Pretul gazelor ar putea scadea cu 18% vara urmatoare, comparativ cu vara precedenta, insa anul acesta va fi unul complicat pentru piata gazelor, se arata intr-o analiza a Asociatiei Energia Inteligenta, remisa, joi, AGERPRES.
"Anul 2020 este un an complicat pe piata romaneasca de gaze naturale. Perioada vine dupa bulversarea adusa de OUG 114 si de normele sale de aplicare si dupa obligatiile pe care Romania si le-a asumat in raport cu institutiile europene. Alti factori care vor influenta piata in acest an sunt legati de cantitatile importante de gaze ramase in depozite, de excedentul de gaze din regiune, de reasezarile geopolitice din regiune din perspectiva gazelor naturale, dar si de alegerile care vor exista in Romania. Cel mai probabil vom vedea in piata comportamente noi, unele chiar surprinzatoare", a declarat Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta si expert in domeniul gazelor naturale, citat in comunicat.
Potrivit analizei realizate de asociatie, in vara lui 2020 vom putea asista la preturi ale gazelor cu pana la 18% mai mici decat preturile din vara lui 2019 si, de asemenea, vom avea preturi mai mici ale gazelor in iarna 2020/2021, cu pana la 2% fata preturile din iarna 2019/2020 (in conditiile unei ierni normale).
Aceste scaderi de preturi se datoreaza faptului ca in vara lui 2020 ne vom confrunta cu un excedent de gaze pe piata din Romania, generat de cantitatile mari care vor ramane in depozite iarna aceasta, dar si de... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 14:51
Pretul gazelor romanesti tranzactionate pe Bursa Romana de Marfuri (BRM) a ajuns in luna august la 106,8 lei pe MWh, in timp ce gazele tranzactionate la Viena s-au ieftinit pana la 56,2 de lei pe MWh, potrivit datelor postate de operatorul bursier BRM si analizate de AGERPRES.
De la inceputul anului, pretul gazelor autohtone a fost in crestere, in timp ce indicele de la bursa din Viena (CEGH Front Month Index) a scazut constant.
Astfel, in ianuarie, gazele romanesti costau la bursa de la Bucuresti 92 de lei pe MWh si au ajuns in mai si iunie la 101 lei, urcand la 105 lei in iulie si 106,8 lei in august.
In acelasi timp, gazele tranzactionate la Viena au inceput anul la 122 de lei pe MWh si au scazut la 81 de lei in mai, 76 de lei in iunie, 63 de lei in iulie si 56 de lei in august. Acesta este si trendul normal, intrucat iarna consumul este mare si preturile cresc, iar in lunile de vara se inregistreaza cele mai mici cotatii.
In Romania, insa, piata a fost data peste cap de OUG 114/2018, aprobata in decembrie 2018, care prevedea plafonarea la 68 de lei/MWh a gazelor de productie interna timp de trei ani. Aceasta desi piata fusese complet liberalizata inca din 2017.
Ulterior, actul normativ a fost modificat de OUG 19/2019, ramanand plafonate doar pretul gazelor romanesti pentru populatie si termocentrale, incepand cu 1 mai 2019. Acest lucru a dus la scumpirea gazelor tranzactionate pe bursa, destinate consumatorilor industriali.
Atat OUG 114/2018, cat si... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 10:34
Comisia Europeana a cerut autoritatilor romane un calendar de dereglementare a pretului gazelor de productie interna, pentru a renunta la procedura de infringement impotriva Romaniei, au afirmat, joi, reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), intr-o intalnire cu presa.
In urma adoptarii OUG 114/ 2018, Executivul european a demarat o procedura de infringement impotriva Romaniei pentru faptul ca producatorii de gaze trebuie sa aloce cu prioritate gazele catre consumul casnic.
In iulie, Comisia a emis un aviz motivat, iar Romania are termen 26 septembrie pentru a modifica legislatia, altfel dosarul va merge la Curtea Europeana de Justitie, iar Romania risca sa plateasca amenzi incepand cu data de 27 septembrie.
"OUG 114 si OUG 19/ 2019, care o modifica, ar trebui discutate impreuna in Parlament, altfel se va crea confuzie. Comisia Europeana ne-a sugerat sa elaboram un calendar de dereglementare a preturilor pe 18 luni. Eu sper ca acest calendar sa fie cuprins in legile care vor iesi din Parlament in urma modificarii OUG 114 si OUG 19", a declarat Dumitru Chirita, presedintele ANRE.
