Romania a inregistrat in primul semestru din acest an cel mai mic pret mediu (exprimat in euro) la gazele naturale destinate consumatorilor casnici (3,2 euro per 100 kWh), tariful reprezentand putin peste jumatate din pretul mediu din UE 28 (5,8 euro per 100 kWh), conform datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Ajustat la puterea de cumparare (PPS), cele mai mici preturi la gazele naturale destinate consumatorilor casnici se inregistrau in Luxemburg (3,5 PPS per 100 kWh), Marea Britanie (4,3 PPS per 100 kWh) si Belgia (4,7 PPS per 100 kWh), iar cele mai mari preturi in Portugalia (9,7 PPS per 100 kWh), Suedia (9,5 PPS per 100 kWh) si Cehia (8,4 PPS per 100 kWh).
Pe de alta parte, in primul semestru din acest an, taxele si cotizatiile au avut o contributie importanta in pretul gazelor pentru consumatorii casnici in Danemarca (55% din pret), Olanda (53%), Romania (47%) si Suedia (44%). De cealalta parte, cea mai redusa contributie in pret a taxelor si cotizatiilor a fost consemnata in Marea Britanie (7%), Luxemburg (10%), Grecia (16%), Bulgaria, Cehia, Lituania si Slovacia (toate cu 17%).
La nivelul UE, in primul semestru din acest an taxele si cotizatiile au reprezentat aproape un sfert (26%) din pretul gazelor pentru consumatorii casnici.
Si la energia electrica destinata populatiei, Romania si Croatia se situeaza printre tarile cu preturi scazute in UE, ambele cu un tarif de 12 euro pentru 100 de kWh, preturi mai mici fiind... mai mult
Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 14:24
2Producatorii interni OMV Petrom si Romgaz au vrut sa vanda gaze pe platforma de specialitate a bursei OPCOM, insa nu au gasit cumparatori la pretul cerut, chiar daca furnizorii vor sa achizitioneze gaze pe bursa.
Astfel, Romgaz a vrut sa vanda, pe 23 iulie, o cantitate de 318.000 de MWh de gaze, la pretul de 90 de lei pe MWh. O zi mai tarziu, pe 24 iulie, OMV Petrom a scos la vanzare tot 318.000 de MWh, cu 89,9 lei pe MWh.
Datele publicate pe site-ul OPCOM arata ca la licitatia organizata de Romgaz au participat doi furnizori, respectiv E.ON Energie Romania si InterAgro, iar la cea initiata de Petrom a participat E.ON Romania.
Niciunul dintre contracte nu a fost, insa, atribuit, intrucat furnizorii nu au fost de acord cu pretul cerut de cei doi producatori, usor mai mare fata de cel reglementat al gazelor de productie interna pentru clientii noncasnici, care in prezent a ajuns la 89,4 lei pe MWh.
Pe de alta parte, in urma cu doua saptamani, E.ON a vrut sa cumpere gaze pe OPCOM la un pret sub cel reglementat, respectiv 82 si 85 de lei pe MWh, dar niciun producator nu a fost de acord sa-i livreze gaze la aceste tarife.
Traderul a mai facut o incercare si a mai depus doua oferte de cumparare pentru ziua de 24 iulie, la pretul de 80 de lei pe MWh, dar, la fel, niciun contract nu a fost atribuit la acest pret.
Producatorii de gaze din Romania, obligati sa vanda pe bursa o parte din productie
Potrivit Ordonantei de Urgenta 35/2014, incepand cu data de 15... mai mult
Vineri, 25 Iulie 2014, ora 13:12
Un singur combinat din cele sase detinute de omul de afaceri Ioan Niculae mai functioneaza, cel de la Slobozia, dar si acesta se va inchide la inceputul lui iulie.
Prezent, joi, la o dezbatere privind piata gazului, Ioan Niculae a anuntat ca ultimul sau combinat functional isi va inchide activitatea pe 6 sau pe 7 iulie, iar el se va indrepta spre alte domenii de activitate si va renunta la industria in care a investit, in ultimii 16 ani, peste 400 de milioane de euro.
Acesta a atras atentia asupra faptului ca, in urmatoarele luni, industria Romaniei se va confrunta cu "cea mai neagra" perioada de pana acum, odata cu liberalizarea preturilor la gaze.
"Inca din 2011, cand domnul Boc a dat acel ordin al ANRE prin care gazul romanesc l-a dat in proportie de 94% numai la doua firme straine, punand pe umerii intregii industrii tot imortul de gaz din Federatia Rusa la preturi de 1 la 3 sau 1 la 4, am spus ca de fapt ne apropiem de un moment crucial pentru Romania, poate mai dur si mai urat decat cel din anul 1997 - 1998. Din pacate, foarte multi dintre dvs confirmati astazi ceea ce spuneam anul trecut in septembrie.
