipiului Cluj-Napoca, la o vizita de lucru pe un viitor santier al unui cartier de 2.300 de locuinte ANL.
"Inteleg ca deja primariile au trimis catre toti beneficiarii si chiriasii ANL adrese ca pot incepe sa faca solicitari.
Noi, la randul nostru, le-am comunicat ca deja pot cere primariilor sa le vanda locuintele.
Ei isi pot calcula singuri pretul locuintei.
Noi ne asteptam sa vindem 22.000 de locuinte ANL.
Pana in acest moment avem solicitari pentru aproximativ 6.000 de locuinte si probabil ca vor veni in continuare pentru ca se astepta decizia de calculare a pretului", a afirmat ministrul Udrea.
Pretul unei locuinte ANL este de 347 de euro/mp, fara TVA, pentru anul 2010, iar pentru vanzarile din 2011 pretul va fi recalculat in functie de valoarea de inlocuire a constructiei.
Ministrul Elena Udrea a precizat ca ministerul va avea bani sa construiasca 3.000 de locuinte ANL gata licitate si sa demareze santiere noi, daca vanzarea apartamentelor ANL catre chiriasi va decurge potrivit estimarilor.
"Bani in bugetul Ministerului pentru locuinte ANL exista.
Deja am scos in licitatie aproximativ 3.000 de locuinte ANL.
In total, inafara de proiectele pe care le vom face in parteneriat cu Ministerul Apararii avem pregatit sa scoatem la... mai mult
Luni, 26 Aprilie 2010, ora 14:35
Producatorii de BCA critica lipsa unei strategii guvernamentale de dezvoltare pe termen mediu si lung, apreciind ca orice plan al Romaniei trebuie sa aiba printre domeniile prioritare sectorul constructiilor si al productiei de materiale."In lipsa unei strategii pe termen mediu si lung, care sa fixeze domeniile prioritare pentru economia romaneasca in urmatorii 5-10 ani, (…), continuam sa ne derulam activitatea intr-un cadru economic si legislativ in continua schimbare, fara posibilitatea de a ne putea fundamenta si urmari propriile strategii.Consideram ca orice plan de dezvoltare a Romaniei trebuie sa aiba in centru industria materialelor de constructii si a constructiilor, pentru ca in absenta infrastructurii, niciun domeniu nu poate fi subiectul unui plan de dezvoltare", se arata intr-un comunicat al asociatiei PRO BCA, care reuneste principalii producatori de profil din Romania.Asociatia apreciaza ca noua forma a programului "Prima Casa" va conduce la deblocarea partiala a pietei constructiilor, datorita orientarii in principal asupra locuintelor noi.PRO BCA considera insa ca includerea locuintelor ANL in acest program si posibilitatea chiriasilor de a le achizitiona la "preturi speciale" sunt masuri gresite, din cauza reducerii plafonului total de garantare si a faptului ca acestea se incadreaza pe segmentul caselor ieftine, care implica investitii minime si unde calitatea materialelor pierde din importanta."Consideram ca plafonul de garantare, stabilit la... mai mult
Duminica, 28 Februarie 2010, ora 23:13
Pretul la care se vand locuintele ANL nu este prea mic, apreciaza Ministrul Turismului si Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, care a continuat ca persoanele interesate de achizitionarea acestor locuinte pot depune inca de acum cereri la primarii, transmite NewsIn.Astfel, Elena Udrea a explicat cum s-au calculat preturile locuintelor ANL.
"Am ajuns la concluzia ca pretul corect pentru un dezvoltator al statului, asa cum este ANL, este cel de inlocuire, adica, daca vand o garsoniera eu vreau cu banii pe care-i incasez sa pot construi alta, statul nefacand profit din activitatea de construire din acest program social pe care-l deruleaza.
La aceasta valoare se adauga 10% cheltuieli neprevazute", a spus ministrul dezvoltarii regionale si turismului.
Conform planului Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, din vanzarea acestor locuinte s-ar strange 500 de milioane de euro, bani care vor fi folositi pentru a construi in continuare.
"Am dori ca in 3 ani sa construim 100.000 de locuinte.
Cu banii pe care-i avem de la buget anul acesta putem sa finalizam vreo 4.000 si sa mai continuam lucrarile la inca vreo 7.000", a explicat Elena Udrea solutia aleasa, de vanzare a locuintelor deja construite.Ministrul Turismului si Dezvoltarii Regionale a anuntat marti preturile locuintelor ANL, acestea variind de la 20.000 euro la 36.000 de euro.
Astfel, pentru locuintele de tip garsoniera, cu o suprafata de pana la 45 metri patrati, doritorii vor trebui sa plateasca 19.140 euro.... mai mult
Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 10:20