Potrivit acestuia, in paralel, va trebui elaborata o metodologie de protectie a consumatorilor vulnerabili, respectiv statutul, modul de identificare si finantare.
Comisia de industrii din Camera Deputatilor a votat, marti, respingerea articolelor din OUG 114/2018 care reintroduceau preturile reglementate la energie si gaze.
OUG 114 figura... mai mult
Joi, 29 August 2019, ora 17:43
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie a decis, luni, ieftinirea gazelor cu peste 5% pentru toti consumatorii casnici in regim reglementat, incepand cu 1 iulie, informeaza ANRE.
"Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei - ANRE a aprobat, in sedinta de luni, 24 iunie 2019, preturile pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale la clientii casnici, valabile incepand cu data de 1 iulie 2019. Astfel, preturile pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale pentru un numar de peste 3 milioane clienti casnici cu un consum anual mai mic de 280 MWh, calculate in conformitate cu prevederile metodologiilor in vigoare, vor inregistra o scadere de peste 5% pentru intreaga piata de furnizare reglementata", se arata intr-un comunicat remis, luni, AGERPRES.
Aceasta evolutie este generata, in principal, de scaderea preturilor celor doi mari furnizori de pe piata reglementata a gazelor naturale.
Astfel, pretul gazelor cumparate de la E.ON Gaz Furnizare Romania scade cu 3,71%, iar cel al Engie Romania va fi mai mic cu 7,89%.
Principalul element component al pretului final reglementat, care a determinat scaderea medie inregistrata pe piata reglementata a gazelor naturale, a fost pretul de vanzare a gazelor naturale de catre producatorii interni de 68 lei/MWh, reglementat prin prevederile O.U.G 114/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, argumenteaza oficialii ANRE. mai mult
Luni, 24 Iunie 2019, ora 14:35
Propunerea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei si a Guvernului va fi ca pretul gazelor pentru populatie sa ajunga la 58 de lei pe MWh de la 1 iulie, a declarat, luni, Niculae Havrilet, presedintele ANRE.
"Este o propunere de 58 de lei pe MWh, fata de 53,3 lei pe MWh cat este acum. Aceasta va fi propunerea noastra, impreuna cu Guvernul. Va ramane pana la 1 aprilie anul viitor. Noi am solicitat sa nu mai facem majorari trimestrial, pentru ca este greu, complicat de calculat", a spus Havrilet, prezent la un forum pe teme de energie, transmite Agerpres
Acesta a subliniat ca pretul gazelor ar putea scadea odata cu intrarea in consum a gazelor din Marea Neagra.
"Noi consideram ca pretul gazului va scadea odata cu accederea in consum a cantitatilor din Marea Neagra", a mai spus Havrilet.
Premierul Victor Ponta a declarat pe 10 ianuarie ca Executivul nu s-a inteles cu partenerii financiari internationali in privinta a doua probleme, una dintre acestea fiind continuarea agendei de liberalizare a preturilor la gaze. mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 14:28
Pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru gazele utilizate la producerea de energie termica destinata populatiei, va ramane la 53,30 lei/MWh pana la 30 iunie 2015, a decis, miercuri, Guvernul.
"Pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica destinata consumului populatiei, produsa in centralele de cogenerare si in centralele termice, este de 53,30 lei/MWh', se arata in hotararea de guvern, potrivit Mediafax.
In decembrie, Departamentul pentru Energie a transmis ca pretul gazelor naturale produse in Romania si consumate de populatie nu va creste pana la 1 iulie 2015, iar Guvernul si Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) vor elabora un nou grafic de dereglementare a pietei de gaze, pentru perioada 1 iulie 2015-1 iulie 2021, care va tine cont de trendul descrescator al evolutiei preturilor din regiune ale hidrocarburilor, precum si de perioada mai lunga de aliniere agreata cu institutiile financiare internationale. mai mult
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 15:12
Guvernul a decis joi ca pretul gazelor din productia interna pentru clientii noncasnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, nu va mai creste de la 1 iulie.
