Bulgaria a ajuns la un acord privind o reducere de 40% a pretului gazelor naturale pe care le importa de la furnizorul sau dominant, Rusia, conform acordurilor pe termen lung, a anuntat marti premierul Boyko Borissov, citat de Reuters.
In mai 2018, Comisia Europeana a adoptat o decizie prin care impune grupului rus Gazprom o serie de obligatii care raspund preocuparilor Executivului comunitar in ceea ce priveste concurenta si permit fluxul liber al gazelor naturale la preturi competitive pe pietele gazelor naturale din Europa Centrala si de Est (CEE).
Bulgaria este ultima dintre cele opt state din CEE care a ajuns la un acord privind reducerea pretului la gaze dupa acordul anti-trsut incheiat de Bruxelles cu Gazprom in 2018.
Borissov a salutat reducerea preturilor si le-a spus jurnalistilor ca acordul va ajuta ajuta economia statului balcanic. Analistii apreciaza ca acordul este o veste buna, dar mult intarziata, deoarece in ultimii ani Bulgaria a platit cu aproape 50% mai mult pentru gazele rusesti comparativ alte state europene.
"In aceasta dimineata, Gazprom ne-a trimis contractul semnat, care include cea mai mare reducere de pret din toate tarile care si-au renegociat contractele. Avem o scadere de 40%", a declarat Borissov.
Conform acordului incheiat cu Bruxellesul, Gazprom a acceptat sa permita clientilor sa ceara preturi mai scazute cand acestea se abat de la indicii de referinta, cum ar fi cei de pe pietele de gaze din Europa Occidentala.
Noul... mai mult
Marti, 03 Martie 2020, ora 15:57
Vestul Europei este afectat de un front de aer rece supranumit "Bestia din Est", urmat de furtuna Emma, care a dus la cresterea semnificativa a preturilor la gazele naturale
Vineri, pe piata spot din Londra, pretul gazelor naturale a urcat joi la nivelul record de 275 de penny pentru 100.000 de BTU (unitate de masura pentru caldura), in crestere cu 130% fata de februarie si cu 400% fata de sfarsitul lunii decembrie, transmite Reuters.
Importatorii europeni concureaza cu cei din Asia pentru cargourile cu LNG (gaz natural lichefiat) din Qatar si SUA, sustin traderii. Acestia se asteapta ca dificultatile legate de furnizarea gazelor sa se atenueze saptamana viitoare, in urma incalzirii vremii.
Datele Thomson Reuters Eikon arata ca in Europa Occidentala vor urma temperaturi normale pentru aceasta perioada a anului, de aproximativ 5 grade Celsius.
In Olanda, peste 200 de mari companii au fost somate de Guvern ca pana in anul 2022 sa inceteze sa se mai aprovizioneze cu gaze naturale produse la zacamantul Groningen, unde exploatarea acestora provoaca seisme care afecteaza locuintele din regiune. In Marea Britanie, compania Centrica a decis sa inchida cea mai mare capacitate de stocare a gazelor naturale.
Stocurile de gaze naturale din depozitele subterane din Marea Britanie, Belgia si Franta sunt la cel mai redus nivel din 2015, iar livrarile de LNG (gaze naturale lichefiate) sunt insuficiente, din cauza cererii ridicate din Asia.
Piata nu este foarte... mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 16:31
Preturile la gaze naturale si electricitate au crescut in Europa dupa ce o explozie la unul din cele mai importante puncte nodale pentru transportul gazelor naturale de pe continent a afectat livrarile in momentul unui val de frig, transmite Bloomberg.
Cotatiile futures la gaze naturale au inregistrat cea mai mare crestere din ultimii opt ani in Marea Britanie, tara care se confrunta deja cu impactul inchiderii unei conducte petroliere din Marea Nordului.
Dupa doua zile de caderi de zapada la Londra, temperaturile mai scazute decat cele normale s-au raspandit din Alpi si pana in tarile scandinave, crescand cerea pentru combustibil de incalzire.
O explozie survenita marti dimineata la terminalul de gaze din Baumgarten, in estul Austriei, s-a soldat cu un mort si ranirea mai multor persoane. Explozia, ale carei cauze nu au fost deocamdata identificate, s-a produs la ora 8:45 (7:45 GMT) si a fost urmata de un incendiu.
Facilitatea din Austria transporta echivalentul a 10% din cererea de gaze naturale a Europei. Italia a avertizat ca va declara starea de urgenta, dupa ce livrarile de gaze naturale din Rusia spre Italia via Austria au fost intrerupte dupa explozie.
