Asociatia Marilor Consumatori de Energie din Romania (ABIEC) atrage atentia ca pretul mare al energiei afecteaza competitivitatea industriei romanesti, iar unele companii ar putea fi nevoite sa-si mute capacitatile de productie in afara tarii, potrivit unui comunicat remis, marti, AGERPRES.
ABIEC isi manifesta ingrijorarea profunda privitor la demersurile Guvernului/autoritatilor, anuntate in presa, in legatura cu mecanismul de sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO) prin care, timp de 10 ani, toti consumatorii finali de energie electrica ar urma sa plateasca pana la 10,5 miliarde de lei pentru a sustine costurile cu certificatele de emisii pe care CEO trebuie sa le cumpere pentru a produce energie electrica.
"Industria se afla in mari dificultati din cauza pretului energiei electrice si al gazelor, a tuturor taxelor si schemelor de sprijin pe care este obligata sa le sustina", a declarat Marian Nastase, presedintele ABIEC, citat in comunicat.
"Asistam neputinciosi la distrugerea competitivitatii companiilor din Romania chiar de propriii alesi, intr-o realitate in care industria este ignorata atunci cand se elaboreaza nenumarate strategii, programe, politici si scheme de sustinere. Reprezentam industrii care realizeaza produse cu valoare adaugata mare, angajam sute de mii de oameni direct si indirect si, in ciuda rolului important pe care il jucam in economia Romaniei, constatam ca masurile Guvernului duc la pierderea avantajelor competitive pe pietele... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 15:10
Pretul energiei electrice pe piata spot din Romania este joi printre cele mai mari din regiune, similar cu cel din Ungaria, pe fondul inchiderii unui reactor nuclear si al unei productii foarte mici de energie eoliana, potrivit datelor Transelectrica si OPCOM, analizate de AGERPRES.
Astfel, in Romania si Ungaria pretul este de 55 de euro pe MWh, in timp ce in Cehia si Slovacia, tari cu care piata spot din Romania este cuplata, pretul ajunge la 43 de euro pe MWh.
La ora 10:45, consumul national de energie era de 7.429 MW, iar productia, de 7.207 MW, diferenta de 222 MW fiind importata.
Aceasta deoarece deficitul de energie provocat de inchiderea planificata a reactorului 2 de la Cernavoda pentru toata luna mai, dar si de productia foarte mica de energie eoliana nu a putut fi acoperit de electricitatea hidro, care are o pondere foarte mare, de regula, in aceasta perioada a anului.
Astfel, energia hidro asigura, la ora mentionata, 48% din productie, fiind urmata de carbune - 26%, nuclear - 9%, energie fotovoltaica - 8%, hidrocarburi - 6%, energie eoliana - 0,74%, biomasa - 0,73%. mai mult
Joi, 09 Mai 2019, ora 11:40
Romania are resurse uriase de energie, precum gazele din Marea Neagra, potentialul eolian sau hidro, insa nu exista nicio strategie aprobata cu privire la utilizarea lor, in timp ce sistemul energetic se degradeaza, iar facturile consumatorilor cresc, potrivit specialistilor.
Conform unui document al ministerului de resort, infrastructura este pe anumite segmente depasita moral si uzata tehnic, fiind nevoie urgenta de investitii.
"Retorica transformarii Romaniei intr-un hub energetic regional a ramas lipsita de continut. Pe de o parte, ultimul deceniu a consemnat putine succese ale proiectelor de infrastructura. Infrastructura energetica este, in segmente decisive, depasita moral si uzata tehnic, avand nevoie urgenta de investitii.
Productia de energie electrica depaseste consumul intern, dar capacitatea de export ramane limitata; eficienta sistemelor de transport de electricitate si de gaze este afectata de scaderea volumului intern de energie transmisa, dar, in acelasi timp, aceste sisteme nu ofera suficienta capacitate pe noile axe rezultate din evolutia capacitatilor de productie din ultimii ani", se arata intr-un document privind analiza stadiului actual al sistemului energetic national, postat pe site-ul Ministerului Energiei.
