Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) trebuie sa dea dovada de transparenta, atunci cand solicita majorarea pretului gigacaloriei, astfel incat consumatorii casnici sa cunoasca din timp intentia companiei de a creste tarifele practicate, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale 'Cartel Alfa'.
'In mod normal hotararea de majorare a pretului gigacaloriei nu este o decizie a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), ci Electrocentrale Bucuresti face o cerere in baza unui dosar justificativ, in care cere majorarea pretului. In acest proces apar, insa, cateva 'mici' elemente care de fapt duc la lipsa de transparenta. In primul rand, este normal ca in momentul cand ELCEN trimite cererea catre ANRE sa anunte si beneficiarii, si nu dupa obtinerea avizului-acord sa anunte ca in trei zile majoreaza pretul. In al doilea rand, este normal sa existe o transparenta in sensul in care justificarea de crestere a pretului sa se cunoasca de catre toata lumea. De multe ori aceste cresteri de preturi acopera interese de grup, cheltuieli proprii nejustificate sau beneficii personale', a afirmat Bogdan Hossu, potrivit Agerpres.
Potrivit vicepresedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Emil Calota, cresterea pretului de productie a energiei termice de la ELCEN este cauzata de majorarea cu 13% a pretului la gazele naturale, componenta ce reprezinta 70-75% din costurile totale.... mai mult
Vineri, 09 Ianuarie 2015, ora 13:55
Preturile la care ELCEN Bucuresti vinde gigacaloria destinata consumului populatiei si clientilor industriali au crescut de la 1 ianuarie ca urmare a unei decizii a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"Pretul gigacaloriei pentru populatie a crescut de la 1 ianuarie 2015, de la 166,1 lei/gigacalorie la 186 lei/gigacalorie (aproximativ 160 lei/MWh), potrivit unei decizii a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei", se arata intr-un comunicat al ELCEN, potrivit Mediafax.
Decizia ANRE a intrat in vigoare la 1 ianuarie. ANRE transmite producatorilor de energie termica, la sfarsitul fiecarui an, tarifele de facturare pentru consumatorii casnici si noncasnici pentru anul urmator.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat marti ca RADET a fost instiintata de ELCEN la sfarsitul anului trecut ca din 1 ianuarie 2015 va creste tariful cu 10,2%.
Oprescu a spus ca Primaria nu a fost consultata si nici informata de catre ELCEN de aceasta crestere de tarif, insa majorarea tarifului nu va fi suportata de populatie, ci din bugetul municipalitatii.
ELCEN produce energia termica si o vinde catre Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET), care apoi o furnizeaza clientilor finali.
Pentru consumatorii industriali pretul gigacaloriei este de 216,7 lei/gigacalorie (186,3 lei/MWh) pentru anul in curs.
Pretul gigacaloriei a fost anul trecut in Bucuresti 341 de lei, din care populatia a... mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 15:39
Primarul general Sorin Oprescu a declarat sambata referitor la cresterea pretului gigacaloriei pentru agentii economici din Capitala ca prefera sa ii ajute pe cei multi si ca banul public nu poate fi cheltuit ca inainte de criza financiara.
"Sigur ca unii o sa fie nemultumiti, imi cer scuze ca sunt nemultumiti, o sa le treaca pentru ca preturile nu sunt asa de mari, dar eu prefer sa ii ajut pe aceia multi. Nu pot sa impart banii aceia, gestionam saracia, dar lumea nu prea crede chestia aceasta.
Toata lumea spune: lasa ca se poate; uite ca nu se poate sa cheltuiesti banul asa cum a fost pana acum 3, 4 ani inainte sa inceapa criza asta nenorocita", a spus Oprescu cu prilejul verificarii stadiului lucrarilor la Pasajul Mihai Bravu.
El a subliniat ca intotdeauna unii sunt nemultumiti, dar ca pe el il intereseaza sa fie multumiti cei multi, mentionand ca nu e vorba despre populism. mai mult
Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 16:25
Pretul gigacaloriei pentru agentii economici din Bucuresti ar putea creste pana la 329,30 lei, fara TVA, pentru cei alimentati din centrale RADET, si respectiv pana la 296,49 lei, fara TVA, pentru cei alimentati din puncte termice proprii, potrivit unui proiect al Primariei Capitalei.