Trebuie sa mentionez inclusiv Legea 123 care s-a facut fara niciun fel de consultare cu cei care de bune de rau mai sustineau economia romaneasca. Pur si simplu ne-am trezit cu o pleasca la care nu ne-am asteptat. Acestea au continuat cu o viteza debordanta cu ianuarie 2013 cu acea HG de Guvern cu anexe fabuloase pe care cred ca nici 100 de spitale de... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 16:35
Gazele naturale produse in Romania ar putea sa fie vandute pe bursa, a anuntat miercuri ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, in urma unei discutii cu sindicatele din industria petrochimica.
"Am avut azi discutii cu sindicatele din industria petrochimica. Sigur, exista nemultumiri referitoare la cresterea pretului la gaze naturale. Ne-am inteles cu ei ca saptamana viitoare, impreuna cu patronatele, la departamentul pentru energie sa avem inca o discutie. Propunerea noastra va fi, probabil, ca intreaga cantitate de gaze naturale produsa in Romania sa fie vanduta pe bursa.
In acest sens, maine o sa am o discutie cu cei de la ANRE pentru punerea in practica a platformei de gaze naturale, in asa fel incat pretul sa se creeze pe bursa si sa nu mai avem probleme legate de reglementare, de cantitate vanduta de catre producatorii nationali. Sigur, ramane reglementat pretul pentru consumatorii casnici si, respectiv, pentru crese, gradinite, scoli, institutii publice", a afirmat Nita, in cadrul unei declaratii de presa sustinuta la Palatul Victoria.
El a adaugat ca pretul gazelor naturale din Romania este cel mai mic din UE si ca s-a incercat prin discutii cu comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, o prelungire a duratei de liberalizare, dar Comisia Europeana nu a fost de acord cu aceasta solicitare.
"Incercam o asemenea varianta sperand ca pretul la bursa sa fie cat mai mic. De asemenea, speram ca impreuna cu patronatele si sindicatele sa... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 16:07
Pretul gazelor a fost majorat cu 5%, in luna septembrie, pentru a acoperi costul ridicat cu care au importat unii furnizori iarna trecuta, a declarat marti Rodin Traicu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
"Am avut doua runde de intalniri pregatitoare a comandamentului de iarna in care am analizat incidentul, situatia care a fost creata atunci cand consumul de gaze a expandat ca urmare a temperaturilor scazute, faptul ca o parte din furnizorii de gaze nu si-au indeplinit obligatiile pe care le aveau vis-a-vis de stocarea de stocuri de gaze si analizele referitoare la preturile deosebit de ridicate cu care au facut importurile. (...)
Ei au venit dupa aceea sa li se recunoasca preturile mari la care au importat gazele respective, iar acum noi toti suportam acest lucru. Nu li s-au recunoscut costurile atunci, si le-am recunoscut acum, cu o crestere de 5% a gazelor in luna septembrie", a declarat Traicu, raspunzand unei intrebari legate de verificarile autoritatilor privind furnizorii care nu si-au facut stocul de gaze iarna trecuta.
El a adaugat ca nu stie daca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aplicat sanctiuni respectivilor furnizori.
Pretul gazelor naturale livrate populatiei va urca in septembrie cu 5%, iar cel destinat firmelor cu 10%, intrucat cresterea costurilor nu a fost transferata in preturile finale in ultimii ani, anunta la jumatatea lunii august seful misiunii FMI de... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 17:40
Majorarea pretului gazelor naturale va afecta intreaga activitate din industrie, in mod special industriile energetica, chimica, metalurgica, aluminiului si a sticlei, se arata intr-un comunicat transmis de Confederatia Patronala din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM).
"Aceste ramuri industriale valorifica in mod superior gazele naturale, creeaza plus valoare, asigura un numar important de locuri de munca si reprezinta un factor principal in realizarea programelor de dezvoltare si modernizare a economiei noastre, aducand o reala contributie la bugetul consolidat al statului.
Este extrem de important ca pretul materiilor prime si al materialelor sa fie stabil, aceasta reprezentand o conditie esentiala pentru controlul optim al costurilor de productie, cu atat mai mult cu cat materiile prime si energia electrica reprezinta peste 75 % din costurile de productie ale majoritatii companiilor industriale", a declarat Vasile Turcu, presedintele CONPIROM.
Potrivit acestuia, pentru consumatorii industriali preturile la gazele naturale au crescut in ultimii doi ani.
