Cotatia graului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani la Bursa de la Chicago, dupa ce principalul exportator, Rusia, a anuntat ca intentioneaza sa majoreze taxa la exporturile de grau pana la 50 de euro pe tona, de la 1 martie si pana la 30 iunie, ceea ce ar putea face graul provenit din alte tari mai atractiv pentru cumparatori, transmite Bloomberg.
La bursa de la Chicago, contractul futures la grau a atins cel mai ridicat nivel din 2014, iar la Paris cotatia acestuia este in grafic pentru a inregistra cel mai semnificativ avans saptamanal din ultimii patru ani.
Masurile din Rusia, combinate cu reducerea furnizarii in alte regiuni si majorarea cererii in China, au ajutat deja la o crestere semnificativa a preturilor la grane. Aceste evolutii pun presiuni suplimentare asupra marilor importatori, cum a fi Egiptul, care achizitioneaza anual cantitati ridicate de grau rusesc, deoarece pretul tinde sa fie mai redus decat din alte surse.
Desi Australia, unul din cei mai mare exportatori mondiali de grau, a inregistrat recolte agricole bune, Rusia joaca un rol vital in furnizarea pe plan global, iar granele sale inca vor fi necesare spre sfarsitul sezonului, apreciaza Andree Defois, presedintele companiei de consultanta consultant Strategie Grains.
Anterior, analistii au speculat ca masurile protectioniste i-ar putea determina pe fermierii rusi sa amane vanzarile pana cand restrictiile sunt ridicate, la finalul sezonului, ceea ce va pune si mai multa... mai mult
Marti, 19 Ianuarie 2021, ora 04:05
Cotatia graului la bursa de la Chicago a crescut miercuri, pentru a doua zi consecutiv, atingand cel mai ridicat nivel din ultima saptamana, preturile fiind sustinute de vremea secetoasa care a redus productia in Europa, in regiunea Marii Negre.
Cel mai tranzactionat contract futures la Chicago Board Of Trade a inregistrat o crestere de 1%, pana la 5,02 dolari per bushel, in apropiere de varful de 5,05 dolari per bushel atins in timpul sedintei, cea mai ridicata cotatie inregistrata dupa data de 10 iulie. Cresterea de 1% inregistrata miercuri vine dupa un avans de 1,9% in timpul sedintei de marti, transmite Reuters.
"Valul de caldura din Europa face ca preturile sa creasca. Europa nu are o recolta mare in acest an pentru a acoperi deficitul de aprovizionare rezultat in urma unei productii mai mici in Rusia. Acest lucru ar putea stimula exporturile SUA, ceea ce sustine preturile la bursa CBOT", a declarat un analist.
Franta, Germania, Polonia si Ucraina se numara printre tarile europene unde vremea secetoasa ameninta recoltele de grau. Firma de consultanta Strategie Grains a decis sa isi revizuiasca in mod semnificativ estimarile privind recolta de grau moale din acest an a Uniunii Europene, luand in calcul productii mai mici la hectar pentru primii doi producatori din blocul comunitar: Franta si Germania.
De asemenea, Rusia, cel mai mare exportator mondial de grau, este pe cale sa inregistreze o productie mai mica in acest an, dupa cea record de anul trecut. mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 11:35
Uniunea Europeana a eliberat saptamana aceasta licente de export pentru 533.000 de tone de grau, numarul total al licentelor emise pentru sezonul iulie 2014/iunie 2015 situandu-se la 15,3 milioane de tone, sub nivelul de 15,9 milioane tone in perioada similara a anului trecut, arata datele oficiale publicate joi, transmite Reuters.
De asemenea, in cursul acestei saptamani, UE a eliberat licente pentru exportul a 179.000 de tone de orz, ceea ce duce totalul pentru acest sezon la 4,5 milioane tone, mai putin comparativ cu 4,8 milioane tone anul trecut, precum si licente pentru exportul a 119.000 tone de porumb, adica un total de 1,5 milioane tone pentru acest sezon comparativ cu 2,1 milioane tone anul trecut, potrivit Agerpres.
Joi seara, pretul graului pe piata europeana era in crestere cu 0,5%, sau un euro, pana la 193 de euro pe tona, ca urmare a deprecierii monedei europene si a anuntului ca Egiptul a cumparat grau din Franta.
Moneda euro a coborat, joi, la cel mai scazut nivel din ultimii 11 ani, in raport cu dolarul, in conditiile in care pietele valutare au fost luate prin surprindere de decizia Bancii Nationale a Elvetiei, care a renuntat la pragul minim de 1,20 franci pentru un euro.
