Decizia consortiului Sah Deniz II de a exporta gaze catre Europa prin conducta TAP nu va pune presiune pentru scaderea preturilor la gaze de pe continent, in timp ce selectarea variantei Nabucco, prin Europa de Est, ar fi putut conduce la reducerea preturilor, considera agentia de rating Fitch.
Astfel, capacitatea mai ridicata a Nabucco, dar si calitatea de a deservi tari care depind aproape in exclusivitate de gazele rusesti, ar fi condus la un impact modest asupra preturilor in cazul in care conducta la care este partener si Romania ar fi castigat cursa pentru gazele azere, se arata intr-un comunicat transmis vineri de Fitch.
Consortiul Sah Deniz II va exporta catre Europa, prin TAP, 10 miliarde metri cubi de gaze pe an, reprezentand aproximativ 2% din consumul de gaze al Europei, insuficient pentru a afecta preturile din regiune. Conducta tranziteaza Grecia, Albania si Marea Adriatica, avand ca destinatie finala un terminal din sudul Italiei.
Nabucco Vest, la care este partener si Romania, vizeaza importul a pana la 23 mliarde metri cubi de gaze pe an, extrase din bazinul Marii Caspice, pe ruta Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria.
Gazoductul TAP are ca punct final Italia, care este deja bine aprovizionata cu gaze din mai multe surse, printre care Rusia, Algeria si Libia.
Astfel, Italia dispune de infrastructura necesara pentru a facilita distributia gazelor azere catre alte tari din Europa, insa nu va avea vreun beneficiu semnificativ la nivel local... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 15:21
Rusia a fost de acord sa ofere o reducere cu 11% a pretului gazului pentru Bulgaria, in schimbul construirii mai rapide a tronsonului bulgar al gazoductului South Stream, a anuntat ministrul economiei si energiei Delian Dobrev.
Dobrev a fost vineri la Moscova, unde a discutat cu inalti oficiali rusi in legatura cu decizia Sofiei de a renuntat la constructia centralei nucleare Belene.
Dobrev a admis ca discountul de 11% oferit de Gazprom este valabil numai pentru o perioada de noua luni - din 1 aprilie pana la sfarsitul lui 2012 - si ca nu a fost negociat nimic pentru anul 2013.
In schimb, Bulgaria si-a luat angajamentul sa accelereze constructia South Stream, in conditiile in care, din 1 ianuarie 2013, UE introduce norme noi privind accesul la retelele energetice.
Consumatorii bulgari nu vor resimti scaderea pretului.
Anterior, autoritatile ruse au anuntat ca o decizie finala privind ruta si investitiile in South Stream va fi luata la sfarsitul lunii noiembrie, iar constructia ar urma sa inceapa in decembrie.
Cu o capacitate de 63 miliarde metri cubi de gaz, South Stream va lega Rusia de Europa Centrala si de Est pe sub Marea Neagra. Partea submarina a conductei va avea 900 kilometri si acest tronson va traversa zonele economice rusa, bulgara si turca. Pentru construirea partii terestre sunt analizate mai multe rute, ce trec prin statele UE.
Gazoductul va costa 15,5 miliarde de euro, dar intampina unele dificultati si unii observatori sunt de parere ca... mai mult
Sambata, 31 Martie 2012, ora 16:41
Consortiul care construieste gazoductul Nabucco are de gand sa micsoreze proiectul care va transporta gaze naturale catre Europa. Masura, o urmare fireasca a scaderii cantitatilor de gaze disponibile in Orientul Mijlociu, spulbera visul de a avea gaze ieftine.
Conform planului actual, Nabucco ar trebui sa porneasca din Turcia si sa ajunga in Austria, trecand prin Romania, scopul sau fiind iesirea Europei din dependenta de gazul rusesc. Proiectul este sustinut de cateva state ale Uniunii Europene si de SUA si este vazut ca un rival al South Stream, construit de Gazprom. Principalul furnizor al Nabucco trebuia sa fie Irak, urmat de Azerbaijan, Turkmenistan si Egipt.
Proiectul initial avea o lungime de 3.900 de kilometri si o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi de gaz. Daca s-ar implementa noua propunere, gazoductul ar merge doar din Bulgaria in Austria si ar avea o capacitate redusa la jumatate, dupa cum au declarat surse din piata pentru mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 13:20
Iranul, Irakul si Siria au semnat un memorandum privind constructia unui gazoduct care urmeaza sa transporte gaz pana in Europa, pe sub Marea Mediterana. Proiectul va rivaliza cu Nabucco, potrivit presei ruse, informeaza NewsIn.Potrivit Voice of Russia, noul gazoduct - caruia i s-a dat numele de "Gazoductul Islamic"- va trece prin Irak, Siria, Liban si va ajunge in Europa pe sub Marea Mediterana, avand ca sursa de baza campul gazifer South Pars din Iran.