In acest context, Ministerul Energiei a lansat in dezbatere "Proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2018-2035, cu perspectiva anului 2050", document finalizat in septembrie, dar care nu a fost inca aprobat in Guvern.... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 12:24
Pretul energiei electrice pe piata spot a bursei OPCOM, cu livrare miercuri, 23 mai, a depasit bariera de 300 de lei pe MWh, fiind cel mai mare din regiune, potrivit datelor publicate pe site-ul operatorului bursier.
Astfel, media la nivelul intregii zile este 277 de lei pe MWh, iar, pentru intervalul 9:00 - 22:00, media este 307 lei, cu un varf de 360 de lei pe MWh la ora 21:00.
Aceasta in conditiile in care, in ultimele luni, pretul energiei a fluctuat, de regula, in intervalul 100 - 200 de lei pe MWh. De doua saptamani, pretul creste incontinuu si a ajuns la valori de doua ori mai mari fata de data de 7 mai.
Totodata, daca ne uitam la pretul energiei in tarile cu care Romania este cuplata, observam ca preturile in tara noastra si in Ungaria sunt cele mai mari din regiune. Spre exemplu, miercuri la ora 21:00, cand in Romania si Ungaria pretul va fi de 80 de euro, in Slovacia si Cehia, energia va costa 48 de euro pe MWh.
Totusi, in Romania, in aceasta perioada, energia hidro, considerata printre cele mai ieftine, acopera peste o treime din consum, 36% mai exact, marti la ora 14:10.
La acea ora, Romania exporta 205 MW. Alte surse de productie erau carbunele, cu 25%, hidrocarburile - 12%, panourile fotovoltaice - 10%, nuclear - 9,5%, eolian - 5,9%, biomasa - 0,6%. mai mult
Marti, 22 Mai 2018, ora 15:01
Cresterea pretului la energie este cel mai mare pericol pentru economia romaneasca, iar crearea unei piete energetice libere si transparente, fara distrugerea industriei si economiei, este una dintre marile provocari aflate acum pe masa Guvernului, a afirmat premierul Ponta, la un forum economic.
"Pericolul cel mai mare pentru economia noastra este cresterea pretului la energie si, din acest punct de vedere, este obligatoriu sa lucram impreuna cu mediul economic si sa tinem o agenda sustenabila a liberalizarii pretului energiei. Aceasta este una dintre cele mai dificile probleme pe care le avem acum pe masa: cum putem avea o piata cu adevarat libera si transparenta a energieie, fara sa distrugem industria, economia, printr-o simpla crestere a pretului", a spus Ponta.
El a prezentat si rezultate pozitive ale economiei, aratand ca masurile sociale pot fi sustinute de o economie performanta. mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 14:58
Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a sustinut, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene Competitivitate de la Bruxelles, ca este foarte important sa se evite relocarea unitatilor de productie din diferite sectoare industriale, astfel ca trebuie acordata o atentie deosebita pretului energiei, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.
"Pentru economia Romaniei, ca si pentru intreaga economie europeana, este foarte important sa se evite relocarea unitatilor de productie din diferite sectoare industriale. In acest scop, este crucial sa se acorde o atentie deosebita pretului energiei, conditiilor de finantare/creditare pentru IMM-uri, investitiilor in inovare si dezvoltarii de noi tehnologii si internationalizarii afacerilor", a declarat oficialul roman.
In cadrul reuniunii, Gerea a apreciat ca, pentru impulsionarea agendei europene de competitivitate, Consiliul Competitivitate trebuie sa-si asume un rol major si ca unele domenii, in special cele care au un potential ridicat de crestere economica si de creare de locuri de munca, necesita o atentie sporita, mai ales in aceasta etapa de redresare economica. Este vorba mai ales de sectoarele serviciilor, transporturilor, energiei si economiei digitale.
Oficialul roman a subliniat ca la fel de importanta este si monitorizarea mai stransa a rezultatelor cercetarii-inovarii, atat din perspectiva utilizarii resurselor, cat si a modului cum rezultatele acestor activitati sunt efectiv puse in aplicare.