Deprecierea monedei euro, precum si competitia redusa din partea unor exportatori ca Rusia si Ucraina, a determinat firma de consultanta Strategie Grains sa isi imbunatateasca estimarile privind exporturile UE de grau moale in acest sezon cu 2,1 milioane tone, pana la 29,3... mai mult
Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 10:59
Vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prezent vineri la Alba Iulia, a evitat sa dea prognoze cu privire la cantitatea de grau obtinuta in acest an, sustinand ca orice previziune in aceasta perioada ar influenta pretul.
"Eu ma feresc, asa cum stiti, in ultimul timp, sa fac, sa dau prognoze cu privire la cantitatea de grau sau la alte culturi. Am promis fermierilor ca nu o sa vorbim decat dupa ce se incheie campania de recoltat. Am vazut ca mai sunt fermieri care spun ca a scazut sau altii ca a crescut productia. Cred ca lucrurile acestea nu sunt benefice in aceasta perioada si cel mai important este sa ne ocupam de campania de recoltat, dupa aia vorbim si de cantitate. Pentru ca orice previziune in aceasta perioada ar influenta pretul. Si cred ca cea mai importanta operatiune este aceasta de recoltat. Degeaba ai productie buna, daca nu reusesti sa o recoltezi. Si asta, sigur, ca poate sa aiba un impact in aceasta perioada cu privire la beneficiul pe care l-ar avea fermierul respectiv", a declarat Daniel Constantin.
El a mentionat ca au fost reintroduse certificatele de depozit.
"Exista o lege propusa de Ministerul Agriculturii, aprobata de Parlament si promulgata de presedinte, in cel mai scurt timp vom avea normele metodologice, si sper sa fie un instrument util pentru un numar mai mare de fermieri decat a fost pana in trecut, pe vechea lege. Deci, vrem sa luam toate masurile astfel incat fermierii sa aiba avantaje in... mai mult
Vineri, 25 Iulie 2014, ora 16:30
Recoltatul graului se apropie de final, iar productia pentru 2013 este estimata la circa 7 - 7,2 milioane de tone, cu aproape 50% mai mare fata de anul trecut, sustine presedintele Organizatiei Interprofesionale "Cereale si Produse Derivate"(OIPA), Aurel Popescu.
In 2012 s-au obtinut numai 4,78 de milioane de tone de grau.
"Probabil in aceasta saptamana se va finaliza recoltatul graului, iar din estimarile pe care le avem cred ca vom obtine in acest an o productie de 7- 7,2 milioane de tone. In ceea ce priveste calitatea recoltei de grau din acest an, cred ca doua treimi din productie va fi grau furajer, iar o treime grau bun pentru panificatie.
Graul pentru panificatie a fost recoltat inainte de inceperea ploilor, iar cel furajer dupa ce au aparut precipitatiile", a declarat pentru Agerpres Aurel Popescu, presedinte OIPA si seful celui mai important patronat de morarit si panificatie din Romania.
Cu toate acestea, Popescu considera ca procesatorii nu vor fi nevoiti sa apeleze la importuri pentru asigurarea consumului intern.
De asemenea, in ceea ce priveste pretul graului, seful OIPA afirma ca se inregistreaza in continuare o tendinta de scadere, in prezent pretul fiind de 680 de lei pe tona pentru graul de panificatie si intre 620 si 650 de lei pe tona pentru graul furajer. In aceasta perioada, pretul graului de panificatie se afla la cel mai scazut nivel comparativ cu perioada similara a ultimilor trei ani.
Potrivit datelor Ministerului... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 10:10
Productia de grau la nivel mondial ar putea atinge un nou record in anul agricol urmator, 2013-2014, contribuind la refacerea stocurilor si punand presiune pe preturi, potrivit estimarilor Departamentului Agriculturii din SUA.
"In cazul in care nu va fi o recolta record, in mod cert vom inregistra o revenire la nivelurile din ultimii ani", a declarat economistul-sef al Departamentului Agriculturii, Joseph Glauber, citat de MarketWatch.
In prezent, cotatiile pentru grau au scazut la minimul ultimelor opt saptamani pe piata din Chicago, ca urmare a ninsorilor abundente din SUA, care au alimentat asteptari privind recuperarea culturilor afectate de seceta. Zapada asigura apa extrem de necesara in sol, a spus Glauber, adaugand ca situatia se schimba de la o saptamana la alta.
Randamentul culturilor de grau din regiunea Marii Negre, in special Rusia si Ucraina, sunt asteptate sa revina la normal, dupa ce productia a scazut cu circa o treime anul trecut.
Preturile la grau au crescut pe piata internationala anul trecut, din cauza impactului secetei in tari cu productie mare, precum SUA, Rusia si Australia.