Teheranul a sugerat ca acest proiect il considera o alternativa la Nabucco, scrie publicatia rusa.
Dupa semnarea memorandumului privind traseul Gazoductului Islamic, seful companiei iraniene de gaz NIGG, Jawad Oji, ar fi declarat ca rezervele de la South Pars se ridica la 16.000 de milioane de metri cubi de gaz, facand din acest camp o sursa sigura pentru livrari si creand conditiile realizarii proiectului, spre deosebire de cazul Nabucco.
Oficialul iranian a mai spus ca Turcia va fi un partener pentru Iran, Siria si Irak in acest proiect, iar in aceasta privinta deja a fost elaborat un acord scris. UE doreste ca Nabucco sa porneasca din Turkmenistan, sa treaca prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.
La un moment dat, UE lua in calcul si o eventuala sursa iraniana de alimentare a conductei cu gaz, insa anul trecut UE a renuntat la implicarea Iranului in proiect, ca o sanctiune pentru programul nuclear al Teheranului.
Ca urmare, Iranul a decis sa ia parte la un nou proiect. In acelasi... mai mult
Marti, 26 Iulie 2011, ora 22:13
Deputatul PSD Iulian Iancu a declarat marti ca luni a inregistrat un proiect de lege prin care vrea sa interzica exporturile de gaze din Romania pana cand nu vor fi diversificate sursele de aprovizionare, desi Romania nu are capacitatea tehnica de a exporta, transmite Mediafax."Exportul este acum lovitura de gratie pe care o poti da economiei romanesti. Prin aceasta lege Romania nu va putea face exporturi, pana la diversificarea surselor", a afirmat Iancu intr-o conferinta organizata de Focus Energetic.
Romania nu poate deocamdata sa exporte gaze intrucat nu dispune de conducte de export spre alte state. Chiar daca Romania are o conducta de gaze conectata la sistemul ungar de gaze, prin acesta pot fi doar importate gaze.
Romania importa gaze din Federatia Rusa, indirect, prin intermediari, si din Ungaria, prin conducta Arad-Szeged, prin care primeste cantitati nesemnificative prin raportare la consum.
Singurele modalitati prin care Romania va putea sa isi diversifice rutele de aprovizionare cu gaze naturale sunt prin realizarea proiectelor Nabucco si AGRI. Niciunul din aceste proiecte nu este functional, iar realizarea lor este estimata in cativa ani. mai mult
Marti, 19 Aprilie 2011, ora 12:46
Turcia considera ca pretul actual al gazelor naturale din Azerbaidjan nu este acceptabil si va cumpara gaze la un nou pret negociat, a declarat ministrul turc al energiei si resurselor naturale, Taner Yildiz, citat de Trend Capital, preluat de NewsIn.
"Din 15 aprilie 2008, Turcia nu mai cumpara gaze din Azerbaidjan la un pret pe care il considera inacceptabil. Vom cumpara gaze la un pret negociat. Am informat autoritatile din Azerbaidjan in legatura cu aceasta decizie. Credem ca actualul pret al gazelor nu va ramane neschimbat pentru mult timp", a mai spus Yildiz.
El a precizat ca Turcia va fi gata sa accepte majorarea pretului gazelor cumparate din Azerbaidjan, asa cum a prevazut initial in calculele noilor preturi.
"Am oferit, insa, pretul care satisface interesele tarii noastre si nu afecteaza interesele Azerbaidjanului", a explicat ministrul.
Potrivit ministrului energiei, proiectul Nabucco se deruleaza conform calendarului. Turcia ar trebui sa inceapa sa primeasca energie nucleara, a adaugat el.
"2010 va fi un an de dezvoltare a sectorului nuclear la nivel national", a precizat Yildiz.
Romania si Republica Azerbaidjan au semnat marti un memorandum de colaborare in domeniul energiei, iar cu Georgia urmeaza sa semneze un acord similar zilele urmatoare.
Directorul din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Corneliu Condrea, a afirmat totodata ca, potrivit Memorandumului semnat marti in Azerbaijan, SOCAR (compania azera de stat de... mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 12:46
Ministrul Economiei din Austria, Reinhold Mitterlehner, considera ca sunt putine sanse ca Europa sa se confrunte cu o noua criza a gazelor naturale in aceasta iarna si apreciaza ca diversificarea furnizorilor de energie ar trebui sa ramana principala prioritate a Uniunii Europene, transmite Reuters.
