Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a explicat, joi seara, de ce romanii platesc cel mai scump gaz din Europa: "Piata a fost complet dezechilibrata in momentul aparitiei OUG 114 care practic a plafonat pretul la producator", a spus Popescu.
"Piata a fost complet dezechilibrata in momentul aparitiei OUG 114 care, practic, a plafonat pretul la producator. Acel 68 de lei, la vremea aceea, era 68 de lei cu mult sub pretul pietelor regionale, iar pretul la consumatorul casnic si la consumatorul industrial a ramas cel putin la acelasi nivel. La industrial chiar a crescut. Practic, aceasta diferenta de pret s-a dus in buzunarul furnizorilor", a spus Popescu intr-o emisiune la B1TV.
Potrivit ministrului, profitul s-a mutat de la producatori la furnizori nu numai in privinta gazelor naturale, ci si la energia electrica, companiile de stat Hidroelectrica si Nuclearelectrica fiind afectate.
"A fost o golanie facuta pe fata de Dragnea si de PSD la acea vreme. Cred ca domnul Valcov era creierul, pentru ca la acea vreme dumnealui era creierul economic al PSD. O golanie pe care noi, cei care am preluat guvernarea in 4 noiembrie, ne-am asumat ca o abrogam si am abrogat. Am negociat cu Comisia Europeana pentru ca acea OUG 114 ne-a adus si intr-un infringement cu Comisia Europeana si am promis si ne tinem de cuvant: liberalizarea pretului la gaze naturale incepand cu data de 1 iulie si a energiei electrice incepand cu 1 ianuarie 2021", a spus ministrul.
Ministrul Economiei a... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 22:44
Romania si Ungaria au inregistrat in primul semestru din acest an cel mai mic pret mediu (exprimat in euro) la gazele naturale destinate consumatorilor casnici (ambele 3,5 euro pentru 100 kWh), cel mai ridicat nivel fiind in Suedia (11,8 euro/100 kWh), Olanda (9,2 euro/100 kWh) si Danemarca (8,6 euro/100 kWh), conform datelor publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Intre prima jumatate a anului 2018 si prima jumatate a anului 2019, cele mai semnificative scaderi ale pretului gazelor naturale pentru gospodarii, exprimat in moneda nationala, s-au inregistrat in Danemarca (minus 1,7%), Ungaria (minus 1,6%) si Austria (minus 1,3%), iar cel mai semnificativ avans in Bulgaria (18,3%), Letonia (15,8%) si Estonia (14,2%).
In primul semestru din acest an, in UE pretul mediu la energia electrica destinata populatiei a crescut la 21 euro pentru 100 de kWh, comparativ cu perioada similara din 2018 (cand se situa la 20 euro pentru 100 de kWh). Pretul mediu in UE la gazele naturale s-a mentinut stabil si s-a situat la sase euro per 100 kWh, in primul semestru din 2019.
La nivelul UE, in primul semestru din 2019 taxele si cotizatiile erau responsabile pentru mai mult de o treime (37%) din pretul energiei electrice pentru gospodarii, la pretul gazelor naturale procentul fiind de 27%.
Intre prima jumatate a anului 2018 si prima jumatate a anului 2019, cele mai semnificative scaderi ale pretului energiei electrice pentru gospodarii, exprimat in moneda... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 14:59
Comisia Europeana a cerut autoritatilor romane un calendar de dereglementare a pretului gazelor de productie interna, pentru a renunta la procedura de infringement impotriva Romaniei, au afirmat, joi, reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), intr-o intalnire cu presa.
In urma adoptarii OUG 114/ 2018, Executivul european a demarat o procedura de infringement impotriva Romaniei pentru faptul ca producatorii de gaze trebuie sa aloce cu prioritate gazele catre consumul casnic.
In iulie, Comisia a emis un aviz motivat, iar Romania are termen 26 septembrie pentru a modifica legislatia, altfel dosarul va merge la Curtea Europeana de Justitie, iar Romania risca sa plateasca amenzi incepand cu data de 27 septembrie.
"OUG 114 si OUG 19/ 2019, care o modifica, ar trebui discutate impreuna in Parlament, altfel se va crea confuzie. Comisia Europeana ne-a sugerat sa elaboram un calendar de dereglementare a preturilor pe 18 luni. Eu sper ca acest calendar sa fie cuprins in legile care vor iesi din Parlament in urma modificarii OUG 114 si OUG 19", a declarat Dumitru Chirita, presedintele ANRE.
Potrivit acestuia, in paralel, va trebui elaborata o metodologie de protectie a consumatorilor vulnerabili, respectiv statutul, modul de identificare si finantare.