Precedentul record pentru recolta globala de grau a fost de 696,6 milioane de tone, in sezonul agricol 2011-2012. mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 13:03
Pretul graului a atins in Rusia un nou record pentru perioada postsovietica, in urma unui avans de peste 1.000 de ruble (32,25 dolari) in ultima saptamana, potrivit cotidianului Vedomosti, citat de RIA Novosti.
Graul destinat industriei de panificatie costa 11.200 de ruble (360,8 dolari) pe tona la Novosibirsk si 10.400 de ruble (335 dolari) la Novorossiisk.
Preturile sunt maxime absolute pentru istoria postsovietica a tarii, a afirmat Dmitri Rilko, director al Institutului pentru Studierea Pietei Agricole.
Preturile la cereale au crescut constant in Rusia incepand din iulie, ca urmare a impactului secetei care a afectat in aceasta vara principalele regiuni agricole ale tarii.
Ministerul Agriculturii estimeaza o recolta de circa 75 de milioane de tone de cereale, dupa ce anterior anticipa 95 de milioane de tone.
Rusia, Kazahstan si Ucraina, care impreuna formeaza regiunea Marii Negre pe piata cerealelor, asigura un sfert din exporturile la nivel global si sunt, in principal, furnizori ai tarilor din nordul Africii si Orientul Mijlociu.
Ministrul dezvoltarii economice din Rusia, Andrei Belousov, a declarat, vineri, ca este posibila o suspendare a exporturilor de cereale. Declaratia este primul indiciu din partea unui inalt oficial de la Moscova privind reintroducerea restrictiilor impuse in 2010-2011, dupa ce recolta a fost afectata de secetea puternica.
Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, exporturile de grau ale Rusiei sunt estimate la 8... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 09:24
Pretul graului a atins miercuri cea mai scazuta valoare din ultimele trei saptamani, motivele fiind cererea scazuta la export, dar si preturile reduse la porumb.
Autoritatea de stat pentru cereale (General Authority for Supply Commodities - GASC) din Egipt a anuntat saptamana trecuta ca a cumparat o cantitate totala de 365.000 de tone de grau, dintre care doua treimi din Rusia si restul din Ucraina si Romania, informeaza Wall Street Journal.
Faptul ca atat Egiptul, cel mai mare importator de grau din lume, cat si alti cumparatori s-au indreptat spre Rusia pentru achizitii de grau in ultimele saptamani a condus la scaderea cotatiilor futures la grau pe piata americana.
"Am crezut ca SUA ar putea intra pe piata, insa pana acum nu am vazut acest lucru", a declarat Shawn McCambridge, analist la firma de brokeraj Jefferies Bache din Chicago.
Pretul graului este influentat si de preturile reduse la porumb. Un pret mai scazut la porumb poate reduce cererea pentru grau ca substitut in hrana animalelor. Pretul la soia a scazut si el, dupa ce marti a atins un nivel de varf.
"Daca pretul porumbului scade atunci toate preturile la cereale vor scadea", a declarat Sid Love, analist la firma de consultanta Kropf & Love Consulting.
Preturile la grau au fost influentate si de prognozele privind precipitatiile ce sunt asteptate in aceasta saptamana in Kansas, Nebraska si Oklahoma, care ar urma sa refaca umiditatea din sol inainte ca fermierii sa inceapa sa planteze graul... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 09:27
Temperaturile scazute inregistrate in intreaga Europa au impins in sus preturile la grau si energie electrica, au intrerupt livrarile de gaze naturale si transporturile navale, in conditiile in care unele regiuni se pregatesc pentru cele mai scazute temperaturi din ultimii 60 de ani.
Cererea pentru energie electrica cu livrarea pentru ziua urmatoare in Germania, cea mai mare piata din Europa, a atins cel mai ridicat nivel de dupa data de 23 noiembrie, inregistrand o crestere de 11%, pana la 58,85 euro pentru un megawat ora.
De asemenea, pe piata din Franta, a doua piata din Europa, cererea pentru energie electrica a crescut cu 13%, pana la 64,25 euro pentru un megawat ora, transmite Bloomberg.
Consumul de energie electrica ar putea ajunge la un nivel record de 98.900 megawati in ziua de 7 februarie, precedentul record de 96.710 megawati fiind inregistrat in data de 15 decembrie 2010.
In Polonia, consumul de gaz a crescut cu 41% fata de consumul mediu din decembrie
Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo SA, cea mai mare companie de gaze naturale din Polonia, a redus livrarile catre trei clienti industriali in timp ce Gaz-System SA, compania care opereaza sistemul de conducte de gaze, a anuntat ca va cere guvernului sa elibereze o parte din rezervele de stat pentru a stabiliza sistemul.
Valul de frig a condus la cresterea consumului de gaze naturale in Polonia pana la aproximativ 65 milioane metri cubi pe zi, cu 41% mai mare decat consumul mediu... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 18:03