Bulgaria a ajuns la un acord privind o reducere de 40% a pretului gazelor naturale pe care le importa de la furnizorul sau dominant, Rusia, conform acordurilor pe termen lung, a anuntat marti premierul Boyko Borissov, citat de Reuters.
In mai 2018, Comisia Europeana a adoptat o decizie prin care impune grupului rus Gazprom o serie de obligatii care raspund preocuparilor Executivului comunitar in ceea ce priveste concurenta si permit fluxul liber al gazelor naturale la preturi competitive pe pietele gazelor naturale din Europa Centrala si de Est (CEE).
Bulgaria este ultima dintre cele opt state din CEE care a ajuns la un acord privind reducerea pretului la gaze dupa acordul anti-trsut incheiat de Bruxelles cu Gazprom in 2018.
Borissov a salutat reducerea preturilor si le-a spus jurnalistilor ca acordul va ajuta ajuta economia statului balcanic. Analistii apreciaza ca acordul este o veste buna, dar mult intarziata, deoarece in ultimii ani Bulgaria a platit cu aproape 50% mai mult pentru gazele rusesti comparativ alte state europene.
"In aceasta dimineata, Gazprom ne-a trimis contractul semnat, care include cea mai mare reducere de pret din toate tarile care si-au renegociat contractele. Avem o scadere de 40%", a declarat Borissov.
Conform acordului incheiat cu Bruxellesul, Gazprom a acceptat sa permita clientilor sa ceara preturi mai scazute cand acestea se abat de la indicii de referinta, cum ar fi cei de pe pietele de gaze din Europa Occidentala.
Noul... mai mult
Marti, 03 Martie 2020, ora 15:57
Rusia reuseste inca odata sa starneasca o furtuna politica in Europa prin "pionul" sau energetic, Gazprom. Planurile companiei de a construi un nou gazoduct, pe sub Marea Baltica, pana in Germania starnesc controverse in randul liderilor de stat din Uniune.
Nord Stream 2, gazoductul pe care rusii intentioneaza sa-l construiasca in cooperare cu mai multi parteneri din sectorul energetic european, este vazut ca o amenintare la adresa securitatii energetice a Ucrainei si a tarilor baltice, relateaza International Business Times.
Noi reguli
Saptamana aceasta, vicepresedintele Comisiei Europene cu responsabilitati in politica energetica a UE, Maros Sefcovic, va anunta un nou set de reguli menit sa reduca apetitul marilor consumatori de gaz din regiune pentru livrarile efectuate de Gazprom.
Acestea vor stabili mai clar modul in care producatorii de gaz si distribuitorii pot interactiona. Masura nu este pe placul Berlinului, care ar dori ca politica europeana sa nu afecteze interesele marilor companii energetice comasate in Germania.
Insa, politica pare greu de evitat in contextul in care, inca de la crearea primului gazoduct Nord Stream, Rusia a ales sa reduca cantitatile de gaz livrate prin intermediul retelei din Ucraina, iar mai nou ameninta statele NATO din zona Marii Baltice cu sistarea livrarilor.
"Este o Rusie care a invadat Ucraina si care ameninta statele baltice. Aceasta este Rusia cu care ne confruntam in acest moment", a comentat Andras Simonyi,... mai mult
Joi, 11 Februarie 2016, ora 11:00
Compania de stat Botas din Turcia, importatorul de gaze pe piata locala, a apelat la Curtea Internationala de Comert pentru a transa disputa in privinta pretului gazelor naturale cumparate din Rusia, au anuntat oficialii companiei.
Turcii s-au laudat in februarie cu un discount de 10,25% la pretul gazelor naturale obtinut in urma negocierilor cu compania rusa Gazprom, dar acesta nu a fost aplicat pana acum, anunta ziarul Hurriyet Daily News.
Pret disputat
Turcia cumpara anual de la Gazprom intre 28 si 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar anul acesta Ankara a sperat sa obtina o reducere substantiala a tarifului in urma discutiilor care au fost purtate intre cele doua parti.
Negocierile pe pretul gazelor livrate de rusi pe piata din Turcia au debutat dupa ca presedintele Vladimir Putin a anuntat proiectul gazoductului Turkish Stream care urma sa lege cele doua tari pe sub Marea Neagra, inaintand apoi pe teritoriul turcesc pana la granita cu UE.
Intre timp insa, tensiunile ivite intre Moscova si Ankara, dar si alte detalii tehnice au dus la suspendarea proiectului Turkish Stream.