"Este cel mai prost moment posibil pentru un hub de gaze naturale sa explodeze, avand in vedere ca este nevoie de capacitate in perioada de iarna si schimba estimarile referitoare la cantitatea de gaze care va fi disponibila. Daca vremea se raceste iar capacitatea nu este disponibila, cu siguranta... mai mult
Marti, 12 Decembrie 2017, ora 17:19
Ucraina a propus Rusiei doua variante de calcul a pretului gazelor naturale, una in care acesta sa fie diferentiat pentru perioada de vara si cea de iarna, iar alta in care sa fie stabilit in functie de pretul de pe piata spot din Europa, a declarat miercuri premierul ucrainean Arseni Iateniuk.
"Am sugerat abordarea noastra, care nu este ucraineana, ci exclusiv una europeana. In timpul sezonului de vara sa platim 300 de dolari pentru o mie de metri cubi, care este pretul pietei. In sezonul de iarna sa platim 380 de dolari. Rezulta o medie de 340 de dolari", a spus Iateniuk in timpul unei sedinte de guvern, citat de RIA Novosti.
El a adaugat ca daca aceasta oferta nu va fi acceptata, Ucraina ofera o alta solutie, cea a pietei spot europene.
"Prin excluderea tarifului de tranzit, suntem dispusi sa calculam pretul in functie de piata spot si sa platim in functie de pretul pietei", a explicat premierul.
Iateniuk a spus ca Ucraina nu are nevoie de un discount, dar ca nu va plati Rusiei 500 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana au participat la consultari pe tema gazelor din luna aprilie, dar discutiile nu au produs rezultate notabile.
Rusia ofera Ucrainei reduceri
Rusia a oferit Ucrainei un discount de 100 de dolari, reducand pretul total la 385 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, dar Ucraina a refuzat sa incheie un acord.
Pe 16 iunie, dupa mai multe runde de discutii fara rezultat, Gazprom a impus un sistem... mai mult
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 08:16
Europa nu va putea in viitorul apropiat sa cumpere gaze lichefiate din SUA, a declarat Rainer Seele, presedintele Consiliului de administratie al companiei germane Wintershall, intr-un interviu aparut luni in publicatia economica Vedomosti, informeaza agentia de presa RIA Novosti.
Potrivit lui Seele, discutiile despre inlocuirea gazelor naturale ruse cu livrari de gaze lichefiate din SUA seamana mai mult cu niste declaratii populiste decat cu previziuni realiste si intemeiate economic.
"Livrarile in masa de gaze din SUA reprezinta, cu siguranta, o perspectiva indepartata si nu o prognoza pentru viitorul apropiat. Nu este clar despre ce volume libere de gaze americane este vorba si care va fi pretul final al acestor gaze in terminalele europene", a afirmat Rainer Seele, care conduce si Camera de comert ruso-germana.
Potrivit acestuia, este dificil de evaluat in ce masura infrastructura actuala este pregatita pentru eventualele livrari din America si daca exista un numar suficient de petroliere pentru transportarea lor.
Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, declarase anterior ca pretul gazelor in Europa va creste cu 50% in cazul in care autoritatile europene vor decide sa renunte la gazele din Rusia.
Necesitatea construirii unor terminale de regazeificare si a altei infrastructuri va conduce la faptul ca gazele in Uniunea Europeana vor costa cel putin 550 dolari pe mia de metri cubi in loc de 380 de dolari, cat este in prezent, a indicat ministrul rus.... mai mult
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 11:45
Grupul rus Gazprom a eliminat, marti, reducerea de pret acordata la finele anului trecut pentru gazele naturale livrate Ucrainei, a declarat directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, transmite Reuters.
In luna decembrie 2013, Rusia a convenit sa acorde Ucrainei un program de sprijin in valoare de 15 miliarde de dolari, precum si reducerea cu 33% (pana la 268,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi) a pretului gazelor naturale rusesti livrate Ucrainei, dupa ce autoritatile de la Kiev au refuzat sa semneze un acord de liber schimb cu Uniunea Europeana.
Insa in luna februarie a acestui an tensiunile politice dintre Rusia si Ucraina au escaladat dupa ce presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, sustinut de Moscova, a fost inlaturat de la putere in urma unor proteste de strada care s-au soldat cu aproximativ 80 de morti.
"In conformitate cu contractul in vigoare cu privire la livrarile de gaze naturale, in al doilea trimestru al acestui an pretul gazelor naturale livrate Ucrainei va fi de 385,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi", a declarat Alexei Miller, precizand ca discountul acordat in luna decembrie nu mai este valabil.
Acordul convenit in luna decembrie prevedea ca pretul gazelor naturale poate fi revizuit trimestrial, in perioada cuprinsa intre zilele de 5 si 10 ale primei luni din noul trimestru. mai mult
Marti, 01 Aprilie 2014, ora 12:45
Eventuale perturbari in livrarea gazelor catre Europa prin Ucraina, principala ruta de tranzit din Rusia catre clientii europeni, nu vor conduce probabil la cresterea preturilor in regiune, aflate la minimul a 20 de luni, considera banca germana Commerzbank.