Astfel, pretul va ramane la nivelul de la 1 aprilie, de 89,4 lei MWh, se arata intr-un comunicat transmis de Departamentul pentru Energie, potrivit Mediafax.
Potrivit calendarului de eliminare a tarifelor reglementate la gazele naturale, asumat de Guvern, pretul urma sa creasca de la 1 iulie la 109 lei MWh pentru consumatorii noncasnici.
"Este o decizie fireasca. Practic, convergenta s-a realizat", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
Din datele furnizate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), nivelul estimat al preturilor gazelor naturale pe plan european se situeaza in medie la circa 20 euro/MWh pentru trimestrul al treilea 2014.
De asemenea, pretul gazelor naturale din productia interna aplicabil in prezent pentru clientii noncasnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, se plaseaza in intervalul preturilor estimate la nivelul hub-urilor din Uniunea Europeana, atat pentru luna iulie 2014, cat si pentru trimestrul al treilea.
Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, a declarat miercuri ca populatia si micii consumatori vor plati de la 1 iulie cu 2,5% mai mult pentru gazele consumate, iar factura companiilor va urca cu 1,5%, pentru ca au crescut importurile de gaze din Rusia.
El a aratat ca importul mai mare pentru... mai mult
Vineri, 27 Iunie 2014, ora 09:12
Pretul gazelor pentru populatie va creste cu 2,5% de la 1 iulie, iar cel pentru consumatorii industriali se va majora cu 1,5%, a declarat, miercuri, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
"Prudential, am decis sa crestem ponderea gazelor de import in luna iulie, avand in vedere conflictul dintre Rusia si Ucraina, astfel ca vom ajunge la un import de 10% din consum, in special pentru a depozita aceste gaze si a intari siguranta in aprovizionare. Acest lucru va insemna o scumpire de 1,5% pentru consumatorii industriali care platesc preturi reglementate si de 2,5% pentru consumatorii casnici", a explicat Havrilet.
Pretul gazelor de productie interna nu va fi modificat, a mai spus oficialul ANRE.
El a precizat ca, potrivit calendarului de liberalizare a pietei gazelor stabilit in 2012, pretul pentru populatie ar fi trebuit majorat cu 3%, insa scumpirea va fi mai mica in urma modificarii conditiilor din piata.
"Calendarul de liberalizare prevedea, pentru tot anul, o scumpire de 10%, insa majorarea de pret pentru gazele livrate populatiei nu va fi mai mare de 7-8%", a adaugat Havrilet.
Potrivit calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu FMI in 2012, pretul gazelor pentru consumatorii casnici va fi liberalizat in totalitate la 31 decembrie 2018.
Pentru consumatorii industriali, calendarul prevede liberalizarea totala la 31 decembrie 2014, cu posibilitatea prelungirii pana la 31 decembrie 2015. mai mult
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 14:12
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca a primit raspuns negativ din partea Comisiei Europene la solicitarea sa de amanare a scumpirii gazelor de la 1 iulie, el precizand ca motivatia a tinut de respectarea principiului european al liberalizarii preturilor la gaze.
"Motivarea europenilor este foarte clara, ca trebuia sa facem aceasta liberalizare inca de cand am intrat in UE, din 2007. Este un principiu european", a spus Ponta.
El a aratat ca liberalizarea a fost aprobata de fostul premier Emil Boc si a devenit obligatia Romaniei, care trebuie respectata.
"Din pacate nu s-a facut in 2007-2008, nu s-a facut nici dupa aceea. Domnul Boc a aprobat - sigur, acuma minte pe la televizor ca nu a aprobat, dar are semnaturile puse acolo - si noi nu putem sa facem altceva decat sa... pentru ca e vorba de obligatiile Romaniei aici, chiar daca le-a semnat Boc. Avem niste obligatii de care trebuie sa ne tinem", a spus Ponta.
Guvernul dorea o amanare de sase luni
Guvernul vrea sa amane, cu sase luni, calendarul de liberalizare a preturilor gazelor naturale, dar comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a recomandat respectarea actualului calendar.
Departamentul pentru Energie i-a transmis lui Oettinger, in luna mai, o scrisoare in care a anuntat intentia Guvernului, recomandarea oficialului european fiind insa pastrarea calendarului.
"Comisarul a subliniat faptul ca impactul pretului energiei asupra competitivitatii industriei europene reprezinta o... mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 13:01