Comisia de industrii din Camera Deputatilor a votat, marti, respingerea articolelor din OUG 114/2018 care reintroduceau preturile reglementate la energie si gaze.
OUG 114 figura... mai mult
Joi, 29 August 2019, ora 17:43
Gazele de productie interna au ajuns sa coste cu 33% mai mult decat cele de import pe bursa, in luna iunie, potrivit datelor publicate de Bursa Romana de Marfuri.
Astfel, in iunie, pretul gazelor romanesti a fost acelasi cu cel din mai, respectiv 101,24 de lei pe MWh, acesta fiind cel mai mare nivel mediu lunar inregistrat vreodata pe bursa.
Aceasta desi, de regula, in luna iunie pretul gazelor este redus, intrucat si consumul este mic. Spre comparatie, in iunie 2018, pretul gazelor de productie interna a fost de 75,13 lei pe MWh, iar, in iulie 2017, de 63,74 lei pe MWh.
La bursa de gaze de la Viena, indicele CEGH Front Month Index pentru luna iunie 2019 a scazut la echivalentul a 76,51 lei pe MWh, de la 81,56 de lei pe MWh in luna mai.
OUG 114/2018, aprobata in decembrie 2018, a fixat la 68 de lei pe MWh, pentru urmatorii trei ani, pretul pentru intreaga productie interna de gaze naturale. OUG 19/2019, aprobata in martie 2019, a modificat aceasta prevedere, lasand la pret fix doar cantitatile de gaze destinate consumatorilor casnici si termocentralelor, incepand cu data de 1 mai.
Acest lucru a dus la cresterea pretului gazelor de productie interna care se tranzactioneaza pe bursa si care este destinat agentilor economici.
Totodata, incepand cu luna aprilie, pretul gazelor de productie interna a devenit mai mare decat cel de import.
De la 1 iulie, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie a decis ieftinirea cu 5% in medie a gazelor pentru... mai mult
Duminica, 07 Iulie 2019, ora 15:17
Cei doi producatori romani de gaze, Petrom si Romgaz, au limitat cantitatea de gaze livrata pe piata, astfel ca pretul a crescut, iar furnizorii trebuie sa importe mai mult gaz din Rusia, care este si mai scump, a declarat, marti, directorul general al Engie Romania, Eric Stab.
El a explicat ca toate acestea se vor reflecta in facturile platite de consumatorii finali, care vor trebuie majorate de Autoritatea de Reglementare (ANRE).
"Pretul gazelor pe piata este in crestere din mai multe cauze. In primul rand, aceasta se intampla ca urmare a faptului ca gazele de import sunt mai scumpe, dar si din cauza ca nu exista suficient gaz pe piata scos la vanzare de producatorii romani, Petrom si Romgaz. Ei spun ca pur si simplu nu mai au gaz", a spus Stab.
Oficialul Engie a aratat ca la acestea se adauga si obligatia tuturor furnizorilor de a stoca gaze pentru iarna.
"Speram sa existe mai mult gaz pe piata in primul trimestru al anului viitor, pentru ca, altfel, vom fi nevoiti sa importam si mai mult, iar pretul de import este in crestere, fiind legat de cotatiile petroliere", a sustinut el.
Stab a explicat ca acest lucru este cauzat si de preturile mari de pe piata energiei electrice, care au determinat Petrom si Romgaz sa directioneze mai mult gaz din productia proprie catre centralele pe care le detin la Brazi, respectiv Iernut.
Seful Engie a refuzat sa spuna care este pretul gazelor de import cu livrare la iarna, insa a precizat ca a prezentat Autoritatii de... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2018, ora 16:18
Pretul gazelor pe piata romaneasca, atat cele de productie interna, cat si cele de import, vor creste semnificativ iarna urmatoare, ca urmare a majorarii cotatiilor petroliere, a declarat, joi, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania.
"In Romania, pretul gazelor de import este legat de cotatiile titeiului, care au crescut foarte mult in ultima perioada, astfel ca ne asteptam ca pretul pentru iarna sa creasca semnificativ, asta este clar. Importul de gaze va avea un impact si in pretul final", a spus oficialul companiei de gaze.
In plus, intrucat nu exista o competitie adevarata pe piata, fiind doar doi producatori interni, pretul gazelor autohtone va tinde sa creasca si el spre cel de import.
"Exista un risc mare ca pretul de productie interna plus tariful de inmagazinare sa ajunga la nivelul pretului de import", a sustinut Hajdinjak.