Luni, 26 octombrie, reprezentantii companiei Botas au notificat conducerea Gazprom de actiunea dusa in fata instantelor internationale de arbitraj comercial, conform instiintarii oficiale scopul fiind acela de a recupera cele 10,25 procente din pretul platit in cursul acestui an.
"Negocierile s-au intins pe o perioada destul de lunga, iar de luni am prezentat cazul... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2015, ora 15:38
Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) a obtinut reduceri de pret pentru gazele importate din Rusia.
Compania care produce electricitate si agent termic pentru Capitala si Constanta continua negocierile pe care le poarta cu Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG (WIEE) si spera sa obtina discounturi noi.
De asemenea, conducerea ELCEN a mentionat ca se ocupa si de securizarea cantitatilor pentru o iarna care poate fi dificila, dupa cum a avertizat Federatia Rusa.
"Pretul mediu pentru gazele din productia interna este in jurul a 89 de lei/MWh. Gazele importate le luam de la WIEE si Romgaz. Incepand din aprilie de la WIEE am cumparat gaze la un pret sub nivelul celor preluate de la Romgaz. Cand ne face cosul lunar (reglementatorul pietei de energie stabileste lunar cota obligatorie de importuri pentru toate tipurile de consumatori - n.red.), Romgaz ne vinde la pachet gazele interne cu cele rusesti.
Pretul lor pentru gazele importate este mai mare decat tariful cu care cumparam noi ...citeste mai departe despre "Electrocentrale Bucuresti: Reduceri de pret pentru gazele din Rusia. Cat va fi factura acestei ierni" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Iulie 2014, ora 15:15
Ucraina "nu accepta" noul pret la gaze naturale pe care vrea sa i-l impuna Rusia, de aproape 500 de dolari mia de metri cubi, a declarat sambata premierul ucrainean Arseni Iateniuk.
Denuntand o "agresiune gazifera si economica", dupa ce Moscova a anuntat o crestere cu 80% a pretului livrarilor la gaze pentru Ucraina, Iateniuk a dat asigurari, intr-o sedinta de Guvern, ca "presiunea politica (este) inacceptabila, iar noi nu vom accepta pretul de 500 de dolari".
"Rusia a esuat sa cucereasca Ucraina prin agresiune armata. Ea lanseaza acum planul de a cuceri Ucraina prin agresiune gazifera si economica", a adaugat premierul, indemnand Guvernul sa fie pregatit "ca Rusia sa restranga sau sa opreasca livrarile de gaze" naturale catre Ucraina.
Ministrul ucrainean pentru Energie Iuri Prodan a declarat ca, in lipsa unui acord asupra pretului gazelor, Kievul va sesiza Curtea de Arbitraj, asa cum prevede contractul de livrare a gazelor rusesti.
"Vom incerca sa ajungem la un acord. Daca nu vom ajunge, vom sesiza Curtea de Arbitraj", a anuntat el.
Moscova creste pretul la gaze pentru Ucraina
Moscova a anulat saptamana aceasta doua reduceri acordate Ucrainei pentru livrari de gaze naturale, de care Kievul este foarte dependent. In 72 de ore, pretul a crescut de la 268 la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, unul dintre cele mai mari preturi din Europa.
Cei doi vecini fosti sovietici sunt afectati de o criza, dupa indepartarea de la putere a regimului prorus al... mai mult
Sambata, 05 Aprilie 2014, ora 15:58
Pretul platit de Romania pentru relatiile inghetate cu Rusia este enorm, iar formula Putin - Mihai Razvan Ungureanu ar putea readuce Romania pe lista de prieteni. Ce impact economic ar avea o relatie buna cu noul presedinte al Rusiei?
Vladimir Putin este vazut de multi ca fiind salvatorul Rusiei, cel care, dupa doua mandate de presedinte si unul de premier, a ridicat statul inghenunchiat pe vremea lui Boris Eltin.
Revenirea sa pe prima pozitie, dupa ce a impartit puterea cu mana sa dreapta, Dimitri Medvedev, nu este o surpriza pentru nimeni. De fapt, schimbarile vor fi minore sau inexistente pe plan intern, Putin fiind considerat adevaratul carmaci al statului si pana acum.
"La nivelul Federatiei Ruse nu vor fi schimbari. Putin conducea si pana acum, mai ales pe plan economic, de pe scaunul de prim-ministru", a declarat consultantul financiar, Ionel Blanculescu, pentru Business24. "La nivelul relatiilor cu Romania, insa, pot aparea schimbari majore pozitive pentru tara noastra".