"Daca evenimentele de acum ar fi avut loc in urma cu patru ani, preturile ar fi urcat semnificativ in Europa. Orice presiune de crestere a preturilor este anulata in prezent, intrucat oferta de gaze de pe piata europeana este foarte mare", a declarat Nick Campbell, analist la firma britanica Inspired Energy.
In 2009, preturile au crescut puternic in urma opririi livrarilor de gaze rusesti prin Ucraina, in contextul unei dispute legate de preturi si tarifele de tranzit.
Nu mai este insa cazul. Cotatia gazelor naturale in Olanda, cel mai mare hub de tranzactionare din Europa continentala, a scazut luni pentru a cincea sedinta consecutiv, la cel mai redus nivel incepand din iunie 2012, potrivit calculelor Bloomberg, bazate pe date de la brokeri.
Rezervele inmagazinate de gaze naturale ale Europei ar putea acoperi necesarul de consum pentru o perioada chiar si dupa incheierea iernii, in eventualitatea unei perturbari a aprovizionarii cu gaze rusesti, considerata insa putin probabila, a declarat seful diviziei de cercetare pentru materii prime a Commerzbank, Eugen Weinberg.
Preturile gazelor naturale pe piata europeana au intrat pe un trend de scadere in februarie, intrucat vremea mai putin rece decat in mod... mai mult
Luni, 24 Februarie 2014, ora 16:39
Clientii europeni ai grupului rus Gazprom ar putea beneficia de o reducere de pret de 7-10% in urma renegocierii contractelor pentru furnizarea de gaze naturale, a declarat marti directorul diviziei de export de la Gazprom, Alexander Medvedev.
Alexander Medvedev a adaugat ca actualele acorduri urmeaza sa fie renegociate in prima jumatate a acestui an, iar Gazprom poarta in prezent negocieri cu Eni, Gdf Suez si E.On Ruhrgas. "Ajustarile de pret ar putea fi chiar mai mari decat in precedenta runda de discutii, cand au fost fixate la 7-10%", a spus Medvedev, potrivit Reuters.
Directorul Gazprom Export a mai spus ca grupul rus spera ca in acest an exporturile sale vor creste pana la 151,8 miliarde metri cubi, dupa ce anul trecut au scazut la 138,8 miliarde metri cubi pe fondul concurentei venite din partea altor furnizori.
Deja in primele cinci luni ale acestui an exporturile Gazprom sunt cu patru miliarde metri cubi mai mari decat in perioada similara a anului trecut, a precizat Medvedev.
In schimb, Medvedev a subliniat ca pretul mediu la care Gazprom va furniza gaze naturale catre clientii europeni in acest an va fi de 370-380 dolari pentru o mie de metri cubi, in scadere fata de 402 dolari anul trecut, dupa ce unii clienti au obtinut reduceri de pret.
Exista insa diferente cu privire la preturile gazelor naturale rusesti in randul statelor europene, acestea sunt mai mici in cazul statelor din nordul Europei, unde piata spot joaca un rol important, si mai... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 14:10
Dupa ce se va lepada total de energia atomica, Germania va avea nevoie de mai multe gaze naturale. Aproape jumatate din gazele consumate in Germania sunt importate din Rusia. Iar aici, piata este dominata de gigantul Gazprom, care isi doreste cu orice pret sa-si extinda puterea asupra Europei, si nu numai. Imperiul concernului rus Gazprom este unul al superlativelor.
Este compus din 160.000 de kilometri gazoducte, in jur de 1.000 de filiale si 400.000 de angajati, realizand anul trecut o cifra de afaceri de 24 miliarde de euro.
O sesime din consumul mondial de gaze vine din conductele Gazprom, facand din aceasta companie cel mai mare exportator din lume la acest capitol. 40 la suta din consumul intern al Germaniei este asigurat de Rusia, iar planificatul model de renuntare la energia atomica va spori consumul de gaze naturale in aceasta tara.
Pana acum, Gazprom castiga pe lantul comercial, de la extractia de gaze pana la vanzarea catre marii importatori germani. Rusii insa au plan mult mai ambitios, care le-ar aduce castiguri serioase. "Gazprom si-a stabilit ca tel sa ajunga la utilizatorii finali si, in acest fel, sa inchida circuitul", declara un reprezentant al Institutului pentru Clima, Mediu si Energie din Wuppertal, pentru Deutsche Welle.
Tentaculele Rusiei in Germania La inceputul anilor '90, Gazprom impreuna cu filiala BASF, Winterschall, au creat compania Wingas, care furnizeaza 20% din gazul care ajunge catre utilizatorii finali din... mai mult
Luni, 04 Iulie 2011, ora 22:47