De la 1 ianuarie se scumpeste energia electrica. Facturile se vor majora ca urmare a propunerii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei de a creste tarifele de distributie pentru toate cele opt companii de distributie zonale.
Astfel, la un consum de 100 de KWh pe luna, factura achitata de consumatorii creste cu aproximativ 2 lei. La aceasta scumpire se adauga o a doua, venita din liberalizarea pietei energiei programata tot la 1 ianuarie, explica Digi 24.
"Justificarea pe care Autoritatea o da este ca in 2020 s-au facut multe investitii, s-au montat contoare inteligente, s-au dezvoltat retele si toate acestea trebuie platite de consumatorul final. In ceea ce priveste cresterea tarifului de distributie, din valoarea totala, cresterea ar putea fi intre 1,31 si 2,84% din calculele noastre, in functie de marimea consumului. O factura ar trebui sa scumpeasca la un apartament cu 1,3, la o casa cu 2,8.
Din perspectiva evolutiei pretului si a tarifului de distributie, calculele pe care le-am facut la asociatie arata ca aceste cresteri vor fi de cel putin 4-5%", a explicat Dumitru Chisalita, expert in energie.
Citeste si: Un episod cu George Simion. Momentul "de aur" dintre Ponta, Ghita si Basescu ...citeste mai departe despre "De la 1 ianuarie se scumpeste energia electrica. Un specialist explica cu cat creste factura la curent" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 08:56
Ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu, sustine ca pana la sfarsitul acestui an trebuie finalizate demersurile legislative privind definirea consumatorului vulnerabil, adica aceia dintre romani care au nevoie de ajutor putand primi fonduri de la bugetul de stat.
"OUG 114 presupune un pret subventionat de 68 de lei la megawatt pentru gaze naturale si un adaos minim impus pentru producatorii de energie electrica, asta inseamna un pret subventionat pentru toata populatia, atat la gaze naturale, cat si la energie electrica.
Asta nu e mod de lucru, e clar ca trebuie sa definim consumatorul vulnerabil, este clar ca acest consumator vulnerabil in Romania trebuie ajutat, si peste tot in Europa se intampla acest lucru", a spus Popescu, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Santierul Naval Damen Mangalia.
Potrivit acestuia, in cazul tarii noastre, unde veniturile sunt mai mici, prin definirea consumatorului vulnerabil mai multi romani vor putea beneficia de ajutor.
"Ne dorim sa avem un concept si sa facem prin parlamentarii nostri europeni, prin comisarul pe care il avem, sa reusim sa definim consumatorul vulnerabil la nivel european, care sa fie ajutat.
Asta ce inseamna pentru Romania, unde veniturile sunt mai mici? Inseamna ca se ridica pragul de venituri si mai multi romani vor beneficia de ajutor. Dar consumator vulnerabil inseamna inclusiv ajutor pentru energia electrica, nu vorbim de energie termica, inseamna pentru incalzirea cu lemne de... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 15:53
Daca ar fi suficient sa achitam doar pretul energiei electrice propriu-zise consumate acasa, factura la curent ne-ar putea scadea chiar si cu doua treimi. Intrebarea este: ar fi posibil sa ne alegem doar unele componente ale facturii pe care sa le achitam? Iata cum stau lucrurile.
Atunci cand ne platim curentul, nu dam bani, de fapt, doar pe energia consumata (numita de specialisti energie electrica activa), ci si pe o multime de servicii si de taxe. Ce rost are fiecare dintre aceste tarife suplimentare si cat de just este sa le achitam, luna de luna, va spunem in continuare.
Energia activa e prima pe factura. Ce platim pentru ea
Toti furnizorii de curent trec pe factura, inainte de toate, cantitatea de energie activa consumata de clientul casnic (masurata in kWh) si pretul acesteia. Modul in care aceste informatii sunt redate pe factura difera insa, in functie de statutul furnizorului.
Mai exact, furnizorii de ultima instanta (FUI) - adica aceia mari, care dau curent la preturi aprobate de stat si alimenteaza majoritatea gospodariilor - trec pe factura doar cantitatea de energie activa livrata si costul acesteia.
Furnizorii de ultima instanta includ in factura, sub denumirea de "energie activa" si o serie de tarife despre care ar trebui sa stim
In schimb, furnizorii concurentiali mentioneaza, pe langa energia activa, o serie de tarife numite: de introducere in retea, pentru servicii de sistem, de extragere din retea si de distributie.
