Bulgaria a ajuns la un acord privind o reducere de 40% a pretului gazelor naturale pe care le importa de la furnizorul sau dominant, Rusia, conform acordurilor pe termen lung, a anuntat marti premierul Boyko Borissov, citat de Reuters.
In mai 2018, Comisia Europeana a adoptat o decizie prin care impune grupului rus Gazprom o serie de obligatii care raspund preocuparilor Executivului comunitar in ceea ce priveste concurenta si permit fluxul liber al gazelor naturale la preturi competitive pe pietele gazelor naturale din Europa Centrala si de Est (CEE).
Bulgaria este ultima dintre cele opt state din CEE care a ajuns la un acord privind reducerea pretului la gaze dupa acordul anti-trsut incheiat de Bruxelles cu Gazprom in 2018.
Borissov a salutat reducerea preturilor si le-a spus jurnalistilor ca acordul va ajuta ajuta economia statului balcanic. Analistii apreciaza ca acordul este o veste buna, dar mult intarziata, deoarece in ultimii ani Bulgaria a platit cu aproape 50% mai mult pentru gazele rusesti comparativ alte state europene.
"In aceasta dimineata, Gazprom ne-a trimis contractul semnat, care include cea mai mare reducere de pret din toate tarile care si-au renegociat contractele. Avem o scadere de 40%", a declarat Borissov.
Conform acordului incheiat cu Bruxellesul, Gazprom a acceptat sa permita clientilor sa ceara preturi mai scazute cand acestea se abat de la indicii de referinta, cum ar fi cei de pe pietele de gaze din Europa Occidentala.
Noul... mai mult
Marti, 03 Martie 2020, ora 15:57
Romania va putea exporta gaze naturale incepand cu anul 2013, dupa eliminarea restrictiilor tehnice, a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei Rodin Traicu.
"Pana la sfarsitul acestui an se vor incheia toate probele pentru exportul de gaze", a declarat Rodin Traicu, citat de Mediafax.
Exportul de gaze nu este posibil in prezent din cauza restrictiilor tehnice. Romania are o singura conducta de gaze cu Ungaria, prin care in acest moment poate doar importa. Alte doua conectari, cu Bulgaria si Republica Moldova, sunt in constructie.
Conducta de gaze cu Ungaria a fost finalizata in 2010. Romania are doi producatori mari de gaze, Romgaz Medias si OMV Petrom, care asigura doua treimi din consum. Diferenta este importata prin intermediari din Rusia.
Oficialii OMV Petrom au spus de mai multe ori in ultimii ani ca intentioneaza sa exporte gaze.
Realizatea conductelor de export al gazelor a fost una dintre conditiile discutate de Romania cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
In luna august, Bulgaria a inceput constructia conductei de gaze care va permite interconexiunea cu Romania. Lungimea totala a conductei intre Ruse si Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 pe teritoriul bulgaresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunare.
Constructia conductei de gaze care interconecteaza Romania si Bulgaria incepe joi
Bulgaria ar putea importa gaze naturale din Romania, a anuntat ministrul economiei si energiei al acestei tari Delian Dobrev, in... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 13:10
Romania plateste cel mai mic pret la gaze naturale din Balcani, si anume 0,28 euro per metru cub, in conditiile in care tarifele in aceasta regiune se situeaza, oricum, sub media europeana.
Cel mai mare pret la gaze din Balcani este plati de catre consumatorii din Bosnia-Hertegovina (0,54 euro per metru cub), potrivit datelor Eurostat consultate de Anatolia News Agency.
Pretul mediu din UE este de 0,64 euro per metru cub.
Pretul gazelor naturale vandute in zonele industriale din Turcia este de 0,36 euro pentru un metru cub. In schimb, Istanbul Gas Distribution Industry and Trade (IGDAS) vinde un metru cub de gaze naturale cu aproximativ 0,44 euro daca se includ si taxele.
Consumul total de gaze naturale estimat al Romaniei s-a diminuat cu 51% in trimestrul al doilea al acestui an comparativ, cu primele trei luni din 2012, anunta Grupul OMV Petrom.
Comparativ cu perioada similara a anului trecut, reducerea consumului a fost de 4%.
Consumul de gaze naturale a scazut cu 51% in T2
Retelele de gaze naturale ale Bulgariei si Romaniei vor fi interconectate printr-o conducta de 25 de kilometri. Proiectul va fi finalizat pana la finele lunii mai 2013.
Cand va fi gata conducta de gaze dintre Romania si Bulgaria mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 10:41
Pretul gazelor de productie interna va creste cu circa 20% pana la momentul liberalizarii complete a pietei de gaze, insa resursele rusesti se vor ieftini proportional, a declarat, fostul consilier, Dumitru Chisalita.
El a demisionat miercuri din aceasta functie, urmand sa se intoarca in cadrul Romgaz, unde a fost director de comercializare pana in ianuarie 2012. Din ianuarie a preluat conducerea interimara a companiei, in locul lui Marcel Piteiu, iar la 29 februarie a fost numit consilier ministerial.
"Pretul pietei nu este nicidecum cel la care Romania importa gaze acum de la rusi. Pretul de import tine cont de gradul de suportabilitate a populatiei, astfel ca in momentul in care incepe liberalizarea pietei si pretul gazelor de productie interna creste, pretul gazelor de import va scadea", a explicat Chisalita.
In opinia sa, pana la momentul liberalizarii complete a pietei, pretul gazelor de productie interna va creste la 160-170 de dolari pe mia de metri cubi, fata de 140 de dolari, cat este in prezent.
In acelasi timp, gazele rusesti se vor ieftini de la 560 de dolari pe mia de metri cubi, cat este in prezent, la aproximativ 450 de dolari.
Intrebat daca, in acest fel, marii perdanti ai procesului de liberalizare a pietei din Romania sunt rusii, el a precizat: "Perdantii nu sunt rusii, ci mai degraba intermediarii (doua companii unde actionari sunt tot societati rusesti, WIEE si Imex Oil - n.r.). Nimeni nu stie la ce pret cumpara ei gaze de la rusi.... mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 14:04