Pretul gigacaloriei pentru agentii economici alimentati din puncte termice urbane si centrale termice ale Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) ar putea creste de la 252,17 lei la 329,30 lei, fara TVA, iar pentru cei alimentati din puncte termice proprii - de la 212,95 de lei la 296,49 lei, fara TVA, potrivit proiectului pus in dezbatere publica pe site-ul www.pmb.ro.
Aceste tarife ar fi trebuit sa fie recalculate in luna februarie 2013, ca urmare a deciziilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"Neaprobarea acestor tarife a determinat pierderi financiare inregistrate de RADET Bucuresti in perioada februarie - iulie 2013 in valoare de 10.505.928, 81 de lei (aproximativ 2,37 milioane de euro )", se arata in raportul de specialitate aferent proiectului.
"RADET a inceput demersurile de ajustare a preturilor de facturare imediat dupa majorarea pretului de catre producatorii de energie termica, in principal ELCEN S.A., dar acestea au fost intarziate din cauza corespondentei purtate timp indelungat cu autoritatile de reglementare", au declarat pentru Mediafax reprezentantii Primariei Municipiului Bucuresti (PMB).
Primaria vrea sa... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 08:00
Pretul gigacaloriei livrate de ELCEN Bucuresti nu va fi majorat pentru consumatorii din Capitala, in ciuda scumpirii gazelor cu 5% pentru populatie si cu 10% pentru companii, din septembrie, a anuntat un secretar de stat din ministerul Economiei, actionar majoritar al producatorului de energie.
"Cresterea pretului gazelor nu va afecta pretul gigacaloriei", a afirmat secretarul de stat in Ministerul Economiei Rodin Traicu, intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.
Seful misiunii Fondului Monetar International, Erik de Vrijer, a anuntat, marti, majorarea pretului gazelor naturale, incepand cu luna septembrie, scumpire care este independenta de calendarul de liberalizare a pietei gazelor, potrivit premierului Victor Ponta.
FMI: Pretul gazelor creste cu 10% pentru companii, din septembrie
Ponta: Scumpirea gazelor nu face parte din calendarul de liberalizare a preturilor
Consumul de gaze naturale a scazut cu 51% in T2 mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 11:30
Pretul gigacaloriei s-a dublat in municipiul Constanta, printr-o hotarare luata in sedinta de Consiliu Local de vineri, cand au fost aprobate si ajutoarele pentru familiile nevoiase, transmite NewsIn.Potrivit hotararii, gigacaloria se scumpeste de la 170 de lei la 338 de lei.
Consilierii locali au aprobat si ajutoare pentru familiile nevoiase. Cei care au venituri de pana la 786 de lei pe membru de familie vor primi ajutoare de la autoritatile locale astfel incat sa plateasca acelasi pret ca anul trecut, dar trebuie insa sa se incadreze si in conditiile impuse de Guvern pentru acordarea de subventii. De asemenea, vor primi subventii diferite, intre 10% si 35%, si cei cu venituri cuprinse intre 786 si 1000 de lei pe membru de familie. Persoanele singure cu venituri pana in 1.300 de lei vor primi subventii de 25%.
"Cei cu venituri intre zero si 786 de lei pe membru de familie, printr-un sfert sprijinul Guvernului si trei sferturi sprijinul primariei, vor plati la fel ca anul trecut. Am mai infiintat inca trei transe, intre 786 de lei, acolo de unde Guvernul spune ca incep bogatii, noi nu spunem la fel, si 840 de lei pe membru de familie, Primaria va subventiona 35% din factura, din aceasta factura mare, dubla.
Intre 840 si 900, Primaria va subventiona 25% din factura, iar intre 900 si 1.000 lei Primaria va subventiona 10% din factura. Pentru persoanele singure, pe care Guvernul le considera bogate, de la 1082 de RON in sus si pana unde noi venim in completarea Guvernului... mai mult
Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 17:19
Primarul Constantei, Radu Mazare, a declarat, joi, ca pretul gigacaloriei s-ar putea dubla pentru locuitorii municipiului care nu primesc subventii, la urmatoarea sedinta de Consiliu Local urmand sa se stabileasca pretul gigacaloriei pentru populatie, potrivit NewsIn.Mazare a precizat ca Primaria are un buget de 50 de milioane de lei pentru subventionarea gigacaloriei, din care va acoperi diferenta dintre subventia acordata de stat persoanelor cu venituri mici si valoarea acesteia de anul trecut.