Ce inseamna... mai mult
Sambata, 03 August 2019, ora 00:00
Cabinetul Dancila a stabilit, prin ordonanta de urgenta, ca preturile la energia electrica pentru populatie nu vor mai creste, in urmatorii 3 ani.
Cu toate acestea, Executivul n-a gasit inca si un mecanism prin care sa plafoneze aceste preturi. In aceste conditii, la inceput de an, intreprinzatorii din bransa nu stiu cui si cu cat vor fi obligati sa vanda energia electrica, iar oamenii de rand n-au nici cea mai vaga idee cati bani vor fi nevoiti sa scoata din buzunar, in 2019, pentru a-si achita facturile la curent.
Pe 21 decembrie, Guvernul Romaniei a adoptat OUG 114/2018, prin care a decis plafonarea pretului gazelor din productie interna si a energiei electrice vandute catre populatie.
Mai multi factori de decizie din PSD - de la Liviu Dragnea pana la Darius Valcov si Eugen Teodorovici - au declarat ca s-a luat aceasta decizie a plafonarii pretului la energie electrica tocmai pentru ca oamenilor sa nu le mai creasca facturile, in anii urmatori.
In OUG 114/2018 - cunoscuta si sub denumirea de Ordonanta Teodorovici - este mentionat faptul ca, "pentru perioada 1 martie 2019 - 28 februarie 2022 (perioada in care Guvernul vrea sa limiteze pretul - n.red.), pentru clientii casnici furnizarea de energie electrica se realizeaza in conditii reglementate, de catre ANRE".
Exista mai multe feluri de consumatori casnici
Un lucru de care Cabinetul Dancila pare sa nu fi tinut cont - atunci cand a adoptat ordonanta - este ca, in Romania, exista mai multe tipuri de... mai mult
Duminica, 13 Ianuarie 2019, ora 00:00
Desi se lauda ca ia masuri pentru a-l scuti pe roman de cheltuieli nejustificate, Cabinetul Dancila face tocmai pe dos. Cu alte cuvinte, ia decizii care, in loc sa-i miscoreze omului facturile, risca sa i le majoreze impovarator.
Pe 21 decembrie, Cabinetul Dancila a plafonat, prin ordonandata de urgenta, atat pretul gazelor produse in Romania, cat si pe cel al energiei electrice. La acel moment, Darius Valcov sustinea ca statul a luat masurile pentru a se asigura ca facturile la gaze si curent electric ale omului de rand nu vor mai creste.
Totusi, recunostea Valcov, daca societatile energetice vor vinde la preturi plafonate - adica mult sub nivelul celor de acum - vor avea incasari reduse si, in consecinta, vor da la stat taxe si dividende mai mici. Per total, statul ar urma sa piarda intre 1,5 si 2 miliarde de lei pe an in urma plafonarii preturilor la gaze si la electricitate.
In consecinta, pentru ca bugetul sa se poata indestula, Cabinetul Dancila a decis sa le puna tuturor companiilor din energie o taxa noua, in cuantum de 2% din cifra de afaceri. Acest bir sa va aplica chiar si retroactiv. Cu alte cuvinte, societatile vor fi obligate sa il achite si pentru cifra de afaceri din 2018, cu toate ca el a fost introdus abia la finalul anului trecut, iar intreprinzatorii nu aveau cand sa prevada in bugete bani pentru a-l achita.
In plus, sumele pe care companiile din domeniul Energiei ar urma sa le plateasca nu sunt deloc mici. Ziare.com a incercat sa afle cat... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2019, ora 07:33
La sfarsitul lui 2017, peste un milion de consumatori casnici de electricitate au economisit aproape 20% la factura de curent dupa ce au optat pentru un regim concurential si si-au schimbat furnizorul de energie.
Furnizorii de ultima instanta si-au acontat, anul trecut, peste 900.000 de clienti de pe piata nereglementata. Cel care a castigat cei mai multi clienti este Enel, iar printre pierzatori se remarca Electrica Furnizare, potrivit unei analize Profit.ro.
In 2016, Enel avea cota de piata 8,3% si comercializa 2.700 GWh, iar comparativ, in 2017, cota a crescut la 17,4% si Enel a comercializat 6.500 GWh.