Gerea a... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 20:08
Pretul energiei termice pentru bucuresteni nu va fi majorat in aceasta iarna, iar, la nivelul tarii, variatiile de pret vor fi de maximum 5%, a declarat joi vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Emil Calota.
El a subliniat ca ANRE reglementeaza doar pretul la care agentul termic pleaca din centralele in cogenerare de inalta eficienta, in numar de 37 la nivelul intregii tari, in timp ce pretul pentru celelalte centrale termice din tara este reglementat de catre o alta institutie, Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC).
"Am analizat care va fi pretul in 2014 pentru cele 37 de centrale in cogenerare si vestea buna este ca nu vor exista variatii semnificative. Ele vor fi de maximum 5%. Pentru Bucuresti, variatia este chiar mai mica, astfel ca bucurestenii nu vor simti niciun fel de influenta negativa in pret in aceasta iarna", a explicat Calota.
Pretul la care agentul termic pleaca din centrale nu este cel final, platit de consumatori. Pretul final este stabilit dupa ce primariile decid care vor fi subventiile pe care le vor suporta din bugetul local.
Calota a mai spus ca cele 37 de centrale in cogenerare de inalta eficienta au primit in total bonusuri de 300 de milioane de euro pentru a-si eficientiza echipamentele. Aceste bonusuri sunt platite de toti consumatorii din Romania, prin taxa de cogenerare introdusa in 2009 in factura la electricitate.
"Din acesti bani au facut... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 13:36
Presedintele companiei ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, a venit la Guvern pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre pretul energiei, seful Guvernului declarand anterior ca acesta este preocupat de pozitia pe care Romania o va avea in acest sens la urmatorul Consiliu European pe teme energetice.
Joi sera, premierul Ponta a anuntat ca se va intalni, vineri, cu presedintele companiei ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, care va veni la Bucuresti la invitatia sa, preocupat fiind fata de pozitia pe care Romania o va avea la urmatorul Consiliu European, dedicat problemelor din sectorul energetic.
"Ma intalnesc cu domnul Mittal, care vine in Bucuresti la invitatia mea. Mittal, ca toti producatorii din Uniunea Europeana, are o mare preocupare fata de deciziile pe care Uniuea Europeana le va lua la Consiliul European pe energie. Ei spun asa: Europa, daca nu reduceti preturile la energie si continuati sa le cresteti, nu mai suntem competitivi, ne ducem in China, in Africa, in alta parte, pentru ca in Europa nu mai suntem competitivi", a spus Ponta, la postul public de televiziune.
El a precizat ca il va informa pe seful ArcelorMittal despre pozitia pe care Romania o va sustine la Consiliul European. mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 11:52
Pretul energiei electrice va scadea pentru toti consumatorii, deoarece Romania are un excedent de productie care trebuie vandut, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, Remus Borza, reprezentatul administratorului judiciar al companiei Hidroelectrica, Euro Insol.
"Este pentru prima data in acest an cand oferta este mai mare decat cererea. Pretul energiei va scadea pentru toata lumea, pentru ca suntem intr-un excedent de productie si trebuie sa invatam sa vindem. Ne-am obisnuit cu baietii destepti si prin birouri. Acum trebuie sa fim mai creativi, sa fim mai negustori, mai adaptabili", a afirmat Borza.
Potrivit sursei citate, exista sanse mari ca excedentul de energie sa nu fie vandut pe baza principiului "Noi nu ne vindem tara".
"Cel mai destept baiat dintre baietii destepti nu a fost altul decat statul. La export nu iesim pentru ca megawattul nostru este scump si porneste de la 50 euro", a spus reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica.
Tariful reglementat pentru energia electrica a crescut cu 6% de la 1 ianuarie 2013, urmand ca, de la 1 iulie, sa mai aiba loc o majorare cu 2%, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).
De asemenea, la factura finala se va adauga o crestere de 8% reprezentand energia verde, cea ce va insemna doi lei in plus la factura, lunar.
In ceea ce priveste pretul pentru gaze naturale, pentru consumatorii casnici prima majorare va fi realizata la 1 iulie 2013, cand pretul... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 17:47