"Noi, Primaria, subventionam gigacaloria pentru toata populatia. Voi lua acesti bani prevazuti in buget, care sunt 500 miliarde de lei vechi pe an si o sa ii redistribuim in asa fel incat sa acoperim ce nu mai da Guvernul pentru populatia cu venituri mici ca sa plateasca la fel ca anul trecut.
Daca ne mai raman ceva bani, o sa facem inca o transa suplimentara fata de cele anuntate de Lazaroiu, unde vom veni si vom mai subventiona partial din gigacalorie, tot restul populatiei urmand sa plateasca dublu", a spus edilul constantean.Mazare a precizat ca in urmatoarea sedinta de Consiliu Local se vor stabili cu exactitate pretul gigacaloriei pentru populatie si sumele pe care le vor primi familiile nevoiase pentru subventie."Vom aproba pretul gigacaloriei pentru populatie, transele, persoanele carora le vom da ajutor si cat anume le vom da ajutor in viitoarea sedinta a Consiliului Local", a spus primarul.Reamintim ca luna trecuta Guvernul a hotarat sa elimine subventionarea... mai mult
Joi, 08 Septembrie 2011, ora 19:32
Primarul general Sorin Oprescu a declarat, joi, ca pretul pentru gigacalorie platit de consumatorii individuali din Capitala nu va fi marit in perioada urmatoare, ceea ce ar insemna ca, la iarna, bucurestenii vor plati tot 169,88 de lei. Edilul-sef al Capitalei a mai spus ca primaria va incerca sa dea ajutoare de incalzire si pentru cei care nu se incadreaza in plafoanele prevazute de guvern, respectiv si in afara limitei de 786 de lei.
Pentru asta, a subliniat Oprescu, municipalitatea va trebuie sa taie din alte cheltuieli.
In acelasi context, primarul general a afirmat ca, in opinia lui, eliminarea subventiilor pentru caldura venite de la guvern creeaza o problema sociala serioasa.
Primaria Capitalei, a mai spus Oprescu, va continua sa acorde subventii in acest scop.
"Anul trecut, subventiile au totalizat peste 100 de milioane de euro. Anul acesta, incercam sa dam peste 125 de milioane de euro", a precizat edilul.
Pretul de 169,88 lei pentru gigacalorie este in vigoare de la 1 august, cand Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat o majorare de 36,5%.
Fara subventii, bucurestenii ar trebui sa plateasca gigacaloria la pretul de productie, respectiv 318 lei cu TVA.
Din acest pret, 60% este tariful perceput de producatorul ELCEN, iar restul, cel al Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET), prin intermediul careia apa calda si caldura ajung in apartamente. mai mult
Joi, 01 Septembrie 2011, ora 14:41
Pretul mediu local al gigacaloriei va fi mai mare in aceasta iarna fata de sezonul trecut cu aproximativ 10%, conform valorilor transmise de autoritatile locale, dar acesta se aplica deja si a fost majorat dupa cresterea TVA de la 19 la 24%, nepunandu-se problema altei majorarii din ianuarie 2011. Declaratia a fost facuta, pentru MEDIAFAX, de presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, Mircea Matei, care a subliniat ca nu se pune problema majorarii pretului gigacaloriei in aceasta iarna.El a precizat ca ANRSC are atributia de a stabili pretul local mediu de referinta sau pretul local de referinta in baza valorilor transmise de catre autoritatile locale si operatori.Presedintele ANRSC a adaugat ca cele 94 de localitati din tara au trimis datele solicitate, care au fost introduse in formula de calcul a pretului local de referinta."Pe baza preturilor la care autoritatile locale factureaza gigacaloria in fiecare localitate noi am calculat pretul local mediu de referinta stabilit de Ordonanta 36/2006 si a Legii 483/2006", a mai spus Mircea Matei.
El a explicat ca acest pret local mediu calculat pentru ianuarie 2011 fata de ceea ce era in 2010 este mai mare cu 10 la suta."Asta nu inseamna ca va creste factura la incalzire in ianuarie 2011, intrucat toate facturile din octombrie au deja preturile calculate dupa preturile la care autoritatile factureaza gigacalaoria", a subliniat Mircea Matei.Astfel, potrivit lui Mircea... mai mult
Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 09:45