El a aratat ca, deja, iarna trecuta pretul gazelor de import a fost cu 20% mai mare decat in iarna anterioara, ca urmare a cresterii cotatiilor petroliere. mai mult
Joi, 24 Mai 2018, ora 12:15
Gazele ar putea deveni insuficiente in cazul unei ierni grele, iar unii consumatori industriali vor trebui deconectati pentru a se asigura alimentarea cu prioritate a populatiei, insa Guvernul nu are un plan de urgenta pentru aceasta iarna, a declarat, joi, directorul general al Engie Romania, Eric Stab.
El a inceput prin a spune ca pe piata exista o cantitate limitata de gaze, iar in timpul verii s-au realizat putine tranzactii pe piata centralizata.
"Daca va fi o iarna grea, va fi suficient gaz pentru la iarna? Nu suntem siguri. Speram, dar nu avem nicio garantie", a spus Stab, la audierile din Comisia parlamentara de ancheta privind activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).
Potrivit acestuia, in conditiile unui deficit, singura solutie este deconectarea unor consumatori, insa a atras atentia ca Guvernul nu a elaborat un plan de urgenta pentru iarna viitoare.
Anii trecuti, Guvernul aproba in toamna un plan de masuri pentru situatia de urgenta in alimentarea cu gaze pe timpul iernii, in care erau prevazuti pasii care trebuie urmati in caz de deficit, prioritara fiind alimentarea cu gaze a populatiei.
"Singura solutie, daca nu avem suficiente gaze, este sa intrerupem furnizarea catre anumiti consumatori, ceea ce trebuie definit printr-un plan de urgenta intocmit de Guvern. Acest plan exista din trecut, dar trebuie updatat de urgenta. Cel mai important lucru este sa definim clar ce consumatori trebuie sa fie intrerupti si in ce... mai mult
Joi, 02 Noiembrie 2017, ora 12:17
Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea pretului gazelor naturale produse in Romania si destinate consumului populatiei si va prelungi cu cel putin doi ani si jumatate dereglementarea pietei gazelor pentru companii, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu,
"Problema suportabilitatii pretului gazelor de catre populatie devine ingrijoratoare. Pentru companii, liberalizarea este aproape de final conform calendarului, dar vrem sa prelungim termenul. Suntem in momentul in care trebuie sa incepem sa propunem masuri", a afirmat Nicolescu, intr-o conferinta, transmite Mediafax.
El a precizat ca sunt necesare astfel de masuri, avand in vedere ca in ultimii doi ani salariul mediu pe economie a scazut, in timp ce pretul final la gaze naturale a crescut cu 16%.
Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene sa accepte amanarea cu doi ani si jumatate a calendarului de liberalizare a pretului gazelor pentru populatie, precum si mentinerea, pana cel putin la 1 iulie 2016, a pretului actual al gazelor produse intern.
Potrivit unor declaratii anterioare ale ministrului pentru Energie, ultima discutie de la Comisia Europeana a avut un rezultat bun, chiar daca nu s-a ajuns inca la o concluzie, adaugand ca in cele din urma Romania ar putea ajunge la Curtea Europeana de Justitie pentru a-si apara pozitia.
Calendarul de liberalizare, ilegal?
"O directie generala a Comisiei Europene a luat o decizie, care spune ca acest... mai mult
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 12:49
Pretul gazelor va creste cu 150% pana in 2019, cand piata va fi complet liberalizata, iar populatia ar putea suferi un soc al preturilor daca nu se vor lua masuri de eficienta si economisire, a declarat, joi, Aureliu Leca, expert in domeniul energetic si presedinte executiv al Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice.
'Romania trebuie sa-si liberalizeze preturile la energie, iar socul va fi la gazele naturale, unde pretul va creste cu 150% in cinci ani, cand se va finaliza procesul de liberalizare, fata de preturile de la inceputul acestui proces (anul 2012 - n.r.)', a spus Leca, prezent la conferinta organizata cu ocazia lansarii Cartii Albe a Eficientei Energetice de catre Asociatia Romana pentru Promovarea Eficientei Energetice si Camera de Comert si Industrie Bucuresti.
Majorarea va mari numarul celor care nu-si vor putea plati facturile
Potrivit acestuia, majorarea pretului va mari grupul consumatorilor care nu-si vor putea plati facturile, iar ajutoarele sociale nu vor fi suficiente.
'Consider ca eficienta energetica si economisirea consumului sunt principalele solutii pentru aceasta problema. Romania are un potential urias de economisire de energie. Noi nu am avut pana acum aceasta mentalitate, intrucat am fost o tara bogata in astfel de resurse. Directivele europene ne obliga sa reducem cu 20% consumul de energie pana in 2020, iar daca nu luam in serios aceasta problema, riscul de a nu realiza aceasta obligatie este destul de mare', a... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 14:52