"Toate aceste cresteri de pret ale gazelor naturale din ultimii doi ani s-au reflectat in pretul de vanzare al produselor industriale, fapt ce a generat mari dificultati in procesul de comercializare.
Multe societati au inregistrat pierderi, si-au redus capacitatile de productie si au efectuat reduceri de personal. Unele firme si-au intrerupt temporar activitatea,... mai mult
Luni, 27 August 2012, ora 19:15
Romania plateste cel mai mic pret la gaze naturale din Balcani, si anume 0,28 euro per metru cub, in conditiile in care tarifele in aceasta regiune se situeaza, oricum, sub media europeana.
Cel mai mare pret la gaze din Balcani este plati de catre consumatorii din Bosnia-Hertegovina (0,54 euro per metru cub), potrivit datelor Eurostat consultate de Anatolia News Agency.
Pretul mediu din UE este de 0,64 euro per metru cub.
Pretul gazelor naturale vandute in zonele industriale din Turcia este de 0,36 euro pentru un metru cub. In schimb, Istanbul Gas Distribution Industry and Trade (IGDAS) vinde un metru cub de gaze naturale cu aproximativ 0,44 euro daca se includ si taxele.
Consumul total de gaze naturale estimat al Romaniei s-a diminuat cu 51% in trimestrul al doilea al acestui an comparativ, cu primele trei luni din 2012, anunta Grupul OMV Petrom.
Comparativ cu perioada similara a anului trecut, reducerea consumului a fost de 4%.
Consumul de gaze naturale a scazut cu 51% in T2
Retelele de gaze naturale ale Bulgariei si Romaniei vor fi interconectate printr-o conducta de 25 de kilometri. Proiectul va fi finalizat pana la finele lunii mai 2013.
Cand va fi gata conducta de gaze dintre Romania si Bulgaria mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 10:41
Reprezentantul FMI in Romania, Tonny Lybek, a declarat marti ca in Romania gazul natural este ieftin, iar tinand acest pret jos, utilizarea nu mai e eficienta si ca Romania importa din Rusia pentru a acoperi lipsurile.
"Gazul natural in Romania este ieftin si tinand acest pret jos, utilizarea nu mai e eficienta. Romania importa din Rusia pentru a acoperi lipsurile, acolo unde apar".
"In acest moment se lucreaza cu autoritatile pentru ajustarea sectorului de electricitate si este foarte important sa fie identificate grupurile vulnerabile care sa beneficieze de preturi mai mici. Cei care au case mari si piscina isi permit sa plateasca preturi mai mari", s pus Lybek in cadrul conferintei "Finantarea dezvoltarii in Romania", organizata de Financial Times.
Romania importa din Rusia circa un sfert din consumul intern de gaze, la un pret de trei ori mai mare decat gazele autohtone. In prezent, gazele de import au depasit 500 de dolari pe mia de metri cubi, in timp ce resursele interne costa circa 150 de dolari.
Potrivit acordului cu FMI, Guvernul trebuie sa liberalizeze complet pietele de energie si gaze.
In ceea ce priveste electricitatea, tarifele reglementate vor fi eliminate pentru consumatorii noncasnici pana la 31 decembrie 2013 si pentru populatie pana la 31 decembrie 2017.
La gaze, autoritatile romane si FMI vor stabili un calendar la urmatoarea vizita a finantatorilor, in aprilie.
O parte a consumatorilor casnici, cei cu venituri mici, vor fi... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 15:15
Liberalizarea pretului la gaze, ceruta de FMI si Comisia Europeana, nu ar avea ca efect cresterea puternica a tarifelor, la nivelul celor de import, intrucat in Romania puterea de cumparare este redusa, a declarat miercuri Dumitru Chisalita, consilier in Ministerul Economiei.
"Daca maine vom liberaliza pretul gazelor, nu va ajunge la nivelul pretului de import pentru ca puterea de cumparare este mica", a afirmat Chisalita, fost director general al Romgaz, prezent la seminarul ZF Power Summit, organizat de Ziarul Financiar.
Preturile platite de populatie sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, din considerente de protectie sociala. Comisia Europeana si Fondul Monetar International au cerut Guvernului sa liberalizeze preturile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.
Chisalita a adaugat ca pretul trebuie determinat de cerere si oferta, nu sa fie fixat, cu protejarea categoriilor vulnerabile de consumatori.
"Pozitia mea este sa dezvoltam un mecanism pentru a ajunge la un pret real al pietei, care sa fie subventionat pentru anumite categorii sociale sau sa se gaseasca alte metode. Pretul trebuie sa fie dat de piata. De asemenea, nu cred ca treuie sprijinit niciun consumator prin subventionare a produsului ca atare", a adaugat el. mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 17:07