Comparativ, Electrica Furnizare, al carei cel mai important actionar e statul roman, inregistra in 2016 - cota de piata de 15,98% si vindea 5.300 GWh, iar la finalul lui 2017: cota scazuta pana la 11,58% + comercializare 4.100 GWh.
Liberalizarea pietei a adus beneficii pentru mai multi furnizori de ultima instanta.
E.On Energie si-a crescut cota de piata de la 6,66% in 2016 la 10,19% in 2017, iar cantitatea vanduta pe piata concurentiala de la 2.200 GWh la 3.600 GWh.
CEZ Vanzare a stagnat, comercializand aproximativ 1.600 GWh energie si in 2016, si in 2017, in timp ce cota sa de piata a scazut de la 4,79% la 4,37%.
Conform ANRE, pretul mediu achitat de un consumator pe piata concurentiala pentru un KWh a fost cuprins intre 0,362 si 0,376 lei, in timp ce pretul mediu pentru clientii ramasi in sistemul reglementat a fost de 0,465 lei/Kwh.
Asta... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 13:41
Bucurestenii platesc preturi mici la energie in comparatie cu locuitorii din majoritatea capitalelor europene. Cu toate acestea, facturile la curent sunt extrem de impovaratoare pentru romani, raportat la castigurile lor.
Cel putin asta reiese din studiul realizat de compania finlandeza de consultanta in energie VaasaETT, in colaborare cu autoritatile de reglementare in energie si utilitati publice din Austria si Ungaria.
Astfel, bucurestenii au platit, in medie, in octombrie 2016, 11,91 eurocenti/KWh. Curent mai ieftin exista doar in Tallin (capitala Estoniei - 10,98 eurocenti/KWh), Sofia (capitala Bulgariei - 10,56 eurocenti/KWh) si Belgrad (capitala Serbiei - 6,79 eurocenti/KWh).
Afla de ce bulgarii au curent mai ieftin ca noi
La polul opus, cele mai mari preturi sunt practicate in Copenhaga (capitala Danemarcei - 31,73 eurocenti/KWh) si Berlin (capitala Germaniei - 30,38 eurocenti/KWh).
In plus, in cazul Bucurestiului, costul efectiv al energiei electrice reprezinta ...citeste mai departe despre "Bucurestenii platesc printre cele mai mari facturi la energie din UE, raportat la venituri" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 05 Noiembrie 2016, ora 16:42
Tarifele de distributie a energiei electrice vor scadea cu 8-10% de la inceputul anului, iar reducerea pretului la curent va fi de 5-6% pentru populatie, de la 1 ianuarie 2016, a declarat, joi, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet.
"De la 1 ianuarie tarifele de energie vor scadea proportional cu scaderea tarifelor de distributie din cadrul pretului final. Tariful de distributie va scadea cu un procent intre 8 si 10%, de asemenea va scadea bonusul de cogenerare cu 4%. Aceste elemente vor aduce o scadere finala a pretului de 5-6% incepand cu 1 ianuarie", a spus Havrilet, la cea de-a 25-a editie a Conferintelor Focus Energetic.
Se ieftineste curentul: De cand platim mai putin si cu cat
La gaze naturale, reducerea pretului ...citeste mai departe despre "Facturi mai mici la curent: Cu cat vom plati mai putin din ianuarie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 13:09
Romania s-a situat pe locul al treilea in semestrul al doilea din 2013 la scumpirea curentului electric pentru gospodariile populatiei.
Pretul in tara noastra a crescut cu 16,81%, astfel ca ne plasam dupa Estonia (+21,73%) si Grecia (+19,68%).
Pentru referinta, trebuie amintit ca media scumpirilor la nivelul UE a fost de 2,81% iar majoritatea statelor din regiunea noastra au redus pretul energiei electrice pentru populatie (Bulgaria, Ungaria, Polonia, Croatia, Slovacia).
Cu toate acestea, ocupam in continuare locul al doilea din UE 28 in topul celui mai ieftin curent electric pentru populatie, dupa Bulgaria si inaintea Ungariei.
Desi avem cel mai mic pret de cost din intreaga Uniune, pretul platit de consumatorii romani ajung sa fie mai mari cu 45% fata de cei bulgari prin cheltuielile de ...citeste mai departe despre "Pretul energiei electrice in Romania: Costuri mici, dar taxe uriase" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 12:10