Tranzitul de gaze naturale dinspre Rusia spre Uniunea Europeana a fost afectat in ianuarie din cauza unor dispute legate de pret dintre autoritatile de la Moscova si cele din Ucraina, informeaza Mediafax
"Este improbabil ca o criza a gazelor naturale precum cea din iarna trecuta sa se produca din nou, dar daca totusi apare suntem mult mai bine pregatiti", a declarat Mitterlehner.
Criza nu poate fi exclusa, insa, complet din cauza situatiei politice din Ucraina, a precizat el.
Oficialul considera, totodata, ca Uniunea Europeana ar trebui sa insiste in dezvoltarea proiectului de gaze naturale Nabucco, la care grupul austriac OMV este actionar.
"Nabucco face ca Europa sa fie mai putin dependenta de Rusia si Ucraina, nu doar din punct de vedere al transportului de gaze, ci si al furnizorilor", a explicat Mitterlehner.
Ministrul austriac a avertizat, totodata, ca dezvoltarea proiectului european poate fi afectata de instabilitatea din regiunile care vor furniza gazele naturale.
El considera Nabucco singura alternativa a Uniunii pentru diversificarea surselor de energie.
Partenerii proiectului au anuntat saptamana trecuta ca au initiat discutii detaliate cu mai multi investitori si... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2009, ora 17:00
Azerbaidjanul este dispus sa exporte gaz catre Uniunea Europeana, la pretul pietei, a anuntat presedintele azer Ilham Aliev, enumerand printre potentialii parteneri Romania, Grecia, Bulgaria, Italia, Ungaria, Austria, Germania si Elvetia, transmite agentia APA, citata de NewsIn."Unele tari se afla in apropierea granitelor noastre, altele sunt mai departe. Dar aceste tari vor sa plateasca pretul pietei pentru gazul Azerbaidjanului. Si noi vrem sa vindem gaz la pretul pietei. Este un proiect profitabil reciproc", a spus Aliev.
"Din pacate am fost privati de aceasta oportunitate timp de circa doi ani. Principalul motiv este ca problemele de tranzit dintre Turcia si Azerbaidjan nu au fost rezolvate", a adaugat el.
"Azerbaidjanul stabileste relatii cu toate tarile - atat cu tarile prietene, cat si cu cele partenere - pe baza intereselor reciproce. Alte tari isi apara in primul rand interesele lor, bineinteles ca si noi ne aparam interesele noastre in primul rand", a subliniat presedintele azer.
"Nu este un secret ca, timp de multi ani, Azerbaidjanul a vandut gaz Turciei la o treime, 30% din pretul pietei. Ce tara isi vinde resursele naturale, in special in circumstantele actuale, pentru 30% din pretul pietei si este satisfacuta de acest lucru? Este ilogic. Din pacate, nu am ajuns la rezultate in negocieri din aprilie pana acum. Vrem sa ne vindem gazul pentru un pret apropiat celui al pietei, daca nu chiar pentru pretul pietei. Daca nu suntem platiti cat pretul gazului rus,... mai mult
Sambata, 17 Octombrie 2009, ora 15:58
Rusia a semnat luni un acord cu Azerbaidjanul pentru cumpararea de gaz din aceasta fosta republica sovietica incepand din 2010, ceea ce risca sa puna intr-o pozitie dificila proiectul european Nabucco, privandu-l de o parte a aprovizionarilor, relateaza AFP, citat de Newsin. Documentul a fost semnat de seful Gazprom, Aleksei Miller, si de presedintele Companiei nationale azere de petrol si gaz Socar, Rovnag Abdullaiev, in prezenta presedintelui rus Dmitri Medvedev si azer, Ilham Aliev.
Vineri, Miller a spus ca "Gazprom ar putea cumpara gaz azer de la 1 ianuarie 2010". Miller a declarat luni ca la inceput Rusia va cumpara "500 milioane de metri cubi de gaz", dar conditiile acordului vor permite cresterea acestui volum, ulterior.
"Cred ca vom putea continua aceasta activitate, gandindu-ne la uriasele posibilitati si cantitati care vor exista", a declarat Medvedev.
Miller a mai spus ca gazul va fi destinat pietei interne ruse, mai ales regiunilor meridionale ale Rusiei.
Pana in 2007, Azerbaidjanul, ale carui legaturi cu Washingtonul nu erau pe placul Moscovei, cumpara gaz de la Rusia inainte de a renunta, in conditiile cresterii preturilor, crestere ceruta de Gazprom.
Daca volumele de gaz livrate Rusiei vor creste, acest lucru ar putea afecta proiectul european Nabucco.
Nabucco ar urma sa transporte din 2013 gaz din Marea Caspica spre Europa trecand prin Turcia, pentru reducerea dependentei europene fata de gazul rusesc. El ii face concurenta proiectului rus de gazoduct... mai mult
Marti, 30 Iunie 2009, ora 09:55