Productia de legume din 2013 va fi comparabila cu cea a anului trecut, cand s-au obtinut in jur de 3,4 milioane de tone, insa producatorii sunt in continuare nemultumiti de faptul ca in ultimii cinci ani au produs in pierdere, iar statul nu le ofera niciun sprijin financiar pentru a face fata importurilor masive de legume.
"Desi nu pot furniza in momentul de fata o cifra exacta, cred ca productia de legume se va situa cel putin la nivelul celei inregistrate anul trecut, insa producatorii se confrunta in continuare cu mari probeleme. Din punct de vedere financiar, noi producem de 5 ani in pierdere, sub preturile de cost, pentru ca inputurile s-au scumpit foarte mult, iar piata este in continuare neorganizata. Suntem batjocoriti in multe piete din tara, unde fermierii nu au loc de intermediari.
Ministerul Agriculturii a promis ca va reglementa legislatia in domeniu, dar inca nu a facut nimic. Consider ca solutia nu este acel card de producator, de care se tot vorbeste, ci schimbarea legislatiei privind certificatul de producator. Acum poate avea certificat de producator orice persoana din Bucuresti, de la etajul noua, si care poate vinde la piata, banane, rosii si castraveti", a declarat pentru Agerpres Mircea Croitoru, presedintele Asociatiei Nationale Profesionale de Legume-Fructe din Romania si al Grupului de producatori Legume-Fructe Matca.
In opinia acestuia, principalele probleme care trebuie reglementate in sectorul de legume si fructe vizeaza, in primul... mai mult
Miercuri, 21 August 2013, ora 12:57
Cele mai mari reduceri de preturi din luna iulie au fost inregistrate la categoriile "legume si conserve de legume" - 13,3% si "fructe si conserve din fructe" - 4,49%, anunta Institutul National de Statistica (INS).
Fata de luna iunie, preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,5%, respectiv cu 0,3%.
Cel mai mult s-au scumpit tigarile si energia electrica, preturile urcand cu 8,04%, respectiv 5,57%, iar in ceea ce priveste serviciile principala crestere, de aproape 9%, este cea cu apa, canalizarea si salubritatea.
In iunie preturile de consum ale populatiei au stagnat fata de luna anterioara, rata anuala a inflatiei plasandu-se la 5,37%.
Preturile de consum au scazut in iulie cu 0,34% fata de luna anterioara, dupa ce alimentele s-au ieftinit cu 1,6%, astfel ca rata anuala a inflatiei a ajuns la 4,41%, potrivit datelor anuntate luni de Institutul National de Statistica (INS). mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 10:10
Preturile pentru paine si celelalte produsele alimentare vor stagna in cel mai fericit scenariu, la nivelul anului 2013, potrivit specialistilor consultati de Business24. Desi se prognozeaza o recolta agricola superioara celei de anul trecut si exista discutii pe tema reducerii TVA la anumite categorii de produse alimentare, pierderile din 2012 si cresterea preturilor administrate se vor resimti in buzunarele cumparatorilor.
Pretul legumelor a crescut cu 11,62% in martie fata de decembrie 2012, iar fructele proaspete s-au scumpit cu 5,94%. Pretul painii a inregistrat o crestere de 0,25%, iar pretul energiei a crescut cu 10,38%. Si serviciile de canal si salubritate s-au scumpit cu 4,28% in ultimele trei luni, arata cele mai noi date INS.
Per total, rata inflatiei s-a situat la nivelul de 5,25% in martie, in crestere cu 1,72% fata de decembrie. Mai mult, nivelul ar putea sa atinga 5,9% in vara, potrivit estimarilor guvernatorului Mugur Isarescu. Rata inflatiei ar urma sa scada in toamna, BNR sperand sa atinga la finalul anului tinta de 3,5%.
"Cert este ca, per total, vedem dezinflatie neta fata de februarie (-0,04) si speram ca va merge tot asa, mai ales in perioada a doua a anului", a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Agricultura ramane, din nou, marea speranta in lupta cu inflatia
Cele mai mari sperante stau in scaderea preturilor la alimentele de sezon, care poate influenta in mod pozitiv rata inflatiei, considera consultantul... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 18:04