Inainte de alegerile prezidentiale din Rusia, premierul Mihai-Razvan Ungureanu trimitea un comunicat in care declara ca vrea "un dialog care sa clarifice si sa rezolve tensiunile existente" intre cele doua tari. In plus, Federatia Rusa reprezinta pentru Romania "un partener economic important, de valoare", dupa cum adauga Ungureanu.
Pretul inghetului
Romania nu mai este demult in "zona de prietenie" a Rusiei, relatiile dintre cele doua state fiind caracterizate de cele mai... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 12:05
Ucraina a respins vineri o oferta a Rusiei de reducere a pretului gazelor naturale cu 10%, afirmand ca ar fi in continuare prea mare, anuntul indicand ca nu se intrevede o solutie in disputa de lunga durata dintre cele doua parti.
Ucraina plateste in prezent 416 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, dar autoritatile de la Kiev, care incearca de mult timp sa renegocieze tariful, considera ca un pret corect ar fi de 250 de dolari, transmite Reuters.
Dupa ce nu au reusit sa incheie anul trecut un nou acord, autoritatile ucrainene au anuntat ca vor reduce in acest an importurile de gaze cu o treime, la 27 de miliarde de metri cubi.
Potrivit unor informatii din presa, neconfirmate oficial, Moscova a oferit in aceasta luna un discout de 10%, pentru ca volumul importurilor Ucrainei sa ramana nemodificat.
Un purtator de cuvant al premierului ucrainean Mikola Azarov a declarat vineri ca Ucraina nu este interesata de propunere.
"Pozitia primului ministru este ca nu avem nevoie de un discount, ci de un pret corect", a spus purtatorul de cuvant.
Moscova a insistat de mult timp ca nu va revizui pretul gazelor decat daca Gazprom va face parte din compania care administreaza gazoductele care tranziteaza Ucraina sau daca aceasta tara va intra intr-o uniune vamala condusa de Rusia. Ambele optiuni sunt inacceptabile pentru Ucraina.
Disputele anterioare ale celor doua tari referitoare la pretul gazelor au dus la intreruperea livrarilor catre Europa, determinand... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 21:22
Ucraina ar urma sa faca economii de circa sase miliarde de dolari pe an in urma revizuirii contractelor de livrare de gaz cu Rusia, a declarat marti premierul ucrainean Mikola Azarov.
"Imediat ce ajungem la un acord privind pretul gazului, vom economisi inca 500 de milioane de dolari pe luna, adica sase miliarde de dolari pe an", a spus Azarov, citat de RIA Novosti.
Marti, cotidianul ucrainean Economiceskie Izvestia a scris ca Moscova si Kievul au convenit asupra reducerii pretului gazului rus pentru Ucraina la 220 - 230 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.
Informatia nu a fost confirmata oficial inca.
Ucraina incearca sa modifice termenii unui acord semnat in 2009 cu Rusia, ce leaga pretul gazului de cel al petrolului, care a crescut mult intre timp. Kievul cere atat ieftinirea gazului livrat, cat si reducerea cantitatii importate. mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 08:50
Pretul gazelor importate din Rusia ar putea creste cu 15,2% in T3 din 2011, fata de inceputul anului, potrivit ANRE, informeaza Mediafax. "Pretul mediu de import estimat de ANRE pentru trimestrul al treilea este de 460 dolari/1.000 metri cubi, respectiv 43,6 dolari/MWh, pentru lunile iulie, august si septembrie", se arata intr-o evaluarea realizata de institutie privind costul de achizitie a gazelor furnizate regim reglementat companiilor, cu exceptia termocentralelor care utlizeaza gazele pentru productia de energie termica destinata populatiei.
Comparativ, in luna ianuarie Romania importa gaze la pretul de 399 dolari pe 1.000 metri cubi, potrivit datelor ANRE.
Pentru estimare, ANRE a utilizat o formula care se bazeaza pe formulele de calcul al pretului din contractele de import in perioada 2004-2009 existente si inregistrate la Autoritate.
"Costurile de achizitie sunt evaluate astfel incat sa acopere integral cheltuielile ce vor fi efectuate de furnizorii licentiati pentru achizitia gazelor naturale, intr-o maniera prudenta si eficienta", se arata in document.
Totodata, pentru trimestrul al treilea, ANRE a luat in calcul un pret de 45,71 lei/MWh pentru gazele produse in Romania, valoare nemodificata fata de anul 2009.
Populatia nu va fi afectata de majorarea pretului de import al gazelor naturale, intrucat pentru o perioada de noua luni, respectiv intre 1 iulie si 31 martie 2012, Guvernul a decis sa mentina constante tarifele.
Consumatorii industrali vor plati... mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 15:25